Marillion - Afraid of Sunlight (1995)

Label: EMI

1. Gazpacho (7:28)
  2. Cannibal Surf Babe (5:45)
  3. Beautiful (5:12)
  4. Afraid of Sunrise (5:01)
  5. Out of This World (7:54)
  6. Afraid of Sunlight (6:49)
  7. Beyond You (6:10)
  8. King (7:03)
  9. Icon * (6:00)
  10. Live Forever * (4:34)
  11. Second Chance (Aka Beautiful) * (5:14)
  12. Beyond You [Demo] *
  13. Cannibal Surf Babe [Studio Outtake] * (5:59)
  14. Out of This World [Studio Outtake] * (7:27)
  15. Bass Frenzy * (1:17)
  16. Mirages [Demo] * (6:02)
  17. Afraid of Sunlight [Accoustic Demo] * (6:51)
avatar van titan
titan (crew)
Mijn favoriet van Marillion, omdat ze de symphocliches hierop zeer vakkundig weten te vermijden zonder hun karakteristieke geluid geweld aan te doen. 4*

avatar van fish
Fantastisch album! Krachtig en subtiel, zomer en winter........

avatar van fish
Elvis has left the building...

Na het emotionele Brave van een jaar eerder en de zware tournee die er opvolgde, waren de mannen van Marillion uitgeput. Vaak in een emotioneel moeilijke toestand worden de mooiste albums geschreven- de zangers/zangeressen moeten het van hun afschrijven...dat gebeurde hier dus ook.

Zoals de meeste albums van Marillion is ook dit album opgebouwd rond een centraal thema. Ook al zijn de liedjes afzonderlijk prima te beluisteren. In dit geval is het hoofdthema; het verval na en door roem. Een aantal liedjes geven een schrijnende beschrijving van wat er met iemand kan misgaan als deze zo beroemd is dat de grip op het 'gewone' leven verloren gaat.

De opening, met het 'live'verslag van de achtervolging op O.J. Simpson, heeft een heerlijke dragende melodie en die staat in sterk contrast met de tekst (meer over de boxer Ali overigens):
did you carry out those threads I heard
or were you only playing macho?
And the stains on her Versace scarf
were they really just Gazpacho?

Het laatste nummer King is, als je hem nog niet kent, verplichte aanschaf voor een ieder die van rock houdt. Het enige nummer waar Marillion ook alles uit de kast haalt, van rustige piano opening tot een machtig cresendo aan instrumenten die een psychidelische orkaan veroorzaakt die tot in Florida reikt. De wanhoop van het verliezen van grip op het leven, van jonge God tot aan oude dikke man, de vraag of dat was waar je van droomde is een regelrechte woedende schreeuw naar Elvis.

De soberheid van de meeste liedjes zijn een verademing om naar te luisteren, zoals het titelnummer, Beautiful met zijn herfstklanken, Out of this world, Afraid of sunrise en het in mono opgenomen Beyond you met een Phil Spector achtergrond.

De woorden zijn somber en getuigen van wanhoop, woede en vooral berusting. Het leven neemt wendingen en als er te weinig echte pure liefde is in je omgeving dan kan het behoorlijk misgaan. We hebben allen mensen nodig om ons heen die ons met beide benen op de grond houden- als het mee zit, maar zeker ook als het tegenzit.

avatar van bonothecat
King is inderdaad een briljant nummer. Het laat in de woorden van Steve Hogarth zien, waarom sommige artiesten de roem niet meer aankunnen. Het plotseling niet meer aan de verwachtingen kunnen voldoen van de buitenwereld. En de ongelofelijke druk die dit oplevert. En waaraan mensen als Kurt Cobain kapot zijn gegaan. Hogarth verteld dus dit verhaal tekstueel, maar de band vertelt het verhaal ook door de muziek.....briljant!

4,5* voor dit album, geweldige nummers als Afraid of Sunrise en King maken dit album tot een pareltje. De 5 haalt ie alleen niet, met name door Cannibal Surf Babe, dat is echt een zeer irritant nummer.

avatar van janneman
out of this world wat een wereld nummer
beautifull de tranen gaan al.

en ik lees hier steeds KING dat vind ik dus de echte tegenvaller

avatar van titan
titan (crew)
obsessed schreef:
Met name door Cannibal Surf Babe, dat is echt een zeer irritant nummer.

Hmm, dat is juist mijn favoriet van dit album.

tja, smaken verschillen he.. maar ik zal het binnenkort maar weer eens beluisteren. Heb het nummer al een tijdje steevast geskipt elke keer als ik het album opzet dus misschien denk ik er nu wel heel anders over.

Het klinkt inderdaad allemaal wat scherper en minder symfo.
Lange tijd mijn favoriet van Marillion geweest, maar Marbles zou dat kunnen gaan veranderen. Vooralsnog geef ik ze beiden een hoge waardering, en blijft dit album met lichte voorkeur mijn favoriete Marillion album.

Ik vind Cannibal Surf Babe trouwens ook een ijzersterk hoogtepunt

avatar van ChrisX
Oh, ik kan me die fanclubdag in Tivoli nog goed herinneren. Daar werd voor het eerst dit album dan gedraaid en later was er nog een korte akoestische sessie. En wat werd er fel gereageerd op Cannibal Surf Babe door de 'ware' fans. En ik stond daar in de zaal en iedere keer als het nummer voorbijkwam lag ik dubbel van het lachen. Dit was zo goed gedaan, zo 'tongue-in-cheek', heel erg mooi. En uiteindelijk bleek het ook nog binnen het thema van het album te passen met zijn referentie naar het opgebrande genie Brian Wilson.

Het nummer Out Of This World is er indirect voor verantwoordelijk geweest dat een proffessionele Britse duiker de uitdaging is aangegaan om het wrak van de Bluebird en de stoffelijke resten van zijn bestuurder Donald Campbell op te sporen. Het nummer gaat over deze man en je hoort in het nummer zelfs een opname van zijn fatale crash. Zijn boot en hij dus lagen sindsdien nog steeds op de bodem van dat Britse meer. Uiteindelijk heeft men het kunnen bergen en hier waren ook heren van Marillion bij aanwezig. Is nog een mooie documentaire van gemaakt zonder ook maar een seconde aan muziek van Marillion, als ik het me goed herinner.

avatar van dynamo d
Volgens mij het allerbeste Marillion album met prachtige nummers: 5* Marillion verwachtte met Brave breed succes te hebben, maar dat viel voor hen tegen en in die periode van teleurstelling hebben ze dit zeer mooie album gemaakt. Dat vinden ze nu achteraf ook. Mooiste nummers op 'Afraid of Sunlight':
- Afraid of Sunlight;
- Beyond You;
- Beautiful;
- King;
- Out of This World.

Allmusic
Heb de cd voor € 4,50 gekocht. Kan deze wel waarderen, maar is niet het meesterwerkje dat ik verwachtte na het lezen van deze site. Cannibal Surf Babe is wel prettig voor de afwisseling. Dan geef ik toch de voorkeur aan de periode met Fish. Wie weet groeit de waardering nog, maar eerst is Marbles aan de beurt (was € 5,-).

[quote]Allmusic schreef:
Heb de cd voor € 4,50 gekocht. [quote]

Waar koop je deze cd's zo goedkoop?

Casartelli (moderator)
Goed album, maar enige eentonigheid ligt op de loer in wat albumtechnisch het beste en meest samenhangende stuk van het album zou moeten zijn (Afraid of sunrise / Out of this world / Afraid of sunlight / Beyond you). De eerste twee nummers geven het album bij mij veel credits. Afraid of sunrise vind ik het zwakst. King is een fijne afsluiter, maar niet helemaal het briljante nummer waar het hier voor gehouden wordt.

Persoonlijk vind ik Brave een stuk beter, maar AOS stelt uiteraard wel de navolgende albums (tót Marbles) in de schaduw. 3½*

avatar van HiLL
Welk nummer gaat over John Lennon?

avatar van bonothecat
Ik denk dat je King bedoeld. Gaat meer over allemaal muzikale helden die op een tragische manier aan hun einde zijn gekomen. Maar eigenlijk gaat dat nummer meer over artiesten die de druk niet meer aankonden, en hand aan zich zelf hebben gelegd. Daar valt Lennon dan toch niet onder!

zou er dan een nummer over Lennon gaan, Hill?
ik bedoel, heb je dat ergens gelezen, of zo?

avatar van HiLL
Ja ik las het op Wikepedia.

okee
probeer ik er ook achter te komen

AOS too is conceptual, dealing with fame and the effects of it. Lennon, O.J., Cobain, Phil Spector, Donald Campbell and Brian Wilson can all be found here if you look for them. However, the tracks are not muscially linked and work in isolation.

Dus een concept-album, Hill

Ok dank u!

avatar van VanDeGriend
Ik sla bij deze cd altijd de eerste drie aardige maar niet zo bijzondere nummers over om me vervolgens helemaal te verliezen in de laatste 5 nummers. prachtig prachtig

VanDeGriend schreef:

Grappig, dat heb ik - zonder jouw bericht eerst te hebben gelezen - net ook gedaan.

Casartelli (moderator)
Dat doe ik dan juist weer niet. Ik vind met name Gazpacho en Cannibal surf babe wel méér dan aardig. Die laatste vijf, mwah...

Afraid of sunRISE vind ik ronduit matig, Afraid of sunLIGHT is beter, hoewel het refrein me niet erg overtuigt. Beyond you is nog iets beter. Alleen Out of this world en King vind ik top... logisch dat ik een boel andere Marillion-albums beter vind

avatar van VanDeGriend
LIGHT vind ik ook beter dan RISE. Verder zijn OOTW en King inderdaad de toppers van dit album. Een jaartje terug ofzo was er een enquete onder leden van de fanclub van Marillion. Ik meen dat King toen de meeste stemmen kreeg, net voor This Strange Engine.

Allmusic
Kun je nagaan hoe goed This Strange Engine is: staat niet eens op dit album, maar toch bijna gekozen als mooiste track

Allmusic schreef:

Even voor de duidelijkheid: het mooiste nummer van het hele ouvre en dus niet alleen van deze cd. Hetgeen overigens wel je stelling onderschrijft dat TSE een goed nummer is

VanDeGriend schreef:

jij bent lid van die fanclub? ik had nog niet begrepen dat je zo'n liefhebber van dit gezelschap was...

avatar van VanDeGriend
Yep al 10 jaar denk ik zo en waarschijnlijk een van de weinigen die alle fan club kerst cd's heeft weten te verzamelen

VanDeGriend schreef:

hm... is er een toevallig van Steve Lukather and Friends?