GZA - Liquid Swords (1995)

Label: Geffen

1. Liquid Swords (4:30)

met RZA

2. Duel of the Iron Mic (4:06)

met Inspectah Deck, Masta Killa en Ol' Dirty Bastard

3. Living in the World Today (4:23)

met Method Man

7. 4th Chamber (4:37)

met Ghostface Killah, Killah Priest en RZA

8. Shadowboxin' (3:29)

met Method Man

9. Hell's Wind Staff / Killah Hills 10304 (5:08)
  10. Investigative Reports (3:49)

met Ghostface Killah, Raekwon en U-God

11. Swordsman (3:21)
  12. I Gotcha Back (5:01)
  13. Killah Priest - Basic Instructions Before Leaving Earth (B.I.B.L.E.) * (4:32)
JET_JAGUAR
teveel toys

RedLightCityBoy
Waarom zeg je dat...? ookal bij de K.O. en bij het album van Crips?

Improvision
Sjaakspeare schreef:
Hmm. Ik krijg ineens vanuit alle hoeken een hele lading dogmatisch gebracht, retorisch gekakel naar me toe geslingerd. Scepsis als persoonlijkheidskenmerk wordt blijkbaar niet erg gewaardeerd in het dagelijks leven. Ik had ook nooit gedacht dat de banale associaties waaruit het fenomeen 'seizoensplaat' voortkomt, de rol van een heilig huisje zouden innemen. Can I kick it? Jullie blèren massaal het tegenovergestelde van Obama's campagneleus als antwoord.
Misschien omdat sommige platen voor bepaalde mensen wél seizoensgebonden zijn? Gewoon omdat jij het zo niet ervaart wil niet zeggen dat niemand het zo ervaart. En als jij dat dan hier komt verkondigen alsof het de waarheid is, kan je inderdaad wel in botsing komen met de mening van iemand anders...

En dogmatisch gekakel... Het gaat hier om hoe een album aanvoelt, is dat dan ooit te staven vanuit objectieve feiten?

Harco
Sjaakspeare schreef:

Je brengt je standpunt alsof het een feit is. Logisch dat mensen daar dan op in gaan (waaronder ik).

avatar van Sjaakspeare
Allereerst; in fora gebruik ik vaak een essaystijl. Dat wil zeggen dat ik niet ga benadrukken dat het om een idee van mij gaat, om zodoende de nadruk op dat idee zelf te houden. Ten tweede; diegenen die zeggen dat een bepaald album een 'zomerplaat', 'winterplaat', etcetera, is, doen het zelf nog sterker voorkomen alsof dat een objectief gegeven is.

Het enige wat ik voor ogen had, was om mijn vraagtekens te zetten bij het direct toewijzen van een seizoen bij specifieke kenmerken van een album (zoals lugubere beats of veel pingelende piano's en trompetten).

Sjaakspeare schreef:
Ik vind dat je net doet of het iets wetenschappelijks is. Het is gewoon gevoelsmatig. Als iemand deze plaat beter vind in de winter/herfst dan in de zomer dan vind hij dat en daar kun jij niks aan veranderen lijkt me.

Ik vind zelf btw dat het seizoen nauwelijks invloed heeft op de kwalitieit van de muziek, al vind ik muziek eigenlijk altijd mooier als het lekker weer is .

avatar van MJ_DA_MAN
/offtopic on

Sjaakspeare, ook nu weer lees ik met genot je berichten. Niet vanwege de inhoud, maar puur om de grammatica. Je hebt de ''word play'' waar vele rappers jaloers op zouden zijn . Las laatst dat je Nederlands studeert, en dat is te zien.

/offtopic of

Outblasty schreef:
Ik vind dat je net doet of het iets wetenschappelijks is.

Daar maak je een punt. Ik voer kwesties vaak -in de ogen van anderen in ieder geval- extreem ver door, tot in het wetenschappelijke zelfs. Ik probeer uit heel veel ogenschijnlijk onbeduidende, specifieke manifestaties algemene conclusies te trekken, of ze daarin in te bedden. Net een sport, eigenlijk.
MJ_DA_MAN schreef:
/offtopic on

/offtopic off

Dank.

Raekwon the chef
Precies, het is gevoelsmatig, dan kun je nog wel zoveel filosoferen als je wilt, het blijft een persoonlijke opvatting. Het feit dat een ander dat vind zie ik nou ook niet echt als een struikelblok, beetje onnodige discussie.

avatar van PJC
PJC
man, doe niet zo intelectueel. niks tegen intelectuele woordenschat overigens, mijn docent cultuurgeschiedenis doet niet anders en het is zalig. in een les cultuurgeschiedenis welteverstaan, op een muziekforum is het een beetje idioot. peace

Berichten over aankomende GZA-fuiven verplaatst naar GZA

avatar van hiphopmaster
Er zijn maar een paar nummers op Liquid Swords die echt indruk op me maken: Shadowboxin', Liquid Swords, Duel of the Iron Mic en 4th Chamber. De andere nummers zijn niet meer dan redelijk. 3,5*

avatar van Outblasty
Het valt me nu eigenlijk pas op wat een gruwelijk hoog gemiddelde deze plaat heeft na toch wel redelijk wat stemmen.

Verdiend imo, geniale plaat.

avatar van WeztSide
Heb hem net gekocht, echt meesterlijk!
Aanrader voor iedereen!
Moet nog wel iets meer luisteren om goed te oordelen, maar voor nu..

*4,5

avatar van superbassie
Ook een oldskool toppertje dit.
Wel jammer van die lange intro's bij sommige nummers. Eerste keer is wel leuk, maar na drie keer duurt het allemaal te lang.

avatar van Kill_illuminati
Dit album heeft echt veel Gastfeatures. Welke "verse" rapt GZA eigenlijk bij B.I.B.L.E?

grimy_jason
Kill_illuminati schreef:

GZA rapt niet op die track LOL

grimy_jason schreef:

GZA rapt niet op die track LOL

Vandaar dat ik het vraag, want ik hoorde hem namenlijk niet.
Dit is gewoon een Wu-Tang clan album

avatar van MJ_DA_MAN
Was vrij normaal hoor, bij de eerste Wu-Tang solo's. Op Ironman van Ghostface bijv. staat op de voorkant dan ook ''featuring Raekwon and Cappadonna'' en op OBFCL van Raekwon ''guest starring Tony Starks (Ghost Face Killer)''.

Kill_illuminati schreef:

Vandaar dat ik het vraag, want ik hoorde hem namenlijk niet.
Dit is gewoon een Wu-Tang clan album
Ik vind dit toch niet echt een wu-tang album. OB4CBL vind ik dan eerder een wu-tang album omdat ghostface bijna overal op meedoet.

Imo is dit gewoon HET GZA album. En omdag GZA in de wu-tang clan zit heeft hij een aantal wu-tang featurings, ik vind het overdreven om dit een wu-tang clan album te noemen.

Improvision
Outblasty schreef:

Het is dan ook een Wu-Tang solo.

avatar van Outblasty
Dat vind ik ook, maar ik reageerde op kill_illuminati omdat hij vond dat dit gewoon een wu-tang clan album is.

avatar van hiphopisntdead
Geweldig Koud en duister album, is ook duidelijk een groeier.
Zeker een van de beste albums die ik ken!
4.5*

avatar van Santo09
Classic...

avatar van MAS
MAS
Outblasty schreef:

Vind Liquid Swords qua sfeer meer een Wu-Tang album dan OB4CL.

Outblasty schreef:

The Genius rapt eigenlijk in verhouding met veel soloalbums van andere rappers heel weinig versen. Echt overdreven vind ik het zelf niet aangezien dit toch wel het vertrouwde Wu-than gevoel geeft en omdat er enorm veel features op staan. Dit geld ook voor andere wu-than solo's als OB4CL en Ironman. Vergelijk de tracklist maar eens met een album als Tical.

avatar van MAS
MAS
+0.5 Ik kan eigenlijk geen minpunten ontdekken op dit album.

avatar van Rhythm & Poetry
Dit album draai ik de laatste weken erg veel, ik ben helemaal weg van GZA zijn stem maar ook de producties en gastbijdrages vind ik geweldig (met name Method Man ). Toch is het nog geen 5*, dit komt omdat ik de opener niet bij dit album vind passen en ik het nummer Swordsman nog niet helemaal top vind.

Rhythm & Poetry schreef:
en ik het nummer X nog niet helemaal top vind.

Een dergelijk stukje commentaar tref je echt alleen aan onder een zogenaamde klassieker... Ik bedoel; je kunt niks aan dat nummer veranderen, en zonder ingrijpende, sociologisch hooginteressante wendingen in je leven ook niet aan je perceptie ervan. Behalve dan wanneer je zo'n nummer goed wílt gaan vinden, omdat dat noodzakelijk wordt doordat de massa ooit als een lopend vuurtje op impliciete wijze is bestuurd door een manifestatie van kuddegedrag die maakte dat het album waar dat nummer opstaat als zijnde van verheven klasse werd bestempeld. En tja, het individu is altijd onderhevig aan de massa. Dus als de massa iets impliciet, zonder doorslaggevende argumentatie (immers: de meeste mensen in de massa hebben daar het verstand niet voor, en bovendien duurt het anders te lang), canonniseert, zal het individu datgeen van kiet af aan bevooroordeeld bejegenen. Dit is een vanzelfsprekend mechanisme; er moet overzicht zijn, een rangschikking, in een hoop van hetzelfde dat varieert op een lagere niveaus, omdat die hoop anders onbruikbaar wordt. Het menselijk brein heeft ook een beperkte draagkracht. Ik ga dan ook niet zeggen dat het kortzichtig en triest is dat mensen zich laten leiden door impliciete, gemeenschappelijke compromissen over de kwaliteiten van bepaalde zaken. Ik vind het alleen storend om te merken dat ik, omdat ik het mechanisme doorzie en er enigszins in slaag mijn eigen rangschikking te scheppen, het bekrompen plezier van eensgezindheid misloop. De reden dat ik jou, Rythm & Poetry, om maar even af te stappen van die algemene adressering, nu aanhaal, is omdat ik me toch ook wel erger aan mensen die het zich gedeeltelijk kunnen veroorloven de veto van de massa te negeren, maar niettemin toenaderingsgezind tegenover het standpunt van die massa blijven staan. Maar ja, dat komt eigenlijk ook alleen maar door wat voor de vorige zin stond. Tja, mensen zijn per definitie egoïstisch, heilig geloof in het determinisme werkt oneindig relativerend en dit verhaal hoort eigenlijk nauwelijks op een muziekbeoordelingssite thuis.

Trouwens, die impliciete canonnisering is natuurlijk altijd wel ergens op gegrond; onder de zogenaamde klassiekers zijn zover ik weet geen waarlijk belabberde albums (hoewel ik sommige er niet heel ver vanaf vind zitten). Ik word dus alleen moe van die blinde verering ten gevolge van de status van een album. Bovendien wordt enige mate van beoordelingsmatige zelfstandigheid sociaal wel degelijk aangemoedigd, waarbij het sociaal gerechtvaardigd wordt door het begrip 'smaak', ook al wordt deze persoonlijke voorkeur, resulterend uit genetische en sociologische verschillen tussen mensen, vaak sterk ondermijnd wanneer er een officieuze canon om de hoek komt kijken. Maar ja, dit forum heeft natuurlijk ook niet per toeval, of als gevolg van Tsjernobiel, bestaansrecht.

avatar van Edwynn
4th Chamber vind ik één van de beste rap tracks ooit. (Ja, ik luister ook wel eens rap).
Absoluut geniaal. Vooral de bijdrage van RZA boeit me. Hij klinkt erg beheerst en ingehouden, maar toch mes en messcherp.

Cd heeft helaas één van mijn verhuizingen niet overleefd. Toch maar gauw weer eens aanschaffen.