The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico (1967)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. Sunday Morning (2:56)
  2. I'm Waiting for the Man (4:39)
  3. Femme Fatale (2:38)
  4. Venus in Furs (5:12)
  5. Run Run Run (4:22)
  6. All Tomorrow's Parties (6:00)
  7. Heroin (7:12)
  8. There She Goes Again (2:41)
  9. I'll Be Your Mirror (2:14)
  10. Black Angel's Death Song (3:11)
  11. European Son (7:46)
  12. Little Sister * (4:23)
  13. Winter Song * (3:17)
  14. It Was a Pleasure Then * (8:01)
  15. Chelsea Girls * (7:23)
  16. Wrap Your Troubles in Dreams * (5:07)
  17. Sunday Morning (Mono) * (2:54)
  18. I'm Waiting for the Man (Mono) * (4:44)
  19. Femme Fatale (Mono) * (2:37)
  20. Venus in Furs (Mono) * (5:10)
  21. Run Run Run (Mono) * (4:20)
  22. All Tomorrow's Parties (Mono) * (5:58)
  23. Heroin (Mono) * (7:10)
  24. There She Goes Again (Mono) * (2:38)
  25. I'll Be Your Mirror * (2:12)
  26. Black Angel's Death Song (Mono) * (3:12)
  27. European Son (Mono) * (7:53)
  28. All Tomorrow's Parties [Single Version Mono] * (2:49)
  29. I'll Be Your Mirror [Single Version Mono] * (2:17)
  30. Sunday Morning [Single Version Mono] * (2:57)
  31. Femme Fatale [Single Version Mono] * (2:37)
Als mensen hem toen gehoord hadden wel ja.

Zephyr
Ja, dat zullen er in eerste instantie niet veel geweest zijn ..................

lovegun schreef:
Weet iemand of Femme Fatale echt over Edie Sedgewick gaat? Op Wikipedia staat dat Lou Reed het nummer voor haar schreef, maar ik las ergens anders dat het eigenlijk om Nico ging.

Het is i.m.o. wél op het lijf van Nico geschreven (de tekst en de historie van VU in ogenschouw nemend).

avatar van Rudi S
Femme Fatale heeft Lou over Edie Sedgewick op verzoek van Andy W geschreven en Andy kwam zelf met de titel.

Een (goed) boekje (meestal in de bieb voorhanden) als de "Rough guide to VU"heeft deze info net als goede bio's etc.

Overigens Bob Dylan's Just like a woman gaat ook over Edie, lees hier de mooie beschrijving in Dromen van Johanna. van Ernst Jansz er maar eens op na.

avatar van tsjong
Vreemd en geweldig album. Ik kan het experimentele in muziek altijd erg waarderen. Dit album is voor mij hét voorbeeld van experimentele muziek.

avatar van niels94
Misschien ligt het aan mij, maar moet het land van herkomst niet 'Verenigde Staten/West-Duitsland' zijn? Op dit album hoort Nico gewoon officieel bij de band namelijk (zie artiestenpagina) en zij komt uit West-Duitsland (in die tijd). Ik denk ik vraag het eerst aan jullie, want ik kan me niet voorstellen dat ik de eerste ben die daar aan denkt

avatar van Paalhaas
persoonlijk voornaamwoord 3e persoon enkelvoud vrouwelijk: zei?
Op zich heb je trouwens gelijk volgens mij.

avatar van niels94
Dat is wel verschrikkelijk vreselijk

Ik ga het aanpassen.

Nico heeft nooit officieel bij de band gezeten (vandaar de aparte vermelding op de hoes). Ze doet ook niet op elk nummer mee.

Twijfelgevalletje. Het zou kunnen in ieder geval.

Leden:
Nico (vanaf 1965 t/m 1967)

Ik meen dat ze er hier wel officieel bijzit, maar dat de andere leden van the Velvet Underground haar apart op de hoes hebben gezet omdat zij vonden dat ze er niet bijhoorde (relatie liep niet altijd even lekker geloof ik).

Dat staat zeker op Wikipedia?

De band (of Lou Reed in ieder geval) heeft haar nooit als officieel lid gezien. Volgens mij staat het zo ook in The Rough Guide to the Velvet Underground.

avatar van niels94
Weet niet meer waar ik dat gelezen heb. Maar Andy Warhol heeft haar volgens mij min of meer tegen de zin van de rest in bij de band gezet. Maar zeker weten doe ik het niet. Feit is dat Nico hierop meedoet en niet als gastartiest staat vermeld maar wel op de artiestenpagina. Bovendien lees je bij White Light, White Heat wel eens dat Nico daar 'de band verlaten heeft'. Maar het is niet al te makkelijk, nee

avatar van Arrie
Ik denk dat ze wel als gastartiest vermeld zou moeten staan, want ze hoorde inderdaad officieel niet bij de band.

Ik weet wel zeker dat Nico apart op de hoes werd gezet, omdat ze niet als lid werd gezien. Kan straks of binnenkort wel even nakijken of dat Reeds idee was of dat van de hele band.

avatar van niels94
Dan moet Nico van de artiestenpagina afgehaald worden en als gastartiest toegevoegd worden. Zoals het er nu staat klopt het sowieso niet, dan zou West-Duitsland erbij moeten staan. Het is één van de twee.

avatar van chevy93
400 - Bad Request - discogs.com

Geen Nico. Zie ook de vermelding:
Velvet Underground, The & Nico (3) - The Velvet Underground & Nico

avatar van tsjong
Als Nico bij de leden hoort maakt de plaat niet plotselling Duits. Het is een Amerikaanse groep die een plaat opneemt in Amerika. Nico is een onderdeel van de plaat, ze woonde in die periode in Amerika. Dat zein Duitsland is geboren hoor je een beetje in de zang, maar het blijft een volledige Amerikaanse plaat los van of Nico bij de leden hoort.

avatar van chevy93
Het land dat aangegeven staat, zou de nationaliteit van de artiest(en) aan moeten geven.

Ook wanneer een artiest is geëmigreerd, wordt de nationaliteit ingevoerd.

avatar van Arrie
Ja, maar tsjong heeft een goed punt, dat gaat alleen op bij solo-artiesten. Bij bands gaat het erom waar de oorsprong van de band ligt, waar ie ontstaan is. Dus er moet geen West-Duitsland bij.

avatar van niels94
En een band als Blackfield dan, of Gridlink? Die hebben ook meerdere nationaliteiten omdat de leden meer nationaliteiten hebben.

avatar van Arrie
Dat is dan eigenlijk fout. Maar laten we bij dit album niet over hele anders bands gaan praten.

avatar van IllumSphere
Ik ben niet echt een voorstander van het blind kopen van platen, maar toen ik deze zag voor maar een kleine twee euro, kon ik hem niet laten liggen. Ik wist dat deze in de top250 stond en dat ik hem vroeg of later toch ging beluisteren. Dat heb ik vandaag gedaan en ik ben zeer tevreden over deze plaat. Niet dat ik hem direct met een vijf zal belonen, maar hij krijgt in ieder geval een goede beoordeling. Alles klinkt geweldig en geen enkel nummer verveelt. Zelfs niet de nummers die meer dan vijf minuten duren. En al ben ik daar geen fan van, ze zijn mijn favoriete nummers van dit album. We beginnen met een vier en een half.

avatar van kobe bryant fan
Als je nu al een 4,5* geeft zal je hier nog veel plezier aan beleven, want ik gaf hem eerst een krappe 3,5* en na iedere luisterbeurt begon ik hem beter en beter te vinden en nu staat hij op een 4,5*.

avatar van Rudi S
IllumSphere schreef:

hm'; lange nummers als, European Son en Heroin, op naar Sister Ray.

avatar van Gloeilamp
Ik trap na twee luisterbeurten af met 4,5*, iets wat ik niet vaak doe.
Vandaag voor het belachelijke bedrag van 1,75 euro gekocht in Amsterdam, en gelijk een keer beluisterd. Prachtige herinneringen kwamen boven toen ik erachter kwam dat pa dit altijd draaide in de auto, erg bijzonder.

4,5* voor The Velvet Underground

avatar van kobe bryant fan
Als je na de tweede luisterbeurt al een 4,5* geeft kan het zeker zijn dat deze ooit nog eens in je top 10 zal te vinden zijn. Want dit is toch een serieuze groeier.

avatar van Gloeilamp
Ik ken het album onbewust dus al wel sinds mijn 6e Maar goed, alles is mogelijk, ik zie het nog wel gebeuren!

En Glenn had gelijk

Verhoogd met een halfje, als ik dit plaatje opzet komen er allemaal herinneringen van de kleine Gloeilamp op vakantie boven. Meezingen met I'm Waiting for the Man achterin de auto op een Franse snelweg, zorgeloos.
Run, Run Run, zwaaien naar die saaie Spanjaarden in hun auto's terwijl we onze broodjes aten.
Femme Fatale kan ik me nog het best herinneren: rijdend door een belachelijk heet Barcelona terwijl je op de achterbank aan het stoeien bent met je twee broertjes, luid meezingend met dit nummer.

De herinneringen en het gevoel wat deze plaat bij me oproept maken het tot een van de meest bijzondere luisterervaringen die ik heb gehad.

Top 10 plaats? Natuurlijk

avatar van kobe bryant fan
Heeft ook nog een tijd in mijn Top 10 gestaan, heerlijke plaat inderdaad.

avatar van jassn
Welk album heeft er dan nog niet in gestaan bij u.

avatar van kobe bryant fan
Weinig, je moet al een erg slechte plaat gemaakt hebben om niet even in mijn Top 10 gestaan te hebben.