Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet (2007)

Label: Roadrunner

1. Fear of a Blank Planet (7:28)
  2. My Ashes (5:07)
  3. Anesthetize (17:42)

met Alex Lifeson

4. Sentimental (5:26)
  5. Way Out of Here (7:37)

met Robert Fripp

6. Sleep Together (7:28)
  7. Cheating the Polygraph * (7:10)
  8. Nil Recurring * (6:08)

met Robert Fripp

9. Normal * (7:09)
  10. What Happens Now? * (8:23)

avatar van ricardo
Deze heb ik nu ook in huis, en het viel me gelijk op dat op dit album een stuk minder hard en stevig gespeeld word dan op de voorganger die nog een behoorlijk aantal zeer stevige riffs had. Daar blijven die bij dit album achterwege, alleen hebben ze op dit album wel weer dezelfde duistere sfeer weten neer te zetten als op Deadwing. Dit album die ik nu 3 keer volledig heb afgespeeld is qua sfeer net zo'n topper als Deadwing, alleen vind ik de lekker harde riffs daarop nog lekkerder klinken, daarom geef ik deze ook niet de max, maar net iets minder, maar een topplaat is het zeker. Dit ga ik ook nog veel draaien, geweldige duistere sfeer zonder het stevige metal werk. Tis weer net wat anders dan Deadwing, grote klasse gewoon.

Nightporter
Een band die blijft verassen. Fantastische muzikanten die ook naast PT soms onconventionele, maar daarom niet minder interessante muziek maken. Luister maar eens naar Colin Edwin's Ex Wise Heads en natuurlijk No-Man.

Way out of here is voor mij het beste nummer op het album : fantastisch drumwerk van Gavin Harrison, schitterende gitaarpartijen van Steven Wilson en Robert Fripp. Ondanks het feit dat PT een fantastische live band is, vind ik dit live een van de mindere nummers.

avatar van ricardo
Ik heb deze net even tot 2 keer toe wat harder afgespeeld, maar hier zit soms ook wel erg hard werk in, maar ik zou het meer als superstevige rock willen bestempelen, en niet meer als metal daar waar de vorige plaat dat nog wel had. Ik vind de sfeer van dit album eigenlijk nog wel duisterder dan op Deadwing. Geweldig album, en zeker net zo goed als Deadwing, maar dan toch weer geheel anders. Ik ben nu eigenlijk al weer benieuwd naar hun volgende album, en ik hoop ook plechtig dat Gavin Harrison nooit bij deze band weggaat, want ik vind hem vrij essentieel, voor de laatste 2 albums zeker. ik geef voor deze nu ook de volle mep van 5* net als Deadwing, want anders doe ik dat volgende week toch wel. En Gavin Harrison rules.

avatar van ricardo
Wat een heerlijk en meeslepend album is dit toch, hier zit echt een sfeer in die je van begin tot eind helemaal in de greep houdt, en hij is weer afgelopen voordat je het weet. Ik vind alle nummers goed, maar als ik dan toch 1 absoluut hoogtepunt moet noemen, dan toch het laatste nummer, tjezus wat een geweldig nummer is dat, gewoon kippevel van begin tot eind. Deze plaat kan ik gerust 3 tot 4 keer achterelkaar draaien, gewoon een geweldig album, niet te hard, niet te zacht en een sfeer, super album gewoon.

avatar van henksluis
Ze worden elk album beter

avatar van Thunderrock
Onlangs was ik blij verrast toen ik deze cd kreeg. (That's what friends are for!!) Moet nog even wennen aan de zanger maar er valt heel wat te beleven.

Ik ga er nog maar eens even lekker voor zitten.

avatar van ricardo
Met afstand het beste PT album voor mij van wat ik ken van PT. Deadwing is ook erg goed, maar ik vind dit album lekker duister klinken. Ik heb deze ook wel 50 keer gedraaid nu denk ik, en hij blijft gewoon super van begin tot eind. Ik vind My Ashes en Sentimental nummers als stilte voor de storm voor de volgende nummers, die 2 nummers vormen min of meer een rustpunt in dit overweldigende stukje muziek dat weer voorbij is voordat je er erg in hebt. De titeltrack, Anesthetize(vooral de drumexplosie bij plus minus 11 minuten is erg gaaf en overweldigend) en Sleep Together zijn voor mij de absolute uitblinkers op deze magistrale topplaat. De rest is ook erg goed, alleen ietsje pietsje minder dan de door mij genoemde 3 toppers.

avatar van J0ttem
(willie) schreef:

Way out of here groeit wel enorm, langzaam toch echt mijn favoriet van dit album aan worden. De tekst, de dreiging, heerlijk.

Hmmm, bij mij is dit nummer nu ook flink het groeien, die gitaarsolo

avatar van blonde redhead
Ik heb blijkbaar weer eens de verkeerde versie gekocht. Zijn de vier bonusnummers van dezelfde kwaliteit als de eerste zes nummers??? Want dan ga ik mijn versie maar eens kado doen aan iemand.

avatar van wouter8
Voor zover ik weet staan die 4 bonusnummers alleen maar op de reeds uitverkochte speciale vinyl-edities (en cd-edities?). In principe betreft het ook gewoon de Nil Recurring EP, die los in de winkels verkrijgbaar is.

avatar van frankvankesteren
Even een belangrijke opmerking...

Zoals Willie hier eerder opmerkte gaat het nummer Way Out Of Here inderdaad over een meisje (Arielle genaamd) die tijdens het luisteren naar haar i-pod en een wandeling over het treintraject aangereden werd door een trein...
Er is zelfs een soort van reconstructie gemaakt die in een schitterende clip is vastgelegd, zie:

Echt behoorlijk ontroerend, en een heel mooie, weliswaar ingekorte, video. Het werpt natuurlijk weer een heel andere blik op het concept...

Prachtige video inderdaad. Jammer van de inkorting alleen

avatar van Tijmennn309
Prachtige video inderdaad. Jammer van de inkorting alleen

heeft dat meisje nu zelfmoord gepleegd...? of is ze overreden?

avatar van J0ttem
Tijmennn309 schreef:

heeft dat meisje nu zelfmoord gepleegd...? of is ze overreden?

Wikipedia schreef:
The video is dedicated to Arielle Daniel, a girl who was killed by a train in November 12, 2005, at the age of seventeen, together with a friend of her, Heather Bates, who was fourteen years old. Arielle was a big Porcupine Tree fan who founded the band's MySpace Group. The accident occurred when the girls were taking photos on the rails. Both were from Oak Creek, Wisconsin. During a show at Milwaukee, Wisconsin, in June 2, 2007, her family were present among the audience, so Steven Wilson paid tribute to them, saying "This is for Arielle" just before the band played "Blackest Eyes" which was her favourite song. That night, "Way Out of Here" was performed without showing the video on the screen. The girl in the video, has gotten positive feedback both from Arielle Daniels father, and from her friends, who thanked her, and said she did a good job.

Niet hun beste.
Maar zeker wel een van hun beste.

Vooral Anesthetize zorgt voor een halve punt meer dan een 3.

De EP Nil Recurring die erna uitkwam vond ik beter.

andnino schreef:
Fear of a Blank Planet = Angst voor een lege planeet of Angst voor een blanke planeet?

Is een variant op Public Enemy's : Fear of a Black Planet.

Maar als je naar het eerste nummer luistert (de tekst), moet een en ander wel duidelijk worden.

avatar van frankvankesteren
Ik zou het eerder Angst voor een kleurloze planeet noemen...
Maar ik denk dat het 'meelezen' met het album duidelijk genoeg is... Volgens mij zegt de voorkant ook al genoeg...

Kingsnake schreef:

Is een variant op Public Enemy's : Fear of a Black Planet.

Die kende ik ook ja, maar qua inhoud heeft het er vrijwel niks mee te maken

Die kende ik ook ja, maar qua inhoud heeft het er vrijwel niks mee te maken

Is ook zo.
Maar zonde PE zou Steven nooit op die titel zijn gekomen (denk ik)

avatar van ricardo
Het nummer Anesthetize vind ik een fantastisch nummer, en wel het beste nummer op dit album. Het nummer heeft 1 nadeel en wel dat er vanaf 2.56 minuten tot 3.30 minuut er een enorm storend krassend geluid doorheen komt. Ik dacht het komt van mijn cd, omdat het geluid er zowel in de auto als thuis er doorheen komt. Het nummer ook maar even gedownload, en bij dat gedownde nummer precies hetzelfde. Hebben jullie er ook allemaal last van, van dat krassende geluid? Ik vind het nu inmiddels wel een enorm storend minpunt geworden, waar je op den duur echt op gaat letten. Ik hoop dat het exemplarisch is. Maar ik vrees het ergste. Nee serieus, zijn er meerdere mensen hetzelfde opgevallen bij dat nummer?

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Er zit een krassend geluid in en het stoort mij niet echt. De heer Wilson heeft wel vaker een geluidstechnisch vreemde inval.

avatar van ricardo
Ok, het hoort er dus wel in. Ik vind dat geluid dermate storend, dat ik eerst dacht dat het aan mijn cd zou liggen. Dat vind ik toch wel een behoorlijke tegenvaller. Ik had heer Wilson geluidstechnisch toch nog wel een stuk hoger ingeschat, en zeker op een studio album zouden dergelijke storende geluiden er eigenlijk niet in thuishoren. Jammer, maar verder is alles gewoon onberispelijk en super op dit album, niets op aan te merken verder dus.

avatar van Kronos
Misschien schat je je eigen beoordelingen te hoog in.

avatar van ricardo
Misschien wel ja. Maar dit album doet verder zoveel met mij, dat hij toch echt terecht op 1 in mijn top 10 staat, ondanks dat toch wel storende minpunt.

avatar van Kronos
Ik bedoel niet dat het album niet zo goed zou zijn, maar hoe je een artiest opeens neerhaalt van het podium waar je hem zelf hebt opgezet omdat hij iets doet dat niet in jouw denkkader past.

Dat jij een storend element in de muziek meteen als een fout ziet zegt meer over jou dan over het gebrek aan kunde van meneer Wilson.

Ik denk dat die meneer zelf wel beter weet dan jij wat er op zijn studioalbums wel of niet thuishoort.

avatar van ricardo
Kan zijn, maar als ik het als een fout hoor en als storend ervaar zegt dan ook wel weer veel over de muziek die ik een warm hart toedraag. De reden van dat storende geluid weet ik niet, het zal zeker een reden hebben. Maakt mij niet uit, ze hadden het er voor mij liever uitgelaten. Valt jou dat storende gekras bij dat nummer Anesthetize tussen 2.56 en 3.30 minuut niet op dan? Of geniet jij van dat storende stuk, dat kan natuurlijk ook nog.

avatar van andnino
Ik vind het op zich op een mooie manier erin verwerkt. Kan me voorstellen dat je het je niet fijn in de oren klinkt als je geen metal of extreme elektronica gewend bent. Nu is Porcupine Tree dat niet natuurlijk, maar dat element op zich wel.

avatar van ricardo
Weet iemand ook de reden van dat wat ik als storend geluid ervaar bij dat nummer? Misschien kan ik er nog wat van opsteken hier, en het daarom anders gaan plaatsen. Ik vind dat stuk storend en blijf dat ook vinden, tot iemand mij het tegendeel ervan kan vertellen, waardoor ik tot een ander inzicht kan komen. Tot die tijd blijf ik koppig mijn eigen mening vasthouden.

avatar van Kronos
Ik vind dat je zo'n dingen maar lekker voor jezelf moet uitzoeken.