The Velvet Underground - White Light / White Heat (1968)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. White Light / White Heat (2:47)
  2. The Gift (8:19)
  3. Lady Godiva's Operation (4:56)
  4. Here She Comes Now (2:04)
  5. I Heard Her Call My Name (4:38)
  6. Sister Ray (17:27)
  11. Hey Mr. Rain [Version One] *
  12. Hey Mr. Rain [Version Two] *
  13. Beginning to See the Light [Previously Unreleased Early Version] *
avatar van OmeWillem
Duidelijk een echte muziekliefhebber .

avatar van Schizophrenia
Dit is echt het beste van de velvets. Lekker rauw, lekker gekloot met distorsion, en geweldige nummers. Dit album heeft volgens mij veel betekent voor de alternatieve muziek van halverwege jaren 80.

Dit album stop ik mooi in mijn top 10!

avatar van korenbloem
dat is ook een prima plek voor dit geweldige album

haveman
Deze wordt steeds beter en gaat wellicht nog omhoog.

Kid A(cid)
Lennonlover schreef:
"Niet geschikt voor jonge luisteraars"???? wat een bullshit!

Ik ben 21 en beschouw mezelf als een jonge luisteraar en ik vind dit album gewéldig! het is wel een feit dat je niet moet beginnen te luisteren naar dit album zoals de meeste jongeren luisteren naar Justin Timberlake, Timbaland, Kylie Minogue en Britney Spears en al dat ander gedrocht. Als je een iets of wat beoefend luisteraar bent, dan is dit album geen probleem, al ben je 12 jaar oud.

Ik zal dit album maar niet voor mijn buurkindertjes draaien.

Trouwens, ik zong ooit met mijn 12-jarige zusje Venus in Furs in de auto. Toen ze vroeg waar het liedje over ging, slikte ik even zei: "Dat vertel ik je nog wel als je wat ouder bent."

tuktak
deze plaat is echt geflipt. alhoewel ik hem nog steeds minder vind als het debuut en de opvolger, heb ik wel respect voor het experimentele en vage werk dat men met deze plaat heeft durven maken. misschien ga ik hem nog wel eens meer waarderen.

avatar van Cygnus
tuktak schreef:

Dit is hun beste, maar dat hoor je nog niet na 1 of 2 keer luisteren...

Dit is inderdaad hun beste. Tot die conclusie kwam ik toen ik een tijdje geleden mijn VU-platen weer 's uit het vet heb gehaald. Het debuut heeft toch wel een paar nummers die wat minder zijn.

avatar van Paap_Floyd
Ik ben het helemaal met jullie eens, jongens

avatar van Toon1
Ik niet. Ik vind ze beiden PRECIES even goed eigenlijk

avatar van Cygnus
Precies? Op z'n... MINST !!!

avatar van Paalhaas
Even goed? Laat me niet lachen, er staan hier eigenlijk maar 2 werkelijk briljante tracks op en dat zijn het titelnummer en die afsluiter. The gift vind ik schromelijk overschat en Here she comes now is gewoon pure middelmaat. Alleen I heard her call my name komt nog in de buurt van de 2 eerdergenoemde tracks. Toch een 4,5/5 omdat Sister Ray de halve plaat beslaat en dan ook meteen één van de beste nummers is die ik ken.

avatar van Lennonlover
Ik weet het eigenlijk ook niet zo goed. Dit is héél erg rauw. En that's what I like. Rock'n Roll MOET rauw zijn. Het album met Nico is heel mooi. Er staat wat rauws op maar ook mooie, zoete en erg goed geschreven songs. Het is een afwisselender album. Welk album is beter? I don't know maar for the meantime blijft Nico wel in m'n top10'tje staan.

avatar van BlueVelvet
Als we toch aan het vergelijken zijn: ik vind VU+Nico en deze bijna gelijkwaardig. Helaas staat op de eerste het gedrocht I'll be your mirror en het wat mindere Femme Fatale.
Op deze plaat is inderdaad Here she comes now vrij matig. Toch zorgt de algehele sfeer op VU+Nico ervoor dat ik daar de voorkeur aan geef: daar is een soort magie aanwezig die niet te omschrijven is.

BlueVelvet schreef:

avatar van Paap_Floyd
Ja, die vind ik ook een pak minder. En Teun, staat Lady Godiva's Operation niet op jouw versie?

avatar van Paalhaas
Tuurlijk wel. Goed nummer, maar niet geniaal of zo.

Paalhaas schreef:
Tuurlijk wel. Goed nummer, maar niet geniaal of zo.

Nee wat dat is natuurlijk I heard you call my name

tuktak
nog maar een aantal keer beluisterd, en album 1 en 3 vind ik toch nog steeds lekkerder klinken. daar staan meer afgeronde nummers op, terwijl dit album meer klinkt als een jam achtige sessie die heel erg blues op mij overkomt. zeer goed album wel, maar doordat de andere 2 albums meer structuur bevatten blijf ik ze toch hoger waarderen.

tuktak schreef:

Je hebt gelijk. Maar ik vind net dat "onafgeronde", rauwe, jamgeluid en misschien wat nonchalance, net de charme van dit album.

avatar van Schizophrenia
Dat kan kloppen, want bij Sister Ray hebben ze maar afgesproken dat ze allemaal wel mochten doen wat ze wouden. Wat overigens een geweldig effect geeft.

avatar van BlueVelvet
Wil je beweren dat je I'll be your mirror goed vindt?

Uiteraard, prachtig nummertje.

avatar van Gyzzz
Waarom zou je die niet goed vinden? Bovengemiddeld zelfs op VU & Nico lijkt me.

edit: Nu ik het nog eens opnieuw luister, kan ik helemaal niets bedenken dat mis is aan dat nummer. Geweldig mooi zelfs! Of je moet Nico in het algemeen vreselijk vinden..

avatar van Lennonlover
I'll be your mirror is een heel mooi nummertje!!!

avatar van MrMojoRising
Sister Ray is briljant;

Dit is een nummer wat je eerst meerdere malen moet horen. Ik heb dit nummer duizenden keren gedraaid. Het begint rustig en ongemerkt verandert het, geweldig.

avatar van itchy
Mooie top 10, Mr.Mojorising, en eindelijk iemand die weet wat het beste album van Lou Reed is

MrMojoRising schreef:
Sister Ray is briljant;

Begint rustig? Ik vind dat het nummer vanaf seconde uno inslaat als een bom. Het stààt er gewoon vanaf het begin.

avatar van L_T_B
Kinderachtige opmerking en reacties daarop verwijderd.

White Light/White Heat, I Heard Her Call My Name en Sister Ray zijn voor mij de absolute toppunten.

Als ik heel eerlijk kijk vind ik het debuut nog een klasse beter.. maar ik kan het niet over m'n hart verkrijgen om deze plaat 'slechts' 4 sterren te geven.