Miles Davis - Bitches Brew (1970)

Jazz / Rock
Label: Columbia

1. Pharaoh's Dance (20:04)
  2. Bitches Brew (26:58)
  3. Spanish Key (17:31)
  4. John Mclaughlin (4:22)
  5. Miles Runs the Voodoo Down (14:01)
  6. Sanctuary (10:57)
  7. Feio * (11:49)
  8. Spanish Key [Alternate Take] * (10:20)
  9. John Mclaughlin [Alternate Take] * (6:39)
  10. Miles Runs the Voodoo Down [Single Edit] * (2:49)
  11. Spanish Key [Single Edit] * (2:49)
  12. Great Expectations [Single Edit] * (2:41)
  13. Little Blue Frog [Single Edit] * (2:36)
  14. Bill Graham Intro [Tanglewood Live 1970] * (0:12)
  15. Directions [Tanglewood Live 1970] * (9:31)
  16. Bitches Brew [Tanglewood Live 1970] * (9:15)
  17. The Mask [Tanglewood Live 1970] * (3:55)
  18. It's About That Time [Tanglewood Live 1970] * (7:30)
  19. Sanctuary [Tanglewood Live 1970] * (1:35)
  20. Spanish Key / The Theme [Tanglewood Live 1970] * (6:32)
  21. Miles Runs the Voodoo Down [Tanglewood Live 1970] * (4:39)
  22. Bill Graham Outro [Tanglewood Live 1970] * (0:22)
Nicci
Alleen als je het hééél lief vraagt.

pretfrit
ik vind het slechts "aardig" om te weten...

O.k.

Maar waarom is het volgens jou jazz Nicci? vertel het ons ...maak ons wijzer...laat ons genieten van uw wijze woorden...deel uw kennis met het mume publiek.

avatar van Mjuman
De vraag zou ook kunnen zijn: is Bitches Brew beduidend anders dan dat wat ervoor kwam? Zette Miles a.h.w. een nieuwe standaard? Ik herinner me ook werk van Chick Corea/Return to Forever uit die tijd (album met rode hoes - naam effe kwijt) dat ook een sterke rock-drive had.

Er is een (historische) analogie: Birth of the Cool werd/wordt wel gezien als de geboorte van 'cool jazz'. Daar waren we - gezien het tijdsperspectief van dat album - het dacht ik wel over eens.

Overigens betreft die 3,5 * de complete BB-sessions - ik moet dit dus wellicht ophogen.

Mjuman schreef:
De vraag zou ook kunnen zijn:...
de vraag kan ook zijn: wat eten we vanavond?

nee niet helemaal...daarnaast is BIrth of the Cool hoe je het ook bekijkt gewoon jazz .

wat dus schijnbaar niet voor dit album opgaat en waarvan Nicci zegt dat hetgewoon jazz is..ik vind het nog steeds aardig om te weten waarom hij dat dan vindt

Nicci
Waarom is Birth of the Cool Jazz?
Hoe dan ook: Jazz valt wat mij betreft niet te definiëren in de zin dat het voldoet aan bepaalde kenmerken. Jazz is veel meer een houding van de muzikanten. Open. Improviserend. Birth of the cool heeft op het oog niets te maken met Bitches Brew, zoals het ook weinig van doen heeft met Bill Evans en zijn trio of Mingus. Toch noemt 'men' het allemaal Jazz. En dan zou Bitches Brew ineens wat anders zijn? Wat mij betreft niet.

Michael1992
Pfff jazz, fusion, jazzrockfusion.
Ik zeg altijd: 'Je kunt een vrouw een dame noemen, makkelijker wordt ze er niet van.'

Nicci
Precies. En ook niet mooier!

Wat mij betreft niet.

dat is nu helemaal duidelijk.

De reden die je geeft is overigens uitermate vaag.

avatar van Mjuman
@PF: die vraag kan ik beantwoorden voor je: Taco's met gehakt, guacamole erbij en maiskolven, een bonenschoteltje. Krijg je al trek?

Het ging mij om deze discussie bij KOB n.a.v. het 'historisch belang" van BotC in relatie tot KOB. Lees even vanaf 31/8 - post van Nicci.

BotC is idd "gewoon jazz" maar vrij ongewoon, onverwacht, gezien het tijdstip, 1949: da's nu 60 jaar geleden en plaat staat nog steeds recht overeind - of ligt ie nou heel mooi vlak te zijn.

BTW - ik heb nu BB opstaan en "gewoon jazz" neuh, zou niet mijn eerste label zijn.

@Nicci - remember de discussie over BotC - zie mijn link.

Nicci schreef:
Precies. En ook niet mooier!

ja hallo...jij zegt dat het jazz is.

dan ga je nu een beetje meepraten...

@pretfit
Nee hoor, die is volstrekt helder. Jij snapt hem alleen niet.
Hoezo meepraten? Ik voel geen behoefte alles op delen in hokjes, subhokjes, e.d. En volgens mij bedoelde Michael dat ook.

Mjuman schreef:
jakkie.. wij eten trouwens aardappelen/groente/vlees..lekker saai

wat heb ik daar mee van doen?

nee hoor...cool jazz is vrij gewone (in de zin van makkelijk te verteren) jazz. Davis was ook zeker niet de eerste die volgens de regels "cool jazz" maakte..en de vraag is in hoeverre de credits voo BOC naar davis moeten gaan. Davis kopte de bal in, zoals hij heel zijn cariere heeft gedaan. dat deed hij goed hoor...daar niet van.

BTW - ik heb nu BB opstaan en "gewoon jazz" neuh, zo niet mijn eerste label zijn.

...Rock...Davis was "jaloers"op Hendrix.

maar goed ik heb geen zin in deze discussie met een hele lange baard...en ik eindig met de wijze woorden.

jazz is een gevoel..en als je dat gevoel hebt dan is het jazz

Nicci
Je hebt geen zin in deze discussie, maar je start hem zelf en herhaalt de vraag aan mij een aantal keer? Bij mij noemen ze dat 'uit de nek kletsen'.

ik ook van jou..

edit: wiki noemt BB gewoon fusion. dat zegt heemskerktollie ook en iedere andere betrouwbare bron heeft het ook over fusion

Bitches Brew - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Het belang van BB is nu juist dat het het eerste commercieel succesvolle fusion album was.

Maar jij vindt het jazz, omdat jij een hekel hebt aan hokjesdenken en ik zeg daarop dat dat mij duidelijk is...afschoon de reden waarom (het door jou persoonlijk hekel hebben aan hokjesdenken) niet echt veel duidelijkheid geeft waarom dit album dan "gewoon" jazz is

Daarop zeg jij dat ik het niet snap en dat ik uit mijn nek klets..

Gelukkig maar.

Father McKenzie
Dit is uiteraard vintage fusion. En bovendien één van de meest geïnspireerde platen ooit.

@Pretfit
Je klets uit je nek omdat je zogenaamd geen zin hebt aan deze discussie. Je gaat hem zelf aan en zet hem nu weer vrolijk voort. 'Uit de nek kletsen' is een gevoel, en dit voelt als 'uit de nek kletsen'.
Wat iedereen doet, moeten ze helemaal zelf weten. Ik noem het Jazz.

Father McKenzie
Ik ga me niet echt moeien in de discussie, maar toch.... waar ligt de grenslijn tussen pure jazz en fusion? Ook niet altijd makkelijk, ik deel muziek niet zo graag in hokjes in, enkel in 2 vakjes; muziek die ik graag hoor en muziek die me niets zegt.
Deze is formidabel en of dit nu fusion is, jazz, of wil je het voor mijn part Gregoriaanse Punk noemen, maakt me niets uit.

Nicci
En geloof me: Miles Davis was al helemaal niet bezig met begrippen als Fusion. Dat heeft één of andere marketingpipo of recensent bedacht. Miles was al zo'n dikke 20 jaar bezig Jazz te maken.
Laat iemand eerst eens proberen een definitie van Jazz te geven, voordat hij gaat praten over subgenres als Fusion.

en aangezien pretfit Wiki zo'n gewichtige bron vindt:

Jazz:
"In principe is jazz 'muziek van het moment' -er worden op elk moment nieuwe muzikale keuzes gemaakt die tot aan de vorm en alle op dat moment spelende musici reiken (zie de genoemde jazzstromingen hieronder) waardoor een persoonlijke en intensieve muziekbeleving ontstaat. In klassieke muziek en popmuziek is deze eigenschap nagenoeg afwezig. In de jazzmuziek wordt een thema of kleine compositie of een afspraak alleen gebruikt als basis voor improvisatie. Door deze eigenschap raakt jazz als stijl veel andere stromingen zoals (pop-)world, folk, heavy metal, funk, soul, klassiek en oude muziek en er bestaan heden ten dage dan ook vele mengvormen."

Inderdaad: te vaag voor woorden, maar Bitches Brew past er goed in.

@Pretfit
Wat iedereen doet, moeten ze helemaal zelf weten. Ik noem het Jazz.

Nicci, jij had je mening toch al gegeven en ik heb gezegd dat he tmij duidelijk is...tot zover ons "discussie"

Ik zeg in een reactie op Mjuman dat ik geen zin heb in een verdere discussie die blijkbaar al heel lang gaande is en waar hij me bij wil betrekken...dat wqas dus niet voor jou bedoelt.

daarnaast lijkt het mij niet nodig dta je termen gebruikt als je klets uit je nek etcetc.

im mijn edit geef ik nog eens uitleg over het fusion verhaal in de hoop dat het een en ander duidelijk wordt en de misverstanden op geklaard worden.

en weer gfa jij de persoonlijke aanval in...

ik ben bang dat jij in deze uitleg (en dat is al heel wat tegenwoordig) ook wel weer een reden zult zien om de persoonlijke aanval in te zetten.

tot slot: als jij geen hokjesdenker bent zal he tjouw toch een rotzorg zijn dat er personen zijn die dit fusion willen noemen.

(flats dit heel snel neer..heb meer te doen dus vandaar de typfoutjes de groeten..)

pretfrit schreef:

We zijn op een forum, dus ik houd het expres netjes.

En het zal me inderdaad een rotzorg zijn hoe iedereen dit noemt. En ga de zaken niet omdraaien: na lang aandringen van jouw kant heb ik uitgelegd waarom mij die mening is toegedaan.

Even een citaat van All-Music.com:

"Review
Thought by many to be the most revolutionary album in jazz history, having virtually created the genre known as jazz-rock fusion (for better or worse) and being the jazz album to most influence rock and funk musicians, Bitches Brew is, by its very nature, mercurial."

Mijn note: "Mercurial" = beweeglijk, levendig. Hoe we ook over Allmusic.com mogen denken, deze stelling is duidelijk.

Verder: link naar de wiki over Bitches Brew - in die tekst springt deze zin eruit: "Later on, Bitches Brew gained recognition as one of jazz's greatest albums and a progenitor of the jazz rock genre, as well as a major influence on rock and funk musicians."

Nicci schreef:

volgens mij stelde ik die vraag aan jou...fijn dat je hem nu eindelijk beantwoord...

Nicci schreef:

We zijn op een forum, dus ik houd het expres netjes.

wie draait hier...

JIJ!!!

ik ben je zat....

Nicci
Sorry pretfit, maar ik noem dit Jazz. En alleen al dat feit schrikt jou zodanig af dat elke zinnige discussie onmogelijk is. Ik geef aan waarom ik dit jazz noem. Van Ellington via Charlie Parker tot en met Marcus Miller, ik vind het allemaal Jazz. Ik vind het onzinnig te praten over een subgenre dat één of andere pipo bedacht heeft.
In plaats van dit gewoon te accepteren, roep je dat mijn opmerkingen hierover vaag zijn. Dat zijn ze niet. Ze passen alleen niet in jouw straatje.
Overigens was je vraag om opheldering er één met dubbele bodem: het stond al vast dat je het daar niet mee eens zou zijn. Vandaar mijn aarzeling te antwoorden.

Jongens toch, wat een discussie. Voor mijn part noem ik het Noorse Folk..

avatar van Nakur
Geweldige schijf die gewoon tussen de jazz staat in de platenkast

Nakur schreef:
Geweldige schijf die gewoon tussen de jazz staat in de platenkast

ik heb alles door elkaar staan....gevoelsmatig geeft me dat een goed gevoel...snap je?

en daarom dat ik Bitches Brew gewoon rock vind.

wie het daar niet mee eens is kan met mij een discussie tot het einde der tijden voeren...(via pm)

avatar van unaej
Volgens mij discussiëren jullie gewoon langs elkaar heen.

Jazz is grotendeels gedefinieerd bij improvisatie, bij wat op één moment in tijd en ruimte muzikaal in een artiest omgaat en wat deze dààr ter plekke verklankt. Dat is stuk voor stuk in 'Bitches Brew' aanwezig.

De sfeer die het album ademt, sluit echter nauw aan bij funk of rock. Om die reden heeft men 'fusion' als nieuwe stijl uit de grond gestampt, terwijl dit genre duidelijk zijn roots heeft in de jazz.
Daarom kunnen we (volgens mij) stellen dat 'Bitches Brew' onmiskenbaar fusion is, zonder te loochen dat het om jazz gaat. Wie A zegt, impliceert immers B. Toch?