Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet (2007)

Label: Roadrunner

1. Fear of a Blank Planet (7:28)
  2. My Ashes (5:07)
  3. Anesthetize (17:42)

met Alex Lifeson

4. Sentimental (5:26)
  5. Way Out of Here (7:37)

met Robert Fripp

6. Sleep Together (7:28)
  7. Cheating the Polygraph * (7:10)
  8. Nil Recurring * (6:08)

met Robert Fripp

9. Normal * (7:09)
  10. What Happens Now? * (8:23)
avatar van andnino
Als je eens laat doodmoe thuis komt...
Ga dan in een bad vol badeenden liggen en zet deze cd op het effect is... magistraal...
Alleen het (tot nu toe dan) net iets minder passende Sleep Together houd deze van 5* en misschien wel een plaats in mijn to 10 af...

Berichten verplaatst naar Porcupine Tree

avatar van Joy4ever
Ik heb een versie van Anesthetize van dik 26 minuten. Klinkt niet als een remix, iemand enig idee welke versie dit is?

gewoon op je normale cd ?

wtf? nee dat weet ik niet. klinkt gaaf.

avatar van muismat
Het eerste waar ik aan denk bij ''Ashes'' is No Quarter van Led Zeppelin.
Volgens mij een behoorlijke inspiratiebron, wie heeft dit nog meer?

avatar van andnino
Dat had ik precies exact... komt vooral door die sample denk ik

avatar van notsub
Dit is een hele mooie CD, wat duisterder en minder toegankelijk dan zijn voorganger. Daarom vind ik deze ook iets minder, maar deze groeitt nog steeds. Er staan echt prachtige stukken op deze CD, met name Anesthesize, Way Out Of Here en Sleep Together. Op de DVD met DTS track komen er beelden voorbij die het actuele thema nog eens sterk benadrukken. Muzikaal wordt er flink huisgehouden en komt er een heel prettig scala aan aan sferen en invloeden voorbij. De solo van Alex Lifeson is goed herkenbaar.

avatar van paulolsman
Net als alle andere Porcupine Tree platen een erg fijn album weer! Ze weten op ieder album weer een beetje van geluid te veranderen terwijl het wel altijd ontzettend als PT klint.
Erg knap en erg goede muziek! Een van de beste bands van dit moment (en de afgelopen 15 jaar of zo - zo lang maken ze al muziek).

Opgericht in 1987 en een debuutalbum in 1991 (even uit het hoofd) en ik heb wel eens gehoord dat daar nummers op staan die Steve al schreef toen hij 14 was. En waar sommige bands steeds mindere albums gaan maken en al ruim 15 jaar niets fatsoenlijks uitbrengen (Metallica iemand?) blijft Porcupine tree evolueren en evolueren en ook steeds beter worden. Stiekem hoop ik deze band ooit eens een groot festival af zien sluiten over een jaar of 10. Tot die tijd vind ik het selecte groepje (dat langzaam aan wel flink groter is geworden de laatste jaren) dat deze band heel goed vindt wel zo prettig.

En dit album is tot nu toe wel het hoogtepunt met een schitterend thema. Normaal prefereer ik toch albums met meer dan een handvol nummers, maar deze is wel zo uitzonderlijk goed dat het de volle 5 (en daar heb ik wel een tijdje over na gedacht) zonder twijfel waard is.

(willie) schreef:

Dus je wilt zeggen dat...

Dat het een 5 sterren album is. En dat ik daar wel over nagedacht heb en dat het na het nadenken nu zonder enige twijfel meer de volle 5 sterren waard is.

Gewoon precies wat er al staat dus.

avatar van andnino
Als je erover nagedacht hebt is het niet zonder twijfel maar ik snap wat je bedoelt.

Ja wel, want als je er over nadenkt kan je tot de conclusie komen dat er geen twijfel is, of dat de twijfel weggenomen is.

Laat ook maar het is gewoon goede muziek

avatar van muismat
Anesthetize was geweldig op Pinkpop!

andnino schreef:
Laat ook maar het is gewoon goede muziek

Inderdaad, maar dit soort nutteloze dingen zijn soms gewoon leuk

Maar inderdaad was dat prachtig op Pinkpop en Fear of a blank planet is een heerlijk opener, van zowel dit album als live op de planken.

Beitel
Kijk, dames en heren, zó hoort prog te zijn. Nummers die zich langzaam ontwikkelen, verschillende stemmingen kennen om uiteindelijk tot een prachtige conclusie te komen. Anesthetize was één van de hoogtepunten van Pinkpop en op het album blijft het genieten. De rest van het album ook, alhoewel ik niet helemaal weet of ik het zo eens ben met de teksten. Desondanks staat de sfeer me genoeg aan om dit gewoon aan te raden voor mensen die houden van rockmuziek die een eigen weg baant en de tijd ervoor durft te nemen, zonder dat het saai wordt.

avatar van andnino
Bij mij maken de teksten echter wel die halve ster uit ik houd over het algemeen wat meer van metaforische teksten maar Steven Wilson doet het prachtig vooral My Ashes en de laatste twee nummers

Lukk0
Ik heb niet zo'n probleem met de teksten, maar ik vind My Ashes om de een of andere reden zo niet op dit album passen, dat ik mijn stem verlaag van 5 naar 4,5*. Heel jammer, want op In Absentia had het denk ik wel heel goed gepast, maar dit is gewoon een heel ander soort album en My Ashes klinkt volgens mij gewoon niet tussen FoaBP en Anesthetize.

avatar van VanDeGriend
Ondanks dat op basis van de beschrijvingen dit helemaal mijn cup of tea zou moeten zijn, had ik tot vandaag nog nooit een cd van PT beluisterd. Vandaag dit dingetje meegenomen uit een uitverkoopbak en ben behoorlijk onder de indruk. We zullen PT dus maar even verder gaan uitchecken. Leuk, een cd fraai vinden van een band met een backcatalogue. Zijn we weer even bezig

avatar van vigil
VanDeGriend schreef:

Zeg maar gerust een flinke back catalogus

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Beter laat dan nooit, Rob. Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!

avatar van VanDeGriend
En alvast een halve ster erbij

De eigenaar van de lokale cd-shop heeft alvast zijn wintersport geboekt.

avatar van VanDeGriend
Ik heb, ter voorbereidng op mijn inhaalslag en t concert van 15-10, inderdaad een bestelling gedaan van een stapeltje PT cd's Hoe weet jij dat dan

Om maar wat te noemen.

In bezit. Geen uitgebreide versie of wat ook. maja. Nogmaals, superproductie heeft dit album zeg.

clutch
Ik heb Porcupine Tree eigenlijk pas redelijk recent ontdekt, maar ben er nu al behoorlijk verslaafd aan. Laatst heb ik Deadwing geprobeerd en die vond ik al echt heerlijk, toen ben ik deze eens gaan luisteren en ik vind hem na een paar keer luisteren nog briljanter dan z'n voorganger. Luistert wellicht niet zo makkelijk weg, maar na een aantal keren deze te hebben gedraaid vind ik hem toch mooier dan Deadwing. Met name Fear of A Blank Planet, Way Out Of Sleep en Anesthetize zijn echt puur genot.

avatar van Ayreonfreak
clutch schreef:

Dan heb je nog veel te ontdekken! Naast Porcupine tree kan je je ook verdiepen in Steven Wilsons andere werk als Blackfield, No man, zijn soloalbums, etc... Dan ben je wel even zoet met veel mooie muziek.