The Velvet Underground - White Light / White Heat (1968)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. White Light / White Heat (2:47)
  2. The Gift (8:19)
  3. Lady Godiva's Operation (4:56)
  4. Here She Comes Now (2:04)
  5. I Heard Her Call My Name (4:38)
  6. Sister Ray (17:27)
  13. Beginning to See the Light [Previously Unreleased Early Version] *
Mojo Pin
Doen

avatar van wolf
Jammer genoeg heb ik ze nog nergens kunnen vinden in de winkel, misschien iemand die weet waar ze dit album verkopen? Anders zal ik het maar moeten downloaden.

avatar van Toon1
wolf schreef:

Kan je het niet online kopen?

avatar van wolf
Na enkele luisterbeurten moet ik toegeven dat dit album iets, maar dan ook iets minder is dan het album met Nico. Maar ja wat wil die laatste is één van de grootste meesterwerken allertijden.
Wat is The Gift een heerlijk nummer! En Sister Ray !

avatar van vos1
Ronduit sublieme plaat, staat niet voor niks op 1 in mijn top 10!
Sister Ray, beste nummer ooit, blaast je omver, dus hoe harder je het zet, hoe subliemer de ervaring.

avatar van Lennonlover
Lekkere plaat. Alleen vind ik dat The Gift een maat voor niets is.

avatar van kaztor
Een album met een duister sfeertje. Het klinkt allemaal net iets gekker dan het gemiddelde VU-product en vrijwel alle nummers vind ik zeer geslaagd, alhoewel ik Here She Comes Now een beetje buiten de boot vind vallen. Hoogtepunten vind ik toch wel The Gift, Lady Godiva's Operation (je voelt als het ware het mes snijden) en de hysterische gitaarsolo in I Heard Her Call My Name.

4,5.

thejazzscène
White light/ white heat is een album dat me erg bevalt. Het is een zware plaat. Daarmee bedoel ik zowel tekst als muziek. Muziek omwille van het zware gitaarspel die naar het noisegenre neigt. Reed zingt tot roept terwijl Cale eerder tedere liefdesliedjes zingt. Hoewel het wel liefdesliedjes zijn, horen we staalharde teksten over waanzinnige onderwerpen. Dit in The Gift en Lady Godiva's operation.
The gift is een nummer dat er bij mij helemaal bovenuit steekt. Ik vind dit ongelofelijk. Cale vertelt in het linkeroor een verhaal terwijl de VU er een gitaarpartij bij zet. Dit kunnen we horen in het rechter oor. Dit is al meteen opmerkelijk. Er wordt hier al geexperimenteerd met het geluid. Dat vind ik al erg interessant.
Waldo Jeffers, de lover die dacht zijn vriendinnetje te verassen door zich te verpakken en te verzenden, wordt simpelweg per toeval doorboort door een lang mes.
Dit is bijzonder grappig omdat het korte metten maakt met het romantisch gedoe.
Dit wordt dan nog eens extra benadrukt door grappige uitdrikkingen: "When she opened the door, saw the package, tipped the deliverer and opened it to see her waldo finally there in person. She would kiss him ..... and then maybe they could see a movie (vind ik schi- tte- rend
He had his yellow and his green slips of paper signed.
My god, its from waldo! that schmuck said Sheila ( En Waldo zit in dat pak
Then she remembered that her father kept a collection of tools in the basement. She went downstairs and when she came back up, she had a large sheet metal cutter in her hand.

Meesternummer.

Ik vind I heard her call my name wat een tegenvaller eerlijkgezind. Teveel geroep teveel noise. Enkel mening.

gemaster schreef:
Hier wordt gepretendeerd 'moeilijke' muziek te maken voor arty farty publiek. Ik heb echt het idee dat dit album van door heel wat mensen de hemel in wordt geprezen terwijl helemaal niemand er nog naar luistert. Of luister jij nog regelmatig naar dat 17 minuten durende monster met lyrics als
She's busy sucking on a ding-dong
He's busy sucking on my ding-dong
just like Sister Ray said

?

En wat dacht je dan dat er in de OOR popencyclopedie staat van 1990: Dat White Light/White Heat beslist 'Minder geschikt voor jeugdige luisteraars is'

avatar van Reint
Hehe. Heerlijke quote, staat ook in mijn editie (25ste). Briljant album trouwens, en ik luister veel liever naar de noise in Sister Ray dan naar die van Europen Son, al vind ik beiden briljant.

Sister Ray is briljant, en ja, ik luister hem graag helemaal uit.

avatar van Paap_Floyd
4 --> 4,5

Sister Ray kan me niet lang genoeg duren en de rest klinkt ook erg fijn. Ik ga dit eens in mijn top 10 zetten. Er is een soort drang om dit te blíjven draaien.

thejazzscène
Ding Dong verwijst hier naar een bel. Ze zuigen aan de bel van reed. Niet voor gvoelige luisteraars.

voltazy
weet ik ook eindelijk waar ons nederlands winnend songfestival liedje nou over ging

avatar van gijs van e.
Deze heb ik gisteren gekregen voor mijn suprise. Ik heb hem daarna gelijk beluisterd en ik vind het echt een goede plaat. Ik verhoog mijn stem naar 4.5.

avatar van Gyzzz
Geweldig album inderdaad deze, ik denk zelfs wel VU's leukste

Ongetwijfeld een hele hoge score, alleen nog eventjes bedenken hoe hoog.

djeffibrelich
ik vind de banaan beter.
neemt niet weg dat dit een coole plaat is natuurlijk.

de tekst van ''the gift'' moet wel een van de meest geschifte teksten zijn die ik op een plaat gehoord heb.
bij het einde van dat ''liedje'' viel destijds mn mond open.

hoe konden ze hiermee weg komen zonder dat het label er bezwaar tegen had?

djeffibrelich schreef:
bij het einde van dat ''liedje'' viel destijds mn mond open.

Dan gaat die vent(de hoofdpersoon) dood hé

djeffibrelich
ja en hoe!

Ziek, geweldig, snoeihard maar vooral briljant. Eigenlijk is sister ray gewoon een nachtmerrie voor velen maar ik vindt hem geweldig.

avatar van Lennonlover
Sister Ray is eigenlijk DE song waarvoor ik me dit album heb aangeschaft. Het is een wonder, waanzin, gewéldig,...

Heerlijk album!

avatar van korenbloem
Dit is het enige velvet Underground album met de orginele en officiele formatie(geen nico of bemoeienis van ene andy warhole ). Na dit album nam Cale ook afscheid.
White Light/ White Heat is zonder twijfel het meeste agressieve en noised album van de VU (en de mooiste, naar mijn mening althans). De grote favouriet van het album: Sister ray heette oorsprongkelijk Sweet sister ray (een leuk weetje vond ik).

avatar van Paap_Floyd
Hoe zou White Light/White Heat klinken met Prepared Piano?

voltazy
het duurt dan iig 4:33

LocoHermano
Deze bevalt me door de voortdurende ruwe randjes wat beter dan de banaan en 'Velvet Underground'.

avatar van OmeWillem
Vandaag besteld via internet, ik ben heel benieuwd. Ik hoop 'm deze week te hebben. Het is de enige plaat die ik nog niet heb van the velvet underground. Spannend.

Kid A(cid)
In de Oor popencyclopedie werd dit album omschreven als "niet geschikt voor jonge luisteraars" en na het beluisteren van deze plaat weet ik waarom, hoewel ik wel noisier gewend ben. Ziek klinkt het wel, met Sister Ray natuurlijk als toppunt, die ik zelf af en toe niet helemaal meer trek tot aan het einde, maar dat is juist het gave aan deze plaat.

avatar van Reint
Dat sloeg waarschijnlijk vooral op de teksten, of niet?

avatar van Lennonlover
"Niet geschikt voor jonge luisteraars"???? wat een bullshit!

Ik ben 21 en beschouw mezelf als een jonge luisteraar en ik vind dit album gewéldig! het is wel een feit dat je niet moet beginnen te luisteren naar dit album zoals de meeste jongeren luisteren naar Justin Timberlake, Timbaland, Kylie Minogue en Britney Spears en al dat ander gedrocht. Als je een iets of wat beoefend luisteraar bent, dan is dit album geen probleem, al ben je 12 jaar oud.

heb deze plaat al een tijde op mijn computer staan, maar nog nooit geluisterd. Zal binnenkort verandering in komen, Ben erg benieuwd of het wat is.