Common Sense - Resurrection (1994)

Label: Relativity

1. Resurrection (3:47)
  2. I Used to Love H.E.R. (4:39)
  3. Watermelon (2:39)
  4. Book of Life (5:06)
  5. In My Own World (Check the Method) (3:32)

met No I.D.

6. Another Wasted Nite With... (1:02)
  7. Nuthin' to Do (5:20)
  8. Communism (2:16)
  9. WMOE (0:24)
  10. Thisisme (4:54)
  11. Orange Pineapple Juice (3:28)
  12. Chapter 13 (Rich Man vs. Poor Man) (5:23)

met Ynot

13. Maintaining (3:49)
  14. Sum Shit I Wrote (4:31)
  15. Pop's Rap (3:22)
Common Sense zijn tweede album is iets 'volwassener' dan zijn vorige waar hij gewoon als een losgeslagen gek rapte over de beats, maar is nog steeds speels wat je wel kunt merken met lines als

It's like that, coming from the gold rapper
I wanna bone Jada Pinkett and that hoe Patra

Het krijgt niet de volle 5 want iets als the wasted night skit had er niet op gehoeven. En sommige beats vallen niet geheel in mijn smaak
Een 4,5 dus

avatar van j.b.b.l
Mijn eerste 5,0 op Musicmeter.Deze album is de beste die ik tot nu toe heb gehoord.De lyrics,de beat,sfeer,alles.

avatar van Osiris Apis
Vandaag heb ik deze cd ontvangen. En nu zie ik pas dat Common zelf op de cover staat. Ik dacht altijd dat dat blauwe ding een beeldje/kunstwerk was.

avatar van deagleking
weet iemand waarom #12 chapter 13 heet? zit ik me al een tijdje af te vragen

avatar van Korhymes
j.b.b.l schreef:

Yeah, ik ga met je mee man. Ik kan gewoon (bijna ) niet uitdrukken hoe geweldig dit album is. No I.D. en Ynot leveren puik werk af qua producing. Ik ga niet zeggen dat dit de beste beats zijn die ik ooit gehoord heb maar in combinatie met Common's aparte flow, en briljante teksten is het gewoon... tja, magisch! Common liet op zn eerste album al vlagen van genialiteit blijken maar hier is het album één en al genialiteit. Als het nou gaat om topicals of nummers waarin Common gewoon laat zien dat hij imo de beste lyricist is. Ik heb ook in totaal 10 keer moeten luisteren naar het hele album voordat ik alle punchlines en slimme grapjes in zn teksten heb gehoord.

M'n favorieten zijn ondertussen ook al veranderd. Chapter 13 is vervangen door Sum Shit I wrote, naar mijn mening 1 van de beste tracks ooit.

An eye for an eye, a life for his wife
Dissected I'm on some hi-tech shit computers want to bite

At any rate, brothers gain interest because I loaned them microphones
They couldn't house the shit so they had to rent to own

I catch alz-rhymers, then forget it, I get charged
Like a nigga in position with the stolen card the credit
Fuckk flipping the script, the rap scene I'm trying to edit
My mellows call me "Never", they be like "Never's" going to get it!
Never's too much, I'm much too, I do justice to poetics
That's why cats be like "fuck you, fuck you, fuck you!"

Ik vind het jammer dat Common hierna wat 'sirieuzer' is gegaan (hoewel hij met de meer conscious albums ook een paar prachtige tracks heeft gemaakt), het speelse van dit en zijn vorige album vind ik gewoon prachtig.
Ik denk dat ik ondertussen wel genoeg heb gezegd hoe geweldig ik dit album vind!

Maarten||
Dit album ligt al tijden stil op musicmeter. Toch wil ik even erop hameren op dit album voor mij de beste wordplay hebben die nog nooit bij mij evenaard is. De onderwerpen, het geheel, ge-wel-dig! Verhoging naar 5 zou kunnen. Een aanrader is dit zeker, tevens een groeier.

Osiris Apis schreef:

Als je daar nix over had gezegd, had volgens mij niemand dat opgemerkt.....
Ik in iig niet

|Joël|
Ik dacht altijd al dat het Common was. Zo onduidelijk staat 'ie er niet op vind ik.
Heb deze tijdje terug van 4,5* naar 5,0* gedaan. Heerlijk album, samen met Be uit 2005 mijn favoriete plaat van Common.

avatar van Kill_illuminati
de "Zware"drum in I used to love H.E.R waardeer ik erg. Een van m'n favo tracks momenteel.

Maarten|| schreef:

Nas - it Ain't hard 2 tell
Big L - Ebonics

Zijn wel misschien de tracks die het kunnen evenaren.

avatar van Korhymes
Kill_illuminati schreef:

Nas - it Ain't hard 2 tell
Big L - Ebonics

Zijn wel misschien de tracks die het kunnen evenaren.

Ja, maar een compleet album ?

avatar van PaulieWalnuts
Kill_illuminati schreef:

Geweldig nummer inderdaad.

avatar van nega
classic

ik vind geen 1 nummer slecht

alle beats vind ik goed. vooral die van i used to love her en thisisme

ja en de teksten pfff dope dope dope

mijn favo i used to love her en in my own world

avatar van Genger
Mijn eerste 5 sterren op deze site, uberhaupt mijn eerste stemming.
Heerlijk album, van de weinige hiphop albums die ik in z'n geheel waardeer, onder genot van een jointje is dit een geweldig album.
Goeie chille beats, en common flowt er lekker door heen.

avatar van Osiris Apis
Hé, hoe lang staat hij al in de top 250?
Het is wel kiele kiele op # 249.

|Joël|
Zit er al een tijdje over te denken deze #1 te maken in mijn top 10, komt mooi uit nu dit album op de rand van de top250 hangt.

avatar van PJC
PJC
deze lang al lang te wachten op een luisterbeurt, ben er nu mee bezig. Het eerste wat ik van Common hoorde was zijn featuring op BlackStar, dan Be geluisterd, vervolgens Like Water for Chocolate en nu dus deze. Oldskool jaren '90 beatjes hebben bij mij sowieso een streepje voor en deze klinken echt wel heel dik. Quotering volgt nog, maar tot hier (zit aan nr.7) klinkt het echt heerlijk

avatar van gweah
PJC schreef:

Cool om te horen, hoe mensen bepaalde dingen hebben ontdekt. De feature op BlackStar is niet de minste introductie lijkt me... wat een geweldig nummer is dat ook.

Maar Resurrection is toch wel het meest tighte, frisse album wat hij gemaakt heeft vind ik... solide en voortdurend ook nog eens vrij briljant. Een vijf sterren vind ik het net niet, daarvoor vind ik het als geheel net iets te vlak... het heeft niet de allure van een vergelijkbaar album als Illmatic.
Ik weet het, dan noem je ook wat, maar goed zo zie ik het.

Grappig trouwens hoe hij met One Day It'll All Make Sense totaal dat concept van solide en 'uniform' album laat varen voor een afwisselend album met ballads, skits, features en weet ik wat.

avatar van PaulieWalnuts
Dit album groeit echt met de jaren. Wat een klassieker. Ik kan me nog herinneren dat ik het jaren terug maar weinig aan vond, op Resurrection na. Ik vind Resurrection nu bij wijze van spreke zowat het minste nummer van het album. De flow, zijn stem (heel relaxed), de beats, de samples (jazz). Geniaal. Ik denk dat dit misschien wel het beste hiphop album is dat ik ken.

"Before you make up your face, you better make up your mind."

avatar van Rhythm & Poetry
Wat bezielt me om deze plaat op slechts 4,5* te hebben staan? Ik zet hem net nog een keer op en ik vind het helemaal geweldig. Common is een fan-tas-tische rapper en na dit album bleven de hoogtepunten zich opstapelen. Dit is zijn parel, zijn meesterwerk. Wat een fijne stem en wat een goede lyrics. Klasse beats die het geheel wat soul meegeven. Alle ingredienten voor een geweldige classic.

RedLightCityBoy
1 van de meest relaxte hip-hop platen met de meest sfeervolle raps en beats.
Een overtuigende 5

PS: op chapter 13 met Ynot die Ynot heeft een geweldige stem en flow.

avatar van j.b.b.l
Wat brengt dit album me toch een geweldig gevoel.De producties op dit album is wel aardig maar hier doen de rhymes van Common het,er zijn al veel voorbeelden gepost hier.No I.D komt zo dope op In My Own World (Check the Method),zelfde voor Ynot op Chapter 13 (Rich Man Vs. Poor Man).Ik vraag me toch af wat er met die gast is gebeurd.Die verse op Chapter 13 maakt me zo nieuwsgierig naar hem.

RedLightCityBoy
een beetje hetzelfde als AZ op Illmatic is die Ynot vindt ik.
Alleen heeft AZ wel een paar albums kunnen uitbrengen.

Kingsnake
I used to love H.E.R.

geniale tekst

avatar van MJ_DA_MAN
RedLightCityBoy schreef:
een beetje hetzelfde als AZ op Illmatic is die Ynot vindt ik.
Zijn albums staan nog niet op de site, dus wie wil...

DLV
Ik vind dit echt een van de beste albums ooit. Zijn flow vind ik zo erg. De beats vervelen nooit. En de lyrics zijn goed niet hoogstaand maar goed. Hoewel I used too love H.E.R. wel heeeeeel goed is. Wat lul ik nou echt een geweldig album en zijn lyrics zijn ongelooflijk goed ookal moet ik soms even terugspoelen om even te checken wat hij zegt

grimy_jason
Ik verwachtte heel veel van deze cd aangezien iedereen deze cd zo waardeert.
I Used to Love H.E.R. kende ik al van de video, maar verder vind ik deze cd maar mediocre en op sommige momenten zelfs saai.

Kingsnake
Dit album is ook nog maar een voorbode van waar Common toe in staat is.
Like Chocolate... en One Day... zijn in mijn ogen de abslote top-prestaties van deze rapper.

|Joël|
Haha saai, nee echt niet! Je moet wel van de combinatie jazz/hip-hop houden hé. Een nummer als In My Own World (Check The Method) doet in mijn optiek niet onder voor I Used To Love H.E.R.. Dat laatstgenoemde track geniaal is behoeft geen nadere toelichting neem ik aan? Of neem Communism, heerlijke instrumental! De hele plaat is geproduceerd door No I.D. en Ynot. Deze producties sluiten perfect aan op elkaar én op de rap van Common. Bovendien komen No I.D. en Ynot ook als emcees met prachtige bijdragen. Over de rap van Common kan ik kort zijn, die is gedurende het hele album van nagenoeg ongeëvenaarde kwaliteit. Ik geniet van zijn herkenbare stemgeluid en bovenal duidelijke articulatie, waardoor zijn intelligente, geregeld poëtische, teksten goed te volgen zijn. De teksten zijn inhoudelijk zelfs dermate briljant dat je ze wellicht meermaals moet beluisteren alvorens ze te kunnen doorgronden. De heerlijke rustige producties van No I.D. en Ynot zijn nergens te aanwezig of druk, sluiten daarom perfect aan op het vocale gedeelte en maken dit tot een prachtig geheel. Kortom, Resurrection is instrumentaal, vocaal en inhoudelijk subliem; 5,0*!
Van hip-hop albums met nadrukkelijke jazz invloeden kan ik geen genoeg krijgen en Resurrection is, samen met Midnight Marauders van A Tribe Called Quest, in dit genre absoluut één van mijn "all-time favourites." Het zal je dan ook niet verbazen dat ik dit als het beste werk van Common zie.
"They say become a doctor, but I
don't have the patients/patience."
- Common (Book of Life)

Nuthin' to Do
met een geniale Ol Dirty Bastard sample die me altijd een glimlach geeft.
Chapter 13 ( Rich men vs Poor) ft Ynot
is gewoon tekstueel en kwa concept erg geniaal.

I... be... the one they call Peavey
I'm Poe, as Edgar Allen
But I'm a poet when I'm freestylin

Ok there was a black man a white man and a chinnese man
The black man of coarse he was po (yeah)
THe white man. He was rich (uh ha)
And the chinnese man, he owned a store (alright c'mon)
- Common ft Ynot: Chapter 13 (Poor Man VS Rich Man)