Arcade Fire - Neon Bible (2007)

Canada
Rock / Pop
Label: Merge

1. Black Mirror (4:13)
  2. Keep the Car Running (3:29)
  3. Neon Bible (2:16)
  4. Intervention (4:19)
  5. Black Wave / Bad Vibrations (3:57)
  6. Ocean of Noise (4:53)
  7. The Well and the Lighthouse (3:56)
  8. (Antichrist Television Blues) (5:10)
  9. Windowsill (4:16)
  10. No Cars Go (5:43)
  11. My Body Is a Cage (4:47)
avatar van corn1holio1
Ik heb dat ook met (Antichrist Television Blues). Dan is het net of Bruce Springsteen zet zich aan de micro.

avatar van mr-mucho
Zo raar dat ik dit album nu pas aan het ontdekken ben. Luisterde al enige tijd het nummer keep the car runnining. Maar op een 1 of andere manier heb ik nooit echt de tijd genomen om de rest van het album eens goed te luisteren.... Maar ik moet me schamen want damn hier staan zeker meer goede nummers op dan alleen keep te car running.

Ravenous
Had hem naar 4* verhoogd, maar na nog eens een paar luisteren moet ik zeggen dat ik daar wat te makkelijk mee ben geweest. Ik ben nog steeds niet om. Funeral vind ik echt een bijzonder stukje muziek en heeft bij mij zowaar de classic status bereikt, op dit album hoor ik dan weer wat 'gewone liedjes'. Niet slecht opzich, maar het heeft lang niet het intense en overdonderende van Funeral. Nu kan ik al iemand zien denken: 'Als ze hetzelfde hadden proberen te doen was het ook niet goed geweest.' Maar het gaat mij om het album op zichzelf, over het algemeen allemaal niet heel speciaal.
Intervention en No Cars Go vind ik hoe dan ook erg genietbare nummers,

Jensi
Heb 2 maanden geen arcade fire gehoord, en begon me eeen beetje leeg te voelen van binnen. Gisteren deze plaat weer opgezet en BANG!

al die emotie,drama,optimisme, ik geniet met volle teugen van dit album!

die 5 blijft staan:)

avatar van Manuel
Voor mij toch niet echt een blijvertje vrees ik... Van ''al'' mijn cd's behoort deze toch tot de mindere.

Zag dat ik hem destijds 4.5* gaf, nu verlaagd naar 3* :O

avatar van blonde redhead
Manuel schreef:

Zag dat ik hem destijds 4.5* gaf, nu verlaagd naar 3* :O

Dan kan je niet zoveel cd's hebben van de laatste jaren. Ik heb van de afgelopen jaar minimaal zo'n 25 cd's per kalenderjaar aangeschaft. Maar deze behoort toch echt wel tot de betere. Ik vind het ook altijd moeilijk kiezen tussen deze en hun debut. Maar zoiezo de beste band van de laatste jaren.

avatar van blonde redhead
Wel grappig dat windowsill mij het meest raakt en daarom ook mijn favourite nummer van het album is. Blijkbaar hebben niet zoveel anderen dat.

Nee, dat is de reden waarom ik op 4.5* blijft steken.

Los van dat kleine minpunt heb ik zeer veel respect voor de prestatie van Arcade Fire om na het geprezen Funeral met zo'n dijk van een plaat te komen, met zo een sterk eigen karakter. Funeral en Neon Bible zijn precies wat album luisteraars willen horen en zien in een album. Een centraal thema, een algemene sfeer die te voelen is in ieder nummer, een verhaal achtige structuur. Het is allemaal present op de prachtig afgewerkte kunstwerken van deze band. Ik ben geen verzamelaar van platen of CD's of iets dergelijks, maar als ik de albums van AF in mijn kast zie staan, wordt ik toch een beetje warmer van binnen. Dit album presenteert zich als een Bijbel, met de teksten in de stijl van Bijbelsteksten en de lengte van de tracks als ware het hoofdstuk en versnummers. En alsof dat nog niet genoeg is maken ze ook nog eens geweldige muziek!

Ik vind deze plaat uiteindelijk toch sterker dan Funeral. Het is gevarieerder, duisterder en spannender. Ze bouwen rustig voort op hun eigen geluid, maar putten daar een grotere verscheidenheid aan ideeën uit. Op Funeral hoorde ik net iets te vaak een rustig nummer met een tempoversnelling aan het einde. Tuurlijk, het stoort me niet, maar als je dat truukje tot drie keer toe gebruikt gaat het opvallen. de nummer van Neon Bible zijn wat dat betreft nog net even unieker.

Berichten over nieuwe projecten verplaatst naar Arcade Fire

BPDD
blonde redhead schreef:

Toch sta je hier niet helemaal alleen in, Windowsill staat ook bij mij aangevinkt als favoriet.

Waar was ik eigenlijk met mijn hoofd toen ik deze uit mijn top 10 gooide? Daarnet weer compleet weggeblazen door dit grootse album.

avatar van LucM
De verwachtingen waren natuurlijk hooggespannen na hun meesterlijk debuut, maar ik vind Neon Bible er niet veel voor onder doen.

Acrade Fire klinkt hier grootser, ambitieuzer en bombastischer zonder het allerbelangrijkste uit het oog te verliezen : de songs. Soms pastoraal, dan weer duister maar altijd meeslepend en sfeervol, Arcade Fire heeft duidelijk ruimschoots de tijd genomen voor het schrijven van de songs. De arrangementen (kerkorgel, violen, koortjes ...) zijn avontuurlijk en doordacht, eigenlijk put Arcade Fire uit diverse stijlen en gieten dit in hun eigen herkenbare sound. Intervention en Windowsill vind ik hemels mooie songs maar het album is over de hele linie ijzersterk hoewel de impact op mij iets minder is dan het debuut (vandaar 4,5*).

Logischerwijze zouden wij in 2010 een nieuw album van Arcade Fire mogen verwachten, laat maar komen.

Het mooie van deze band is dat de thema's op beide albums zo goed wordt uitgewerkt, en dat er een algehele sfeer ontstaat die je over de gehele linie blijft proeven. De albums komen hoger te staan dan de band als gevolg hiervan.

avatar van YellowSubmarine
Geniaal album! Ik ben blanco naar het concert geweest in de HMH. Daar heb ik het album aangeschaft. Die is daarna ook helemaal grijs gedraaid! Intervention is echt geniaal! Dit album moet je gewoon in je collectie hebben!

avatar van Raconteur
Dit album wordt alsmaar beter, ik heb het een jaar geleden gekocht en nu ik er tijdens de examenperiode (zeg nooit dat die geen nut hebben) intensief naar luister, moet ik toegeven dat het bijna even goed is als Funeral. Misschien dat ik het nog verhoog naar 4,5.

avatar van Slowgaze
Ik heb een zwart-witte hoes, ook het boekje heeft geen kleur. Dit is een origineel exemplaar, heb hem van de uitverkoop van de bieb. Hoe zit dit, wat voor een versie is dit?

Niet zo revolutionair als hun eerste full album, maar toch zeker memorabel, deze Neon Bible. Arcade Fire behoudt de stijl van hun vorige album, maar trekt de ideeën wat radicaler door: hier klinken de nummers wat meer duister (de opener Black Mirror zet wat dat betreft meteen de toon), meer bezwerend (Antichrist Television Blues), en zijn de structuren soms nog ongewoner (zoals het vreemde Black Wave / Bad Vibrations).

De nieuwe versie van No Cars Go (een heropname van de versie die op hun eerste EP stond) is wat mij betreft het hoogtepunt, Keep The Car Running was een prima eerste single, en ook 'Intervention' is zeer sterk. Alleen de afsluiter doet het eigenlijk niet zo voor mij...

Ik ben wel erg benieuwd wat Arcade Fire hierna zal doen.

avatar van monroe
Dit album zo´n twee weken geleden ontdekt en was direct mijn eerste aanvaring met arcade fire. Toegegeven, ik ben een soort van overdonderd door de kracht van dit album.

avatar van Nicolage Rico
Dit album had ik al lang op 3,5* staan, maar dat is te weinig, zo blijkt na nog een luisterbeurt. Ik vond het al aardig allemaal, maar het échte kwartje lijkt nu pas te vallen - terwijl ik hem al zo lang heb. Verhoogd naar 4*, en eventueel later nog een hogere score.

avatar van ronnievb
ronnievb schreef:
En keer op keer probeer ik het..

Funeral wou, om onverklaarbare wijze, het past tenslotte uitstekend in het kader van mijn smaak, al niet pakken. Dat is voor dit album niet anders. Ik zal niet zeggen dat de beste jongens en meisjes niet begaafd zijn in de bespeling van de instrumenten, maar het wil gewoon (nog) niet zo pakken. Maar goed, ik blijf ze kansen geven, want al wat goed is heeft tijd nodig, niet?

3,0 voorlopig.

Precies drie jaar geleden was ik deze mening toegedaan. Vandaag gaat 'ie naar 4,5. Arcade Fire dreigt zowaar nog een van mijn favoriete bands te worden. Wat een pracht!

Nicolage Rico schreef:

Ik ben het in het geheel eens met je, na 3(!) jaar valt eindelijk het kwartje, Intervention vind ik zelfs fenomenaal. Daarnaast zijn mijn favorieten Keep the Car Running en No Cars Go. M'n negatieve reacties op Arcade Fire zijn sowieso aan het verdwijnen.

Guardian of Isis
corn1holio1 schreef:
Grappig, net voor ik dit las, was ik het album aan het beluisteren en dacht ik: "Hé, dit heeft echt nog iets weg van The Boss!" Ik ga nog een paar keer luisteren voor ik een score geef, maar ik vind hem zeker niet onderdoen voor Funeral (dat ik wel goed vond, maar ik was er niet zo gek van als de meeste mensen hier). De meer bombastische en afgewerkte sound spreekt me wel aan.

avatar van stef212
Na vele malen te hebben geluisterd, staat hij toch op het zelfde schavotje als Funeral hoor

avatar van Arrie
Ik heb deze altijd al beter geworden. Rebellion (Lies) is natuurlijk een zeer sterk nummer, maar Intervention gaat daar nog eens overheen, als je het mij vraagt. Verder vind ik dit album gemiddeld van een stuk hoger niveau dan zijn voorganger. Black Mirror was het eerste Arcade Fire-nummer dat ik hoorde en ik was meteen verkocht. Ook No Cars Go is absoluut een hoogtepunt Als ze de lijn van Funeral naar Neon Bible doortrekken wordt het nieuwe album echt fenomenaal!

avatar van My Addiction
Na de eerste luisterbeurt vind ik dit een beetje raar.
No Cars go sprak me direct aan, en de lyrics van My Body Is A Cage zijn geniaal. Voor de rest ja, voel ik het echt zo aan als een cd die veel tijd nodig heeft. En uiteindelijk na vele luisterbeurten prachtig word. Het is zo'n CD die een genre overschrijd, en zo'n muziek dat vind ik interessant!
Ik hoor invloeden van The Cure, kan dit?

avatar van peterb
My Addiction schreef:

Ik hoor invloeden van The Cure, kan dit?

Kan, maar ik hoor het niet. Pittig album dit, het heeft voor mij erg lang geduurt voor het kwartje viel, maar het is gevallen. Heftige, orginele, emotionele, ietwat pathetische plaat

avatar van VictorJan
Duidelijk veel duisterder en nog meer wijdse, uitgesponnen orchestrale stukken. Desondanks vind ik dit bij vlagen geniale album net iets minder dan Funeral, maar het is dan ook (bijna) onmogelijk om zo'n debuut te overtreffen.

avatar van stef212
Black Wave / Bad Vibrations is echt een groots nummer. Theatraal en diepgaand, echt prachtig.

avatar van VictorJan
Zelfde geldt voor Black Mirror, Intervention en misschien wel mijn favoriet, het prachtige My Body Is a Cage.

avatar van Booyo
Funeral staat al een tijd op nummer 1 in mijn top 10, en toch heb ik tot voor kort nooit de moeite genomen om deze opvolger serieus te beluisteren. Intervention zette ik regelmatig op, maar raar genoeg bleef het daarbij. Nadat mijn verslaving aan Funeral een beetje aan het wegebben was, heb ik een paar weken doorgebracht zonder Arcade Fire. Laatst begon de behoefte toch weer te komen, en heb ik voor de grap deze is uit de kast gehaald. En daar ben ik nu maar wat blij mee! De eerste luisterbeurt was oké, tweede goed, en nu nog een aantal malen verder kan ik niet anders dan concluderen dat deze band weer een meesterwerkje heeft neergezet. Haalt het net niet bij Funeral, maar man, het is weer genieten!

avatar van Manuel
blonde redhead schreef:

Heb inderdaad niet zo veel cd's, misschien 60 ofzo. Vind Funeral denk ik wel een stuk beter, maar luister het beide de laatste tijd eigenlijk niet. Ik ben pas 17, en dan is er zo veel muziek die je eigenlijk moet kennen.

Maar deze luister ik gewoon niet graag meer.. Binnenkort misschien nog eens opzetten om te kijken of 3* niet wat drastisch was..