GZA - Liquid Swords (1995)

Label: Geffen

1. Liquid Swords (4:30)

met RZA

2. Duel of the Iron Mic (4:06)

met Inspectah Deck, Masta Killa en Ol' Dirty Bastard

3. Living in the World Today (4:23)

met Method Man

7. 4th Chamber (4:37)

met Ghostface Killah, Killah Priest en RZA

8. Shadowboxin' (3:29)

met Method Man

9. Hell's Wind Staff / Killah Hills 10304 (5:08)
  10. Investigative Reports (3:49)

met Ghostface Killah, Raekwon en U-God

11. Swordsman (3:21)
  12. I Gotcha Back (5:01)
  13. Killah Priest - Basic Instructions Before Leaving Earth (B.I.B.L.E.) * (4:32)
avatar van Gyzzz
Ik vind Labels en Killah Hills ook ijzersterk.

avatar van Arrie
Wat doet die youtube-link bij de gastbijdrage van nummer 1?

avatar van Chrisseh
Iemand had het per on als gastartiest ingevoegd, terwijl het regeltje daaronder pas voor de clip is bedoeld. Heb ik aangepast.

avatar van No Surrender
Ik zag dit album eerst origineel liggen bij Boudisque, ik had hem in me handen. Maar niet meegenomen, wat een spijt had ik daarvan. Want na het downloaden van 4 nummers, klinkt dit toch als een klassieker. Hoop dat ik hem weer voor een 10tje zie liggen.

avatar van Psycholamp
No Surrender schreef:
Hoop dat ik hem weer voor een 10tje zie liggen.

Voor een eurootje meer. En geen verzendkosten!

Mr_White
Klassieker. GZA rapt er flink op los en de RZA beats zijn heerlijk (de Kung Fu samples zijn briljant).

avatar van nega
damn classis gewoon. beat van Cold world vind ik zo master !!
ik heb een probleem met dit album, weet ook niet waarom. ik skip de titelnummer altijd :$(ik weet dat ie goed is)

ongetwijfeld beste wu-solo. maar Inspectah Deck vind ik toch wel de beste uit de groep, en als 2e GZA

Maarten||
nega schreef:
beat van Cold world vind ik zo master !!

Inderdaad een hèle goede beat, jammer dat de zanger mij niet bepaald bekoort.

avatar van Kill_illuminati
Een album van een zeer hoog niveau! En misschien even belangerijk is het feit dat het album één constant niveau heeft met daarin tussen echte regelrechtige Gems .

CaliLove
Living in The World Today is zo'n prachtige track om af te spelen in de vroege ochtend (bij zonsopgang) van een koude winterdag....

avatar van Kill_illuminati
Ik dacht eerder aan een typische donkere winterdag buiten sneeuwend . En dan luister je dit met een mok chocomel . Maar dat gevoel heb ik trouwens bij het gehele album.

Gekkenhuis
Dit is inderdaad echt een herfst/winter plaat. Binnenkort maar weer eens uit de kast halen.

Kill_illuminati schreef:

Dat is heel "straat" van je.

avatar van Sjaakspeare
Waarom zien zoveel MuMe-gebruikers albums als seizoensgebonden?! Het zijn toch geen truffels?

CaliLove
In de Wu-Manual beschreef RZA toch dat het zijn bedoeling was dat mensen dit in de herfst of winter dit in hun auto zouden afspelen en viben...
Dat hij van Liquid Swords een typische winterplaat wou maken....

OB4CL daarentegen heeft hij meer zomers gemaakt aangezien die in augustus is uitgekomen....

Improvision schreef:
Dat is heel "straat" van je.

Ik bedoel: Met een fles Liquor in m'n crib zitten en dan hier naar luisteren samen met m'n Bitch

Raekwon the chef
Sjaakspeare schreef:

Ik vind bij dit album toch wel een kille sfeer terug, net als 36 Chambers overigens.

Raekwon the chef schreef:

Ja, dat lijkt me tamelijk evident... Maar in mijn beleving sluit muziek aan op karakter, en daarbinnen op gemoedstoestand. En mijn gemoedstoestand is totaal niet seizoensafhankelijk. 'Herfstdip', 'winterdepressie'? Mij onbekend. Ik kan me eigenlijk ook niet goed voorstellen dat je je door het weer van je stuk laat brengen, waardoor je behoefte krijgt aan duistere, kille muziek. Volgens mij is het meer een overlappende associatie die een album opwekt, wat dan weer gekoppeld wordt aan de associaties met de jaargetijden. Kil en duister zorgen dan -inderdaad- voor een 'winterplaat'. Maar dan zie ik nog steeds het nut niet in van die classificatie...

Sjaakspeare schreef:

Ik merk anders ook wel dat ik sommige platen meer speel in de zomer dan in de winter, zoals Bob Marley bv... 'Zomerse plaat' is een term die ik op deze site toch ook al meermaals ben tegengekomen. Ik vind het dus al niet te gek dat men dit graag speelt in de winter. (al dan niet met een tas warme chocomel ) Een psychologische verklaring hiervoor kan ik je helaas niet geven.

DevendraBan
Improvision schreef:
Een psychologische verklaring hiervoor kan ik je helaas niet geven.

En waarom zou je ook? Het is altijd een beetje afbreuk doen aan de muziek als je ze tot in de meest oninteressante details gaat analyseren.
Even op die discussie terugkomend, ik zat vandaag in de bus, slecht weer buiten, en zette You van Atmosphere op. Ik moest spontaan aan de zomer denken.

DevendraBan schreef:

Ik analyseer de muziek niet, ik analyseer de analyses van dit album van anderen. Dat jij aan de zomer moest denken is bijvoorbeeld ook puur associatief. Misschien heb je dat nummer vaak gehoord toen het erg warm was, of heeft het een geluid dat dusdanig opwekkend is dat je het meteen in verband brengt met de positiviteit van de zomer.

Sjaakspeare schreef:

Misschien is de mens gewoon gelukkiger met mooi weer en draait hij dan ook onbewust zorgeloze/blije/zomerse muziek ongeacht of hij dat album veel hoorde toen het warm was.

avatar van discipline
Swordsman wat een zieke track gza op z'n best enough said

avatar van Outblasty
heb het album nu 3x beluisterd ofzo. Wat een geniaal album zeg! Imo nog beter als enter the wu-tang maar ik moet hem wel wat vaker horen om daarover echt te kunnen oordelen.

Hij krijgt een 4,5* van mij maar ik denk dat dit nog wel een 5* gaat worden.

24November live in de Effenaar, GZA performing Liquid Swords live! Word vast vet!

Raekwon the chef
Sjaakspeare schreef:

Wat een onzin, dat heb ik helemaal niet beweerd, jij vult alles in voor een ander. Er hoeft ook geen nut van te zijn, want het is gewoon zo. Klaar. Ik zie persoonlijk weer niet het nut van dat onnodige gebruik van dure woorden, maar dat terzijde. Sommige platen komen gewoon ietsjes meer tot hun recht in bepaalde seizoenen, maanden, situaties, plaatsen of buien. En mijn gemoedstoestand is ook totaal niet seizoensafhankelijk, heeft er ook helemaal niks mee te maken (voor mij niet tenminste.)

avatar van Statiegeld
Sjaakspeare schreef:

Je gaat dit album toch niet luisteren als het 30 graden is.

Feeder
Statiegeld schreef:

Je gaat dit album toch niet luisteren als het 30 graden is.

Daar ik me wel al schuldig aan gemaakt vrees ik.

RedLightCityBoy
De beat van 4th Chamber vindt ik denk de beste hip-hop beat die er is.
De opbouw, en dan opeens bangt de beat erin, petje af.

Harco
Sjaakspeare schreef:

Ga maar eens lekker buiten aan het werk een hele week in de spoelende regen. Herfstdip, winterdepressie? Ja, echt wel. Geef mij maar een fatsoenlijke zomer en nu meteen. Ik heb het nu alweer gehad.

avatar van Sjaakspeare
Hmm. Ik krijg ineens vanuit alle hoeken een hele lading dogmatisch gebracht, retorisch gekakel naar me toe geslingerd. Scepsis als persoonlijkheidskenmerk wordt blijkbaar niet erg gewaardeerd in het dagelijks leven. Ik had ook nooit gedacht dat de banale associaties waaruit het fenomeen 'seizoensplaat' voortkomt, de rol van een heilig huisje zouden innemen. Can I kick it? Jullie blèren massaal het tegenovergestelde van Obama's campagneleus als antwoord.