Steven Wilson - THE FUTURE BITES (2021)

Label: Caroline

1. Unself (1:05)
  2. Self (2:55)
  3. King Ghost (4:06)
  4. 12 Things I Forgot (4:42)
  5. Eminent Sleaze (3:52)
  6. Man of the People (4:41)
  7. Personal Shopper (9:49)
  8. Follower (4:39)
  9. Count of Unease (6:08)
  10. Personal Shopper [Extended Remix] * (19:44)
  11. Unself [Long Version] * (2:45)
  12. Ha Bloody Ha * (5:07)
  13. Move Like a Fever * (4:45)
  14. King Ghost [Extended Remix] * (8:28)
  15. I am Cliche * (2:55)
  16. Wave the White Flag * (4:33)
  17. Eminent Sleaze [Extended Remix] * (8:15)
  18. In Pieces * (4:03)
  19. Every Kingdom Falls * (4:06)
avatar van meneer
Die lijst is zeker mooi ! Bijzondere is dat ik vanmiddag luisterde naar Eminent Sleaze en daarna shuffelde mijn playlist over naar Harmony Korine. De overgang was veelzeggend verlossend magistraal.

Lachende derde
musician schreef:
Daar kan ik inkomen, de artiest blijft natuurlijk vrij in zijn doen en laten. Maar diezelfde vrijheid hebben wij uiteraard ook.

Ik had, nog voor die afzonderlijke nummers die van The Future Bites zijn uitgebracht, voor mezelf nog een mooie, verslavende, Greatest Hits van Wilson op cd gezet. Dat kan mooi als je z'n werk in huis hebt. En het herinnert er gelijk aan dat Wilson inderdaad één van de beste componisten en muzikanten van de afgelopen jaren is geweest.
Ik wil je mijn keuzes niet onthouden:

01 Harmony Korine
02 Stars die (Porcupine Tree)
03 Drive Home
04 Pariah
05 Pastcard
06 Routine
07 The Same asylum as before
08 The Raven that refused to sing
09 Refugee
10 Dark matter (Porcupine tree)
11 Song of I
12 Song of unborn

Verslavend in die zin, dat ik voorlopig ook nog wel even zonder nieuw werk van Wilson kan, mocht hij met een teleurstellend nieuw album komen.
Bovenstaande nummers zijn toch wel een hele uitdaging om te verbeteren lijkt mij, maar ik wil Wilson en komende liefhebbers van The Future Bites verder niet ontmoedigen...

Mooi lijstje. Kan ik een eind in meegaan.

[quote]Lachende derde schreef:
[quote]musician schreef:

Ik wil je mijn keuzes niet onthouden:

01 Harmony Korine
02 Stars die (Porcupine Tree)
03 Drive Home
04 Pariah
05 Pastcard
06 Routine
07 The Same asylum as before
08 The Raven that refused to sing
09 Refugee
10 Dark matter (Porcupine tree)
11 Song of I
12 Song of unborn

Even less van PT is anders ook wel een klassieker. Maar lijstje dik ok!!!

avatar van Bravejester
1,0
Kijk, zo zie je maar met zo'n lijstje... dan denk je alles wel te kennen en dan komt daar opeens een nummer als Pastcard voorbij.. Is dit nummer een beetje vergelijkbaar met Postcard?

en Refugee doet me denken aan Refuge.... Ik zal eens nadenken wat ikzelf in mijn eigen top 12 van solo werk zou opnemen...

NoMind
Het verbaast me toch iedere keer weer dat er de hoop is dat het nieuwe werk van Steven Wilson past in zijn voorgaand oeuvre. Maar als je z'n projecten, Q&A's, muzieksmaak en podcast volgt, is toch wel duidelijk dat hij een hele brede muzieksmaak heeft (van Max Richter tot Sunn O))) ). Bijzonder dat hij dat al z'n hele leven heeft, bij mij kwam dat toch pas het laatste decennium toen ik zijn muziek ben gaan beluisteren. Voor die tijd laveerde mijn interesse via heavy metal, new wave en punk, Amerikaanse noise bands uit de 80s , shoegaze, grunge, industrial, Britpop naar triphop. Behalve Tool had ik in de 90s in het progressieve rockende enkel Dream Theater (live) gehoord en dat vond en vind ik nog steeds niks. Progressive rock is inmiddels natuurlijk een achterhaalde term. Veel luisteraars zijn (net als ik) inmiddels de 50 gepasseerd en wat er tegenwoordig uitkomt is misschien nog wel mooi, maar weinig vernieuwend. Dat ziet Steven ook en om te voorkomen dat hij zich eindeloos herhaalt, bewandelt hij nieuwe wegen. En dat vindt hij in de elektronica. In zijn Q&A gaf hij aan dat z'n nieuwe album nu eens geen ode moest zijn aan muziek uit het verleden, maar echt hedendaagse muziek moet zijn. Kijk, de overstap van Porcupine Tree naar zijn eerste soloalbum was al gigantisch, maar ook Insurgentes was een ode aan (shoegaze muziek). Maar goed, terug naar The Future Bites: helaas geen concert, maar we hebben natuurlijk wel de eerste nummers en TFB sessions. Personal Shopper en King Ghost vind ik erg mooi, Eminent Sleaze minder. Maar ik moet toch echt eerst m'n "deluxe edition box set" beluisterd hebben om een oordeel te kunnen vellen.

RichardKoning
Wow. Eyewitness klinkt wel heel erg als God Break Down the Door van NIN Dezelfde soort van vibe (wel heel tof!) In Floral Green is gewoonweg prachtig.
Klinkt als een Blackfield nummer.

Schandalig dat deze twee nummers zo weinig weergaven hebben. Verdient zéker meer aandacht!

12 THINGS I FORGOT - YouTube

Nr. vier. Deze vind ik de minste tot nu toe (het meest conventioneel van de vier ook).

avatar van legian
Steven Wilson announces unique one-off charity box set | Louder - loudersound.com
Volgens mij is het hele limited edition gebeuren wat naar zijn hoofd gestegen .

avatar van ProGNerD
12 THINGS I FORGOT - YouTube

Net gecheckt; inderdaad het meest "conventioneel", voor zover je dat kunt zeggen bij SW
Klink niet slecht, maar moet nog een paar keer luisteren om een goed oordeel te vellen en het ook een plaats te kunnen geven tussen de eerdere 3 nummers...

legian schreef:
Volgens mij is het hele limited edition gebeuren wat naar zijn hoofd gestegen .
Na enkele minuten al verkocht. Voor 1 exemplaar is een paar minuten nog best lang, bedenk ik me, ongeacht de prijs haha!

12 things I forgot vind ik nog wel fijn. Maar 'fijn' is misschien niet meteen het eerste wat ik zoek bij Steven Wilson. Heel toegankelijk alleszins als conventionele song, anders dan de andere 3 uitgebrachte nummers. Ik ken David Bowie niet goed, maar toch heb ik hier een Bowie-gevoel bij (zanglijnen, sfeer van het lied Heroes,...). Iemand care to elaborate wat jij hier zoal in hoort? Het doet me ook wat aan Blackfield denken (had wel op het 2e of 3e album gekund).

Snel ook eens de video voor Personal Shopper checken, niet toevallig vandaag vrijgegeven op de kapitalistische consumptiehoogmis van het jaar: Black Friday. Heerlijk cynisch.

Mindscapes schreef:
Ik vraag me toch wel af wat voor iemand zo'n bedrag er nou voor over heeft.

avatar van meneer
12 things I Forgot:

1 - Prog invloed.
2 - Stevig scheurende gitaar.
3 - Afwisselende drumtempo’s.
4 - Porcupine Tree sfeertje.
5 - Afwisseling.
6 - Non-AbbA invloeden.
7 - Goede Lyrics.
8 - Oorwurm.
9 - (Lange) Gitaarsolo. Met dank aan Mindscapes edit
10 - Het koortje weglaten.
11 - Diepgang.
12 - De Fans.

meneer schreef:

9 - Gitaarsolo.
Ho ho ho! Ik hoor daar toch pakweg een 8-tal losse gitaarnoten op het einde! Ook al is het maar het afdalen van de pentatonic of minor scale o.i.d.

Lachende derde
meneer schreef:
12 things I Forgot:

1 - Prog invloed.
2 - Stevig scheurende gitaar.
3 - Afwisselende drumtempo’s.
4 - Porcupine Tree sfeertje.
5 - Afwisseling.
6 - Non-AbbA invloeden.
7 - Goede Lyrics.
8 - Oorwurm.
9 - (Lange) Gitaarsolo. Met dank aan Mindscapes edit
10 - Het koortje weglaten.
11 - Diepgang.
12 - De Fans.

avatar van herre48
THE B-SIDES COLLECTION // New digital EP out now!
1. EYEWITNESS
2. IN FLORAL GREEN (Lonely Robot Cover)
3. MOVE LIKE A FEVER
4. KING GHOST (TANGERINE DREAM Remix)

THE FUTURE BITES TOUR 2021
Tickets on sale 11th December. Sign up for pre-sale access to the UK dates at The Future Bites™ Store - store.thefuturebites.com
September 2021
Tue 19th Switzerland, Zurich, Volkshaus
Wed 20th Germany, Munich, Zenith
Thu 21st Germany, Ludwigsburg, MHP Arena

Sat 16th Belgium, Brussels, AB

Aaaaargh dit zal zo hard tijdens Desertfest in Antwerpen vallen!

THE FUTURE BITES TOUR 2021
Mon 18th Germany, Bochum, Congresshalle
Tue 19th Switzerland, Zurich, Volkshaus
Wed 20th Germany, Munich, Zenith
Thu 21st Germany, Ludwigsburg, MHP Arena

Tja , en heel veel kans bestaat er dat deze concetrten NIET zullen doorgaan in deze corona tijd ?

avatar van Leptop
Van Ziggo naar Afas in 1 jaar. Klinkt als realistisch. Nu nog doorgang vinden...

avatar van Jake Bugg
herre48 schreef:
THE B-SIDES COLLECTION // New digital EP out now!
1. EYEWITNESS
2. IN FLORAL GREEN (Lonely Robot Cover)
3. MOVE LIKE A FEVER
4. KING GHOST (TANGERINE DREAM Remix)

Ik ben fan van deze EP!
Eigenlijk mag dit als aparte release op MM komen he?

Jake Bugg schreef:

Ik ben fan van deze EP!
Eigenlijk mag dit als aparte release op MM komen he?

Klopt, ik was ietsje te lui om dit in te dienen

avatar van Jake Bugg

Klopt, ik was ietsje te lui om dit in te dienen

Ik had een poging gedaan maar afgekeurd omwille van foutjes.
Iemand anders moet het maar doen

Jake Bugg schreef:

Ik had een poging gedaan maar afgekeurd omwille van foutjes.
Iemand anders moet het maar doen

I know the feeling

Steven Wilson
Yes, I will be performing an extended, updated version of Voyage 34 on tour in 2021, get tickets here: Steven Wilson Tour Dates - bnds.us

avatar van legian
Hier een voorproefje: Steven Wilson - Voyage 34 (The Future Bites Sessions) - YouTube

kaartje is in ieder geval alweer binnen.

avatar van crosskip
Maar Porcupine Tree is dood en begraven en Steven Wilson kijkt alleen maar naar voren en niet achterom! En ondertussen maar PT-fans blijven lokken met ouwe nummers.

avatar van Apieknar
Als ik het goed heb is Voyage 34 een solo-nummer van Wilson, lang geleden door hem gemaakt onder de naam “Porcupine Tree”. Je kan dit m.i. moeilijk onder “lokken met ouwe nummers” schuiven. Bovendien is het toch juist leuk dat Wilson een ouder nummer weer in de spotlight zet?

avatar van Bravejester
1,0
legian schreef:

kaartje is in ieder geval alweer binnen.

Klinkt toch niet slecht zo´n oud PT nummer Toevallig vorige week het album nog gedraaid.
Interessanter is misschien de versie van Drown With Me die je daarna te horen krijgt... Deels nieuwe tekst voorzover ik weet ook al zou het van een demo misschien wel bekend zijn. En als je blijft luisteren volgen er nog meer oude nummers!

Wishful thinking : misschien zegt Steven hier wel:

sorry fans, ik heb mijn Voyage 34 gehad met The Future Bites maar ik hoor nu zelf weer wat voor moois ik vroeger heb gemaakt... even een paar oude bekende muzikanten bellen voor 2022

avatar van herre48
Man, ik zie op tegen de shitload die hier de volgende weken terug zal neergepend worden.

Nee, het zal geen HCE of TRTRTS zijn en al helemaal geen Porcupine Tree. Deze zijn verleden tijd. Het wordt een plaat met elektronische randjes, veel falsetto en voornamelijk korte songs. En weinig, heel weinig gitaren, laat staan solo's of Teutoonse drumpartijen.

Het worden wel knappe songs en de blik op de toekomst (future, weet je wel) gericht. Ik keer dan eens naar deze pagina terug wanneer de plaat meer dan een maand oud is (en de storm dus voorbij).