Roxy Music - For Your Pleasure (1973)

Label: Island

1. Do the Strand (4:04)
  2. Beauty Queen (4:41)
  3. Strictly Confidential (3:48)
  4. Editions of You (3:51)
  5. In Every Dream Home a Heartache (5:29)
  6. The Bogus Man (9:20)
  7. Grey Lagoons (4:13)
  8. For Your Pleasure (6:51)
Een mijlpaal in de te korte geschiedenis van Roxy Music. Misschien goed dat ze in 1982 gesplit zijn, dit na slechts 8 studioalbums. Zo zijn ze nooit ten onder gegaan in eeuwige herhalingen zoals The Rolling Stones en vele anderen, die maar weigeren op pensioen te gaan. Enfin, goed wijn behoeft geen krans, daarom staat er wellicht niks over Roxy Music hier en daarom zal ik nu maar zwijgen.

avatar van titan
titan (crew)
Ze zijn tegenwoordig toch weer bij elkaar, inclusief Brian Eno?

avatar van andré
Inclusief Eno? Dat wist ik niet eens. Is hij ook mee op tour met Roxy Music? Ze treden binnenkort weer op in Nederland (HMH). Wel een aanrader hoor. Ik zag ze een paar jaar terug in Ahoy, en heb daar erg genoten van hun optreden. En het is ook wel weer eens lekker om tussen mensen te staan die een stuk ouder zijn dan ik

moviefreak#1
Volgens mij waren ze inderdaad compleet bij het optreden tijdens Live 8 in Berlijn ( ).

Wat ik op live 8 hoorde vond ik goed, zal hier eens naar opzoek gaan.

dajando schreef:

Wat ik op live 8 hoorde vond ik goed, zal hier eens naar opzoek gaan.

Maar wat ze op Live8 speelden is niet echt representatief voor dit album. Ze speelden daar toch Jealous Guy en Love Is The Drug?

Dit album valt nog in Roxy Music's 'goeie periode'. Hier staan echt een stel fantastische songs op: Do The Strand was een hit (ook in Nederland) en Editions Of You is ook redelijk bekend. Maar de juwelen zijn de wat 'zwieriger' nummers als For Your Pleasure (met dit nummer eindigen ze vaak hun recente optredens) en In Every Dream Home A Heartache.

avatar van Hans Brouwer
andré schreef:

Van het optreden vier jaar geleden in Rotterdam Ahoy heb ook ik zeer genoten. Het optreden in de HMH in A'dam begin juli 2005 was schandalig kort. Ruim een uur spelen en toen hadden de heren het gezien. Zonde van m'n 50 euro, sorry 100 euro want moeder de vrouw was ook mee!
Op "For your pleasure" staan natuurlijk drie kroonjuwelen te weten: "Editions of you", "The bogus man" en "In every dream home a heartache"

Dooo the Strand!!!

avatar van VanDeGriend

59 euro exclusief

avatar van lebowski
Op de cover staat trouwens good old Amanda Lear, destijds het n**kje van Ferry

avatar van VanDeGriend
Aha...prachtig zinloos feitje Destijds was er vooral veel discussie of Amanda, mede gezien haar zware stemgeluid, wel een vrouw was...

avatar van Jan Wessels
Leuk die discussies over RM's goede en slechte periode. Ik kijk liever naar de albums zelf. Dit is een uitstekend album wat de toets der tijd uitstekend doorstaan heeft. In 1979 kwamen ze weer terug met Manifesto wat zeker niet onderdoet voor dit album. Daarna werd het wat gladder.

avatar van musicfriek
Hoe komt het dat het 6 jaar geduurd heeft eer ze met een nieuw album kwamen?

musicfriek schreef:
Hoe komt het dat het 6 jaar geduurd heeft eer ze met een nieuw album kwamen?

Het heeft helemaal geen 6 jaar geduurd.'Stranded', 'Country Life' en 'Siren' verschenen in die periode. Ik denk dat Meneer Wessels zich een beetje vergist

Marcel²
Overtreffen ze hier hun debutalbum? Naar mijn gevoel wel, alle tracks zitten steengoed in elkaar. De vocalen van Bryan Ferry en de technieken van Eno.
Dit was wel het laatste album met Brain Eno, maar toch hun latere album mogen er ook zijn. 5*

avatar van orbit
Vind ik ook, bovendien mag deze plaat wel eens in de top250 eigenlijk.. meesterwerkje

andré schreef:

Goh, ze zei "meneer" tegen mij..

Euh, ik bedoelde eigenlijk dat ik na FYP pas weer wakker werd geschud met Manifesto. Hoewel ik tussendoor Virginia Plain nog wel een goed nummer vond.

avatar van musicfriek
Jan Wessels schreef:
Hoewel ik tussendoor Virginia Plain nog wel een goed nummer vond.

Nog wel??? Man, dit is zo'n beetje hun mooiste!

musicfriek schreef:

Nog wel??? Man, dit is zo'n beetje hun mooiste!

Misschien dat ik hem toen ook wel op single heb gekocht? En ik heb 'm nog steeds.

Geniaal: In Every Dream Home a Heartache

Op de gok gekocht, tweedehands vinyl voor 5 euro. Ik zit hem nu te luisteren, voor de derde of vierde keer. Hij groeit met elke luisterbeurt! Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten - het enige dat ik van ze kende waren de bekende singles. Ben benieuwd naar de andere vroege albums.

avatar van orbit
De eerste is ook nog erg goed, hierna werd het steeds een beetje minder met RM tot aan Avalon, wat weer prima is! Heel anders als hun hits inderdaad.

avatar van AriTupari
Is dit eventjes anders dan de Roxy Music die ik ken van hun bekende nummers. Ok, ik kende "Do the strand", maar dat is het dan ook. Maar wat een album is me dit, zo wondermooi. Ik blijf hem maar draaien en draaien, want hij wordt alsmaar beter en beter.
Voorlopig een *4 die snel een *4,5 zal worden. Met dank aan musicmeter, want heb hem via deze weg leren kennen.

anathema
Dit is geweldig! Heb onlangs maar hun eerste zes cd's gekocht. Hoe heb ik dit kunnen missen!? Kende eigenlijk ook alleen de bekende nummers; Avalon was een hit toen ik net op de middelbare school zat en dat was voor oude lullen......nu ik zelf een eind op weg ben.....blijkt dat het oude werk van begin jaren zeventig veel spannender is dan Avalon destijds deed vermoeden.
Tip voor de mensen die het ook net hebben leren kennen; op de cd Viva! blijkt dat ze live ook erg vet kunnen spelen. Daar was ik graag bij geweest.

EVANSHEWSON
anathema schreef:

Avalon komt uit hun meer "gepolijste periode". Wat niet synoniem staat voor kwalitatief minder.
Het is gewoon anders.
Ik hou van beide Roxy's. Zowel de vroege als de latere.

En dit is een héél goed en tijdloos plaatje.

Pure klasse, zo ook die hoezen met de prachtigste vrouwen op !

4 sterren ****

avatar van orbit
Om de een of andere reden weer eens in een Roxy Music stemming en ben weer een aantal platen van ze aan het beluisteren. Opvallend hoe experimenteel die eerste platen zijn tov. de latere. Dit is naar mijn weten het toppunt in die experimentatiedrift en tevens nog een prima hybride met goed geschreven pop(rock)muziek.
Over het eerste nummer kan ik kort zijn: bri-lj-ant!! Mijn favoriete RM nummer en één van de beste openers van een album ooit. Nummer twee is ook prachtig, maar geheel andere sfeer, heerlijke gitaaruithalen halverwege. Het derde nummer is zwaar voor RM begrippen, huilende gitaren eindigend in een ironisch stukje tekst. Wel erg mooi! Editions Of You is weer totaal upbeat en heeft de klassieke zin: "boys will be boys will be boyoyoyois" Erg lekker nummer, heeft veel weg van enkele van de rockers die David Bowie ook op meerdere platen gebruikte (Suffragette City e.d.).
Mijn tweede favoriet op deze plaat is zonder meer In Every Dream Home a Heartache, prachtig nummer met iets van melancholie, triestheid, maar ook spanning en humor. RM op zijn best! Nummer 6 zal niet iedereen kunnen waarderen, experimenteel nummer met wel een zeer tegendraadse sax en een bijna valse Ferry.. ik heb dit nummer ook pas na verloop van tijd een beetje kunnen waarderen en het hoort voor mij nu inherent bij de plaat, maar zou het ergens anders op staan zou ik het waarschijnlijk stukken minder vinden. Somehow heeft het wel iets tussen deze prima verzameling RM nummers en krijgt het zijn eigen plekje. Grey Lagoons is een mooi opbeurend RM nummer, zoals ze later meer zouden maken. Ik vind het evenwel het zwakste nummer van de plaat. For Your Pleasure is een prachtige afsluiter, ook licht experimenteel en heeft een vreemd soort van spanning.. ook weer wat duidelijke Eno klankeffecten.. hypnotiserend.
Plaat die al heel lang bij mijn favorieten uit de 70s behoort en bij herbeluisteren wordt ik daarin alleen maar bevestigd. Hierna werd het allemaal wat minder per plaat. 4,5*

avatar van Hans Brouwer
orbit schreef:
Hierna werd het allemaal wat minder per plaat. 4,5*
Mooi bericht Orbit . Met je laatste opmerking ben ik het dus niet eens . De muziek van Roxy Music werd steeds wat meer toegankelijk, het werd zeker niet minder. "Siren" en "Viva!" zijn wat mij betreft de beste RM albums .

Harald
Hans Brouwer schreef:

Brian Eno had Roxy Music meer inhoud kunnen geven

Geweldig artistiek album van Roxy Music, met voor mij toch wel de hoogtepunten ´Do the strand´, en ´Editions of you´.

avatar van devel-hunt
De meest donkere en duistere plaat van Roxy en gelijk de laatste met Eno, de sfeer is soms beklemmend en arti tegelijk. In deze tijd waren ze eigenlijk een cult band voor een klein publiek terwijl ze tegelijkertijd met Bowie androgeen leken te zijn. Een echte klassieker met zoals we gewent zijn van Roxy een geweldige hoes die de sfeer van de muziek helemaal uitademt. Een 5 met gemak, zoals voor mij bijna alle Roxy/Ferry platen, maar nu ben ik al fan sinds jaar en dag dus vind ik alles mooi, maar deze is het!!