Black Sabbath - Heaven and Hell (1980)

Rock / Metal
Label: Vertigo

1. Neon Knights (3:51)
  2. Children of the Sea (5:33)
  3. Lady Evil (4:22)
  4. Heaven and Hell (6:57)
  5. Wishing Well (4:04)
  6. Die Young (4:42)
  7. Walk Away (4:23)
  8. Lonely Is the Word (5:50)
  9. Children of the Sea [Live, Single B-Side] * (6:24)
  10. Heaven and Hell [Live, Single B-Side] * (7:19)
  11. Lady Evil [Mono Edit, 7 * (3:54)
  12. Neon Nights [Live in Hartford, CN, U.S.A., 1980] * (4:49)
  13. Children of the Sea [Live in Hartford, CN, U.S.A., 1980] * (5:58)
  14. Heaven and Hell [Live in Hartford, CN, U.S.A., 1980, 12 * (12:34)
  15. Die Young [Live in Hartford, CN, U.S.A., 1980] * (4:36)
PriestMaiden
Heaven and Hell van Black Sabbath. Eerste album met Dio.

Het album start direct met een up-tempo track Neon Knights. Geweldige opener.

Children of the Sea is een rustiger, mooi gezongen nummer.

Lady Evil is iets simpeler, maar wel catchy.

Heaven and Hell: de titeltrack van dit geweldig album. Een megavette, meeslepende riff van Iommi. Eén van Sabbath’s bekendste songs.

Wishing Well is zoals Lady Evil iets simpeler maar ook catchy.

Die Young: Mijn favoriet van dit album. Wat een stem had Dio toch. Ook megavet outro.

Walk Away: Oke nummer. Maar geen hoogtepunt op deze klassieker.

Afsluiter Lonely is the Word: meeslepend mooi nummer.

Dit album heb ik in mijn top 10 staan. Geweldige zang en geweldig gitaarwerk. Eén van mijn favoriete albums allertijden.

Joy schreef:
... tis imo ene beetje zouteloos en standaard

Het titelnummer is een van de meest geniale riffs van Black Sabbath. Echt zo'n riff die iedere rechtgeaarde liefhebber uit duizenden herkent. Zou ik niet standaard willen noemen.

avatar van vielip
Tsja, wat mij betreft begint met dit album de beste Sabbath periode! Met Ozzy hebben ze ook geniale nummers gemaakt maar geen hele albums. Dat lukte ze voor het eerst met deze. Ik hoor Ozzy 100 x liever solo dan met Sabbath en Sabbath hoor ik liever met Dio en Tony Martin. Dit album is van begin tot eind een masterpiece! Het titelnummer is grandioos, net als Die young, Neon knights, Children of the sea en Lonely is the word. De rest is een tandje minder vind ik maar nog altijd meer dan voortreffelijk! Verplichte kost voor elke hardrocker!!

avatar van ricardo
Klopt dat heb ik ook, met dit album begint voor mij ook de beste Black Sabbath periode. Voor mij is dit het allerbeste BS album en stukken beter dan de albums met Ozzy. Headless Cross heb ik echter nog nooit gehoord, ja alleen de prachtige you tube clip bij de titeltrack die bij dat album staat.

Dit album is een klassieker van formaat natuurlijk, met ook een Iommi in topvorm met prachtige riffs, vooral in de titeltrack. Gitaargod gewoon.

Die Young, Neon Knights en Children Of The Sea zijn natuurlijk ook super. Lady Evil heb ik niet zoveel mee, maar een storende factor vind ik dat nummer ook niet.

Dit album moet iedere hardrocker/metal liefhebber natuurlijk origineel in de kast hebben staan, zo niet dan vanavond een zakje met zout van snieklaas.

avatar van wizard
ricardo schreef:

Als je Headless Cross nog nooit hebt beluisterd, verdien je wat mij betreft ook een zakje zout Daar staan namelijk betere nummers op dan het titelnummer.

avatar van Sir Spamalot
Onze kleine is bekend, onze riffmeister is bekend maar ik wil toch ook eens een pluim op de hoed van Geezer steken. Voorzichtig ben ik altijd om te zeggen "dit moet je hebben". Er is altijd iets, ook op dit album maar dit is een kraker van het zuiverste water.

avatar van ricardo
Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met "dit moet je hebben" uitspraken.

Maar sommige albums vind ik zo essentieel voor de hardrock/metal liefhebbers dat ik het bij dit album zeker wel durf te zeggen.

Zo'n goede zangstem van Dio, en zulke mooie rifs van Iommi en natuurlijk Butler. En de drums van Bill Ward dragen hun steentje natuurlijk ook goed bij.

Voor mij is dit eigenlijk wel 1 van mijn meest favoriete hardrock/metal albums.

Als ik het mis heb mag je mij over de knie nemen.

avatar van ricardo
Dit album heb ik afgelopen week even weer veelvuldig gedraaid, en vind eigenlijk alle nummers toch niet even sterk.

De titeltrack is natuurlijk een hardrock/metal klassieker van formaat, en voor mij misschien wel 1 van de beste 'harde' nummers die er zijn. Het is ook een nummer waar deze band natuurlijk vooral live ook patent op heeft. Mooi episch aandoend nummer, met wel 1 van de allerbeste gitaarsolo's ooit van Iommi vind ik.

De titeltrack alleen al rechtvaardigd de aankoop van dit album al, en dat ik het een echte must have vind ik hardrock/metal kringen.

De opener is ook een klassieker vind ik, mooi catchy en pakkende riff erin. Bij die klassiekers vind ik Children Of The Sea en vooral Die Young ook horen, tjonge wat een mooi opzewepend tempo zit daar in, een nummer waar ik maar geen genoeg van kan krijgen. Allemaal nummers die een 5* waard zijn in mijn ogen.

Er staan ook een paar mindere nummers op vind ik, want met name Wishing Well en Walk Away vind ik niet al te sterke nummers, ook na meedere keren beluisteren vind ik dat nog steeds. Echt slechte nummers zijn het natuurlijk ook niet, maar ik zie die 2 nummers toch wel een beetje als opvul nummers van deze plaat.

Lady Evil en Lonely Is The Word vind ik niet heel veel beter dan de net genoemde 2 nummers, al zie je deze 2 nummers meestal nog wel op verzamelaars en live albums staan. Lady Evil is een kort en bondig nummer, maar vooral toch wel overgewaardeerd omdat ik hem op verzamelaars wel zou kunnen missen, en het geen essentieel Black Sabbath nummer is vind ik.

Ik had deze op een 5* staan, maar ga hem toch maar naar een 4* omlaag brengen, omdat ik de mindere 4 nummers toch een aardig stukje minder vind dan de beste 4 nummers.

avatar van BlauweVla
Een betere afsluiter op een Black Sabbath album als "Lonely Is The Word" bestaat naar mijn mening niet. Of het zou "In Memory" moeten zijn...

Tja, dat valt mij toch wat tegen, de stem van Dio. En ook de meeste nummers vind ik niet heel bijzonder. Dat allemaal als je het vergelijkt met de eerste albums uit de jaren '70. Dan heb ik het dus niet alleen over de stem van Ozzy, maar ook over de magie die er toen in heel veel nummers zat en doorklonk. Overigens vind ik opvolger Mob Rules wat meer goede nummers hebben, dan dit Heaven and Hell.

Guardian of Isis
BlauweVla schreef:
Lonely Is the Word! Episch gewoonweg; moest ik een vrouw zijn, ik zou smelten voor Iommi enkel bij het horen van die solo!

Dat is inderdaad een dijk van een solo! Ik moet zeggen dat ik wat erg kritisch was over dit album eind vorig jaar.

Inmiddels is mijn mening helemaal bijgedraaid: dit is een fantastisch Black Sabbath album!

avatar van Weirdo Wizzy
Voor dit album kende ik alleen Black Sabbath met Ozzy. Dit scheen wel een van de betere BS albums te zijn van van het post-ozzy tijdperk. En ik moet zeggen ik mis hem niet echt (met alle respect). Wat ontzettend goede rockzanger is Dio (ik kende hem verder nog niet echt goed)

Het album start gelijk lekker stevig met Neon Knights en wordt vervolgd met mijn favoriete nummer van de cd. Het nummer opent prachtig rustig en gaat daarna lekker los. Zit ook weer een mooi rustig stuk later in het nummer en sluit daarna lekker hard af. Het nummer steekt gewoon ontzettend goed en mooi in elkaar en Dio steelt echt de show.

Vervolgens krijgen we nog zes heerlijk hardrocknummers voorgeschoteld. Vooral Die Young vind ik echt geweldig nog. De rest doet niet veel onder. Ik zeg 4,5 ster en ik wil even zeggen dat ik Geezer Butler een van de beste rockbassisten vind

avatar van Kronos
Die Young was vroeger mijn grote favoriet.

Nu ik echter te oud ben geworden om jong te sterven is het titelnummer Heaven and Hell meer gaan beklijven.

Maar alle andere nummers zijn ook steengoed.

avatar van Metal-D78
Je bent zo oud als je jezelf voelt, Kronos! Het titelnummer is fantastisch, legendarische riff. Maar Die Young knalt er wel heel erg lekker in hoor. Doet me altijd een beetje denken aan Kill The King van Rainbow (live, welteverstaan). Geeft dezelfde adrenaline-kick.

Metal-D78 schreef:
Je bent zo oud als je jezelf voelt, Kronos!

Dat dacht ik ook altijd. Maar als je de 40 gepasseerd bent, dan voel je je zo oud als je bent.

avatar van Metal-D78
Dat duurt gelukkig bij mij nog even! Laten we eerlijk zijn: Dio heeft tot zijn dood (67e levensjaar) Heaven and Hell en Die Young gezongen...Aangezien jij en ik dat waarschijnlijk niet kunnen (zingen, red.), althans een stuk beroerder, mag je best als 40+-er luidkeels meebrullen en genieten van Die Young.

avatar van Kronos
Da's waar. Maar meebrullen is mijn ding niet. Dan hoor ik Dio niet meer.

avatar van Weirdo Wizzy
Gast! Nou en...het is gewoon beestachtig goed nummer dus niet zeiken!

avatar van iggy
Lekkere smerige sabbath. Het deed de band blijkbaar goed dat ozzy ontslagen was. sabbath leek een uitgetelde band op hun vorige cd's. Een nogal onverwachte move om dio in te huren. Maar het pakt goed uit. Sterke nummers die uiteraard goed gezongen worden. Dio wist de band blijkbaar weer aan de gang te krijgen. jammer dat dio na de volgende cd de band alweer verliet. Met sabbath is het daarna bij mijn weten nooit meer goed gekomen? Dio solo heeft mij nooit kunnen bekoren op de een of andere manier.

avatar van vielip
Na Dio hebben ze zeker nog geweldige albums gemaakt iggy! Jij komt uit de tijd dat in de media alles wat Sabbath na Dio deed werd afgezeken gok ik? Je kunt bijv. geen oude Aardschok uit die tijd openslaan of Sabbath met Tony Martin wordt neergezet als een band die er niks van kan. Dikke onzin vind ik want albums als Headless cross, Seventh star, Tyr en Eternal idol zijn absoluut de moeite waard! Alleen live was het niet heel geweldig om te aanschouwen aangezien Martin nou niet echt een stage persoonlijkheid ala Ozzy of Dio was. Maat het studiowerk kan zich wat mij betreft absoluut meten met het betere Sabbath werk

avatar van Sir Spamalot
En het blijft na meer dan dertig jaar (!) genieten, sublieme riffs van The Riffmeister en de ... stem van Ronnie James Dio. Een prachtalbum met perfecte hoogtepunten waaronder het titelnummer en Die Young maar met het bewijs dat dit echte muzikanten zijn. Voor mij blijft dit tijdloos.

avatar van Ducoz
Ik heb altijd een beetje een haat liefde gevoel bij dit album... soms vind ik hem beter dan anders

avatar van Kill_illuminati
@Sir Spamlot: Naast dat alles is dit album ook nog eens geweldig geproduceerd.

avatar van Spock2011
En toen kwam Dio opduiken. Een nieuwe frisse wind voor Black Sabbath. Het titelnummer is een van mijn favoriete nummers, met die fantastische wending halverwege.

Heaven and Hell en het Mob rules album liggen voor mij heel dicht bij elkaar.
Absoluut meer poetisch dan de Ozzy-jaren.Die young is absoluut het sterkste
nummer,het heeft gewoon alles.Pure magie.Met Ronnie Dio werd het allemaal
verhalender en melodieuzer.Wederom een klassieker

avatar van Dream Theater
Elke oprechte metalfan moet deze plaat gewoon in huis hebben en wel om de volgende redenen:
1. De beste metalzanger allertijden Ronnie James Dio zingt hier op
2. Heaven and Hell is een van de beste heavy metal nummers ooit geschreven met een riff die je nooit meer vergeet
3. Die Young is ook een van de beste heavy metal nummers ooit geschreven
4. Gitarist Toni Iommi laat hier zijn beste gitaarspel horen, schitterende riffs en soli

avatar van Kronos
Maak van 'moet' 'mag' en we zijn het eens.

5. Opener Neon Knight is ook niet te versmaden. Wat een knaller.

avatar van Kill_illuminati
Wat een heerlijke solo's in Lonely is the word: wat een emotie legt Tony lommi er toch in.