The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico (1967)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. Sunday Morning (2:56)
  2. I'm Waiting for the Man (4:39)
  3. Femme Fatale (2:38)
  4. Venus in Furs (5:12)
  5. Run Run Run (4:22)
  6. All Tomorrow's Parties (6:00)
  7. Heroin (7:12)
  8. There She Goes Again (2:41)
  9. I'll Be Your Mirror (2:14)
  10. Black Angel's Death Song (3:11)
  11. European Son (7:46)
  12. Little Sister * (4:23)
  13. Winter Song * (3:17)
  14. It Was a Pleasure Then * (8:01)
  15. Chelsea Girls * (7:23)
  16. Wrap Your Troubles in Dreams * (5:07)
  17. Sunday Morning (Mono) * (2:54)
  18. I'm Waiting for the Man (Mono) * (4:44)
  19. Femme Fatale (Mono) * (2:37)
  20. Venus in Furs (Mono) * (5:10)
  21. Run Run Run (Mono) * (4:20)
  22. All Tomorrow's Parties (Mono) * (5:58)
  23. Heroin (Mono) * (7:10)
  24. There She Goes Again (Mono) * (2:38)
  25. I'll Be Your Mirror * (2:12)
  26. Black Angel's Death Song (Mono) * (3:12)
  27. European Son (Mono) * (7:53)
  28. All Tomorrow's Parties [Single Version Mono] * (2:49)
  29. I'll Be Your Mirror [Single Version Mono] * (2:17)
  30. Sunday Morning [Single Version Mono] * (2:57)
  31. Femme Fatale [Single Version Mono] * (2:37)
avatar van Barrie
Prachtige zondagmorgenplaat, vooral de a-kant dan!

avatar van henk01
Heb deze maar eens besteld bij cd wow 6.99 incl.

Ben benieuwd of het iets voor me is

thedude1975
henk01 schreef:
Heb deze maar eens besteld bij cd wow 6.99 incl.

Ben benieuwd of het iets voor me is

Gezien je top 10 zou dat wel goed kunnen komen.

Ik heb hem ook maar eens aangeschaft. Een aantal nummers kende ik al, onder meer uit de Doors film en vroeger heb ik de cd wel eens bij de bieb geleend. Een album als dit mocht echter niet langer in m'n collectie ontbreken vond ik. Ik moet zeggen dat de plaat zeer goed bevalt. Ik ben (positief verrast) over de nummers die ik nog niet kende, met name de afsluiter, European Son.

avatar van orbit
thedude1975 schreef:

Gezien je top 10 zou dat wel goed kunnen komen.

Gezien zijn top10 is dit een uitdagende plaat die niet zomaar het gemak van de 60s/70s laat horen. Eerder een voorschot op de briljantere 80s

af88 dus

avatar van viking1
Gister gekocht samen met taste(rory gallagher) en born to run(bruce springsteen)
Op de motordag in appingedam.
Deze 3 voor 10 euries niet te duur toch.

Wou deze altijd al eens kopen maar bleef er steeds bij.
Had al wel een goede verzamelaar van lou reed,maar niets van the velvet underground.
En deze stond goed aangeschreven op musicmeter.

En inderdaad heerlijk zondag(in dit geval maandag morgen plaat)
Heerlijke zweverige relax muziek.

Ben blij dat ik hem gekocht heb(eindelijk)goede aanvulling op mijn cd collectie.
Heerlijke muziek moet nog maar es meer van hun horen.
Voorlopig hier maar even van genieten.

avatar van henk01
Ik luister deze nu voor de 2e keer, en hij bevalt me nu al goed! Alleen European Son is duidelijk wat minder. 4,5 ster zeker!

avatar van korenbloem
european son is m.i. juist een van de betere van deze plaat.

avatar van kobe bryant fan
Heerlijk geflipt inderdaad, en wordt er trouwens ongeveer een minuut na het breken van het glas niet een stuk gitaar herspeeld dat ook al te horen was op Run, Run, Run? Het lijkt er in ieder geval erg goed op.

avatar van Vinck
UIterst interesant album met een lekker sfeertje errond. Punten geven doe ik pas na iets meer luisterbeurten, maar dit klinkt alvast groots.

avatar van Eveningguard
Knap album, maar helaas niet helemaal voor mij. Heroin blijft wel een absoluut topnummer.

avatar van IllumSphere
Ik heb hem even opgezet en het blijft nog steeds een geweldig album. Een vijf zit er vandaag niet in, maar de vier en een half blijft terecht. Vooral Venus in Furs klinkt lekker rauw en heeft een psychedelisch kantje. Voor mij is dit een klein beetje de voorloper van de shoegaze en de lo-fi zoals bijvoorbeeld My Bloody Valentine weet te maken. Ik weet niet of anderen dit ook vinden of al gezegd hebben.

avatar van shinybeast
45 jaar later wederom een jubileum editie; 6cd's

The Velvet Underground - CD Box Sets - olivier.landemaine.free.fr

Stijn_Slayer
Tja, Disc 1-3 zijn wel een beetje gemakkelijk. Ik koop 'm toch maar niet.

avatar van Ducoz
100 eurie, makkelijk cashen... wel een mooie box/boek

Lazarus Stone
Klinkt anno nu een stuk moderner dan tijdgenoot Sgt. Pepper's.
Die laatste draai ik al 20 jaar niet meer, te vaak gehoord op radio enzo.

avatar van bennerd
Het klinkt beiden even gedateerd. Wel twee ijzersterke platen.

avatar van woutorrmusic
Inderdaad. Wellicht een goede optie om hier een forum over te starten; het cliché dat een plaat 'gedateerd' klinkt enz. Heb het nooit zo'n goede reden gevonden om een album af te schrijven of te verheerlijken op basis hiervan, het lijkt me eerder een logisch, vaststaand feit.

avatar van Rudi S
Ducoz schreef:
100 eurie, makkelijk cashen... wel een mooie box/boek

Plato doet het al voor 79,99 wowhd is 10 pegels duurder dan Plato.
Lijkt mij een mooie box , tja lastig als je alles al hebt, misschien iets voor de goede Sint

THE VELVET UNDERGROUND & NICO (LTD., VELVET UNDERGROUND, THE, CD | PlatoMania

@bennerd

Klopt, de VS loopt 10 jaar voor op de rest, in die zin allebei "gedateerd"

@beste woutormusic, ik schrijf helemaal niks af, het waren twee hippe platen waarvan er m.i. een niet meer zo hip is.

btw.fijn dat je hier met de bewerkfunctie kunt discussiëren/bijschaven zonder automatisch bovenop de stapel te komen liggen.

@onderstaande LucM

gedateerd is gewoon gedateerd, niks meer of minder.

Geinig, non-lineair discussiëren..

avatar van LucM
Dit album klinkt zeker productioneel duidelijk jaren '60 maar stilistisch en tekstueel was het zijn tijd vooruit. Overigens vind ik deze sound goed bij dit album passen, dit album heropnemen of hermixen naar de huidige geluidsnormen zou afbreuk doen aan de authenticiteit en sfeer van dit album. Al ben ik wel te vinden voor een remaster, vele oude albums hebben daar baat bij in die zin de sound helderder is zonder dat er aan de muziek zelf wordt gesleuteld (albums van bv. Beatles, Byrds, Bob Dylan ...).

Overigens hoor ik veel liever de natuurlijke, organische jaren '60-sound dan die overgeproduceerde huidige hitsound met autotune. De term gedateerd gebruik ik enkel als het tijdsgebonden afbreuk doet aan de muziek, bij muziek die je bij het uitkomen nog leuk vind maar nu vervelend of belachelijk klinkt of voor oubollige dingen die nu klef of melig klinken (vind je ook terug in de jaren '60).

avatar van woutorrmusic
Lazarus Stone schreef:

Ik zeg toch ook niet dat u het afschrijft; het was meer een opmerking in het algemeen, al was uw opmerking wel een van de drijfveren om dat bericht te plaatsen

Lazarus Stone
OK, kan ik, als wandelend anachronisme, mee leven.

@ Lazarus Stone
Je kunt The Velvet Underground moeilijk verwijten over de productietechnieken van 2012 te beschikken. Bovendien beweer je eerder dat je dit moderner vindt dan Sgt. Peppers dat productioneel erg vooruitstrevend was. Ik maak duidelijk een onderscheid tussen tijdsgebonden en gedateerd. Tijdsgebonden betekent voor mij volgens de trends van toen of in die tijd trendzettend maar blijf je na dato nog steeds regelmatig draaien. Gedateerd is voor mij synoniem van verouderd in negatieve zin dat het niet meer fris klinkt maar klef of steriel of oubollig. Velvet Underground en Sgt. Peppers noem ik tijdsgebonden, Heintje en Heikrekels (ook erg populair anno 1967) gedateerd.

Eigenlijk maakt het mij geen reet uit in welk jaar deze muziek afkomstig is, als het maar goed klinkt (en ik beluister zowel graag muziek uit de jaren '50 als die van 2012). Trouwens, jij geeft dit album van Velvet Underground 5* ondanks de 'gedateerdheid'. Bovendien zijn er nu nog steeds veel bands die zich laten inspireren door Velvet Underground wat bewijst de tijdloosheid van dit album.

avatar van kobe bryant fan
Volledig mee eens!
Overigens vind ik Sgt. Peppers gedateerder klinken dan deze plaat.
Alhoewel ik Sgt. Peppers wel beter vind. Ik vind beide platen overigens even goed geproduceerd als sommige nieuwe platen. Want de nieuwe productiesnufjes, zorgen niet altijd voor een positief geluid vind ik.

avatar van LucM
Sgt. Peppers had veel meer productiesnufjes dat Velvet Underground & Nico (eigenlijk kun je daar nauwelijks van productie spreken) maar die passen perfect in het geheel en bepalen mee de sfeer. Ik heb geen probleem met productiesnufjes indien ze functioneel zijn (zoals op Sgt. Peppers), wel met overproductie of een te gelikte productie.

LucM 16:21 uur

Volgens mij zijn we het in grote lijnen eens, behalve over de woordkeuze (die niet eens van mij kwam..)
De periode maakt me overigens wel degelijk uit, voor de jaren zestig had je alleen zingende acteurs met kerst hitjes.

avatar van LucM
Natuurlijk had je in de jaren '50 en zelfs begin jaren '60 nog veel zoetigheid van zingende acteurs (dat vind ik nu ook gedateerd klinken) maar daarnaast was er reeds rock'n roll, blues en jazz.

@Luc M 16:59 uur

R&R is gedateerd, jazz tijdloos, maar ook dat is persoonlijk eh..

Over 35 jaar ben ik in marmer gedateerd, mag ik hopen.

avatar van Mjuman
Ik had m'n post weggehaald omdat ik discussies over gedateerdheid nietszeggend en irrelevant vind. Elders heb ik mijn gedachte daarover al eens verwoord - en dat zal ik hier nog eens plaatsen:

*************
Muziek heeft nl net als literatuur de eigenschap dat het én tijdsgebonden is én nog steeds verkrijgbaar en draaibaar.

Het moment waarop je in een bepaalde band/muzieksoort/subgenre instapt, is dan vaak bepalend: stap je bijv bij Interpol in bij Antics, dan zal dat je toetssteen zijn; en ga je alles ervoor vandaaruit waarderen.

Voor mij zijn er dan 3 perspectieven:

1. het toen/toen-perspectief - recontructie zeg maar van het historisch perspectief

2. het toen/nu- perspectief: vanuit de stemming/kennis van nu kijken naar de muziek van toen; leidt vaak tot verwerping van bepaalde stromingen: "in de 80's gebeurde er muzikaal weinig"; of "het synthesizergeluid is wel heel gedateerd".

3. het nu-perspectief, met aandacht voor het verleden.

Ik probeer zoveel mogelijk de derde zienswijze te huldigen. Uiteraard ervaar ik het nog steeds als bijzonder dat ik gepuberd heb met soul, de love generation ben binnengewandeld en in mijn studietijd met wave-en postpunk aan de haal ging en veel dingen uit de eerste hand heb meegemaakt.

*************
Gedateerd is voor mij een inhoudloos concept en ook een krakkemikkige productie kan een bewuste keuze zijn geweest in het kader van het artefact als entiteit: Declan MacManus koos er bewust voor om het debuut van The Specials blikkerig te laten klinken: dat was een verwijzing naar de begintijd van het Trojan-label.

Deze VU wordt hier nog steeds gedraaid, zij het geen 10* p.j.