Het 14e album van mijn Ierse helden heeft alweer heel wat reacties uitgelokt, wat altijd weer gebeurd als een van de grootste bands ter wereld een nieuw album uitbrengt. De liefhebbers en de haters worden allen weer wakker. Helaas gaat het dan vaker om de afkeer van mensen tegen Bono dan om de muziek. En daar draait het in mijn ogen om. En gelukkig is daar op dit nieuwe album weinig mis mee. En zelfs Bono houdt zich in met op de preekstoel zitten en stelt zich in z’n teksten erg breekbaar op.
Kant A van het album begint geweldig met het sfeervolle en ingetogen "Love Is All We Have Left". Ik had vantevoren gelezen over de autotune in dit nummer en vreesde voor het ergste maar het blijkt een geweldige zet om het "now you're at the other end.." deel kracht bij te zetten. Geweldige opener.
De puntige gitaarrif aan het begin van "Lights of Home" trekt meteen de aandacht en het eerst couplet is meteen raak. Dat gevoel blijft het hele nummer hangen zeker als The Edge een klassieke solo eruit gooit.
U2 had aangegeven dat Songs of Experience diverse links naar Songs of Innocence zou bevatten en het door de dames van HAIM gezongen “Free yourself to be yourself” deel is de eerste van zulke links.
Eerste single “You're the Best Thing About Me” heb ik vanaf het begin een sterk nummer gevonden waarin U2 duidelijk zichzelf blijft, maar toch actueel klinkt. Een van de sterkste singles van de band in jaren.
Aan het tweede reeds bekende nummer moest ik wennen. “Get Out of Your Own Way” begint met een typisch U2 geluid, maar het eerste couplet is toch wel wat anders dan we gewend waren. Maar vanaf het moment dat de drums en de gitaar erin knallen blijkt dit nummer ook weer gewoon raak te zijn.
Ik was vooraf niet zo blij met de aangekondigde samenwerking met Kendrick Lamar, maar het blijkt gelukkig alleen om een outtro van dit nummer te zijn, dat naadloos over gaat in het intro van “American Soul”. Iets wat losstaand niet zo geslaagd is maar op het album wonderwel goed werkt.
Het genoemde “American Soul” klinkt als een mix van ‘Volcano’, ‘Return of the Stingray Guitar’ en ‘Get on your Boots’ wat allen niet mijn favoriete U2 nummers zijn. Deze dus ook niet. Wel leuk om m’n zoontje van 9 “You Are Rock and Roll” te horen scanderen
Kant B start met “Summer of Love” dat begint met een heerlijk gitaartje dat absoluut niet als U2 klinkt en ook als de drums en bass erbij komen heb je nog niet het U2 dat je naar U2 luistert. De stem maakt het opeens een U2 nummer. Het middelste deel “when all is lost” wordt geweldig gezongen door Bono, die overigens op het hele album zeer goed bij stem is.
Favoriet “Red Flag Day” herinnert vaag aan de War-periode. Ook hier vallen de sterke vocale van Bono op in een lekker punkig nummer met Julian Lennon op backing vocals.
Deze twee sterke nummers worden helaas gevolgd door het minste nummer van het album. De luchtige 50’s pastische “The Showman” had leuk gepast op het repertoire van Bryan Adams of zo, maar voor U2 vind ik het een misser.
Maar gelukkig wordt dit nummer gevolgd door het prijsnummer van het album. Ik was bang dat ze de geweldige liveversie die ze speelden bij Jimmy Kimmel (
U2 (New Song) : The Little Things That Give You Away (HQ) Live - YouTube ) niet konden evenaren op de plaat. Maar gelukkig wel. “The Little Things That Give You Away” is een U2 klassieker in de dop. Kippenvel.
Kant C blijkt de volgende verrassing in petto te hebben. “Landlady” is een sterke ballad waar wederom opvalt hoe goed Bono bij stem is. Een gitaarsolo aan het einde had het nummer overigens in mijn ogen nog sterker gemaakt.
“The Blackout” was inmiddels ook al bekend en had zelfs al een eigen fysieke release gekregen op Black Friday. Het nummer zal live zeker een stamper gaan worden in de ‘Elevation’ en ‘Vertigo’ traditie, maar op plaat vind ik ‘m wat aan de matte kant.
De autotune aan het begin van “Love Is Bigger Than Anything in Its Way” doet het ergste vermoeden, maar gelukkig blijkt ook dit een zeer sterk nummer te zijn. Het doet mij wat denken aan Snow Patrol.
De derde en duidelijkste referentie aan Songs of Innocence zit in de gevoelige afsluiter “13 (There is a light)” dat passages uit “Song for Someone” gebruikt. Mooi hoe op deze manier twee zeer verschillende albums toch tot elkaar komen.
Plaatkant D geeft ons nog 3 bonustracks. Eindelijk komt de sterkte single “Ordinary Love” op een U2 plaat terecht. Maar helaas blijkt dit een nieuwe mix te zijn die iets sneller is dan het origineel en daarmee naar mijn mening ietwat de ziel uit het nummer haalt. Gelukkig heb ik de 10” single nog.
Het breekbare “Book of your Heart” doet mij wat denken aan “Stateless” (van de Million Dollar Hotel-soundtrack) en had “The Showman” op het album moeten vervangen want het is een zeer sterk nummer met een erg mooie solo van The Edge. Net als met “Lucifer’s Hands” en “The Crystal Ballroom” op het vorige album maken ze hier naar mijn mening echt een foute keuze.
De alternatieve versie van “Lights of Home” is een mooie toevoeging maar ik geef de voorkeur aan het origineel omdat daar die puntige gitaar van Edge het verschil maakt.
We moesten iets langer dan gehoopt wachten op “Songs of Experience” maar gelukkig was het ’t wachten waard. Dit is U2’s meest constante album in jaren. En die albumcover, ik vind 'm erg mooi.