The Who - Quadrophenia (1973)

Label: Track

1. I am the Sea (2:08)
  2. The Real Me (3:22)
  3. Quadrophenia (6:15)
  4. Cut My Hair (3:46)
  5. The Punk and the Godfather (5:10)
  6. I'm One (2:39)
  7. The Dirty Jobs (4:30)
  8. Helpless Dancer (2:32)
  9. Is It in My Head? (3:46)
  10. I've Had Enough (6:14)
  11. 5:15 (5:00)
  12. Sea and Sand (5:01)
  13. Drowned (5:28)
  14. Bell Boy (4:56)
  15. Doctor Jimmy (8:42)
  16. The Rock (6:37)
  17. Love Reign O'er Me (5:48)
  18. Pete Townshend - The Real Me [Demo] * (4:25)
  19. Quadrophenia / 4 Overtures [Demo] * (6:18)
  20. Pete Townshend - Cut My Hair [Demo] * (3:28)
  21. Fill No' 1 / Get Out and Stay Out [Demo] * (1:21)
  22. Quadrophenic Four Faces [Demo] * (4:01)
  23. We Close Tonight [Demo] * (2:40)
  24. You Came Back [Demo] * (3:16)
  25. Get Inside [Demo] * (3:09)
  26. Joker James [Demo] * (3:40)
  27. Pete Townshend - Punk [Demo] * (4:53)
  28. I'm One [Demo] * (2:36)
  29. Pete Townshend - Dirty Jobs [Demo] * (3:45)
  30. Helpless Dancer [Demo] * (2:16)
  31. Pete Townshend - Is It in My Head? [Demo] * (4:12)
  32. Pete Townshend - Any More [Demo] * (3:19)
  33. Pete Townshend - I've Had Enough [Demo] * (6:20)
  34. Fill No' 2 [Demo] * (1:30)
  35. Wizardry [Demo] * (3:08)
  36. Sea and Sand [Demo] * (4:13)
  37. Pete Townshend - Drowned [Demo] * (4:13)
  38. Pete Townshend - Is It Me? [Demo] * (4:37)
  39. Bell Boy [Demo] * (5:02)
  40. Pete Townshend - Doctor Jimmy [Demo] * (7:27)
  41. Finale - The Rock [Demo] * (7:57)
  42. Pete Townshend - Love Reign O'er Me [Demo] * (5:11)
avatar van pmac
en de heren komen naar Nederland om het live op te voeren. In 97 deden ze dat al eens maar speelde Towshend vooral akoestisch. Dat zal nu anders zijn. Ik verheug me erop. Het is een absoluut topalbum van de een van de beste rockgroepen ooit.

avatar van Starmaster501
Heb mijn kaarten ervoor ook, zit vrijwel vooraal. Erg mooi!

avatar van pmac
mooi, dan gaan we zwaaien.

avatar van Starmaster501
Maar eh, zitplaatsen zijn het dus, voor het podium?...

avatar van Don Cappuccino
Daar waar Tommy ijzersterk opent heeft Quadrophenia het beste voor het laatste bewaard. Want Love Reign O'er Me zit echt een aantal niveau's boven het andere materiaal. Het synthmotiefje wat je al meerdere keren hebt gehoord door het hele album heen is echt prachtig en wat Roger Daltrey neerzet is echt een prestatie van jewelste.

De rest vind ik gewoon The Who. Heerlijke baslijnen van John Entwistle, het drukke drumwerk van Keith Moon en de typische gitaarriffs van Pete Townshend. Het verhaal is ook heel sterk, iets wat zeer goed werd uitgelegd in de documentaire over dit album die ik gisteren heb gezien. Nu 4 sterren na 5 luisterbeurten, maar dat kan hoger worden.

avatar van The Wep
The Who ken ik wel, maar dit album ken ik niet zo goed dus probeer ik hier iets hierover te lezen, maar helaas. Gezwets over drummers etc... Ik wil meningen lezen over dit album !!!
5:15 en Love Reign O'er Me ken ik, maar de rest dus niet. Wat vinden de echte Who fans ??

avatar van bikkel2
Gewoon bij het begin beginnen. Vanaf 2005 wordt dit album hier al besproken.

avatar van ricardo
The Wep schreef:
Gezwets over drummers?

Volgens mij word op de meeste muziekalbums gedrumd

Keith Moon was nou eenmaal een heel bijzondere drummer en 1 van de bekendste en grootste namen op drumgebied.

Ik vind het wel een leuke discussie.

En wat zijn in jouw beleving 'de echte Who fans'?

The Wep heeft wel een punt. Het ging naar aanleiding van een documentaire alleen maar over de drummer, helemaal niet meer over dit album. Heb derhalve wat berichten verplaatst naar The Who

avatar van ricardo
Die documentaire heb ik helaas niet gezien.

Dat is het leuke ook van The Who, meestal word een drummer als sidekick gezien of iemand op de achtergrond bij een band. Maar meestal word een drummer nooit gezien als belangrijkste bandlid. Bij The Who is dat nou eenmaal wel zo, en ik vind persoonlijk dat Moon een discussie op zich zeker verdiend. Alleen gaat het niet meer over het album algemeen wat wel de bedoeling is natuurlijk.

Op den duur is alles over een album wel gezegd wat er over gezegd kan worden, en dan kan ik mij best voorstellen dat het ook weleens over een specifiek bandlid gaat.

Als The Wep de eerste pagina's bekijkt dan kan hij meningen genoeg over dit album lezen natuurlijk.

Daarin heeft bikkel2 weer een punt.

Leuk dat er trouwens de laatste tijd weereens gepost word bij dit album, een goede reden om hem weereens op te zetten.

avatar van musician
5 juli 2013 zal The Who Quadrophenia in zijn geheel uitvoeren in het Ziggodome.

Voor de rest zeg ik er helemaal niets over, behalve dan nog dat ik begrepen heb dat het nog niet is uitverkocht.
The Who al in Nederland en dan ook nog eens Quadrophenia volledig uitgevoerd. Ik denk niet dat dat ooit al eens is gebeurd in het 40 jarig bestaan van het album, laat staan dat het nog eens gaat gebeuren. Mede ook gelet op de leeftijd van de heren.

Ik zal er bij zijn. Mijn eerste keer dat ik ze LIVE ga zien..

avatar van musician
Ja, ik ben ook nog nooit bij The Who geweest.
Niet in de laatste plaats omdat ze uiteraard ook geruime tijd niet meer actief waren.

Officieel heet het concert overigens Quadrophenia and More. Maar Quadrophenia duurt al bijna 1,5 uur en dan schiet de totale tijd voor een concert natuurlijk al weer lekker op.... We moeten maar een mini mumemeeting houden...

avatar van Kill_illuminati
Ondanks dat dit een van mijn favoriete albums is, ga ik niet. Om de simpele reden dat ik niet zoveel geld wil betalen voor band die allang voor zijn hoogtepunt is en waarvan er nog twee originele leden van over zijn. En laat ik de twee afwezigen nou net de meest interessantste leden vinden (vooral John Entwistle .

Je gaat dus niet (woordje niet m.i. vergeten). Ik ga met 8 man en wil ze nog eenmaal live zien, al kan ik jouw beweegredenen goed begrijpen!

ClassicProgRock1
Deze rockopera is volledig van de hand van Pete Townshend en hij is er bij. Voor mij voldoende reden om wèl te gaan.

Pete Townshend, voor mij het meest interessante bandlid (nòg interessanter dan de overige 3).

Neal Peart schreef:

Ja, hoewel ik inzake 50 jaar (!) Who aangelegenheden wel vind, dat Townshend en Daltrey veruit de belangrijkste vertegenwoordigers waren.

Pete Townshend is verantwoordelijk voor zo'n beetje alle (interessante) materiaal en ideëen die er ooit van The Who zijn verschenen.

Daltrey is al die tijd al het vocale boegbeeld van de band en in die zin dus het gezicht en de vertolker van Townshend geworden.

Hoe tragisch ook het verlies van Moon en Entwistle, denk ik dat The Who niet meer zou kunnen hebben bestaan zonder Pete Townshend of Roger Daltrey. De huidige constructie kan juist nog wel en heeft ook zeker bestaansrecht.

Dat ze Quadrophenia helemaal gaan opvoeren, betekent dat hun hart ook nog duidelijk ligt bij die periode. Ben heel benieuwd wat ze er nog van maken.
Ik laat het, indien nodig, niet na om The Who te bekritiseren als ik het niet goed vind.Dat is bij het laatste album bijvoorbeeld het geval. Maar live en dan met dit album wil ik het zeker nog wel een kans geven.

avatar van Kill_illuminati
musician schreef:

Ik ben het hier ook wel mee eens. Maar vooral op dit album vind ik het ritme-sectie enorm geluid bepalend, en dan is het erg jammer dat de twee verantwoordelijken ervan niet aanwezig zijn. Bovendien was ik wel gegaan als de prijzen niet hoog waren.

musician schreef:

Jawel, in 1996/1997 is de band ook op tour geweest met "Quadrophenia" (is ook een DVD van). Toen hebben ze in Rotterdam gespeeld. In 2007 zijn ze ook in Rotterdam geweest.

musician schreef:
Ja, ik ben ook nog nooit bij The Who geweest.

Je hebt The Who vast niet gevolgd. Sinds 1996 is de band vrij regelmatig op tournee geweest: in 1999/2000, 2002, 2004, 2006/2007, 2008/2009 en 2012/2013. Roger heeft in 2011 met "Tommy" getourd. Hoe actief wil je 't hebben?

Na "Quadrophenia" worden nog 6 nummers gespeeld. Duurt in totaal ongeveer 2,5 uur.

musician schreef:

De recensies zijn laaiend enthousiast. Kijk op mijn Who-site voor alle Whonieuws vanaf december 2005: http://whonederland.wordpress.com !

Kill_illuminati schreef:
dan is het erg jammer dat de twee verantwoordelijken ervan niet aanwezig zijn.

John wordt geëerd met een bas-solo op video: YouTube - The Who play "5.15" at The SECC, Glasgow. Wednesday 12th June, 2013.

avatar van musician
Oei, als je mij drie keer citeert, puilt gelijk mijn hele brievenbus uit, net alsof je de Volkskrant krijgt op zaterdagochtend!

Ik vind overigens dat je er een mooie site van hebt gemaakt, eentje van een ware toegewijde fan!
Je hebt natuurlijk ook gelijk inzake The Who evenementen die er zijn geweest sinds 1999.

Die "niet actieve periode" slaat bij mij natuurlijk op gebrek aan studio albums na 1982. Toen zijn ze ook officieel uit elkaar gegaan.
Die tour in Rotterdam in 2007 heb ik overwogen maar overgeslagen uit onvrede over Endless wire, die toen net was verschenen.

Na dat album is het overigens nog steeds stil op het studio-front van The Who, ik wacht eigenlijk ook op een soort van revanche.

Maar dat ik ze nu wel weer eens wil zien heeft alles te maken met het volledig spelen van Quadrophenia, in combinatie met de tot nu toe goed reacties daar op. Zoals ook op je site staat, zijn de recensies van dien aard lovend, dat (om allerlei redenen) er wordt geschreven dat Quadrophenia eindelijk en voor het eerst de uitvoering heeft gekregen die het verdiend.

En die constatering vind ik belangrijk, dat maakt zo'n concertbezoek op voorhand al wat waard, natuurlijk.

*veegt brievenbus-onderdelen bij elkaar*

Dank voor je compliment. Het is een pokkewerk, maar goed, 't blijft een hobby.

De tour in 2007 was erg goed, er werd niet zo veel van "Endless Wire" gespeeld, m.u.v. "Fragments" (niet het beste nummer van de plaat), "Man In A Purple Dress" en "Tea & Theatre". De rest was allemaal "greatest hits" met een 'Tommy"-medley op het einde, dus erg de moeite waard. Na afloop kwamen Roger Daltrey en Simon Townshend nog even handtekeningen uitdelen.

Er is al een tijdje sprake van een eventueel nieuw studioalbum van The Who. Pete is bezig met een rockopera, "Floss", maar in hoeverre dat uiteindelijk op een plaat komt is nog onduidelijk. Jammer is dat ze "Endless Wire" niet 'fatsoenlijk' hebben opgenomen. Roger moest zingen terwijl hij een keelontsteking had, de eigenlijke drummer (Zak Starkey) was niet beschikbaar en een aantal demo's van Pete mocht ook beter uitgewerkt worden.

"Quadrophenia" in de live versie is verpletterend. Ik heb het in 1996 (Hyde Park) en 1997 (Rotterdam) gezien en van de huidige tour een aantal concerten op DVD. Het is sowieso een emotioneel stuk, dus zeker de moeite waard. Gelukkig hebben ze alle gasten thuisgelaten. Toen had je bijv. Billy Idol als Ace Face, Ade Edmondson (van de Young Ones) als Bell Boy, maar die leidden toch een beetje de aandacht af. Nu is het gewoon The Who, Quadrophenia en knallen. Roger heeft in december een operatie aan zijn stembanden gehad, dus die zingt momenteel weer als een tierelier. Ik verheug me er in elk geval erg op!

ClassicProgRock1
Dank voor de inleidende beschietingen! Ik kan niet wachten!!!

avatar van Starmaster501
Nog 2 dagen mensen! Eerste keer dat ik zo'n grootse band live zie. Tevens ook mijn eerste concert ooit. Denk ook dat ik weinig mensen van mijn leeftijd (17) zal zien... Maar gaat in ieder geval geweldig worden, kan niet wachten!

avatar van musician
Wees blij dat je als 17-jarige nog net de leeftijd hebt om The Who te kunnen zien spelen! Wel speciaal, dat je later kunt zeggen dat je allereerste concert ooit een optreden van The Who was.

En dat ze dan ook nog eens een album spelen dat al 23 jaar oud was toen je werd geboren!

avatar van Starmaster501
Zekers! Jammer dat ik niet een stuk eerder ben geboren en The Who in zijn vroegere jaren heb meegemaakt, evenals vele andere bands uit die tijd...

avatar van musician
Gelukkig spelen er nog wel een aantal af en toe live in Nederland. Die moet je dan zeker maar eens bezoeken, ook al hangt er helaas nog wel eens een prijskaartje aan.

Ja, het is niet anders, ik vind het ook jammer.
Nu zijn er natuurlijk ook wel veel jongere bands die ook heel aardig kunnen spelen. Ik weet niet precies waar je van houdt, maar probeer eens wat nummers af te luisteren in het mumeAfrekening topic!

locatie: MusicMeter » Forum » Muziek » Muziekgames » MuMeAfrekening

avatar van musician
Misschien kunnen degenen die naar het concert gaan wel een afspraak maken voor een kleine mume reünie!
Er blijken toch wel wat mensen te gaan en dan kunnen we even kijken bij de merchandise en elkaar, als onderlinge broeders, even de hand schudden!

avatar van Starmaster501
Niet dat ik zo actief ben hier. Ben wel erg actief op Gamesmeter en Moviemeter. Maarja, als je toevallig iemand met een groen Led Zeppelin shirt aan ziet lopen dan ben ik dat Ik zal zekers even bij de merchandise kijken. Heb trouwens een mooi plekje op de 27e rij voor het podium!
In ieder geval veel plezier allen vanavond!

Dan trek ik een blauw t-shirt aan van Crosby & Nash

Ik zit overigens veel verder, 2e ring zelfs, maar wel recht voor het podium!

avatar van bikkel2
Veel plezier vanavond !