Amy Winehouse - Back to Black (2006)

Soul / Pop
Label: Island

1. Rehab (3:34)
  2. You Know I'm No Good (4:17)
  3. Me & Mr. Jones (2:33)
  4. Just Friends (3:13)
  5. Back to Black (4:01)
  6. Love Is a Losing Game (2:35)
  7. Tears Dry on Their Own (3:06)
  8. Wake Up Alone (3:42)
  9. Some Unholy War (2:22)
  10. He Can Only Hold Her (2:46)
  11. Addicted * (2:45)
  12. Valerie * (3:39)

met Mark Ronson

13. Cupid [Deluxe Edition Version] * (3:21)
  14. Monkey Man * (2:53)
  15. Some Unholy War [Down Tempo Version] * (2:25)
  16. Hey Little Rich Girl * (3:35)

met Zalon en Ade

17. You're Wondering Now * (2:33)
  18. To Know Him Is to Love Him [Live] * (2:26)
  19. Love Is a Losing Game [Demo] * (2:34)
  20. Close to the Front * (4:36)
  21. You Know I'm No Good [Remix] * (3:22)

met Ghostface Killah

22. Back to Black [The Rumble Strips Remix] * (3:48)
madonnagirl3
Amy is een geweldige zangeres, alleen jammer dat ze drugs & drank probleem heeft. Ik hoop dat ze snel afkickt, en weer een nieuwe cd maakt!

Ik moet deze nog horen, de meeste nummers ken ik al wel van het album hoor... Maar ik heb de cd zelf nog niet in zijn geheel gehoord. Ik ga hem denk bij de bieb halen, of misschien wel aanschaffen.

In ieder geval, wat ik tot nu toe gehoord heb geef ik hem een:

avatar van L_T_B
Doodwens en reacties daarop verwijderd.

LoveStoned
Ik heb sinds kort ook de LP. Het nummer 'Love is a Losing Game' is me nooit echt opgevallen tot nu toe. Ik zie nu pas wat van geweldig nummer het is!

haveman
HauteCouture schreef:
Verschrikkelijk......Ik snap de hele hype eromheen niet?

Haar stem is verschrikkelijk, de muziek slaat nergens op. Dit is een echt hate it or love it-album, of je moet er heel erg van houden of je vindt het net als in mijn geval niet om aan te horen.

1*, geen halve ster omdat rehab nog net te pruimen is.

avatar van NewYorkCityLight
haveman schreef:

Je hebt gelijk Beyoncé en Aguilera zijn veel beter.

Waar slaat dat nou weer op, iedereen mag toch zelf weten wat ie wel of niet goed vind?

Superartiest!

Jammer dat ze zo is opgehypt, maar het blijft echt superlekkere muziek!

Elke dag in de Spits/Metro is er weer te lezen hoe zij op het randje van d'r leven zit, ze zwaar verslaafd is, ze uit een afkickkliniek is gestuurd enz enz.

Ik zeg niet dat niks van deze berichten kloppen, maar ik zie het meer als een groot smerig marketingplan. Alsof het dadelijk een wonder is dat ze toch met een NIEUW album komt. Die komt er zeker over een jaartje ofzo, ze is er dan weer 'helemaal bovenop' en wordt zo ook de hit van 2009/2010.

Qua muziek betreft vind ik dit eigenlijk helemaal niet zo erg. Dit is namelijk heerlijke muziek. Waar veel producers het proberen, lukt het alleen Mark Ronson om de oude/motownstijl terug te brengen in de tracks van Amy.

Een 4.5*

haveman
NewYorkCityLight schreef:

Uiteraard mag iedereen zelf weten wat hij goed vindt, maar als je over dit album zegt dat de muziek nergens over gaat en je de stem vreselijk vindt, ben ik benieuwd wat diegene wel goed vindt.

En als ik dan hele hoge stemmen zie staan bij Jennifer Lopez en Beyoncé, moet ik gewoon effe lachen.

haveman schreef:

Je hebt gelijk Beyoncé en Aguilera zijn veel beter.

Die zijn nou ook niet zo heel veel slechter hoor. Amy Winehouse is weer typisch iemand die plotseling omhoog gehypt wordt, ben benieuwd hoelang mee blijft doen. Maargoed het kan natuurlijk altijd erger.

avatar van LucM
Een hype en mediafiguur is Amy Winehouse zeker wel, maar dat neemt haar vocale kwaliteiten niet weg.

avatar van judgepaddy
Het revival soul/jazz geluidje is nou eenmaal weer hip, en dat is voor mij persoonlijk een verademing.
Vintage productie geluiden, pure vocalen zonder al te veel electronische poespas.
Laat dat alsjeblieft een hype blijven zodat ik ook af en toe de radio kan aanzetten op pak hem beet, 3FM of zo.

DonDijk
Ik vind haar werkelijk waar een geweldige zangeres. Zeer getalenteerd.

avatar van gweah
LucM schreef:

Wou ik zeggen.
Is natuurlijk een beetje een raar effect, dat zij dezelfde gossip berichtjes vult waar ook de Britneys en Paris Hiltons van deze wereld elke dag in staan.

Lijkt me idd leuk, dat alle berichten over drugs, wangedrag en slechte gezondheid gevolgd gaat worden door weer zo'n klassieker. Als ze met Mark Ronson blijft werken dan kan het misschien wel...

Valerie is tenslotte ook pas later gemaakt en verschenen op Mark Ronson tweede album, en deze track doet wat mij betreft niet onder voor de muziek van Back To Black. Ik heb hem op m'n Ipod ook bij dit album gezet (de versie van Mark Ronson's album dus), net zoals ik de versie van You Know I'm No Good met alleen zang (zoals op mijn Amy cd) vervangen heb door de remix met Ghostface.
Ik vind de (zang) coupletten van Amy Winehouse het minst sterk aan dit nummer, en dat probleem wordt op weergaloze wijze verholpen door een vuur spittende Ghost.

Soms vraag ik me af hoe mensen sterren aan albums... als dit geen 5 sterren is weet ik het ook niet meer. Een van de echte classics in de popmuziek in dit decennium, niets minder.

Amy Winehouse is 1 van die artiesten die iets heeft wat het verschil maakt tussen goed en leuk en simpelweg fantastisch. Ze heeft uitstraling te over en is 100% authentiek. Ze staat er. Dat is niet iets dat je over iedereen kan zeggen, verre van. Ook in haar muziek blijkt dat. Ik vind haar 200% geloofwaardig. Ze is geboren om te doen wat ze doet. Helaas is er dranks en drugs....

Ik weet dit album echt te smaken. Staan fantastische nummers op en haar stem is uniek. Back to black, you know I'm no good, love is a losing game,some unholy war,rehab,.... Stuk voor stuk geweldig!

avatar van Albus Dumbledore
Er goed album, pas afgeluisterd. Ik heb elk nummer apart beoordeeld en ik kwam uit op een 4,08. Sommige nummers ga ik zeker nog een paar keer beluisteren.

wiloost
Bijzondere juffrouw. Ik heb me er eindelijk toe gezet naar haar cd te luisteren. Ik moet zeggen dat ze echt iets toevoegt. De meeste van die jonge meisjes stoten me echt af met hun (vooral zogenaamde r&B) muziek. Maar Amy maakt er ondanks haar verloedering iets moois van. Ik hoop dat ze haar karakterzwakheden weet te overwinnen.

SSS
LoveStoned schreef:

Die nummers op de LP zijn niet nieuw ofzo, had ze al een tijdje...

Twee keer Some Unholy War in de playlist, die ook nog is niet dezeflde lengte hebben?
Wat is het verschil tussen Love is a Losing Game en de Demo ervan?

avatar van Silver

avatar van judgepaddy
Silver schreef:

ben echt een complete noob op het gebied van dit soort muziek

Amy, put haar inspiratie uit een breed scala van Soul R&B en Jazz uit het verleden.
Als je geïnteresseerd bent raad ik je aan eens te beginnen met verzamelaars van de labels: Motown, Stax, Atlantic en Blue Note.
Hier zal een wereld voor je opengaan van Soul, Funk, Jazz en R&B.
Tegenwoordig komen er steeds meer artiesten (vooral vrouwen) die hun mosterd hiervandaan halen. (Winehouse,Gray, Stone, Atkins, Duffy en als nieuwe telg, onze eigen Rotterdamse: Sabrina Stark)

avatar van NewYorkCityLight
gweah schreef:

Wou ik zeggen.

Tsja, het is mijn genre gewoon helemaal niet. Maar You Know That I'm No Good vond ik gewoon zo mooi dat ik de rest besloot te luisteren. (Ik vind de coupletten van You Know That I'm No Good wel juist heel erg sterk en de remix met Ghostface veel minder...), en gelukkig kwam ik op dit album nog een parel tegen, Love Is A Losing Game. Back to Black glipt er nog wat tussendoor maar daar houdt het dan ook mee op (vooral van Rehab moet ik niks hebben).

(verwijderd)
Aardig, maar het heeft een schrijnend gebrek aan originaliteit.

Bouke schreef:
een schrijnend gebrek aan originaliteit.

Ja inderdaad het is totaal niet orgineel,maak vernieuwende muziek,en als je soul muziek zingt,cover dan gewoon de oude songs,nieuwe soul bestaat niet,klinkt gewoon als de jaren 60 meer niet.

avatar van Reijersen
88Fabian schreef:

Nee coveren is lekker origineel. En juist cover-albums zijn vaak toch een stuk minder omdat je die lastig kan beluisteren met het origineel in het achterhoofd. (zie bijvoorbeeld het laatste album van Seal).

Verder is er zeker wel nieuwe soul, soul van de artiesten van nu. Anders als de Stax, Motown, Hi, etc. van toen, maar wel met de invloeden natuurlijk. Maar dat is elk genre zo, iedere nieuwe artiest heeft immers toch zo zijn/haar inspiratiebronnen?

Reijersen schreef:

Daarom juist als je niet orgineel wil zijn moet je maar even een coveralbum maken die goed of slecht kan zijn.

avatar van LucM
Toch 100x liever iemand die met eigen songs afkomt zoals Amy Winehouse dan een coveralbum zoals dat van Seal dat geen toegevoegde waarde heeft (in dit geval beter gezegd : papegaaienwerk).

88Fabian
Ik merk het alweer,zeg niks over wat een groot publiek fantastisch vind.

Nicci
De sound van Winehouse is inderdaad geënt op de jaren 60 soul, maar dat wil niet zeggen dat het niet origineel is. Luister maar eens een paar typische jaren 60 artiesten naast deze en je zal ontdekken dat Winehouse wel degelijk een eigen geluid heeft. Deze plaat kan je onmogelijk verwarren met een album uit de jaren 60.

Antonio
Silver schreef:

ben echt een complete noob op het gebied van dit soort muziek

Phil Spector maakte zulke muziek 40 jaar geleden al...

88Fabian
Phil Spector maakte zulke muziek 40 jaar geleden al...

Dat bedoel ik nou.het is gewoon oude muziek die je hoort.

avatar van musicfriek
Niet mee eens. Amy heeft wel haar eigen stijl aan dit album meegegeven. En so what als het oude muziek is wat je hoort? Hoeft per definitie niet slecht te zijn.

Volledig eens met Nicci.
Amy Winehouse is beïnvloed door de jaren '60-soul, maar heeft toch een eigen stijl, zang en teksten, zij kopieert niemand.
Dit album van Amy Winehouse is gewoon tijdloze klasse en ik hoor veel liever deze 'oude', rauwe en natuurlijke sound dan die kunstmatige, mechanische, zielloze en overgeproduceerde sound van prefab-sterren.