The National - Sleep Well Beast (2017)

Label: 4AD

1. Nobody Else Will Be There (4:39)
  2. Day I Die (4:31)
  3. Walk It Back (5:59)
  4. The System Only Dreams in Total Darkness (3:56)
  5. Born to Beg (4:22)
  6. Turtleneck (3:00)
  7. Empire Line (5:23)
  8. I'll Still Destroy You (5:15)
  9. Guilty Party (5:38)
  10. Carin at the Liquor Store (3:33)
  11. Dark Side of the Gym (4:50)
  12. Sleep Well Beast (6:31)
avatar van Johnny Marr
Mjuman schreef:

Vanaf Boxer staan overigens alle albums hier in de kast en deze zal zich er ongetwijfeld bijvoegen. Die aanschaf zie ik dan ook als (deels) toegeven aan The dark side in mijzelve, innerlijke strijd zeg maar. Echt laat savons draai ik meestal electronic of jazz

Alligator en Sad Songs for Dirty Lovers zijn zeker ook een verplichte aanschaf, Mju!

avatar van bikkel2
The System Only Dreams In Total Darkness, vind ik in ieder geval al een geweldig nummer.
Eigenzinnig, maar toch met een toegankelijke vibe.
Ben benieuwd. In de vakantie ( over 2 weken) maar eens aandachtig luisteren.
Eindelijk tijd.

avatar van Voorprogramma!
Gelekt?

avatar van SébastienY

Nee hoor. The National lekt meestal niet zo snel.

Single 3 en 4 zijn toch lang zo goed niet als de eerste 2. Maar dat is ook niet moeilijk. Die zijn weergaloos, tijdloze classics. Warm, passioneel,gevoelig en ontroerend.

RichardKoning
Zojuist gehoord bij een vriend van mij. Mijn conclusie tot nu toe is dat deze plaat veruit het allerbeste is wat ik van The National heb gehoord. Geen nieuwe Boxer, maar wel een stap voorwaarts i.t.t. van persoonlijk mijn favoriete album: "High Violet". Ook die stond werkelijk als een huis.

..eindsong "Sleep Well Beast" is zó gaaf!

gerre schreef:

Ik vond lead single "The System" eigenlijk de zwakste tot nu toe. Oerdegelijk nummer en meest instant radiovriendelijk dus begrijpelijk dat ze daar het album mee promoten maar niet de diepgang van de andere drie. Vind de singles alleszins al een pak sterker dan diegene die ze in de aanloop naar Trouble Will Find Me gereleased hebben (al bleken dat toen uiteindelijk verre van de sterkste tracks op dat album) dus best wel benieuwd naar dit album.

Het zijn alle 4 nummers met een andere insteek en dat is best wel cool. Een eerder klassieke ballad die ik stilaan begin te waarderen en nu dus een rocker die nog zal groeien. "Guilty Party" bloeit echt op een geweldig subtiele manier open. En "The System" is inderdaad de ideale single. Maar oppervlakkig omdat het catchy is? Opwindende intro, en dan uiteraard nog die gitaarsolo..Inderdaad heb ik hier veel meer honger naar dan ten tijde van Trouble Will Find Me.

avatar van Gretz
RichardKoning schreef:

..eindsong "Sleep Well Beast" is zó gaaf!

Het beste ooit van The National en dan maar 4 sterren? Dat lijkt mij een contradictie.

avatar van E-Clect-Eddy
Berichtje op NPR first listen suggereert dat er op dinsdag 5 september om '8 p.m. ET' (dat is 02:00 woensdag 6 september in Nederland) een live performance van dit album zal worden gegeven en uitgezonden wordt via internet/NPR.

Er staat niet bij of er een regio beperking zal zijn, met andere woorden het is nu niet bekend of het wel of niet te streamen is in Nederland.

ElPatron
? Op basis van 4/5 nummers die al te beluisteren zijn van de 12 een waardering van 4.40 door 5 stemmen?

Even wachten tot nine/eight lijkt mij....

avatar van Rvdz
ElPatron schreef:

Even wachten tot nine/eight lijkt mij....

Ik kan niet voor de andere stemmers spreken, maar mijn 4* is toch echt gebaseerd op het hele album (pers). Die beoordeling kan best nog eens groeien trouwens, maar dat terzijde.

ElPatron
'De Pers' is niet mijn spreekbuis, omdat recensenten meestal niet objectief zijn, maar subjectief... En smaken verschillen nu eenmaal. Daarover kun je niet een discussie voeren.

ElPatron schreef:

Recensenten kunnen prima objectief beoordelen. Op muziektechnisch niveau is dat echt prima te doen.

ElPatron
jazeker, muziektechnisch gezien kunnen ze dat - maar iedere recensent heeft naast een IQ ook een EQ; en juist de emotionele waarde is geheel persoonlijk.

avatar van jellecomicgek72
Is ie nou gelekt of niet?

ElPatron schreef:

Waarom zijn "de pers" dan niet per sé jouw spreekbuis? (niet dat dat hoeft overigens). Hoe zij de muziek technisch en emotioneel waardig achten in hun beoordeling hoeft niet per sé heel veel anders te zijn dan die van de doodgewone luisteraar denk ik.

avatar van SébastienY
jellecomicgek72 schreef:
Is ie nou gelekt of niet?

Nogmaals, neen . Het gaat wrs om promocd's. De geneugden van recensenten en mensen in de business.

avatar van jellecomicgek72
SébastienY schreef:

Wat 'n crisis...

ElPatron
Heb overigens (om bij de les te blijven) 3 albums van The National in bezit in cd-uitvoering. Kijk uit naar deze release. Tot dusver voor mij dit muziekjaar 2017 nog geen 4.5 of 5 sterren-albums tegengekomen. Hoop dat Sleep Well Beast hier verandering in brengt in dit magere jaar van weinig indrukwekkende albums in het algemeen. (Hoop dat Editors en Sigur Ros dit jaar met een knaller op de proppen komen - en: vergeet ook Nothing But Thieves niet....)

avatar van trebremmit
Off-topic berichten verwijderd.

avatar van Voorprogramma!
Album is gelekt...
Ben met me eerste luisterbeurt bezig, Tot nu klinkt het echt super mooi allemaal...

avatar van repelstefan
Dit is alles wat je van een nieuwe album van The National verwacht, en meer. Wat experimenteler dan Trouble Will Find Me die ik, ondanks de schoonheid, bij vlagen ook een beetje saai vond. Onvoorstelbaar hoe The National de torenhoge verwachting inlost en daar nog een schepje bovenop doet. Voor mij althans .

Ze vonden die percussie bij Guilty Party zo mooi dat ze 'm bij Sleep Well Beast nog maar eens gebruikt hebben? Toch een beetje vreemd, zeker aangezien de nummers zo kort op elkaar zitten

avatar van coldwarkids
Oke hij is duidelijk niet beter dan TWFM.

Hoge verwachtingen lijken toch ingelost te worden. Beetje avontuurlijker dan TWFM en ook al vond ik dat een erg goed album op dit punt in hun carrière was dat wel noodzakelijk om een "nogmaals meer van hetzelfde" gevoel te vermijden. Erg rijkelijk gedetailleerd album dat een beetje het midden houdt tussen het meer experimentele van Sufjan (gelukkig zonder de nodeloze freak-outs) en bijwijlen ook echoes heeft van Radiohead circa Kid A maar dan meer uitgevoerd door een cohesieve rockband en zonder het typische National gevoel te verliezen. Zal ongetwijfeld niet eenieders meug zijn (sommige nummers liggen bewust wat minder makkelijk in het gehoor en volgen niet altijd de makkelijkste, platgetreden paden) maar toch een erg fijne luisterervaring. Dark Side of the Gym vond ik de uitschieter die de traditie van een topper als voorlaatste track (Pink Rabbits, City Middle, England) met verve verderzet: "I have dreams of anonymous castrati / Singing to us from the trees" als refrein... kan enkel uit de koker van Matt Berninger komen. Voor een definitief oordeel wacht ik wel tot meer luisterbeurten en een lek in hoogwaardigere kwaliteit dan de vinyl rips die nu te vinden zijn.

avatar van repelstefan
Morinfen schreef:
...Erg rijkelijk gedetailleerd album dat een beetje het midden houdt tussen het meer experimentele van Sufjan (gelukkig zonder de nodeloze freak-outs) en bijwijlen ook echoes heeft van Radiohead circa Kid A maar dan meer uitgevoerd door een cohesieve rockband en zonder het typische National gevoel te verliezen.

Haha ik wist dat ergens iemand Kid A ging roepen. Sleep Well Beast is niet de Kid A voor The National natuurlijk maar de evolutie is duidelijk hoorbaar. Ik had die associatie op sommige momenten ook even. En dat is maar goed ook want dat 'meer van hetzelfde gevoel' heb ik nu totaal niet. En daar was ik na TWFM wel bang voor.

avatar van jerome988
We zijn bevoorrecht om in deze tijd te mogen leven denk ik Wat een plaat!

ElPatron
Voorlopig 3.5 score na 1e luisterbeurt.

avatar van mattman
Ja hoor. Ik hoorde in 2017 al enkele mooie en vette platen (Brockhampton, Vince Staples, Actress, Slowdive). Maar daar waar dit jaar voor mij zo stroef startte wat 'grote namen' betreft (Gorillaz en Arcade Fire die echt tegenvallen), ben ik de laatste maand echt omver geblazen door de releases van QOTSA, War On Drugs en LCD Soundsystem. En elk van die albums was nog beter dan de vorige. En daar komt dan The National nu bij, die me na 2 luisterbeurten volledig van m'n melk bracht. De overtreffende trap is compleet. En het is vroeg, maar deze heeft het potentieel om uit te groeien tot m'n favoriete National plaat ooit.

Ja, wat een uitspraak he, zo belachelijk vroeg. Maar die songs man. Wat zijn Dark Side Of The Gym en Empire Line mooi. Wat zijn Turtleneck en I'll Still Destroy You opwindend. En dan nog die singles.

Yes, verdomme! ? score volgt.

En alsof we nog niet verwend genoeg zijn, moet Björk nog komen...

avatar van JVT
JVT
Genieten dit! Hoop dat ik snel weer tijd heb de plaat nogmaals te beluisteren. Dit behoord tot het beste wat The National ons al gebracht heeft.