Wat een indrukwekkend staaltje kunst. Ik ben er nog steeds niet volledig aan uit in welke maat er gespeeld wordt op het openingsnummer, maar dat de lyrics verwijzen naar een evolutie richting een kleurloze maatschappij met geïsoleerde mensen, is redelijk duidelijk (TV, yeah it's always on, How can I be sure of me, the pills I have been taking confuse me,...). Opmerkelijk bij PT is dat de refreinen precies steeds klinken als een soort bevrijding (bv. ook bij het lied Deadwing op cd Deadwing). Bikkelharde verzen en meer melodische refreinen, 't spreekt me aan. Hoewel het niet mijn favoriete nummer op de cd is, vind ik de solo op 5:45 wel een lekkere bijdrage hebben, met daarna opnieuw de zang die invalt op 6:41. "Steal a gun to kill time": goed gevonden, komt hard aan hoewel het figuurlijk bedoeld is.
Net als bij het openingsnummer klinkt het refrein bij My Ashes ook weer bevrijdend, met een toename van instrumenten (synths die meer op de voorgrond komen, een klassiek klinkend orkest,...). Hetzelfde thema wordt hier aangesneden; de cd kan beschouwd worden als een waarschuwing hé, alleen de titel spreekt al voor zich. Het lied krijgt wat meer diepgang en voortgang op 2:08 met de drums die erin komen en de schreeuwerige ?keyboard?-effecten vanaf 2:16. En zo wordt een zacht en traag lied opgebouwd as it should be. Het ultieme kippenvelmoment vindt ten slotte plaats op 4:16, als het lied quasi gedaan is: de - alweer - bevrijdende stem van Wilson op dat moment.
Huzarenstuk van de plaat is ongetwijfeld het meesterlijke epos Anesthetize dat onheilspellend begint met een zacht voortkabbelend gitaarriffje, gecombineerd met een onopvallende keyboardklank en de opvallende drums die dus eh.. onheilspellend klinken. Het is alsof de plaat steeds meer groeit naar dit nummer toe en vervolgens met Sentimental uitdooft (waarmee ik zeker niet bedoel dat Sentimental minder goed is, maar hierover later meer). Met Way Out Of Here en Sleep Together eindigt de plaat nogal op een speciale manier. Voor de derde keer merk ik op dat het refrein weer zwaarder klinkt en nog apocalyptischer dan de verzen (vanaf "I simply am not here"). De ultieme explosie vindt in dit eerste deel van het lied ongetwijfeld plaats op 2:54. Kippenvel alom. ik moet wel toegeven dat ik die zes nummers toch een aantal keer heb moeten beluisteren eer ik de schoonheid ervan inzag. Blij dat ik ze heb ingezien. De solo: we worden met harmonische toonladders belaagd en in een nummer als dit is dat gewoonweg verplicht. In het begin vond ik de solo niet erg goed, maar mijn mening, die heb ik gelukkig herzien. Vooral vanaf 4:40 en 4:49. Opmerkelijk is ook de ritmeverandering vanaf de solo. De opbouw richting "The pills in me" is begonnen. Na die solo begint er een verdomd vreemd stukje. Speelt de gitaar 5/4 en de drum 4/4? Voer voor discussie! Aan de drums en de keyboards te horen, merk je dat er climax op komst is, en wat voor één. Een vleugje moeilijk headbangbare metal gevolgd door alweer zo'n gitaarriff waar je tien keer moet naar luisteren eer je 'm 'begrijpt'. The pills in me, 't is begonnen hé (...but I can't switch off. Only apathy!...). "We're lost in the mall" enzoverder wordt ondersteund door een lick die voortdurend uit dezelfde noot bestaat, maar toch verdomd aanslaat. Hoe doen ze het toch. 9:17 vat aan met de outro van The Pills in me, richting 11:06, waar de trash metal (correct me if I'm wrong) begint. Amai, nooit gedacht dat ik dat zou appreciëren: zoveel variatie in één lied. Het duurt dan ook langer dan een kwartier... Ten slotte de echte outro, die ondanks het feit dat die ook eufemistisch uitgedrukt, prachtig is, niet echt nodig was. Maak er een apart lied van en breid het wat uit.
Topmoment van dat laatste deel: You were stolen as black across the sun. De manier waarop dat gezongen wordt geeft me het gevoel van "all hope is gone". Anesthetize behoort tot de groten der aarde.
Sentimental is - na Anesthetize - mijn favoriete nummer op de plaat. Of zal ik het Normal noemen?

Best wel interessant dat twee verschillende hetzelfde refrein hebben. Sentimental opent met een pianostukje dat op zich niet al te ingewikkeld is, maar al wat moeilijker te analyseren is in combinatie met de drumpartij die dan invalt. Prachtig refrein, het mooiste op de plaat. Klinkt weer zo - sorry! - bevrijdend. Op 3:52 vat de outro aan; je wordt ondergedompeld in een zee van melodieën. De eenvoudige, bscheiden akoestische inbreng op 4:12 maakt het plaatje compleet. I love this song.
Met Way Out Of Here en Sleep Together ben ik iets minder vertrouwd. Die nummers willen niet echt tot me doordrongen. Ze brengen me plots weer met beide voeten op de grond na de trip My Ashes - Anesthetize - Sentimental. Beide intro's vind ik ook niet bijster briljant. Er ontbreekt iets, vind ik. Het refrein van Way Out Of Here blaast je dan wel weer uit je sokken, echt goed. Op 4:49 worden we dan weer verwelkomd door een de metalkant van PT, waarvoor dank. Onregelmatig as ever, laat de Intelligent Rock maar komen. 't Is dan dat het nummer pas echt bloeit. Way out! De opvallende basriff vanaf 6:17 vind ik geweldig, trouwens. Er wordt gewerkt naar een climax tijdens die laatste minuut met steeds hogere keyboardklanken, maar dan stopt het nummer plots. Bastards!
Ten slotte Sleep Together. Vind ik persoonlijk het minst goede nummer. Kent ietwat dezelfde opbouw als Way Out Of Here, met een explosief refrein, maar ik word er niet extatisch van. De introriff is me te vreemd, te gemaakt, te onecht. Het onheil nadert, maar niet op dezelfde manier als in Anesthetize.
Het geheel krijgt van mij vijf sterren, omwille van het briljante brein van Wilson, het epos Anesthetize, het dromerige Sentimental en de rest die deze plaat tot een staalharde pijler in de progressieve muziek maakt.