Cygnus schreef:
(....) Dat de nummers die Neil Young in deze periode schreef niet bolstaan van de vrolijkheid, mag dan ook geen wonder heten. En als de teksten je nog niet overtuigen van de zielenpijn die Neil Young in deze periode had, dan doet zijn stem dat wel. Want wat gaat die op dit album door merg en been. Ladderzat en half huilend maakt hij de ene uitglijder na de andere, vooral op Tired Eyes en Mellow My Mind zingt hij zo vals als een kraai. Maar dan wel een kraai die écht meent wat hij krast. De wanhoop die van zijn stem druipt wanneer hij ‘Tell me more, tell me more, tell me more’ in Tired Eyes zingt is één van de vele kippenvelmomenten op deze plaat.
Een kaskraker was het niet. De platenmaatschappij hield deze plaat op de plank, want het was niet het gedroomde vervolg op het commercieel succesvolle Harvest. En toen de plaat eenmaal in de bakken van de platenzaken lag, werd hij eenmaal aangeschaft door menige ‘fan’ weer teruggebracht, vanwege de valse zang en andere ‘uitglijders’.
De sfeer op deze plaat is verstild, desolaat en wanhopig. (...)
Het is een prachtig verhaal Cygnus, ik krijg er zelf bij wijze van spreken kippenvel van.
Ik citeer je maar niet helemaal.
De beoordelingen van de plaat zijn vrijwel zonder uitzondering hoog.
Mag je, gezien alles wat er is gebeurd, de plaat vergelijken met eerder werk van Neil Young en het geboden materiaal?
Ik hou veel van Neil Young. Ik weet dat hij af en toe vals zingt, niet altijd let op de kwaliteit van het geluid. Hij brengt emotie in zijn muziek en teksten, dat spreekt mij aan.
Maar dan vooral als hij in Cortez the killer de Spaanse moorden in Zuid-Amerika aan de kaak stelt, de gebeurtenissen in Ohio of de stupide president Bush.
Maar Tonight's the night gaat mij te ver. En als je het hele, nogmaals prachtige, verhaal van Cygnus niet kent en je oordeelt vervolgens alleen over de cd, wat blijft er dan van over?
Ik begrijp dat Tonight's the night een afsluiting is van een drieluik, waarin ook On the beach staat opgenomen. Die vind ik nu weer wel prima, staat niet zo in het teken van alle ellende als Tonight's the night. Er wordt ook beter op gespeeld.
Young zou zijn weggezakt, als hij zich niet later zou hebben hervonden. En gelukkig, juist ook voor hem zelf, heeft hij zich ook weer hervonden.
En hoewel ik buitgengewoon veel beluister van Neil Young, hij krijgt veel van mijn mogelijke luistertijd, zit Tonight's the night daar niet vaak bij. Ik zit er gewoon niet op te wachten, ook niet in treurige tijden.