Met de Sex Pistols was het begin van een muzikale ommezwaai binnen de popmuziek gemaakt, maar als in juli 1978 de eerste single van hun
tweede album verschijnt, is frontman Johnny Rotten al vertrokken, klaar met het circus en de bemoeienissen van manager Malcolm McLaren.
Onder eigen naam John Lydon begint hij Public Image Ltd en als in december '78 debuutelpee
Public Image: First Issue verschijnt, weet iedereen bij voorbaat dat hij zéker geen poging zal doen om eerder succes en eerdere muziek te kopiëren.
In die tijd las ik als jonge tiener over punk, maar Hilversum 3 draaide het nauwelijks, afgezien van een enkel programma bij KRO, VARA en VPRO. En bovendien was mijn smaak nog niet gerijpt voor dit soort avondshows. En dus hoorde ik dit debuut pas in het streamingtijdperk.
Dan valt op dat dit veel meer avant-gardistisch is dan zijn vorige werk. Opener
Theme leunt met zijn dikke negen minuten, logge ritme en rauwe gitaar op een schema van slechts vier akkoorden,
Religion I is spoken word waarin Lydon vertelt wat hij van het onderwerp vindt en in
Religion II herhaalt hij dat met zijn groep op gezongen wijze. We zijn al een dik kwartier onderweg als het eerste echte liedje zich aandient: het felle
Annalisa heeft een riff, coupletten en refreinen. De tekst handelt over een meisje dat in het nieuws kwam nadat ze met haar epilepsie de verkeerde begeleiding kreeg van een priester. Gezellig is het niet, boos wél.
Op kant 2 volgen drie korte nummers. Eerst stelt Lydon in
Public Image zijn nieuwe koers voor, het meest melodieuze nummer van de plaat met prachtig zwevend gitaarwerk van Keith Levene; een stijl die ik herken van later werk bij onder meer Echo & The Bunnymen en U2. Op
Low Life meer gitaarwave met de kenmerkende fladderzang van Lydon en
Attack klinkt als een nummer uit zijn dagen bij Sex Pistols. Met de bijna acht minuten drumcomputer en andere vrolijke ongein van
Fodderstomf sluit de plaat af, hierboven schreven anderen waarom ze dit zo'n heerlijk nummer vinden.
Ik geef 2,5 ster, omdat ik als liefhebber van mooie melodietjes uitga van de pakkende liedjes. Maarrrr... wie dit bekijkt als was het een kunstwerk, bedoeld om te vernieuwen - raken - shockeren - confronteren, zou zomaar veel hoger kunnen uitkomen. Staar je niet blind op de puntenwaarderingen op MuMe en elders, maar laat je oren het werk doen en probeer iets te begrijpen van de bedoelingen van de makers. In ieder geval een monument(je) in de pophistorie, deze
First Issue.
Mijn muzikale reis door new wave & co kwam vanaf
Subway Sect alias Vic Godard en
Tubeway Army en omdat ik het debuut van
The Cure al besprak, keer ik nog één keer terug naar het Nederlandse
Gruppo Sportivo, dat 1978 qua wave afsluit.