Dire Straits - Brothers in Arms (1985)

Label: Vertigo

1. So Far Away (5:12)
  2. Money for Nothing (8:26)

met Sting

3. Walk of Life (4:12)
  4. Your Latest Trick (6:33)
  5. Why Worry (8:31)
  6. Ride Across the River (6:57)
  7. The Man's Too Strong (4:40)
  8. One World (3:40)
  9. Brothers in Arms (6:59)
avatar van gaucho
Over de singles gesproken - schiet me net te binnen dat Brothers in arms (het nummer dus) volgens mij wel de allereerste CD-single was, al kan ik daar op internet niet zo snel bewijzen voor vinden.

Volgens mij was het ook meer een try-out. Pas in 1986 kwamen, als ik me goed herinner, de eerste CD-singles beschikbaar van nummers die in de hitparade stonden. En het duurde vervolgens nog een paar jaar voordat een single standaard niet alleen op vinyl, maar ook op CD-single werd uitgebracht.

De singles van dit album deden het niet goed, inderdaad. So far away was maar een bescheiden hit, Money for nothing bleef (in elk geval in NL) in de tipparade steken en alleen Walk of life haalde de top-20.
Brothers in arms werd volgens mij verschillende keren uitgebracht voordat-ie de hitparade haalde. Ik heb nog de single met de volledige versie in de originele BIA-hoes, maar de single die een bescheiden hit werd, was volgens mij een ingekorte versie en werd uitgebracht ten tijde van het verzamelalbum Money for nothing - en had als single ook die hoes van Mark Knopfler met fluorescerende hoofdband.

In Nederland bleven So Far Away (nr 31), Money For Nothing (slechts tipparade), Walk Of Life (nr 20) en Brothers In Arms (nr 27) halverwege de Top 40 steken.

Nou moet ik bekennen dat ik So Far Away en Walk Of Life ook geen échte hoogvliegers vind, maar die andere twee...ik snap er niks van. Fantastische nummers.

avatar van rudiger
gaucho schreef:
Ik heb nog de single met de volledige versie in de originele BIA-hoes, .

Zelf bezit ik ook nog de picture single versie van Brothers In Arms met als b-kant Going Home .
Zeer mooi , op 1 kant is die zilveren gitaar afgebeeld en op de andere kant de band .

Nogal onvriendelijk bericht verwijderd.

heb hiervan zelfs de cassettesingles nog. Mijn favoriet is toch nummer 4; you latest trick. (en de sacd versie van dit album is mooi gedaan)

avatar van Thunderrock
Net de SACD binnen...

Wat knalt de sacd in vergelijking met de oude gewone cd zeg.
De 5.1 mix is echt heel mooi!

Geweldige groep, geweldige CD!

avatar van musician
Wat wisselvallige, maar niet echt slechte cd van Dire straits.

Het wisselvallige zit 'm er in, dat er nogal grote kwaliteitsverschillen zitten in de diverse nummers.

Als je de eerste drie nummers al ziet: de cd begint veel te traag en ook saai met So far away; gevolgd door het fenomenale Money for nothing (beste nummer van de cd) en dan weer één van die irritante rock & roll nummers, Walk of life. Van hetzelfde kaliber als Twisting by the poole en dus 25 in een dozijn.

Mark Knopfler is een vakman. Dat hoort hij dan toch ook, zou je zeggen?

Het is niet dat ik per se tegen ballads ben, de titelsong is verder ook prachtig. Het gaat alleen om het gevoel wat bijzonder is en wat niemandallerig.
Hoe dan ook, met nummers als Your latest trick komt het allemaal toch redelijk in orde met Brothers in Arms.

Heb overigens nog een 12 inch single van Money for nothing. De geluidskwaliteit van dat type plaat (hele grote groeven) was destijds ook al prachtig, veel gedraaid dan ook.

avatar van evdk
brothers in arms was zeker niet de eerste cd single.
dat was van een amerikaanse of engelse solo zanger waarvan ik de naam kwijt ben.

avatar van Rogyros
Ik ben persoonlijk geen groot fan van money for nothing. Het is wel een goed nummer, maar niet mijn favoriet. Schitterend vind ik Ride Across The River, Brothers In Arms (vooral live) en Your Latest Trick. Gewoon een heel goed album.

De single Money for nothing was overigens wereldwijd wel een gigahit. Hun grootste zelfs als ik het goed heb.

avatar van ArthurDZ
Rogyros schreef:

In Amerika wel, maar in Europa was Private Investigations een grotere hit, denk ik

avatar van Rogyros
ArthurDZ schreef:

Dat kan, maar iedereen kent Money For Nothing, dat is inmiddels denk ik een van Dire Straits bekendste nummers.

avatar van gaucho
evdk schreef:
brothers in arms was zeker niet de eerste cd single.

Dat zou een soort CD-EP'tje van John Martyn moeten zijn; dat heb ik ook wel eens ergens gelezen. Er bestaat hier kennelijk wereldwijd geen consensus over.

Geweldig album, een waar meesterwerk. Het beste album ooit van de beste band ooit. Nummers als 'Money For Nothing' en 'Brothers In Arms' zijn in hun volledige versies (8:26 en 6:59) toch mooier dan de ingekorte van dik 4 minuten.

Deze twee nummers zijn natuurlijk ook grote hits geweest. Ook 'Walk Of Life' was een megahit, 'So Far Away' en 'Your Latest Trick' deden het ook zeer aardig in de hitlijsten. Maar de overige vier nummers zijn minder bekend. 'The Man's Too Strong' heeft een prachtige structuur met een krachtig refrein, mooi nummer maar toch een beetje on-Dire Straits. Toch een prachtig nummer. In 'Ride Across The River' heeft Knopfler behoorlijk geëxperimenteerd met soundeffecten, en dat is heel mooi gelukt, al zeg ik het zelf. Ook in 'One World' heeft hij behoorlijk geëxperimenteerd, wat ook een prachtig nummer oplevert. Als ik dan toch een nummer moet opnoemen die ik íets minder vind, zeg ik 'Why Worry': het blijft altijd een beetje hetzelfde.

Maar al met al hebben de mannen van Dire Straits een prachtig album afgeleverd.

avatar van Madjack71
Een mooie lofzang, van een objectieve user, met een niets verhullende username.

Geniet ze.

Dit blijft echt een lekker album om te luisteren, Brothers in Arms en the Latest trick zijn echt prachtig om te luisteren.
En tja met Money for Nothing moet die gewoon echt hard gezet worden in een woord 'GEWELDIG'.

avatar van rudiger

Misterfool
rudiger schreef:
Nederland heeft toch nog verstand van muziek .

nr2 is wellicht wat teveel van het goede. maar dat dit een geweldige cd is staat(bij mij in ieder geval) vast

avatar van Helicon
Zoals waarschijnlijk velen met mij, één van de eerste cd's die ik had. Ontzettend veel gedraaid maar tegenwoordig eigenlijk niet meer. Het is voor mij een album geworden met twee gezichten

Nummers die ik nog graag mag horen:
De nummers 6 t/m 9

En nummers welke ik echt eigenlijk nooit meer luister:
De nummers 1 t/m 5 (met uitzondering van het begin van Money for nothing) Walk of life bijvoorbeeld kan ik echt niet meer horen!

Ondanks blijft het natuurlijk een legendarisch album , ook voor mij!

avatar van Running On Empty
rudiger schreef:
Nederland heeft toch nog verstand van muziek .

Ik weet niet of je er trots op moet zijn om bij Veronica zo hoog te eindigen. Dus een nogal twijfelachtige eer.

avatar van Madjack71
Door het wel hele zachte geluid op Why Worry en het minst interessante nummer van dit album; One World. Wordt het geen volle mep van mij voor deze Brothers in Arms. Walk of Life, die veel kritiek krijgt, vind ik nog steeds wel een lekker vrolijk nummer. De rest is helemaal top. Het prachtige intro van Ride across the River, het mooie Your latest Trick, stuk voor stuk leveren die met gemak bij aan de waardering die ik er aan gegeven heb. Maar meer zit er voor mij niet in.

avatar van ChrisX
Ik kwam in Berlijn de remaster tegen voor EUR 3.00 (hij was niet nieuw maar de schijf ziet er nog perfect uit) en dus maar gekocht. Zit hem nu voor het eerst in jaaaaren weer te luisteren (waarbij ik de speler ff heb geprogrammeerd om het gedrocht Walk Of Life te ontwijken) en er komen een hele boel muzikale herinneringen ineens weer terug. Was bijv. zo'n nummer als Ride Across The River helemaal vergeten (is dat fluitsampletje niet hetzelfde als in Gabriel's Sledgehammer?).

avatar van freitzen
Sledgehammer? Dat weet ik zo niet...
Ride Across the River is trouwens wel zo'n nummer wat ik (vrijwel altijd gevolgd door The Man's Too Strong) vaak tussendoor even opzet. Geweldige sfeer, vrij uniek in zijn (Knopfler-)soort. Misschien toch maar weer terug naar 4 sterren dit album...

avatar van wowter
ChrisX schreef:

Ja, typisch zelfde geluidje uit de Fairlight

avatar van TheFunkyM
Nee dit vind ik niet zo veel.
Te veel pamfluiten, te fout vind ik deze cd.
One World en Brothers in Arms vind ik wel goed, vooral de laatste.
Zal het album nog wat vaker beluisteren, maar op dit moment krijgt hij geen voldoende.

avatar van ChrisX
TheFunkyM schreef:
Nee dit vind ik niet zo veel.
Te veel pamfluiten, te fout vind ik deze cd.
One World en Brothers in Arms vind ik wel

Huh? De enige panfluit-sample die je hoort is volgens mij aan het begin en verder op in het nummer Ride Across The River.

avatar van TheFunkyM
naja al die toeters en bellen bedoelde ik eigenlijk.
Keyboards etc.

avatar van Ataloona
Toeters en bellen? hoe kom je daar nou weer bij?

Kadafi
Ik denk dat TheFunkyM gewoon bedoelt dat ie het een matig album vind. Nu zijn wij benieuwd naar z'n argumenten daarvoor, maar dan komt 'ie met vaag gebrabbel.

avatar van Ataloona
Nog al ja. Hoe moeilijk is het om te zeggen wat je er niet goed aan vind.