Queen - Queen (1973)

Alternatieve titel: Queen I

Label: EMI

1. Keep Yourself Alive (3:47)
  2. Doing All Right (4:09)
  3. Great King Rat (5:43)
  4. My Fairy King (4:08)
  5. Liar (6:25)
  6. The Night Comes Down (4:23)
  7. Modern Times Rock 'N' Roll (1:48)
  8. Son & Daughter (3:20)
  9. Jesus (3:44)
  10. Seven Seas of Rhye (1:15)
  11. Mad the Swine * (3:20)
  12. Keep Yourself Alive (Long Lost Re-take) * (4:03)
  13. Liar [1991 Bonus Remix] * (6:25)
  14. Keep Yourself Alive [De Lane Lea Demo, December 1971] * (3:50)
  15. The Night Comes Down [De Lane Lea Demo, December 1971] * (4:22)
  16. Great King Rat [De Lane Lea Demo, December 1971] * (6:07)
  17. Jesus [De Lane Lea Demo, December 1971] * (5:04)
  18. Liar [De Lane Lea Demo, December 1971] * (7:52)
  19. Mad the Swine (June 1972) * (3:22)
Ortwin schreef:

"Doing All Right" is een zeer slechte, melige, saaie ballad.

Ik vind het eerlijk gezegd, op de keeper beschouwd wel zo'n klein beetje heel erg het tegenovergestelde, als ik zo eerlijk mag zijn...

Groots debuutalbum. De Queen is gearriveert, en hoe! Met een dubbele dosis Led Zeppelin- en Black Sabbath-invloeden dient een nieuwe hardrockgigant zich aan het front.

Joy schreef:

may doorziet structuren in toonladders, brengt lagen aan, speelt uitgedachte noten,en notenreeksen, die kloppen en voegen toe, iets wat je overigens ook terugvind bij satriani

De naam is gevallen. Satriani is zeer zeker beïnvloed door Brian May. Dit is heel duidelijk in z'n gitaarspel te horen.

avatar van jeroenman
Gisteren gekocht: de originele eerste druk van deze. Maakt je dag goed

jeroenman schreef:
Gisteren gekocht: de originele eerste druk van deze. Maakt je dag goed

Heb vandaag de Japanse remaster binnen gekregen. Klinkt te gek! Deze cd is ook weer verpakt als de lp en het leuke daarvan is dat EMI destijds dacht met een soort ééndagsvlieg te maken te hebben. Onderaan aan de achterkant staat er in kleine letters 'File under POPULAR Pop Groups' en het inlegvel bevat alleen een waarschuwing van hoe je met de plaat om moet gaan ('Care Of Your Record'). Het budget was toendertijd nihil en het is leuk om te zien hoe dit alles zo mooi gereproduceert wordt.

avatar van Tribal Gathering
Queen's debuutalbum en meteen al eentje van ontzettend hoog niveau, al duurde het wel een tijdje voordat ik tot die conclusie kwam.

Het begint meteen lekker met het vrij simpele Keep Yourself Alive. Een heerlijke song gebouwd rond de zeer effectieve riff van Brian May. Het is meteen voorlopig het laatste simpele nummer want Doing Allright is dat allesbehalve. Het begint als een ballad en gaat na een klein intermezzo helemaal los om daarna weer van voor af aan te beginnen. Hoe iemand dit een slechte, melige, saaie ballad kan noemen gaat mijn verstand ver te boven. Je moet wel van erg ingewikkelde muziek houden om tot die conclusie te komen.

Great King Rat doet me altijd wat aan Innuendo denken, alleen vind ik de basis van Great King Rat wat sterker. Het nummer eindigt met een mooie drum fade-out. My Fairy King is Freddie Mercury ten voeten uit. Heerlijke nonsens met een heerlijk hoge stem, maar tevens een erg goede compositie.

Liar is er eentje voor een drinking game. Neem steeds een slok als de titel voorbij komt. Een heerlijke rocker die alle kanten opwaait. The Night Comes Down is een nummer dat geleidelijk steeds meer tot de favorieten gaat behoren. Schitterend gitaarwerk van Brian May.

Modern Times Rock'n'Roll is Roger Taylor zijn eerste bijdrage en is een redelijk simpele Led Zeppelinachtige rocker. Een alleszins redelijk nummer dat in 1.48 minuten voorbij raast. Son & Daughter heeft ook wel wat Led Zeppelin invloeden maar heeft, mede door de grotere compositorische kwaliteiten van May, meer een Queen sound.

Jesus wordt vaak genoemd als een mislukking, maar ik vind deze eigenlijk wel erg sterk. Een heerlijke Queen gospel die helemaal los gaat op het eind. Het instrumentale Seven Seas of Rhye sluit het album lekker af.

Dit album klinkt wat ruiger dan zijn vier opvolgers, maar bevat toch al meteen (een gedeelte van) de typische Queen ingredienten waarmee ze later groot zouden worden. Een van de beste debuutalbums ooit.

avatar van realvimfuego
Had dit album gescoord als de rest er nooit was geweest? Dat zullen we nooit weten. Wat ik wel weet is dat dit Queen album het minst "af" is.
Er staan uiteraard geweldige nummers op (je bent een fan of niet he). Maar er had zoveel meer ingezeten, ware het niet dat dit album een bijeenraapsel van (goedkope zo niet gratis) studiosessies is. My Fairy King en Liar zijn nummers die zonder meer tot de beste Queen nummers gerekend mogen worden, en voor de liefhebbers....beluister Valensia's Tribute CD eens om te luisteren wat hij van My Fairy King maakte.......5 sterren....

avatar van avdj
Een goedkoop bijeenraapsel van nummers dat met 5* wordt beoordeeld? Dit is het album waarmee ze Led Zeppelin achterna wilde gaan en mijns inziens faalden ze hierin hopeloos. Beter dan het Radio Veronica materiaal maar geen hooglieger, dit debuutalbum.

Inderdaad, met uitzondering van Liar geen hoogvlieger. My fairy king bevat originele ideeën. Keep yourself alive klinkt op Live Killers veel energieker. De rest kan gevoeglijk vergeten worden.

Dat goedkope bijeenraapsel kost toch 20 euro , hoor!

avatar van platedraaier
M.Nieuweboer schreef:

Wat een onzin, dit is 1 van de beste Queen platen.
Zet nou nog eens 1x kant 1 van de LP op en luister naar dit geweldige concept. Great King Rat is alles behalve een vullertje.
Niets op deze plaat is eigenlijk een vullertje.

En dat ze op Led Zeppelin wilden lijken heb ik eigenlijk ook nooit geweten. (Gelukkkig is dat niet gelukt en hadden ze een geheel eigen sound.)

En als je goed zoekt, vind je hem wel voor een tientje en dat is hij zeker waard.

platedraaier schreef:

Wat een onzin, dit is 1 van de beste Queen platen.
Niets op deze plaat is eigenlijk een vullertje.

Ik ben het compleet met je eens. Ik heb dit album een aantal keren in mijn bezit, dus ik kan het weten

avatar van rafke pafke
avdj schreef:

Als het inderdaad waar is dat deze plaat tot stand is gekomen met weinig studiotijd, dan stijgt ze alleen nog maar in mijn achting.

Het is waar dat Queen in hun begindagen sterk beinvloed waren door Led Zeppelin. Maar in hun muziek is dat toch niet zo duidelijk terug te horen. In ieder geval is dit album toch onmiddelijk herkenbaar als Queen, en niet als een Led Zep aftreksel.

Ik vind deze plaat minstens even sterk dan eender welke plaat van Led Zeppelin. Pas op, ik vind Zep wel degelijk een schitterende band (vooral de 1ste 3 platen) maar wat Queen op hun debut neerzette vind ik echt straffe boel!

Maar goed, Brian May is dan ook absoluut mijn lievelingsgitarist!

avatar van bloempje24
avdj schreef:

Klopt grotendeels. Liar is een erg sterk nummer en er staan nog wel wat meer redelijke tracks op. Niets springt verder boven de middelmaat uit en Liar haalt het punt van een 2,5 naar een 3*.

Ik ben een groot Queen en Led Zeppelin fan en ik moet zeggen dat ik de vergelijking van dit album met het werk van led Zeppelin nogal uit de lucht gegrepen vind. De songs hebben gemeen dat ze rock zijn maar voor de rest dragen deze nummers de duidelijke kenmerken van Queen en niet Led Zeppelin. Neem nu de gitaarstukken: typisch brian may en dat is een heel andere stijl dan de eveneens briljante jimmy page. De stem en het gebruik ervan door Mercury valt ook niet te vergelijken met Plant zijn stem en stemgebruik. Nummers als My fairy king en liar en jesus zijn pure Mercury compostities , heel anders dan het Led Zeppelin werk. De sterkte van topgroepen is dat ze uniek zijn en dat is met deze zeker het geval.

Dit album is de voorbode van al het goeie dat zou komen. Ik ben het ermee eens dat de sound en de songs nog niet van het absolute topniveau zijn(alhoewel) van later maar dit is een prima voorbode van de magie die Queen zou worden.

'k Vind dit een goed album van Queen hoewel het bij lange na niet hun beste is. De eerste vijf nummers zijn erg sterk, daarna wordt het toch wel wat minder.

4.5 ster lijkt me hier op zijn plaats

stefott schreef:

4.5 ster lijkt me hier op zijn plaats
Inderdaad, ben het met je eens.

Pieter Paal
Dit is niet hun beste album, maar wel een voorbode voor wat er nog komen zou. Ik hoor invloeden van bands uit die tijd een beetje Deep Purple, Led Zeppelin en een snufje The Sweet.
'Keep yourself alive' en 'Liar' zijn voor mij de prijsnummers.
Het magisch gitaarwerk van Brian May is een streling voor het oor!

EVANSHEWSON
Pieter Paal schreef:
'Keep yourself alive' en 'Liar' zijn voor mij de prijsnummers.
Het magisch gitaarwerk van Brian May is een streling voor het oor!

Pieter, je hebt dat voortreffelijk gezegd, voor jou ook nog een pilsje ?

3.5 sterren.

Wàt een potentieel hoor je hier toch al !

Pieter Paal
Een Duvel?

avatar van schizodeclown
De songs hier staan toch wel als een huis,alhoewel ik het wel nogal gedateerd vind klinken,maar goed.
Nou de invloeden van Led Zep hier worden aangehaald hoor ik dat ook,maar toch klinkt het Queen genoeg.

Clipje van Liar toe laten voegen (gisteren)

avatar van ricardo

bij freerecord shop gekocht 3 voor 25 euro actie, meteen queen 2 en a night at the opera erbij gekocht, goede aankoop lijkt me, en laatst bij de mediamarkt de cd live at wembley gekocht voor 6 euro, je hoeft niet uitgebreid te zoeken voor lage prijzen cd,s, plato is ook een winkel waar je soms gunstig terecht kunt, en van leest ook , maar soms scheelt het wel het dubbele of meer, bv golden earring the devil made us do it bij plato 24.99 euro bij van leest 9,99euro, het loont dus de moeite om soms 200 meter verder te lopen, want zo dicht zitten ze bij elkaar in groningen

Pieter Paal schreef:

Ik hoor hier toch niet echt The Sweet in...

en ook geen Deep Purple of Ledje Zep. Ik hoor vooral ......Queen.

avatar van ricardo
goed album van queen, maar niet zo goed als queen 2, en a night at the opera, toppers op dit album zijn ,keep yourself alive, en seven seas of rhye 3 sterren voor dit album

avatar van tomthumb
ricardo schreef:

huh? Seven seas of rhye is op deze plaat nog slechts een instrumentaal outro en Keep yourself alive vind ik eigenlijk ook een van de zwakkere nummers. Voor mij zijn de krakers: Great king rat, My fairy king, Liar, The night comes down en Son & daughter. Overigens zijn op de laatst genoemde wel duidelijke Zeppelin invloeden aanwezig.

hanzie28 schreef:
en ook geen Deep Purple of Ledje Zep. Ik hoor vooral ......Queen.
vooral fredje merc hoor je op deze cd

tomthumb schreef:

maar wel een perfect instrumentaal outro en liar vind ik ook een top nummer( vergeten te vermelden)

avatar van Reinbo
Geweldige plaat Great King rat is altijd mijn favoriet geweest van dit album.

avatar van Rickepick
heb hem al een paar weken maar moet hem nog steeds ontdekken
tot nu toe "Great King rat" is gaaf, en "doing all right" bevalt me ook erg.

tot nu toe 4 * * * *