Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightmare (2007)

Label: Domino

1. Brianstorm (2:50)
  2. Teddy Picker (2:43)
  3. D Is for Dangerous (2:16)
  4. Balaclava (2:49)
  5. Fluorescent Adolescent (2:57)
  6. Only Ones Who Know (3:02)
  7. Do Me a Favour (3:27)
  8. This House Is a Circus (3:09)
  9. If You Were There, Beware (4:34)
  10. The Bad Thing (2:23)
  11. Old Yellow Bricks (3:11)
  12. 505 (4:13)

met Miles Kane

13. Da Frame 2R * (2:17)
  14. Matador * (4:49)
avatar van midnight boom
Blijft erg goed deze plaat,

Staat op 1 in mijn top 10!

avatar van Cor
Cor
Ik vind 'm een stukkie minder dan de goede debuutplaat. Die vond ik toch spannender en vooral inventiever. Dit is een voorspelbaar vervolg met lekker in het gehoor liggende liedjes, die bewijzen dat Alex Turner makkelijk liedjes schrijft. Maar verder niets bijzonders.

Echt teveel mindere songs.. De eerste was ijzersterk! 1 van de beste van dit eerste decennium van dit nieuwe millenium.

Die top50-plaats is dan ook wel nog geen klein beetje overroepen. Wat is dat met al die mensen die die tweede beter vinden dan de eerste? Ik hoor het niet!

avatar van LucM
Wel, ik vind het tweede album van Arctic Monkeys stukken beter dan het debuut : melodieuzer, beter gezongen en strakker gespeeld. Op het debuut staan nog enkele nummers die mijn aandacht niet kunnen vasthouden wegens te vlak of te monotoon terwijl "Favourite Worst Nightmare" vrijwel geen zwakke punten kent.

Nog iemand..de eerste raast maar door en is om zonder dat je het weet. Wat hier zo geweldig is aan pakweg nummer 3 en 4...nee, niet goed genoeg.
De eerste is puur spelplezier, nonchalant en heeft een geweldige sfeer (zo van fuck it all, let's party!) en bevat vooral alleen goeie nummers.Maar op deze site lijk je een rare te zijn die eerste veel beter te vinden:-)

avatar van mattman
Mag ik zeggen dat ik dit één van de lelijkste cd- hoesjes ooit vind?

Over de muziek: top!

avatar van My Addiction
Alee man wat een domme vraag.
Zoiets mag je toch altijd zeggen?

avatar van Koston
Ik vind deze ook beter dan de eerste. Veel betere nummers, minder monotoon: gewoon een beter uitgewerkt album tout court.

Maar toch blijft ik AM een zwaar overschatte groep vinden die een paar niveaus lager staat dan andere geprezen bands uit de 21ste eeuw (Arcade Fire, Bloc Party, Interpol)

SSS
@Koston

Ik ken de bands die jij noemt niet, ik zag wel dat Bloc Party's laatste twee albums een lager gemiddelde had dan hun debuut. Ik hoor inmiddels dat Arcade Fire niet te vergelijken is met Arctic Monkeys op Funeral (2004).

Arctic Monkeys is wat mij betreft tot 2008 (Humbug niet meegerekend) een erg goede band! Ik moest erg wennen aan hun 3de album en 't zal nog flink moeten groeien bij mij. Misschien heeft Arctic Monkeys de populairiteit ook te danken aan hun jonge leeftijd?

joeri592
leuk maar minder dan de eerste

avatar van barrett
SSS schreef:
@Koston

Ik vind deze bijvoorbeeld ook beter dan Humbug, waar ik ook zeer erg moet aan wennen...

avatar van maerk
Dit is een machtig album. Ik lees wat commentaren over jonge ventjes, energiek maar niet historisch enz. Hmmm... misschien niet. Maar ik ben zelf ook een jong ventje en ik kan hier heel erg van genieten. De muziek is inderdaad erg energiek. Muzikaal en vocaal tip top in orde. De Arctic Monkeys hebben een eigen sound en zijn in mijn ogen een hele bijzondere en sterke band. Ik kan geen genoeg krijgen van Favourite Worst Nightmare.

-Brianstorm: Meteen bij het eerste nummer geeft iedereen de volle 200%. Wat is dit een enorm lekker nummer zeg! Tijdens school zet ik meestal een cd op tijdens het huiswerk maken, dat werkt gewoon fijner. Maar bij dit nummer kan ik niet stilzitten. Dan moet ik wel even mijn pen neerleggen en genieten (meedijnen met mijn hoofd en even met mn gitaar onversterkt meespelen ). Instrumentaal is dit nummer geweldig, hoewel de Monkeys hier nog redelijk veel power chords gebruiken klinkt het allemaal best 'uniek'. Ook de zang van Turner is erg sterk hier. Erg aanstekelijk nummer, geweldige opener. 5*

-Teddy Picker: Iets minder 'hard' dan Brianstorm, maar enorm lekker. Het riedeltje is alleen ietwat simpel. De zang van Alex klinkt erg goed en hij wordt mooi aangevuld door de gitaren en drums. De tekst is ook erg goed, met de nodige kritiek op het bestaan van beroemdheden en onder andere een verwijzing naar Duran Duran(?). Save it for the morning after. En dan die geweldige solo, van hoog naar laag, heerlijk gewoon. En dan die afsluiter. "When there's people like you!" 4,5*

-D is for Dangerous: Klinkt opnieuw weer erg lekker. Alleen is de zang iets minder dan normaal. Ook erg mooi vind ik dat ze de gitaren even gewoon stil laten vallen om de bass te laten horen. Dit doen ze wel vaker en dit vind ik erg goed. De bass is duidelijk aanwezig en niet een nauwelijks hoorbaar onderdeel zoals je dat in aardig wat bands wel tegenkomt. Erg mooi gitaarspel van de heren weer, jammer dat hij zo plotseling afloopt alleen. 4*

-Balaclava: In mijn ogen instrumenteel ietsje minder (behalve dat stuk na de tekst zegmaar), maar de zang maakt veel goed. Erg fijn nummer. 3,5*/4*

-Fluorescent Adolescent: erg leuk deuntje en een erg goede tekst. Heel veel meer heeft dit nummer helaas niet meer te bieden. Een goed nummer, maar wat overgewaardeerd. Niet de gitaren, maar de bass steelt hier de show. 3,5*

-Only Ones Who Know: Het slechtse nummer van het album. Instrumenteel heel saai en de zang is niet bijzonder. Het lied wordt alleen maar gered omdat Alex een mooie stem heeft. Maar er valt nog net naar te luisteren. 1,5*/2*

-Do Me a Favour: Fantastisch nummer. Het eerste gedeelte moet het vooral hebben van de rustige drum en bass. De Monkeys laten zich van een iets andere kant zien, die overigens net zo goed is als hun vrolijke en energiekere kant. Na een tijdje komt de gitaar wat meer naar voren, deze is ook rustig maar klinkt goed. Maar het beste moet nog komen, dit is het mooiste als je het nummer voor het eerst luistert. Na dat ene zinnetje: "...Will force you to be cold." BAM! Ze gaan daar dan zo flink tekeer! Al die emotie en energie eruit, heerlijk. 4,5*

-This House is a Circus: Erg lekker. Het begint met simpele gitaar maar erg goede zang. De bass speelt het riffje al zachtjes op de achtergrond. En dan net zoals bij Do Me a Favour: "...In dead man's eyes." Dan worden de gitaren pas echt goed gebruikt, wat klinkt dat toch enorm lekker zeg! En daarna krijgen we hetzelfde deuntje te horen maar dan met een erg leuk effect eronder. Jammer dat dit eigenlijk het beste stuk van het nummer is en het nummer hierna niet meer piekt. 4,5*

-If You Were There, Beware: Hier zijn de gitaren gewoon geweldig. Alleen zakt het nummer in het midden ietwat in. Maar plotseling distortion en weer volle bak van alle vier de heren. Daar kan ik zo erg van genieten, ze herhalen het kunstje iedere keer, maar het werkt ook iedere keer. 4*

-The Bad Thing: Gewoon leuk, maar nergens heel bijzonder. 3*/3,5*

-Old Yellow Bricks: Simpel nummer, maar toch wel pakkend op een of andere manier. De zang is erg sterk en de drums vullen het nummer prima op. De bridge en solo zijn wel verrassend en maken de eentonigheid van de rest van het nummer helemaal goed. 3,5*

-505: Jammer genoeg niet een erg goede afsluiter van een geweldig album. 505 is nogal saai, na tweeënhalve minuut komt er pas echt vaart in. 2,5*/3*.

Heerlijk album, deze kan ik blijven draaien. Ik ben nu wel zeer benieuwd Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, al verwacht ik niet dat die het niveau van Favourite Worst Nightmare kan evenaren. Geweldig album van een fantastische band.

avatar van aerogp1
Kom ik er net achter dat hier geen eens een stem van mij bijstaat . Destijds heb ik 100% zeker gestemd, maar goed. Beter laat dan nooit.

3,5* van mij.

UnknownPleasure
maerk schreef:
Maar ik ben zelf ook een jong ventje en ik kan hier heel erg van genieten.

Dat zie ik .. 24 dagen oud

UnknownPleasure schreef:
Dat zie ik .. 24 dagen oud

Oeps! Foutje, heb het maar even snel veranderd. Voeg daar maar even 17 jaren aan toe.

maerk schreef:

Vaker draaien, absoluut 1 van de hoogtepunten van het album.

avatar van Matthijs72
505 is het minst voorspelbare nummer van de CD en daarmee het meest uitdagende. Net zoals Riot Van dat op hun debuut was.

SOAD schreef:
Vaker draaien, absoluut 1 van de hoogtepunten van het album.

Ik kan er het wonder niet van inzien, heb het nummer een tijdje op mijn mp3 gehad en redelijk wat afgespeeld, maar 505 blijft voor mij een van de mindere nummers.

avatar van stef212
maerk schreef:

Ik vind het net geweldig dat het zo losbarst na 2 min. 20 , als ik die 'And I crumble completely when you cry' voel aankomen, begin ik al lichtjes heen en weer te schuifelen over mijn stoel .:p

stef212 schreef:

Ik moet zeggen dat ik het nummer iets beter vind als iedereen losbarst ja. Je voelt dan ook de emotie in Alex stem. Vooral de eerste keer verraste me dit wel, maar al bij al kan dit gedeelte de rest niet redden, helaas.

avatar van stef212
maerk schreef:

Iedereen mag iets anders aanvoelen natuurlijk

jonas-dewaele
Eerste en tot nu toe enige cd die ik bezit van de aapjes. Hun debuut hebben ze niet bij de cd-winkel waar ik doorgaans mijn inkopen doe (schande!!!) en voor Humbug ga ik nog wachten tot de prijs tot tien euro is gezakt. Energieke CD die voor mij pas echt begint het 7de nummer: Do me a favour. Vanaf hier valt het niet meer stil. Only one who knows skip is zeer vaak omdat ik door dit nummer gewoon uit het album wordt getrokken.
Voor de eerste 6 nummers geef ik 3,5 voor de laatste 6 een 4,5
Nog een favorietje is de afsluiter 505, net als Do me a favour een opbouwend nummer met een fantastische emotionele uitbarsting. Maar ook de rechtlijnigere nummers zoals Brianstorm, this house is a circus rocken erop los
4****

avatar van hallo!
Dit is toch wel een zeer sterk album.
De eerste vijf nummers zijn allemaal van die zeer korte maar krachtige en catchy nummers met een geweldige riff. Daar zijn de Monkeys toch wel erg goed in.
Dan komt er een eerste rustpuntje met Only Ones Who Know. Dit nummer is toch het minste van het album (een beetje saai). Dan komt het hoogtepunt van het album voor mij, Do Me A Favour, echt gewoon geweldig!
De volgende drie nummers vind ik wel redelijk, maar ze doen me gewoon niet zo veel. De laatste twee nummers zijn dan weer top. Vooral de afsluiter 505 is zeer mooi (rustig begin en op het einde wat sneller).
Een album met geen enkel echt zwak nummer en ook een paar echte toppers. Dus 4*.

wie had verwacht dat ze het echt 2x zouden flikken ?
wat een album ..

joeri592
ze hebben het zelfs 3 keer geflikt djenz

Ja nu de nieuwe er is bedoel je ..
maar dit was het 2e officiele album van ze, vandaar mijn reactie..

Minder dat het debuutalbum, maar nog wel steeds heel leuk. Ook hier weer pakkende nummers, maar het wordt af en toe wel iets te veel van hetzelfde. Dat is dan wel weer jammer, maar toch een goed album, waar ze tevreden over kunnen zijn. Beste nummer is denk ik toch wel Teddy Picker. Ook D is for Dangerous vind ik een erg vet nummer, ondanks de korte speelduur.

3.5*

avatar van stoepkrijt
Superalbum! Ik kan eigenlijk niet een slecht nummer aanwijzen. Hoewel ik wel favorieten heb.
D is for Dangerous en Old Yellow Bricks zijn op dit moment mn favoriete nummers, de singles heb ik al wat te vaak gehoord maar blijven ook steengoed.

Brianstorm kende ik al langer maar heb ik nooit echt kunnen waarderen. Na het album een paar keer gehoord te hebben vind ik t nummer ineens veel beter. Komt misschien ook doordat t geen doorsnee nummertje is.

Anyway: 4,5 sterren. Arctic Monkeys zijn een aanwinst voor deze wereld;)

avatar van aerobag
wow, dit album is echt heel goed, nog beter dan hun eerste. durf zelfs te zeggen een van de besten van de laatste jaren.

vind persoonlijk ook dat de uitgebrachte singles niet eens de beste nummers van het album zijn, dat kun je van de meeste albums niet zeggen. Naar mijn mening zijn 505, Old yellow bricks en do me a favour beter dan fluorescent adolescent, teddy picker en brianstorm.