The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico (1967)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. Sunday Morning (2:56)
  2. I'm Waiting for the Man (4:39)
  3. Femme Fatale (2:38)
  4. Venus in Furs (5:12)
  5. Run Run Run (4:22)
  6. All Tomorrow's Parties (6:00)
  7. Heroin (7:12)
  8. There She Goes Again (2:41)
  9. I'll Be Your Mirror (2:14)
  10. Black Angel's Death Song (3:11)
  11. European Son (7:46)
  12. Little Sister * (4:23)
  13. Winter Song * (3:17)
  14. It Was a Pleasure Then * (8:01)
  15. Chelsea Girls * (7:23)
  16. Wrap Your Troubles in Dreams * (5:07)
  17. Sunday Morning (Mono) * (2:54)
  18. I'm Waiting for the Man (Mono) * (4:44)
  19. Femme Fatale (Mono) * (2:37)
  20. Venus in Furs (Mono) * (5:10)
  21. Run Run Run (Mono) * (4:20)
  22. All Tomorrow's Parties (Mono) * (5:58)
  23. Heroin (Mono) * (7:10)
  24. There She Goes Again (Mono) * (2:38)
  25. I'll Be Your Mirror * (2:12)
  26. Black Angel's Death Song (Mono) * (3:12)
  27. European Son (Mono) * (7:53)
  28. All Tomorrow's Parties [Single Version Mono] * (2:49)
  29. I'll Be Your Mirror [Single Version Mono] * (2:17)
  30. Sunday Morning [Single Version Mono] * (2:57)
  31. Femme Fatale [Single Version Mono] * (2:37)
Toon1 schreef:

Hoe kan je de box 5* geven, als je dit album dat in de box zit maar een 4* geeft?

Hij vindt de andere platen minder goed denk ik.

Kid A(cid) schreef:

Hij vindt de andere platen minder goed denk ik.

Lees mijn opmerking nog eens...

Kid A(cid)
Jezus, de plaat heeft me achtergelaten in een staat van verwarring en vervreemding nadat ik heb langzaam heb gepeld en tot de essentie ben gekomen. Daarom al een *5 en een hoge plaats in mijn top 10.

Prima album. Maar een top 10 aller tijden ?? Nee hoor voor mij niet.

avatar van Stripe
Kid A(cid) schreef:

Maarten is het wel goed om na 1 luister beurt dit al in je top 10 en dan zelfs op plaats 7 te zetten??

Kid A(cid)
Eén luisterbeurt vraag jij? Ik heb er sinds woensdag al minstens acht luisterbeurten opzitten.

yoeridedeygere
Bij dit album had ik ook direct het gevoel dat ik een pareltje in mijn handen had. Nummers als Sunday Morning, I'm Waiting For The Man, Femme Fatale, Here She Goes, I'll Be Your Mirror slaan al aan na één luisterbeurt. De ietwat meer psychedelische nummers slaan na een tijdje wel aan. Deze afwisseling pop-psychedelica zorgt er voor dat dit album nooit uitgeluisterd raakt

Kid A(cid) schreef:

Hou maar op om zo quasi interesting te doen, nederlandse aanstellerigheid laat me koud.

avatar van Paalhaas
black/bird schreef:

Hij beantwoordt toch gewoon een vraag?

avatar van Nakur
Ik ben vrij snel enthousiast, en de eerste keer dat ik iets 'snel' in mijn top10 heb gezet was na 3 weken onafgebroken luisteren. Hoe kun je in godsnaam nu iets na 8x luisteren in je top10 stoppen? Gebrek aan beter?

Kid A(cid)
Rustig aan Joost. Het is idd een soort gebrek aan beter, want ik heb nog niet zo'n grote collectie als jij. Maar het is natuurlijk ook zo dat dit album een enorme indruk op me heeft gemaakt.

voltazy
Kid A(cid) schreef:

idd, als je nog niet zo heel veel kent aan muziek, ben je ook sneller enthousiast over een album. Dan kan het zo in je top 10 komen. Ken je de andere albums van VU ook trouwens? Ik heb zelf al moeite om de beste VU plaat aan te wijzen, maar m'n voorkeur gaat wel enigzins uit naar het debuut

yoeridedeygere
na 8 luisterbeurten kan je toch wel al schatten wat je in je handen hebt. En klassiekers zoals deze zeker.

Blijkbaar luister je geen muziek genoeg wanneer je al snel inziet dat een album van wereldniveau is. Jammer toch dat sommige mensen via het afkraken van anderen hun eigen persoon willen opwaarderen.

voltazy
yoeridedeygere schreef:

doel je daarmee ook op mij?
ik ben zelf namelijk van mening dat je een album pas werkelijk op waarde kunt schatten als je het goed kent en er een bepaalde verbondenheid is ontstaan met een tijd die je doormaakt of situatie waarin je zat. Op zo'n manier wordt je zeg maar 1 met de muziek en blijf je langer naar de muziek luisteren. maargoed dat is slechts mijn mening hierover. Ik vind het juist hartsikke mooi dat iemand zo enthousiast is over muziek

avatar van Nakur
yoeridedeygere schreef:

Er is een verschil tussen 'op waarde schatten' en het uitroepen tot een persoonlijke klassieker in zéér beperkte tijd. Zo ellimineer je per direct de tijd dat muziek nodig heeft om in te werken. Het herkennen van kwaliteit is dan ook geen graadmeter. Ik ken zat albums die me figuurlijk van mijn stoel bliezen met de kwaliteit, maar waar ik na een paar weken op uitgeluisterd was. Briljante eindconclusie heeft je relpy trouwens

black/bird
Als je de plaat over een paar jaar nog even sterk vindt zet je het pas in je favo top 10, 20, 30 etc. Lijkt me niet zo moeilijk.
Wat nederlanders wereldniveau vinden is doorgaans flauwekul.

black/bird schreef:
Wat nederlanders wereldniveau vinden is doorgaans flauwekul.

black/bird
edit gezien de top 100 van de kenners in de laatste OOR.

avatar van auto pilot
Daar stond deze dan wel weer op nummer één, maar een draak als het debuut van de Arctic Monkeys stond dan ook weer in die lijst, dus wat dat betreft moet ik je gelijk geven. De lijst uit 1987 was beter.

black/bird
Ze kunnen ook een top 200 maken ipv 100. Zelfs dan hoef je sommige belachelijke keuzes niet eens erin te zetten.
(in een land zonder popcultuur is zo'n top 100 toch al zo zo, dan toch liever de top 100 lijsten van de 70's 80's en 90's van Pitchfork)

Zigstar
Nakur schreef:

Ik wil mij hier even in mengen. Ik heb de plaat ondertussen al twee jaar in mijn bezit en ik herinner mij nog altijd de eerste keer dat ik 'm hoorde. Ik was verbaasd. Ik wilde meer. Ik kon niet meer zonder. Dat na mijn eerste luisterbeurt. Deze plaat is zo'n plaat waarvan je direct (meestal al na twee drie luisterbeurten) beseft dat het hét van hét is. Ik begrijp zeer goed dat iemand na 8 grondige luisterbeurten beseft dat het een van de beste platen ooit is. Ik voelde het na de eerste luisterbeurt. En ik luister er nog altijd frequent naar.

Kid A(cid)
Ik voelde na de eerste luisterbeurt vooral verwarring, hoe muziek zo geniaal en overdonderend kon zijn. Na de tweede luisterbeurt wist ik zeker dat het een parel was.

avatar van Thuurke
Een mooie plaat, maar ik vind de nummers die gezonden worden door Nico een stuk minder (Femme Fatale, All Tomorrows Parties, I'll Be Your Mirror), maar ze horen op deze plaat. Aanvankelijk waren de VU niet blij met Nico, want ze werd door Andy Warhol aan hen opgedrongen. Nico was een Duits fotomodel (en was een stuk ouder dan de rest van de band) en daarom komt haar geluid op deze plaat wat bot en droog over. Ze zingt ook backing vocals op Sunday Morning.

Dat de VU het zonder haar kon is wel bewezen op alle andere platen. Dat Nico het niet zonder de VU kon is ook bewezen. Op The Very Best of the Velvet Underground staan 6 nummers van deze plaat, waaronder deze 3 gezongen door Nico. Ik had 3 andere gekozen.

avatar van Paalhaas
Thuurke schreef:
Dat Nico het niet zonder de VU kon is ook bewezen.

Wat een onzin...

avatar van wolf
Ik vind de nummers met Nico tot de betere behoren. Zeker Femme Fatale. En zij maakt Sunday Morning gewoon af met haar stem.

fredpit
en ik hoor het allemaal nog steeds niet..

Gisteren heb ik voor een prikkie, op lp, White Light/ White Heat gevonden...Zal mij benieuwen.

fredpit schreef:
en ik hoor het allemaal nog steeds niet..

Ik ben ook benieuwd wat je er van gaat vinden...

En Nico kon het inderdaad meer dan prima zonder de VU... Heb je haar soloplaten al eens geluisterd, Thuurke?

avatar van Thuurke
Nee, ik ben ze nooit tegengekomen en het is niet mijn ding, dus heeft het bij mij geen indruk gemaakt om er ooit naar te zoeken. idem voor Marianne Faithful, Joni Mitchell enz. Haar platen waren niet echt grote verkoopsuccessen, dacht ik zo.

Thuurke schreef:

En de platen van The VU waren dan wel grote verkoopsuccessen?

avatar van Flipman
Deze plaat staat mij eigenlijk niet hoog genoeg! Super Geweldig! Eenvoudig, ja. Maar zo effectief! Een album dat je na je eerste luisterbeurt niet meer loslaat!