Metallica - 72 Seasons (2023)

Metal / Rock
Label: Blackened

1. 72 Seasons (7:39)
  2. Shadows Follow (6:11)
  3. Screaming Suicide (5:30)
  4. Sleepwalk My Life Away (6:56)
  5. You Must Burn! (7:03)
  6. Lux Æterna (3:21)
  7. Crown of Barbed Wire (5:49)
  8. Chasing Light (6:45)
  9. If Darkness Had a Son (6:36)
  10. Too Far Gone? (4:33)
  11. Room of Mirrors (5:33)
  12. Inamorata (11:10)
avatar van hydex
Nevele schreef:
Ik heb mijn eerste twee volledige luisterbeurten er opzitten.

72 Seasons opent echt heerlijk met het tite......

avatar van Jason82
hydex schreef:

Wat vind je van Inamorata?

Toevallig luister ik het nu en ik vind het een episch Metallica nummer! Geweldig.

avatar van Nevele
hydex schreef:

Wat vind je van Inamorata?

Oh, dat stuk is weggevallen op de een of andere manier! Zoals ik al zei, het venijn van het album zit weer eens in de staart. Ik vind Inamorata een heerlijk nummer, juist ook omdat hij een beetje afwijkt van de rest.

avatar van Eddie
Ik vind het een zeer vermakelijk album. Ik was aanvankelijk bang dat ik de plaat wat langdradig zou gaan vinden maar eigenlijk stoort me de lengte van de nummers niet zo. Ik vind dat er een mooie mix is gecreëerd van venijnige thrash songs en midtempo songs. Ik las hierboven dat sommige nummers op Black-album niet hadden misstaan, dat gevoel heb ik ook bij sommige nummers. Het venijn zit hem ook voor mij in de staart met ‘if Darkness had a son’ en vooral ‘inamorata’ als persoonlijk favorieten. Ik ga hier nog wel plezier aan beleven. Voorlopig 4*

avatar van DargorDT
Ik ben ook positief! Die vier nummers die we al kenden zijn representatief voor het hele album, dus op dat vlak geen verrassingen, waardoor het complete album op mij overkwam als een prettige kennismaking met een oude vriend. Tikje ouder, geen spat veranderd. Of toch wel?

Na één volledige luisterbeurt moet het nog bezinken, maar de term inspiratie schoot me te binnen. Het is redelijk fris en scherp allemaal. We horen lekkere riffs, genoeg afwisseling ook. James klinkt ook opvallend goed, en dat als bijna zestiger. De man wordt dit jaar zestig (3 augustus 1963). Ik ga me nog niet aan een algemene recensie wagen, dat is voor later. Maar deze gaat dit weekend vaak langskomen.

avatar van davevr
Inamorata : Die Riff daar doen we het toch voor. Ik ben normaal voor de snellere trash maar dit is echt een ok nummer.

avatar van Jason82
Na de eerste vrijgegeven nummers wist ik even niet wat ik ervan moest vinden, maar vanmorgen was ik na een eerste luistersessie zonder al te hoge verwachtingen eigenlijk wel enthousiast. Niet elk nummer sprak me direct aan, maar meerdere zeker wel. Too far gone?, Room of mirrors en Inamorata waren voor mij de toppers. Ik ga het album de komende week uitgebreid beluisteren en ik ben benieuwd wat dat met m'n mening doet.

Wat een aangename verrassing dit 72 Seasons: die zag ik even niet aankomen.

Goede 4* recensie ook in de Volkskrant voor deze plaat: DPG Media Privacy Gate - volkskrant.nl

avatar van Jelle78
Jelle78 schreef:
De inspiratie is echt op bij Metallica. Wat een ongelofelijk saai nummer is If Darkness Had a Son. Ik sluit mij verder volledig aan bij het bericht van SirPsychoSexy.

Even mezelf quoten, want ik weet niet goed wat me bezielde toen ik dit schreef, want tijdens mijn eerste luisterbeurt van 72 seasons is dit één van de nummers die mij positief opvallen. En nee, dat is niet omdat de rest nog slechter is. If Darkness Had A Son vind ik gewoon een goed nummer. Niks saai of inspiratieloos.

Als geheel ben ik best positief verrast tot nu toe. En eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht.

avatar van ABDrums
Ik sluit me aan bij bovenstaande geluiden. Metallica verrast met een plaat die eigenlijk best prima is. Wel heb ik zo m'n bedenkingen bij de veel te lange speelduur: een album van een goede 50 minuten had volgens mij meer dan genoeg geweest. Desalniettemin ben ik verrassend positief gestemd: deze gaat nog wel een aantal keer langskomen!

avatar van trebremmit
Ik vind er eigenlijk geen zak aan, sfeerloze en inspiratieloze prut, niet door te komen.

avatar van Jelle78
Dat 72 seasons veel te lang duurt is evident, dat hoef je naar mijn idee nauwelijks nog te vermelden. Maar waar ik verwacht had dat een groot deel van de nummers als geheel saai en ongeïnspireerd zouden zijn, blijkt dat (voor mij in elk geval) niet zo te zijn. Bijna alle nummers hebben wel een paar toffe riffjes of zanglijnen en een flink aantal nummers zou ik na één luisterbeurt als goed willen bestempelen (opener 72 seasons zou ik zelfs geweldig willen noemen). Alleen het had allemaal een stuk compacter gekund. Ik ben erg benieuwd hoe dat mijn mening over deze plaat op de lange termijn gaat beïnvloeden.

avatar van konnie88
Nu 2 keer het volledige album geluisterd en ik zet hem op 4*. Gewoon echt een prima Metallica album als je het mij vraagt. Het enige minpuntje: Te lang. Hoewel ik daar gisteravond in de bioscoop geen last van had...

avatar van Deren Bliksem
Saai en ongeïnspireerd is een foute kwalificatie. Dat sommige nummers te langdradig zijn, kan ik wel begrijpen.

De positieve recensies in NL en het buitenland verrassen me best wel. Tot nu toe alleen op Spotify beluisterd en in de bios maar de CD is onderweg, want dit album verdient een beurt door mijn koptelefoon.

avatar van hydex
Ik ben eigenlijk ook wel erg verast. James heeft duidelijk zijn innerlijke wereld vertaald naar de lyrics. Het zet ook de oudere albums voor mij in een ander perspectief. Productie prima. Goede riffs. Variatie had meer gekund. (mis toch wel een ballad)
Nu 1x geluisterd. Nu 2x keer opgezet. Het is een groeier dit album. Kom later terug met een wat uitgebreidere mening.

wavanbuuren
Er lijkt al snel consensus te ontstaan en dat is eigenlijk best verrassend.

Ik had zelf een beetje schrik om de plaat te gaan luisteren. Zeker gezien de al veel gememoreerde lange nummers. Ik ga over twee weken naar de Arena en hield mijn hart een beetje vast voor dat concert. Zeker ook gezien het "geen dubbele nummers" concept.

Maar dat lijkt na 1 luisterbeurt al ongegrond.
Natuurlijk had dit allemaal ook in 50 minuten gekund.
Maar met het titelnummer, Screaming Suicide, Lux Aeterna en Inamorata staan er toch wel een paar gave nummers op de plaat. Ik durf dat nu al bijna de 4 beste nummers te noemen sinds the Black Album.

Ik heb alleen wel wat twijfels bij de productie.

Score na het weekend als ik nog een paar keer geluisterd heb, maar dat zal 3,5 a 4 worden gok ik.

avatar van Kronos
trebremmit schreef:

²

avatar van the crook
Edwynn schreef:
Ik hoor vooral veel Motörhead.

Bij Lux Æterna kan ik daar wel in meegaan ja. Bij verschillende andere songs hoor ik vooral veel Thin Lizzy-achtige dingetjes. Al met al is het niet slecht, maar wederom is (bijna) iedere track twee tot drie minuten te lang helaas.

Mssr Renard
Ik lees meerdere berichten over de bioscoop. Kun je tegenwoordig ook een luistersessie boeken in een bioscoop? Hoe werkt zoiers? Met muziekvideo's of een documentaire? Ben ik nu een boomer?

avatar van the crook
Mssr Renard schreef:

Ik wordt er door onze (bijna) zestienjarige puber ook vaak op gewezen een boomer te zijn, maar ik was er wel bij gisteravond tijdens de "global premiere" van 72 Seasons. Eigenlijk heel eenvoudig, gewoon online gereserveerd een paar weken terug. De presentatie zelf vond ik (ondanks het goede geluid in onze plaatselijke bios) tegenvallen: vóór iedere song deden één of twee bandleden hun obligate verhaaltje, waarin iedere song steeds als beste song van het album de hemel in werd geprezen. Iedere track was voorzien van een videoclip of soort animatie. Binnenkort zal het hele werk wel op Youtube verschijnen verwacht ik.

avatar van Juul1998B
Een prima album hoor maar ze zijn nooit echt vernieuwend geweest.
De singles vind ik redelijk en ook de afsluiter is goed te doen maar veel van hetzelfde.
Prima metal/rock band, maar ik zal nooit meerdere keren hele albums van metallica luisteren, is me iets teveel van hetzelfde.
Ik kies bij metallica meestal daarom ook een eigen playlist.

avatar van SirPsychoSexy
Een prima album hoor maar ze zijn nooit echt vernieuwend geweest.
Dat ze al lang niet meer vernieuwend zijn ben ik het met je eens, maar begin jaren '80 hebben Hetfield en Mustaine het genre thrash metal zo'n beetje op de kaart gezet, waarbij Kill 'Em All een absolute mijlpaal was. Tot en met het zwarte album heeft Metallica vervolgens baanbrekend werk afgeleverd in de metalscène, met talloze copycats tot gevolg. Vaak gekopieerd, nooit geëvenaard. Ook al hou je er zelf niet van, hun verreikende invloed valt niet te ontkennen.

Een prima album hoor maar ze zijn nooit echt vernieuwend geweest.

Gedeeltelijk eens. Laat me dit uitleggen.

Met zowel Load, Reload als St. Anger probeerden ze wel degelijk een andere richting in te slaan. Wat de meningen over de albums zelf ook zijn, ze deden het.

Ook een metalband die een samenwerking uitbrengt met Lou Reed, vind ik gedurfd. Dit zie ik andere bands niet doen/ aandurven.

Ook de symphonie-concerten kun je scharen als ''anders''.

avatar van Juul1998B
Deren Bliksem schreef:

Gedeeltelijk eens. Laat me dit uitleggen.

Ook de symphonie-concerten kun je scharen als ''anders''.

Mwah, Lulu is nou niet echt een succes gebleken.
Maar tuurlijk, ze hebben wel wat uitstapjes gehad. Dat ben ik zeker met je eens alleen ze proberen het wiel niet opnieuw uit te vinden, wat overigens ook niet hoeft.
Ze doen waar ze goed in zijn, gewoon goede en lekkere rock/metal bangers maken met veel energie erin.

Juul1998B schreef:

Mwah, heavy metal machine is nou niet echt een succes gebleken.

Heb het niet over succes. Maar over het uitstapje. Imo is het een fantastisch uitstapje overigens.

avatar van TheFonz
Een prima album hoor maar ze zijn nooit echt vernieuwend geweest.

Jij hebt blijkbaar nooit gehoord van Kill 'em All? De grensverleggende debuutplaat uit 1983 waaruit zo'n beetje het complete speed/thrash genre uit ontstaan is?
En dan nog iets verfijnder: de invloed die Metallica had op het harde genre met platen als Ride The Lightning en Master Of Puppets. Platen die lieten horen dat het wel degelijk mogelijk was om prachtige melodieën te laten samengaan met snoeiharde metal.
Leg me even uit wat hieraan niet vernieuwend is!!
Ik denk dat je met je quote de plank volledig misslaat!

avatar van -marco-
Poeh, lekker album hoor. Moet wel even op gang komen. Met name tweede gedeelte van het album bevalt me zeer goed

avatar van Pitchman
Heerlijk album! Gewoon lekker stevig en prettig in het gehoor. Staan geen ballads op. Laatste nummer duurt 11 minuten maar verveeld totaal niet.
Klinkt weer echt als Metallica . Mijn complimenten.
De twee live shows krijgen we ook afzonderlijk in de bios te zien! Ik geloof in augustus.

avatar van Ruimedenker
72 seasons, Shadows Follow, Lux Æterna & Inamorata zijn beetje de nummers wat eruit springen. Verder klinkt het album wel als een geheel en weinig variatie. Een rustige ballad of een kleine uitstap was zeker welkom geweest. Maar zeker geen onvoldoende, Daarom een 3,5.

Maar wat een verschrikkelijke hoes zeg!

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)