King Crimson - In the Court of the Crimson King (1969)

Alternatieve titel: An Observation by King Crimson

Label: Island

1. 21st Century Schizoid Man (7:24)
  2. I Talk to the Wind (6:00)
  3. Epitaph (8:52)
  4. Moonchild (12:15)
  5. The Court of the Crimson King (9:20)
  6. Moonchild [Full Version] * (12:13)
  7. I Talk to the Wind [Duo Version] * (4:54)
  8. I Talk to the Wind [Alternate Mix] * (6:34)
  9. Epitaph (Backing Track) * (9:02)
  10. Wind Session * (4:28)
Aproxis schreef:

Voor mij 5* met een gouden randje. Ik hoop dat ik van jullie nog meer suggesties kan ontvangen van bands die dit evenaren. Ik ken ze niet.

Bedoel je in het proggenre of muziek in het algemeen?

Lura schreef:

Bedoel je in het proggenre of muziek in het algemeen?

Proggenre, want ik kan wel wat bands noemen buiten het proggenre die ik even goed of beter vind

Evenaren gaat nog wel lukken, maar volgens mij ken ik ook geen albums die zoals deze klinken. Best wel een uniek geluid. De akoestische stukken hoor je bij Emerson, Lake & Palmer ook wel terug, maar dan in een totaal andere omgeving.

avatar van Lura
Er zijn zoveel unieke albums, Stijn, met een uniek geluid of met unieke zangers.

avatar van Supersid
En toch kan ik 'm hier alleen maar bijstaan...

avatar van Lura
Red vind ik bijvoorbeeld net zo goed als dit album, misschien nog wel beter.

avatar van Tony
@ aproxis: Ik neem aan dat je de latere albums van KC kent. Probeer anders deze eens, zou ik zeggen. McDonald & Giles zaten nog in KC ten tijde van In the Court... en hebben samen die ene prachtplaat gemaakt.

avatar van ChrisX
Aproxis schreef:

Wel al eens naar het vroege werk (de albums Trespass t/m The Lamb Lies Down On Broadway) van Genesis geluisterd?

Lura schreef:
Red vind ik bijvoorbeeld net zo goed als dit album, misschien nog wel beter.

Ik ook. Larks' Tongues in Aspic vind ik KC's beste.

Neemt niet weg dat deze uniek klinkt.

avatar van freakey
Bovengenoemde 2 en King Crimson - Starless and Bible Black (1974), maar ik moet er bij zeggen dat ik Court niet zo geweldig vind...

Tony schreef:

Grappig, ik heb Aproxis net een pm gestuurd, waarvan Mc Donald & Giles een van de tips was, Tony. Dat album vind ik eerlijk gezegd beter dan In the court of the crimson king.

Stijn_Slayer schreef:
Ik ook. Larks' Tongues in Aspic vind ik KC's beste.

Neemt niet weg dat deze uniek klinkt.

Red, Larks' tongues in aspic en Starless and bible zijn volgens mij ook uniek. Zeker Larks' tongues in aspic is een apart album.

avatar van Aproxis
Ik vind alles na court wel goed, en sommige ok. Maar niet echt in dezelfde stijl. Zijn wel echt grondleggers van de math rock. Hoor je in latere albums steeds meer komen. Afwisselende maten en ritmes. Geweldig. Larks' Tongues is m'n 2e favoriete album denk ik.

avatar van Aproxis
Ik weet trouwens niet zeker of jullie dit kennen, maar ook een gigantische aanrader in deze stijl:

Gong - You

avatar van Lura
Onze overjarige Franse hippies. Flying teapot en Gazeuse zijn ook lekkere plaatjes van hen.

You is een goede plaat, maar ik hoor niet direct raakvlakken tussen Gong en King Crimson. Gong is jazzier en psychedelischer. Sluit eerder aan bij Soft Machine en Hatfield & the North.

avatar van Tony
Leuke collectie van die vader van jou. Gong is nou niet echt gangbare muziek.

De band staat vrij centraal in de Canterbury Scene, waar vanuit vele andere bands zijn ontstaan. Ach, check ProgArchives maar eens op Canterbury Scene, die stroming heeft vele mooie progressive pareltjes opgeleverd. Caravan, Hatfield & the North, Steve Hillage, Soft Machine, Robert Wyatt, Egg, National Health, Khan... Veel ken ik nog niet en ben ik allemaal nog aan het ontdekken. Tijd tekort...

avatar van Don Cappuccino
De Canterbury Scene is gewoon het mooiste in de prog.

avatar van Aproxis
Behoort Camel daar niet ook toe? En ik lees wel Robert Wyatt maar geen Daevid Allen?

Aquila

Dit album zit bij mij ook hoog: Caravan - For Girls Who Grow Plump in the Night
Met uitschieter L'auberge du sanglier

avatar van freakey

Gong - You

Geweldige plaat inderdaad, ik ben het altijd wel eens met liefhebbers van Court, behalve over Court zelf... hoe vreemd eigenlijk....

Dit album zit bij mij ook hoog: Caravan - For Girls Who Grow Plump in the Night
Met uitschieter L'auberge du sanglier

Hmmm, daar ben ik al een tijdje naar op zoek. Hou nou maar eens op met dat stoer doen over de verzameling van je vader, ik word er nog shagrijnig van.

Tony schreef:

Ik zoek 2 minuten en vind het album al op platomania.eu. Zowel op CD als op LP. Erg goed zoek je dus niet Maar is een aanrader hoor.

avatar van Tony
Ja okee, ik ben ook niet duidelijk. Ik ben niet zo'n fanatieke online koper. Snuffel liever een tijdje in de platenzaken die ik bezoek of ik 'm daar ergens vind. Noem me een ouwe lul, maar ik zie daar de charme nog van in... Als dat echt niet lukt en ik wil 'm toch echt graag hebben, dan ga ik pas over op plan B, dan koop ik 'm wel bij CD Wow of Sounds Delft Online of zo. Als ik alles van het net zou plukken wat nog op mijn verlanglijstje staat is mijn bankrekening meer dan leeg kan ik je verzekeren.

En nog een tip voor de liefhebbers: Omar Rodriguez - Omar Rodriguez

freakey schreef:

Kan ik ook niet rijmen freakey. Dat is echt een klein blind vlekje ergens onder je dakpannen.

Aproxis schreef:

Natuurlijk want in Camle kom je dezelfde neven en broers(?) Sinclair tegen als in Caravan.
De muziek (zeker in de begintijd) zit duidelijk in dezelfde hoek.

avatar van ChrisX
Neal Peart schreef:

De muziek (zeker in de begintijd) zit duidelijk in dezelfde hoek.

Iedereen die Camel tot de Canterbury scene rekent heeft om eerlijk te zien geen idee van de muziek van Camel en haar oorsprong. Richard Sinclair komt pas bij album nr. 5 bij Camel en houd het daarna nog 1 album vol. David Sinclair heeft maar één tournee bij Camel gespeeld.

avatar van willemmusic
Aproxis schreef:
...suggesties kan ontvangen van bands die dit evenaren.

Evenaren? Dat precies hetzefde klinkt?
Onmogelijk!, maar je zou voor een Greg Lake-sfeer deze eens kunnen proberen.
Overigens dank voor je tip: Omar Rodriguez - Omar Rodriguez, 't is krek Crimson!