Marillion - Afraid of Sunlight (1995)

Label: EMI

1. Gazpacho (7:28)
  2. Cannibal Surf Babe (5:45)
  3. Beautiful (5:12)
  4. Afraid of Sunrise (5:01)
  5. Out of This World (7:54)
  6. Afraid of Sunlight (6:49)
  7. Beyond You (6:10)
  8. King (7:03)
  9. Icon * (6:00)
  10. Live Forever * (4:34)
  11. Second Chance (Aka Beautiful) * (5:14)
  12. Beyond You [Demo] *
  13. Cannibal Surf Babe [Studio Outtake] * (5:59)
  14. Out of This World [Studio Outtake] * (7:27)
  15. Bass Frenzy * (1:17)
  16. Mirages [Demo] * (6:02)
  17. Afraid of Sunlight [Accoustic Demo] * (6:51)
avatar van rkdev
Erg goede plaat van Marillion. Veel sfeervolle nummers zoals ik ze graag hoor. Bijna elk nummer is raak, behalve Cannibal Surf Babe, daar kan ik echt niks mee.

rkdev schreef:

Vanaf die tijd hebben ze meestal wel een wat afwijkendere song op hun albums . Ik zie hier de humor wel van in . Zal wel iets met The Beach Boys van doen hebben . 'T heb wel wat .

bikkel2 schreef:

De tekst bevat zelfs een rechtstreekse verwijzing naar Brian Wilson: "Mr. Wilson where's your sandbox and your beard?"

MuadDib schreef:

Om nog maar te zwijgen over het intro wat vrijwel letterlijk California Girls is.

Heerlijk nummer trouwens, misschien wel de beste van de meer song-georiënteerde eerste drie.

Casartelli schreef:

Een goede cd van Marillion die kwalitatief wat tussen het briljante Brave en een serie nogal middelmatige volgende platen valt. Door het verschil tussen de eerste drie nogal songmatige nummers en de laatste vijf meer soundscape-georiënteerde.

Is er dan een mijlengroot verschil tussen bijvoorbeeld de opener en de titeltrack? Ook de song Afraid of Sunlight heeft toch een duidelijke kop en staart of versta jij iets anders onder songmatig?

Een duidelijk overeenkomst tussen Gazpacho en Afraid of Sunlight is natuurlijk de druipende kwaliteit Hogarth bijzonder op dreef.

James Douglas schreef:

Nee, met songmatig doelde ik meer op het grotere verband: tracks 4 t/m 8 vormen voor mij meer één geheel, terwijl de eerste drie tracks meer elk op zichzelf staan. Beide delen hebben hun sterke en zwakke punten, maar dat is een andere discussie.

avatar van James Douglas
Ah, juist. Ik was enigzins verward omdat jij met het begrip soundscape op de proppen kwam.

Casartelli (moderator)
Oh wacht... ik had nog niet opgemerkt dat je dat oude stukje aan het quoten was. "Soundscape-georiënteerd" is in elk geval wat sterk uitgedrukt.

avatar van Papartis
Zou de band Gazpacho (ooit ontstaan als een Marillion Cover Band) de naam van de titeltrack van deze CD hebben?
Vroeg ik me zo maar af...

ik denk van wel.

avatar van Papartis
Zou me ook niets verbazen

Casartelli schreef:

Uit de teksten zijn wel meer verwijzingen te halen, o.a. Elvis en O.J. Simpson dacht ik.

avatar van vigil
ja dat klopt maar dat is niet in dat nummer waar het hier over ging. Ook Kurt Cobain komt overigens aan de beurt.

vigil schreef:

Daarom had ik het ook niet over tekst, maar teksten Vind het sterk gedaan hoe ze dat in de nummers hebben weten te verwerken in ieder geval.

avatar van Bluebird
Een uitgesponnen broeierige Marillion die hiermee voor de eerste keer een andere weg inslaat en beslist een apart maar bijzonder produkt heeft afgeleverd.

avatar van James Douglas
Mijn eerste melancholieke zomerplaat van dit jaar en de zomer is nog lang. Afraid of Sunlight kan zich wat mij betreft meten met het bejubelde Brave. Heeft die voorganger nog last van een enkel misstapje in de overkoepelende sfeer. De angst voor het zonlicht houdt je zonder een misstap in zijn greep met prima songs en dat is knap van Marillion.

jeroenheinz schreef:

En dat zonder het er té dik bovenop te leggen. De teksten zijn ook enigzins multi-interpretabel.

James Douglas schreef:

Klopt inderdaad en dit is inderdaad ook een perfecte plaat voor deze tijd van het jaar .

avatar van Jumpjet
Afraid of Sunlight kwam al vrij snel uit na het bejubelde Brave. Aanvankelijk klonken de composities mij in de oren als 'leftovers' van de vorige plaat, die tekstueel of qua sfeer niet in het topzware Brave-concept pasten. Toch heb ik deze plaat veel vaker gedraaid dan Brave.
Out of this world is 1 van de mooiste Marillion songs. Als die live wordt gespeeld houd ik het echt niet droog.

avatar van VanDeGriend
Berichten verplaatst naar Marillion - Less Is More (2009)

avatar van Metal-D78
Cannibal Surf Babe en Beautiful doen mij niets, maar de rest is dikke prima. Stiekem luister ik deze vaker dan Brave...

avatar van bikkel2
Ja , dat heb ik dus ook . Brave is nogal zwaar , maar is natuurlijk wel een meesterwerk .
Dit is zonder twijfel mijn meest gedraaide Marillionplaat .
Vanaf track 4 t/m 8 is het magistraal . geweldig muzikaal en met een emotionele lading .

bikkel2 schreef:

Daar schaar ik nummer 1 sowieso ook wel bij.

avatar van rkdev
En wat dachten we van track 3 dan, dat nummer doet z'n naam toch echt eer aan hoor !!

avatar van bikkel2
Ik vind het een mooi nummer , dat zeker , maar vanaf 4 tot het einde is er sprake van een geweldige eenheid en de sfeer wordt ook steeds broeieriger en spannender . Beautiful is toegankelijker , daarmee niet minder mooi , maar het is niet mijn hoogtepunt hier .

avatar van senne
Beautiful gewoon mooi,Out of this world is zo betoverend,Afraid of Sunlight hypnotiserend geniaal,King Magistraal. Ja hoor best plaatje van de heren.
Wat een gevoel heeft men in dit album gelegd en met name bovenstaande 4 nummers

senne schreef:
Wat een gevoel heeft men in dit album gelegd en met name bovenstaande 4 nummers

Ach en dan hebben we het nog niet eens over Beyond You en Gazpacho

Maar heb je ook nog een stem voor dit briljante album?

avatar van senne
Ja hoor, vind alleen persoonlijk afraid of sunrise wat minder maar inderdaad ook Beyond you en Gazpacho zijn bovengemiddelde Marillion tracks. Out of this world is en blijft voor mij echt 1 van mijn favo tracks van Marillion. De sfeer in dit nummer is echt ongekend. Kippevel.

Stijn_Slayer
Het titelnummer is fenomenaal!

Haalt de rest van het album dat niveau ook een beetje?