Queensrÿche - Operation: Mindcrime (1988)

Metal / Rock
Label: EMI-Manhattan

1. I Remember Now (1:17)
  2. Anarchy-X (1:27)
  3. Revolution Calling (4:42)
  4. Operation: Mindcrime (4:43)
  5. Speak (3:42)
  6. Spreading the Disease (4:07)
  7. The Mission (5:46)
  8. Suite Sister Mary (10:41)

met Pamela Moore

9. The Needle Lies (3:08)
  10. Electric Requiem (1:22)
  11. Breaking the Silence (4:34)
  12. I Don't Believe in Love (4:23)
  13. Waiting for 22 (1:05)
  14. My Empty Room (1:28)
  15. Eyes of a Stranger (6:39)
  16. The Mission [Live] * (6:09)
  17. My Empty Room [Live] * (2:42)
Casartelli schreef:

en Portnoy is al helemáál geen Rockenfield

Ik vind Rockenfield wel lekker to-the-point drummen.
En dat vind ik beter klinken dan een Portnoy die alleen maar kunstjes wil showen.

Joy schreef:

je kan OM moeilijk als niet-concept album zien, zo moet je OM ook beoordelen, niet op losse composities

Als dat zo zou zijn, waarom speelt deze band dan wel de losse nummers nu nog altijd live. Ze pikken gewoon de beste losse nummers van dit album af en brengen dat nog steeds live ten gehore. Ze spelen dan echt niet dit gehele album live af. Ik ben het wel met je eens dat dit album als geheel dit nu juist zo'n sterk album maakt. Maar losse nummers afspelen gaat ook prima. Ik kan daar tenminste wel van genieten, net als de div losse nummers die ze nu nog steeds live spelen. Als losse nummers ook goed te beoordelen natuurlijk, want er staan een hoop sterken tussen. Als concept album is deze voor mij iig nog steeds ongeevenaard.

Kingsnake schreef:
Ik vind Rockenfield wel lekker to-the-point drummen.

Misschien was dat niet geheel duidelijk, maar daar ben ik het dus geheel mee eens.

ricardo schreef:

dat men nummers live speelt is omdat het gewoon goede nummers zijn

de hele plaat live heeft men in die periode gespeeld, terecht, en er is niets op tegen om daar later losse nummers van te spelen, ze boeten echter wel wat in aan kracht , maar dat is geen ramp, het blijven goede nummers

dat men nummers live speelt is omdat het gewoon goede nummers zijn

Er is nog niet zo lang geleden een ddvd verschenen met integraal de uitvoeringen van Operation Mindcrime I en II.

dat men nummers live speelt is omdat het gewoon goede nummers zijn

Ok ik ben het ook geheel met je eens nu, maar eerst zeg je dat deze in zijn geheel beoordeeld dient te worden en niet als losse composities. De losse nummers zijn inderdaad los ook erg sterk, en daarom dus wel los te beoordelen. Als geheel is het inderdaad nog een stuk sterker, dat zeker. Zelfs als losse nummers vind ik ze een stuk sterker en krachtiger klinken nog dan de nummers van The Warning.

Joy
yep, het is een conceptalbum dat je als zodanig beoordeeld

dat betekend niet dat je nummers los live niet kan spelen, het zijn goeie nummers ,al boeten ze imo aan kracht in, maar dat staat los van de beoordeling van de plaat

avatar van Droombolus
Joy schreef:

Psies, het totaal is groter dan de som der onderdelen en dat maakt OM tot de super plaat die het is. Het potdosie gewoon bijna opera en dat bedoel ik dan ik positieve zin .....

avatar van Kronos
Dat elk nummer ook afzonderlijk overeind blijft terwijl het als geheel nog veel sterker wordt maakt Operation: Mindcrime juist zo geniaal vind ik.

A Pleasant Shade of Gray van Fates Warning heeft als conceptplaat dan weer de charme dat er eigenlijk niet echt afzonderlijke nummers op staan maar toch songstructuren in voorkomen die soms herhaald worden.

Casartelli (moderator)
misschien moeten we een campagne opstarten om de naam A Pleasant Shade of Gray bij zo veel mogelijk albums te droppen

volgens mij issie um al begonnen

maare, ik word altijd enorm positief opgefokt zo tegen het einde van de plaat, vanaf nummer 10 tot en met 15 wordt de spanning explosief opgebouwd en het einde is echt een climax van jewelste!

ik denk dat men juist op de laatste 2 nummers echt het maximale uit de band wist te halen, het is zijn toppers op een topplaat an sich

avatar van ricardo
Ik vind ieder nummer op dit album eigenlijk wel een klassieker op zich. Er staan 5 overbruggingsnummers op dit album die iets langer dan 1 minuut duren. Ik denk dat die korte 5 nummers essentieel en zeer belangrijk voor dit conceptalbum zijn. Het zijn juist die korte 5 nummers die er een verhaal van maken door de langere nummers erin te overbruggen. Ik vind de 10 langere nummers allemaal klassiekers zonder uitzondering. En ik kan naar de 10 langere nummers afzonderlijk ook prima luisteren. Daarom vind ik dit ook zo'n geweldig album. Als concept geweldig, de losse nummers afzonderlijk zijn geweldig, een geweldige instrumenten beheersing, een geweldige zangstem en natuurlijk een geweldig verhaal. Dit is voor mij 1 van de weinige platen zonder minpunten. Alles klopt en alles is raak. Ze mogen mij snachts wakker maken om dit album te gaan beluisteren zo goed vind ik hem. Ik ben voor deze dan ook altijd in de stemming.

avatar van Kronos
volgens mij issie um al begonnen

Hoezo, tot en met 15?

Er staan toch maar 12 nummers op A Pleasant Shade of Gray?

avatar van Ayreonfreak
Jaren geleden dat ik dit album geluisterd heb, tot vandaag.. Dit is altijd een briljant goed album geweest, lekker stevig, uptempo, goede beheersing van de instrumenten. Alleen, waarom draai ik het niet vaak meer? Ik stoor mij gedurende het album op een gegeven moment toch teveel aan de stem van Tate. Ik heb het over het algemeen niet zo op die zeikerige jankstemmen van sommige (typische) jaren tachtig hardrock zangers.
Maar al met al blijft het toch wel weer even lekker om te luisteren, zeker omdat alles zo goed in elkaar zit. Om dit de moeder der alle conceptplaten te noemen gaat mij te ver, maar dit is wel een klassieker.

Ayreonfreak schreef:

In zijn algemeenheid zijn er in de jaren '70 natuurlijk talloze voorgangers geweest, maar binnen de metal komt deze wat mij betreft toch wel als een van de eerste in aanmerking.

Tja, jaren later had je natuurlijk nog A Pleasant Shade of Gray.

Donrica
Dit album is heel creatief en voor mij hun beste album.

PriestMaiden
Een zeer goed album! Elk nummer heeft wel iets. Een van de beste concept albums ooit

avatar van JoeY 2000
Dit is natuurlij de beste van hun .
Maar dit is ook in de tijd toen ze nog goed waren.
dus.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Alleszins van in de tijd dat ze de toon aangaven. Nu is het hopen en bang afwachten op wat American Soldier ons zal geven. Dit conceptalbum heeft alleszins veel mensen veel plezier verschaft en hier staan allemaal krakers op. Zeer stevig album dat voor mij nog geen miligram van zijn charme heeft verloren....

avatar van JoeY 2000
Ja je hebt gelijk Sir Spanalot

21 jaar later en het staat nog als een huis

vond het wel een goed id om na american soldier deze nog eens op te leggen

en als ik OM een 5 geef, dan kan ik de lAS niet ook een 5 geven, zou niet fair zijn

AS is sterk, maar haalt het minstens 1.5 punt niet bij OM

avatar van Von Helsing
21 jaar later en het staat nog als een huis

vond het wel een goed id om na american soldier deze nog eens op te leggen

AS is sterk, maar haalt het minstens 1.5 punt niet bij OM

Dus nooit meer de volle vijf punten voor Queensrÿche? Ook al bestaan ze nog eens 100 jaar, een klassieker als deze zit er niet meer in. Maar is ook niet fair om alles tegen deze plaat af te zetten, ze hebben een aantal mindere platen gemaakt dus is American Soldier weer een stap (of twee, drie) in de goede richting, mag best een 4 opleveren hoor!

avatar van Ayreonfreak
Von Helsing schreef:

Idem. OM is goed, maar nu ook niet weer zo goed dat je zo'n enorm verschil van punten geeft. Het scheelt in mijn optiek hooguit 1 volle punt.

Von Helsing schreef:

idd, om was een waar meesterwerk, en een 5 waard

alles daarna helt het simpelweg niet bij die plaat

avatar van ricardo
Dit is zeker een meesterwerk, maar de opvolger Empire vind ik dat ook, is wel geheel anders, maar zeker niet minder goed dan deze. Dit blijft natuurlijk wel de alltime klassieker van Queensryche. Daar kan niemand omheen.

avatar van Edwynn
Inderdaad een meesterwerk. Voor mij is het welhaast onmogelijk hier een objectief oordeel over te geven.
Ooit kwam ik als brugpieper in aanraking met dit werk en alles waar ik hiervoor mee kennismaakte verdween naar het tweede plan. Maandenlang heb ik niets anders geluisterd dan dit vierde volledige studio album van het quintet uit Seattle.

Na een oppervlakkige eerste luisterbeurt zit een groot deel van de tracks al redelijk in je hoofd genesteld. Maar na meerdere luisterbeurten begin je de diepgang van de plaat wel te doorgronden. Hoewel alles omkaderd is in een filmachtig scenario luistert de plaat toch lekker weg wanneer je hem opzet als achergrondgeluid. Met de koptelefoon wordt het direct weer een heel andere belevenis.
Mooi is hoe de sfeer van de muziek verandert met de loop van het verhaal. Van luchtig naar agressief, naar melancholisch en uiteindelijk wordt het allemaal behoorlijk depressief.

Al die sfeerfacetten maken het elke keer een ware belevenis zonder dat het ooit gaat vervelen. Een dergelijke diepe indruk heeft geen album meer op mij achtergelaten, Vandaar dat Operation: Mindcrime voor eeuwig bovenaan mij top tien zal blijven prijken.

avatar van ricardo
Voor mij eigenlijk nog steeds het allerbeste progmetal album wat er ooit gemaakt is. Het zou mooi geweest zijn als hier een film alla The Wall van Pink Floyd van gemaakt zou zijn, dat zou pas echt indrukwekkend geweest zijn. En ja ik vinnum ook beter dan Lateralus en Aenima van Tool. Mooie top 4 overigens Edwynn, had de mijne kunnen zijn.

avatar van Edwynn
Volgens mij zijn er gesprekken gaande over een eventuele film.

2006:

MTV.com is reporting that QUEENSRYCHE's 1988 conceptual masterpiece, "Operation: Mindcrime", will be getting the big-screen treatment, according to frontman Geoff Tate. He said the band has hired a screenwriter to adapt the LP into a feature film, and that they're in the midst of shopping it to Hollywood studios. "I worked over the last year and a half with a Hollywood screenwriter named Mark Shepherd," Tate said. "He developed a screenplay out of the story. It's incredible; I hope that it can be made into a movie soon. Our agency is shopping it around Hollywood. I think it's going to be an incredibly powerful film. It starts with one part, and then we have plans for a sequel as well.

Kingsnake
Nou ik hoop niet dat er een film van komt.
Dan wordt het of zo'n amerikaanse krachtpatser film of een musical.
Allebei troep.
Gewoon laten zoals het is. Het verhaal is duidelijk genoeg. En ik kom nog uit een tijd dat fantasie nog bestond.
Gewoon lekker wegdromen en verzin het verhaal er maar bij.