David Bowie - Hunky Dory (1971)

Rock / Pop
Label: RCA Victor

1. Changes (3:33)
  2. Oh! You Pretty Things (3:12)
  3. Eight Line Poem (2:53)
  4. Life on Mars? (3:48)
  5. Kooks (2:49)
  6. Quicksand (5:03)
  7. Fill Your Heart (3:07)
  8. Andy Warhol (3:53)
  9. Song for Bob Dylan (4:12)
  10. Queen Bitch (3:13)
  11. The Bewlay Brothers (5:21)
  12. Bombers * (2:41)
  13. The Supermen [Alternate Version] * (2:43)
  14. Quicksand [Demo Version] * (4:46)
  15. The Bewlay Brothers [Alternate Mix] * (5:20)
avatar van orbit
Yes! Dit geniale album staat nu eindelijk ook in de top250! Waar het thuishoort zonder twijfel.

wcs
Life on mars is 1 van de beste nummers die ik ooit heb gehoord, dit album gaat lang in mijn cd-speler kamperen. Ook andy warhol en changes zijn al van bij de eerste luisterbeurt blijven hangen. Na ziggy stardust is dit mijn nieuwe stap om het oeuvre van bowie te ontdekken en weeral is het een fantastisch album. Voorlopig krijg hij vier sterren maar dat kan nog oplopen.

avatar van orbit
Inmiddels is dit mijn tweede favoriet van de man, nog vóór Low. Zit ernstig te dubben of ik het niet gewoon 5 sterren moet geven, alleen zit Song for Bob Dylan me nog een beetje in de weg..

avatar van Lexicon Devil
Sinds mijn 13e verliefd op zijn muziek en dat begon allemaal met deze plaat.....wat een geluk toch dat deze man bestaan heeft.

avatar van Sater
bestaat

Of doelde je op het hippietypetje?

avatar van Lexicon Devil
Bestaat inderdaad. thanx!

Joy
allemachtig

wat is bowie eigenlijk

het lijkt nergens op, het is ikweetniehoeveelstijlen overal vandaan, en altijd bowie, door zijn manier van zingen, zijn stem

ik ken het meeste hiervan al, wist niet dat het al zo oud was en van deze plaat kwam

absoluut top!

avatar van OmeWillem
Een goede plaat. Maar het heeft minpuntjes en ook hoogtepunten. Hoe meer ik 'm luister hoe minder hij wordt. Hij hoort niet in mijn top 3 van beste Bowie platen, maar hoe dan ook. Toch een hele behoorlijke plaat. 4*

DonDijk
OmeWillem schreef:

Das inderdaad een minpunt.

En wat ga je nu doen? Want als je hem weer gaat luisteren, wordt ie wéér minder.

avatar van OmeWillem
Ja dat is een goede. Gelukkig heeft de beste man nog talloze platen. Voorlopig eerst maar ''Heroes'' en Station to Station. Daarna weer hunky dory. Zien wat er dan van komt.

Zigstar
Noch een Springsteen, noch een Young, Dylan of Beatles, Stones of Floyd.. niemand kan nummers maken van dit niveau.. behalve Bowie.. Hij steekt er voor mij écht wel bovenuit.
Dit is allemaal zo poëtisch, zo mooi, zo ingetogen maar krachtig.. werkelijk briljant. Onbetwiste hoogtepunten: 'Quicksand', 'Song for Bob Dylan' en 'The Bewlay Brothers'. En zonder twijfel 5 sterren.

beaster1256
gewoon een meesterwerk van bowie voor de tijd van ziggy, dit is gewoon zeer goed van begin tot eind en hier was al duidelijk dat bowie een hele grote ging worden, prachtig.

Mordor
Bowie is echt een meester in het scheppen van sfeer. In dit geval een sfeer van Albion doordrenkt met een extravagante noot. Bowie kan/kon als geen andere de tijdsgeest aanvoelen en is enorm talentvol als componist. Life on Mars en Kooks vind ik erg goed en oh you pretty things in een woord geweldig! Behoort tot de top 3 albums van Mr Jones.

avatar van Music4ever
@Zigstar: Aha, dit verklaart meteen jou nummer 1 plaat in je top-10.

Maar idd een geweldige cd die ik al een te grote tijd geleden gepakt heb. Binnenkort maar weer eens doen.........

avatar van orbit
Gelukkig staat deze weer terug in de top250, waar hij thuishoort! Inderdaad het beste dat Bowie ons te bieden had samen met nog twee a drie platen. Maar hier staat eigenlijk niks slechts op, eigenlijk allemaal uitschieters. Alleen bij Song For Bob Dylan verslapt mijn aandacht een beetje, maar misschien vanwege het saaie onderwerp Life On Mars is nog steeds goed voor kippenvel, evenals Bewlay Brothers.

avatar van LucM
Dit album werd gezien als een aanloop naar zijn meesterwerk "Ziggy Stardust" maar doet er eigenlijk niet voor onder.
Wij horen hier een speelse en bij wijlen wat theatrale Bowie die een maximum aan sfeer weet te creëren, hoewel de instrumentatie vrij sober is. Reken daarbij de ijzersterke songs met de nodige humor in de teksten en je hebt een album dat alles te bieden heeft.
Vooral "Changes", "Life on Mars?", "Quicksand" en "Andy Warhol" vind ik fenomenaal.

Is de groepsnaam van de huidige populaire rockband "Kooks" (album : Konk) gebaseerd op het gelijknamige nummer van David Bowie? Het gebeurt niet zelden dat een groepsnaam gebaseerd is op een songtitel (bv. Rolling Stones, Golden Earring, Radiohead).

mathieudc
Inderdaad. The Kooks zijn genoemd naar dit nummer. Ik persoonlijk vind Ziggy Stardust toch wat beter. Hier kunnen enkele nummers mij niet bekoren, al staat er natuurlijk ook wat schitterend materiaal op.

Zigstar
orbit schreef:
Life On Mars is nog steeds goed voor kippenvel, evenals Bewlay Brothers.

The Bewlay Brothers is fenomenaal! Die outro, dat wegdeinende gitaargeluid, die vreemde stemmetjes - werkelijk sprookjesachtig! Een van de beste Bowie-nummers overall zou ik zelfs zeggen.

avatar van Henry Lee
Goed album, met vele klassiekers (ik noem Oh you pretty things, Life on Mars, Queen Bitch en Changes) maar niet zo goed als Ziggy. Vier sterren.

3* noem jij veel beter?

Laurora
Hoe lang zijn jouw tenen?

yEYo! schreef:
Eh een 3 is gewoon een voldoende,ik snap niet wat daar niet goed aan is.

Ik vind het laag en hoopte met mijn reactie dat je meer zou vertellen, maar blijkbaar niet.
Zie trouwens ook net dat jij sowieso niet snel een hoger cijfer geeft, dus 3 zal dan wel redelijk hoog zijn. I guess.

yEYo! schreef:
Eh een 3 is gewoon een voldoende,ik snap niet wat daar niet goed aan is.

Misschien moet je eens de moeite nemen een wat langere reactie te schrijven, met dit soort oneliners is niemand geholpen.

avatar van FunkStar
De liedjes van deze plaat hebben een energie en een spontaniteit die hij later nauwelijks heeft weten te evenaren. Nummers als Changes, Oh! You Pretty Things, Life on Mars?, Quicksand en The Bewlay Brothers zijn stuk voor stuk toppers uit zijn vele cd's omspannende oeuvre.

bikkel
Het echte begin van Bowie's meest interessante periode.De man nam vanaf nu af aan in no-time allerlei gedaante's aan en leverde hij tot de jaren 80 eigenlijk nooit een teleurstellende plaat af.
Hunky Dory is een plaat die in verhouding tot vorig werkt,een enorme dosis volwassenheid heeft gekregen.
De afwisseling is groot,evenals de inspiratie.
Er zijn nogal wat klassiekers op te vinden.
Neem Changes,Life On Mars,Oh! You Pretty Things,Queen Bitch,Andy Warholl,Quicksand,het zijn songs van een kunstenaar die je op een volgende plaat totaal op het verkeerde been zou kunnen zetten.
Dit smaakte naar meer.

avatar van Mctijn
Top cd! Ben ook Bowie aan het 'ontdekken' en moet zeggen dat vooral zijn vroegere periode (eind '60 en jaren 70) me erg trekt.
Deze krijgt 4,5*, 'Ziggy krijgt 5*
Het beste nummer van deze cd vind ik The Bewlay Brothers.
Kooks is trouwens gecoverd door Robbie Williams.

avatar van BeatHoven
Lang niet naar dit album geluisterd, maar tot de constatie gekomen dat 't mijn alltime-favoriet is. Het zit vol klassiekers, en is beïnvloed door onder andere Lou Reed en The Velvet Underground. Dit album moet je zeker vergelijken met Transformer van Lou Reed (geproducet door Bowie, gitaar door Mick Ronson). Het is een leuk, opswingend album, en eigenlijk beter dan Ziggy Stardust. 5*

avatar van orbit
Hij is en blijft gewoon ijzersterk! Heeft ook weer de hele generatie postpunkers hierna beïnvloed, evenals zijn berlijn periode natuurlijk.