U2 - Under a Blood Red Sky (1983)

Ierland
Label: Island

1. Gloria (4:47)
  2. 11 O'Clock Tick Tock (4:41)
  3. I Will Follow (3:45)
  4. Party Girl (3:06)
  5. Sunday Bloody Sunday (5:18)
  6. The Electric Co. (4:38)
  7. New Year's Day (4:36)
  8. "40" (3:46)
bikkel
U2 in zijn puurste vorm,en dat is op deze veel te korte registratie een lust voor het oor.Eigenlijk hoor je al dat deze band het helemaal gaat maken.Het is geloofwaardig,eigenzinnig en met het hart op de tong.Een jonge honden band die weten waar ze mee bezig zijn.Studioversies van voornamelijk I Will Follow en Sunday Bloody Sunday worden hier door de enorme energie overtroffen.
''40'' is wat mij betreft 1 van de mooiste afsluiters van een concert ooit.....kippevelgehalte.
Nogmaals te kort,niettemin een dijk van een liveplaat

bikkel schreef:
Eigenlijk hoor je al dat deze band het helemaal gaat maken

Europa was al behoorlijk om ten tijde van deze plaat, hoor (dankzij War).

Kan niet wachten tot juni, man!
Een uitgebreidere versie van dit album is voor mij de ultieme natte U2-droom ever!!

kaztor schreef:
Haal de portemonnee maar vast tevoorschijn (...)

Eindelijk! Hopelijk met wat meer nummers dan de EP die het nu is.
En volgens diezelfde Amazon komen er van "War" en "October" ook remasters uit, dus die portemonnee gaat leeg!

Volgens komt er ook een dvd bij...

avatar van Droid
Gaan we dan toch Red Rocks op DVD beleven?.....

Ja, het wordt naar alle waarschijnlijkheid een combi van de cd en dvd en het komt eind juli uit, een maand na de heruitgaves van Boy, October en War.
Ik ben wel benieuwd naar bonus nummers.

Father McKenzie
net als zovelen kijk ik ook uit naar Red Rocks op DVD, de cd was al zo goed, mèt beeld erbij kan het niet meer stuk, gewoon een vroege band die live de pannen van het dak speelt!

avatar van ricardo
Deze live plaat ken ik nog niet,maar schijnt wel heel erg goed te zijn,jammer dat hij maar een half uur duurt.Ik ga me hier binnenkort toch maar eens aan wagen denk ik.Met de meest hartelijke muziekgroet uit het zonnige Nietap.

@Ricardo:

Wacht dan tot de Deluxe-versie uit is, met vast wel meer materiaal.

De cd-versie die er nu is is het noemen niet eens waard met dat zwakke geluid en die ingekorte versie van Electric Co.

Father McKenzie schreef:

Ik kan eigenlijk geen enkele rockband opnoemen die zo passievol speelt als de vroege U2. Heb laatst nog m'n bandje afgespeelt van het optreden in Dublin dat door de radio integraal werd uitgezonden op nieuwjaarsdag 1990, en dan hoor je gewoon de passie niet meer en dat het meer en meer als een publieksbijeenkomst gaat klinken -'gezellig avondje U2'-. Hier is de band m.i. op de top van hun kunnen.
Beter dan dit zijn ze nooit meer geworden.

Dat gesprek hebben mijn vader en ik gisteren ook gevoerd. Veel mensen zijn van mening dat ze live rond 1990 het beste klonken, maar wij waren het allebei eens dat we juist U2 in de Under a Blood Red Sky periode live hadden willen zien.

Ik heb ook die EP van Fire (U2 R.O.K.), gekocht in m'n echte 'fan'-periode en de live-nummers die daar op staan staan ook gewoon als een huis, niet te vergelijken met wat ze later deden.

Die EP staat trouwens nog niet op de site.

Ik heb de 12" van New Years Day met daarop Fire (live)
I Threw a Brick Through a Window (live)
A Day Without Me (live).

Die zou dan ook op de site mogen.
Heb net R.O.K. ingevoerd.

avatar van Fairy Feller
Jeugd sentiment en een dijk van een LP (CD vind ik minder, zie verderop )
Begin jaren 80 werd ik een New wave liefhebber, The Cure, The Clash, Siouxsie, Echo & The Bunnymen, om maar eens een paar te noemen, waren favoriete bands. Ik luisterde in die tijd vaak op zondag naar de radio, volgens mij de KRO met Mark Stakelenburg alhoewel ik dit niet zeker meer weet, hoe hete dat programma ook al weer?????? Afijn ik had het optreden opgenomen van een Ierse band die hun eerste optreden deed in Nederland.......U2, niemand in mijn omgeving kende ze nog, maar ik was verkocht. Kort daarna zou hun nieuwe album uitkomen en ik heb dat ook aangeschaft, WAR was dit uitgebracht in maart 1983. Internet was er nog niet (zo sprak opa ) en dus even de vorige albums (Boy 1980 en October 1981) opzoeken was er niet bij en zoveel geld had ik ook niet om de lp's te kopen. Gelukkig kwam ik later in kontakt met anderen en kon eea dus mooi op casettebandje zetten. De live uitvoering van I Will Follow en Sunday bloody sunday werden een hit en kwam het eerste live album Under a Blood red Sky uit. Dit album kwam uit in oktober 1983 en wat heb ik die LP grijs gedraaid, zoveel energie en voor mij DE U2 uit mijn tijd, een compulatie van de BOY, OCTOBER en WAR periode. Voor mij was het live album een afsluiting van hun New Wave periode, want daarna kwam een toch wel andere stijl, de wat meer herkenbare delay partijtjes van Edge en geliktere produkties.
Wanneer ik terug kijk op de jaren tachtig, mijn middelbareschool- en New Wave tijd dan komen wat U2 betreft toch wel deze en The Unforgetable Fire naar boven. In de jaren 90 ben ik ze wat uit het oog verloren, albums als ZOOROPA en POP deden me op dat moment niet zoveel. Einde jaren 90 met singles die zouden verschijnen op ALL THAT YOU CAN LEAVE BEHIND was het vuur voor het nieuwe werk weer terug en daarmee ook de waardering voor de ZOOROPA en POP albums, waar ik nu erg goeie nummers op terug vind . Later moesten de LP's vervangen worden op cd. Toen ik mn vriendin net had leren kennen moest ik haar natuurlijk The Electric co. live laten horen, vooral het middenstuk waar Bono wat andere bekende hits zingt (iets wat hij later vaak zou doen)....stil luister...hier komt dat stukje....euh niet dus , bleek dat ze dat ivm copyright redenen uit de cd versie hadden gehaald...nog een reden om je platenspeler te houden Dus wat vind ik het beste U2 album....die heb ik niet, ik vind U2 niet voor niets zo goed, elk album heeft wel wat. Mensen die niets kennen van U2 raad ik vaak The Joshua Tree aan, want da's wel een meesterwerkje, maar voor mijn jaren 80 en jeugd gevoel gaat er niets boven de begin jaren 80 U2, als ik The Electric co. hoor heb ik nog steeds de neiging in steigers te klimmen en een witte vlag te zwaaien....: "HELP ME...HELP ME....lalala in America, nanana in America, Two, tree, four, two,tree, four.....why must I hide from myself, when I need the crowd..........."

avatar van Droid
Geweldig hoe een obscure single als "11 O'Clock Tick Tock" op dit album een legendarisch live-nummer is geworden.
Het origineel (& ook nog een eerdere live versie) staat op de bonus-CD van de "Boy" remaster, maar haalt het niet bij deze versie.

Ik vind het nummer hier ook veel completer klinken. Die ad libs tegen het einde zijn daar perfect op hun plaats!

Fairy Feller schreef:

Laten we hopen dat we daar vanaf volgende maand weer van cd af van kunnen genieten!

avatar van CoExiSt
Iemand enig idee wanneer de remastared versie van die super-cd uit komt?

Er staan wat datums vermeld op Wikipedia... maar dat vind ik nooit zo betrouwbaar

Word deze ook vergezeld met een dvd van het concert?
Ik raak een beetje uitgekeken op mijn incomplete bootleg van "Apocalyps Sounds" ofzo iets.

stuart
Dit is een van mijn favoriete live-albums en zeker de meest intense uit mijn jeugdjaren; ik kan niet wachten op de DVD hiervan!

CoExiSt schreef:
Iemand enig idee wanneer de remastared versie van die super-cd uit komt?

Word deze ook vergezeld met een dvd van het concert?

Volgens mij wordt het de cd met een dvd. Als ik het goed heb komen er geen extra nummers op. Best teleurstellend, maarja... anders had je geloof ik wel dezelfde nummers erbij gekregen die als live-bonus bij October zitten...

avatar van CoExiSt
Bevestigd door U2.com

29 september 2008
EIN-DE-LIJK!

avatar van Thuurke
Gemiste kans, ze hadden het hele concert op de geremasterde CD kunnen zetten, maar ze zetten er alleen de 8 nummers van de alom bekende mini CD op.

Ik denk dat dat toch een beetje lastig zou zijn geworden. De mini is van 3 optredens, dus zouden ze de extra nummers eigenlijk ook op die manier hebben moeten toevoegen. Bovendien bevat October een hele zwik live-nummers die waarschijnlijk het leeuwedeel van de rest van de setlists vormen.

Maarja, ik rip de audio van de dvd er gewoon bij.

avatar van Running On Empty
Thuurke schreef:

Vind ik ook onbegrijpelijk in deze tijd. Als er toch bijna 80 minuten op een CD past zet je die nummers er toch gewoon bij.

avatar van notsub
Met alle DVD's die de band inmiddels uit heeft gebracht, komt deze niet meer in mijn CD speler. U2 heeft natuurlijk een enorme ontwikkeling doorgemaakt en hier klinkt de band duidelijk simpeler dan nu. Hier is het de spontaniteit en het gouwe ouwe gehalte wat de CD zo leuk maakt. Lekker meezingen dus met deze CD en niet teveel neuzelen.

Ik vind juist dat ze met rasse schreden achteruit zijn gegaan live.

stuart
De écht enerverende live periode, zoals hier, ligt helaas al een mooie tijd achter hun imo.

avatar van LucM
Dit is U2 live op zijn best : gedreven, energiek en passioneel. De laatste tijd is het inderdaad meer voorspelbaar en routineus geworden.

En vooral ook langzamer.
I Will Follow zal live nooit meer klinken als eerst. Het tempo is eruit.

Pieter Paal
Dit blijft voor mij hun beste live-album.

Pieter Paal schreef:
Dit blijft voor mij hun beste live-album.

Het is dan ook hun enigste (projectje Rattle And Hum niet meegerekend).