Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet (2007)

Label: Roadrunner

1. Fear of a Blank Planet (7:28)
  2. My Ashes (5:07)
  3. Anesthetize (17:42)

met Alex Lifeson

4. Sentimental (5:26)
  5. Way Out of Here (7:37)

met Robert Fripp

6. Sleep Together (7:28)
  7. Cheating the Polygraph * (7:10)
  8. Nil Recurring * (6:08)

met Robert Fripp

9. Normal * (7:09)
  10. What Happens Now? * (8:23)
avatar van andnino
Mijnsinziens is het gewoon een van die elementen uit andere genres die Porcupine Tree wel vaker in zijn muziek plakt. Dit grijpt een beetje uit de ambient/noise hoek.

Kronos schreef:
Ik vind dat je zo'n dingen maar lekker voor jezelf moet uitzoeken.
O? Eerst lever jij commentaar op mij en nu moet ik het ineens zelf weer uitzoeken. Jij bent toch altijd degene hier op mu.me met de goed onderbouwde meningen hier? Nu ineens niet meer.

ricardo schreef:
O? Jij bent toch altijd degene hier met de goed onderbouwde meningen hier? Nu ineens niet meer.

Ik onderbouw mijn eigen meningen voor mezelf, niet om iemand anders van zijn koppige mening te doen veranderen. Dat interesseert me niet.

avatar van ricardo
Ok, het sociale aspect en discussie met anderen zegt jou helemaal niets dus. Volgens mij is dat nou juist het allerbelangrijkste van een site als deze. Je mening geven en delen met anderen. Ook voor anderen openstaan dus. Doe ik ook, dat maakt een site als deze nu juist zo leuk.

avatar van vigil
Zo'n discussie gaat er denk ik wel voor zorgen dat een hoop mensen vanavond of morgen deze plaat (of enkel het nummer) gaan beluisteren

avatar van ricardo
Ik hoop het, want ik ben denk ik echt niet de enigste die dat stukje storend vind. Eerst viel me dat storende geluid niet eens op, pas na 25 luisterbeurten ongeveer. Ik dacht van he nu al grijs gedraait. Maar het ligt niet aan mijn cd, geluidsintallatie of whatever. Het hoort er notabene gewoon in. Dat maakt het overigens wel wat draaglijker, dan dat ik dit album weer nieuw zou moeten kopen. Ik stond al bijna op dat punt, maar gelukkig toch maar niet gedaan.

ricardo schreef:
Ok, het sociale aspect en discussie met anderen zegt jou helemaal niets dus.

Da's jouw conclusie.

Mijn mening is dat openheid voor muziek zoals die is vanuit jezelf komt en dat anderen dat niet effe moeten gaan voorkauwen of je daarvoor bij het handje moeten gaan nemen.

Als jij je graag koppig wil vasthouden aan je mening dan moet jij dat helemaal zelf weten. Ik voel me daardoor niet gestimuleerd extra energie te steken in het verder onderbouwen van mijn mening.

Kronos schreef:

Wat is dan het doel van een site als deze volgens jou dan? Toch niet duizenden mensen die alleen maar narcistisch gedrag gaan vertonen hoop ik. Dit is een discussie site, en die kun je alleen maar voeren in de vorm van een dialoog, want anders word het een monoloog. Ik ben het wel met je eens dat het vooral uit jezelf moet komen en dat anderen het niet moeten gaan opdringen of gaan voorkauwen. Maar als dat zo is, betekend dat dus dat je je hier met oogkleppen op op deze site begeeft dus. Ik vind andere meningen lezen en er wat van opsteken juist de reden dat ik graag op deze site kom. Andere muziek leren ontdekken, en dat kan ook zonder dat iemand dat voor hoeft te kauwen. Het is meer dan alleen maar een mening geven en daar halstarrig aan vast houden. Ook open durven staan voor anderen zonder dat je daarbij je eigen mening verliest. Daar gaat het mij om bij deze site iig. Maar we zijn nu alweer veel te lang of topic bij dit album, hier wil ik het nu eerst even bij laten, maar jij mag van mij best het laatste woord hebben hoor, want dat zijn we zo langzamerhand wel gewend.

ricardo schreef:

Misschien toch eens echt de daad bij het woord voegen dan. In dit geval, openstaan voor Steven Wilson en zijn mening dat dat 'enorm storend krassend geluid' precies zo op die plaats bij de muziek hoort zou alvast een goede oefening kunnen zijn.

avatar van ricardo
Wacht even, eerst bekritiseer jij mij dat wat ik als storend stukje ervaar, dat het zo bedoeld zou zijn door heer Wilson, en dat het niet in mijn denkkader zou passen. En dat de band die ik op een voetstuk gezet had nu ineens zo neersabel. en later moet ik het zelf maar uitzoeken. Jij hebt de aanzet van deze discussie gegeven, niet ik. Als je mij dan even uit wil leggen waarom ik dat stukje als storend en niet natuurlijk ervaar, dan sta ik zeker open voor die mening. Heb je een intervieuw gelezen over dat stukje met Wilson en hoe hij dat bedoeld heeft? Ik vind het echt klinken net of het er niet inhoort. Het klinkt gewoon niet natuurlijk. Maar wat vind jij eigenlijk van dat stukje, of is het je niet eens opgevallen, want dat is ook nog een optie natuurlijk.

openstaan voor Steven Wilson en zijn mening
Ik ben hier op mu.me nog geen user tegengekomen met de naam Steven Wilson.

avatar van Nicholas123
Ik vind het eigenlijk prima passen binnen het nummer. Het is een beetje industrial. Maar als je goed naar het drumwerk en de electronische geluiden luistert krijg je ook wel een beetje het gevoel naar raders in een machine te luisteren. Dat krassende geluid past daar prima binnen. Een band als The Mars Volta maakt bijvoorbeeld ook gebruik van dergelijke geluiden.

avatar van ricardo
Ok bedankt, ik was bang dat het een defect aan de cd was en dat het er niet in hoorde. Ik zal er anders naar gaan luisteren, want ik weet dat het erin hoort nu. Dat maakt het er gelijk een stuk anders van. Ik zal proberen mij er niet langer aan te storen, en het als onderdeel en een element van het album te gaan zien.

andnino schreef:

Wat ik dus al zei...

Kingsnake
Het is mij niet opgevallen.

Maar ik snap wel wat Ricardo bedoeld.

Er zijn weleens sonische of auduele experimenten op platen die ik eigenlijk wel goed vind, die ik niet vind passen.
Een kwestie van "jammer, toch niet helemaal gelukt".

Ik denk dan ook niet dat het perfecte muziekstuk bestaat.
In mijn geval is er altijd wel een ietsiepietsie aan te merken aan elke stuk muziek dat ik bezit heb.
behalve Britney, dat is de perfecte muziek.

Kingsnake
Goed nu hoor ik het ook.
Een soort gedistorte distortion op de distortion van de gitaar.
Maar als het stuk herhaald wordt en overgaat in de solo van Lifeson, hoor je het niet.
Dus alleen bij de eerste keer dat het thema gespeeld wordt.

Niet echt storend, maar ik snap dat iemand kan denken dat het er oorspronkelijk niet in hoort. Het had er van mij ook eigenlijk wel uit gemogen.
Een beetje overbodig, naar mijn smaak.

Verder een topnummer, topband en topvent.

avatar van Godan
Wat Ricardo zegt, daar kan ik me in vinden. Maar die overgang op 3:29/3:30 is dan weer heerlijk, toch? Een heerlijk contrast en een rustmoment om vervolgens weer lekker door te stomen naar de (geweldige!) solo van Alex Lifeson.
Persoonlijk vind ik het niet storend die noise/distortion.

Heb je het nieuwe solo-album van Steven Wilson al beluisterd, Ricardo? Waarschijnlijk kom je hier nog wel wat meer "storende" elementen tegen...

avatar van frankvankesteren
Het spijt me voor Ricardo, maar wat Anesthetize betreft zet ik dan toch maar even de muzikale oogkleppen (of eigenlijk oorkleppen ) op. Het zit fantastisch in elkaar,en ik vind het stuk wat jij bedoelt dan wel niet het sterkste stuk, maar toch totaal niet storend...
Wat iedereen al zegt, het is een beetje typisch voor de stijl, eigenlijk ook weer een manier van "spherebuilding" (Ik weet eigenlijk niet eens of die term bestaat )
Ik zou me er in ieder geval niet druk om maken en tijdens dat stukje waar jij je zo aan ergert gewoon je vast gaan voorbereiden op het geweldige stuk van Lifeson wat erna komt....Precies dat stukje wat jij bedoelt is namelijk de inleiding voor één van de mooiste instrumentale stukken die ik ooit heb gehoord

Maar ach, waar hebben we het eigenlijk over, jij hebt het album op 1 en ik op 2...

avatar van ricardo
Precies, ik vind dit gewoon nog steeds het allerbeste album om op 1 te zetten in mijn mu.me top 10. Dat er dan slechts 30 seconden opstaan die ik als storend ervaar, dat mag de pret zeker niet drukken. Op ieder album zitten wel mindere stukken op. Ik was gewoon even bang dat er iets serieus mis was met mijn cd, maar hierbij ben ik gelukkig gerustgesteld, en kan ik weer met een gerust hart gaan genieten van mijn favo album. Alles is gewoon raak op dit album, en dit word zeker weten een echte klassieker. Voor mij zeker.

avatar van Ayreonfreak
@Ricardo, het ligt hier blijkbaar nogal gevoelig om bepaalde creatieve uitspattingen van de heer Wilson te bekritiseren. Ik heb dat zelf mogen ervaren met mijn recensie op zijn solo album "insurgentes", en niet alleen op deze site. Blijkbaar ben je een muzikale onbenul als je bepaalde elementen in zijn muziek niet kan waarderen. Dat jij die krassende passage niet mooi vindt, is je goed recht. Muziek is een kwestie van smaak. Laat je niet wijs maken dat je door zo'n passage. Als je het niet mooi vindt, moet je dat gewoon kunnen melden. Sommige mensen zijn bijzonder kort door de bocht en bewust provocerend. Ik denk dat bepaalde gebruikers op dit forum Wilson op zo'n hoog voetstuk plaatsen, waar Wilson zo verlegen van zou worden, dat hij drie dagen onder zijn bed zou willen schuilen.
Geef gewoon frank en vrij je mening over een album, er zijn genoeg mensen die het wel kunnen waarderen dat je je eigen mening geeft, zo heb ik dan ook wel weer mogen ervaren uit PM's.

avatar van ricardo
Sjah, en ik bekritiseer notabene mijn nummer 1 album in mijn pers mu.me top 10. Ik denk dat ik dit album inmiddels nu wel 70 keer beluisterd heb, maar volgens mij is het verder nog niemand opgevallen hier, want anders was er waarschijnlijk al lang eerder iets over gepost geweest, over dat 30 seconden krassende stukje. Ik kan mij dan ook met de beste wil van de wereld ook niet voorstellen dat iemand dat vals klinkende stuk gekras ook maar een beetje mooi vind. Het is naar mijn mening ook echt maar het enigste kleine smetje op een verder grandioos album, en zeker 1 van de allerbeste progmetal albums die ik ooit gehoord heb. Het is ook geen kritiek op Wilson of op de band Porcupine Tree verder, het is slechts iets wat ik alleen maar geconstateerd heb meer niet.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
ricardo schreef:
Sjah, en ik bekritiseer notabene mijn nummer 1 album in mijn pers mu.me top 10.

Je moet trouwens niet te veel nieuwe dingen meer ontdekken, ricardo; met elk nieuwigheidje schuift Moving Pictures een plek omlaag.

avatar van ricardo
Wees maar gerust hoor die blijf ik altijd koesteren en blijft altijd in mijn top 10 staan. Eigenlijk is een top 10 1 grote korrel zout, en vooral een moment opname. Een soort verkapte rotatielijst vind ik het. Misschien komt MP ooit nog weer eens terug op 1 waar hij eerst stond bij mij.

ricardo schreef:

Het spijt me voor je, maar bij deze meld ik mij als eerste

Overigens ben ik het er wel mee eens dat het niet per sé een gebrek aan muzikale kennis is die maakt dat je dit soort stukken niet kan waarderen; de opmerking dat Wilson een beetje over het paard getild is echter ga ik maar niet op in...

avatar van progressive
Ik vind dat dat ruisende stuk juist kracht achter de muziek, alsof je in een uitbarsting terecht en daarna weer in een stilte terugvalt om ten slotte met een prachtige solo op de proppen te komen =]

avatar van andnino
Nee hoor Frank, ik was eerder alleen dat zag iedereen over het hoofd
andnino schreef:
Ik vind het op zich op een mooie manier erin verwerkt. Kan me voorstellen dat je het je niet fijn in de oren klinkt als je geen metal of extreme elektronica gewend bent. Nu is Porcupine Tree dat niet natuurlijk, maar dat element op zich wel.

Daar gaat alle eer...

avatar van tinus,@
Een prachtige mix van pink floyd en metal en prima muzikanten. een van hun beste platen

avatar van Tijmennn309
tinus,@ schreef:

Op deze plaat Pink Floyd??

avatar van andnino
Ik kreeg die referentie ook, in My Ashes bijvoorbeeld. De meer slepende stukken hebben er ook wat weg van. klein beetje dan