Jay-Z - The Blueprint (2001)

Label: Roc-a-Fella

1. The Ruler's Back (3:49)
  2. Takeover (5:13)
  3. Izzo (H.O.V.A.) (4:00)
  4. Girls, Girls, Girls (4:35)

met Q-Tip, Slick Rick en Biz Markie

5. Jigga That Nigga (3:24)
  6. U Don't Know (3:19)
  7. Hola' Hovito (4:33)
  8. Heart of the City (Ain't No Love) (3:43)
  9. Never Change (3:58)

met Kanye West

10. Song Cry (5:03)
  11. All I Need (4:28)
  12. Renegade (5:37)

met Eminem

13. Blueprint (Momma Loves Me) / Breathe Easy (Lyrical Exercise) / Girls, Girls, Girls (Part 2) (12:08)
Social_Mask
Ik vind RB vooral qua beats een stukken beter dan dit album. Ik heb hier 4* voor staan, maar dit komt niet in de buurt van RB vind ik. Dit album heeft wél erg sterke nrs. Nr 2,8,10,11,12 zijn echt geweldige nrs! Maar geen enkel, geen enkel komt in de buurt van D'evils, 22 Two's, Can I Live, Dead President en dan vergeet ik er nog een paar. Maar aan de andere kant.. hier staat geen nr als Ain't No Nigga

avatar van Ilyasse15
NAT schreef:
Nas is qua flow en itellectuele rhymes beter dan Jay.

dat van die rhyms volg ik nog wel..maar een betere flow???
Ik vind Nas een zeeeeeer goede rapper, maar vaak val ik in slaap bij zn nummers. Niet vatbaar voor de repeatknop

rico-bballer
Ik vind dat NaS het fijns rapt van alle rappers het ligt zo lekker in het gehoor. Zijn stem, flow, delivery echt alles daarom is het ook 1 van mijn favo rappers.

avatar van J.M.
Dit album laatst weer een keer opgezet, en hij kon met heel erg meer boeien, nog wel een goed plaatje, maar gewoon niet meer zo goed als ik dat hem vond, af en toe vind ik het toch wat te saai worden, de uitschieters zijn hier toch wel Takeover en Renegade waar Em. echt geniaal vind.

Raekwon the chef
ik vind Takeover ook een beetje een uitgekauwt nummer, ik ga toch voor Heart of the City, Never Change en inderdaad Renegade

avatar van J.M.
Heart of the city was eerder ook altijd één van mijn favoriete nummers, maar ik vind het de laatste tijd toch wat saai nummer.

Erg goeie album.
Behoort tot zijn beste, samen met The Black Album en Reasonable Doubt. Aanraders zijn: The Ruler's Back, Takeover, Song Cry en natuurlijk Renegade.

CaliLove
Eminem kills it on Renegade...

E.Norton
Jahzeker, Renegade een van de beste duet-hiphop-tracks ooit !!

Dit album is gewoon een klassieker !! prachtige producties van Kanye West, Just Blaze , Timbo etc.

Chriss
Klassiekerr !!!

En Heart of the City is misschien wel het vetste nummer van Jay ooit.

avatar van MurryMusic
ik vind dit niet bepaald een klassiek hiphop album. Heb hem een paar keer beluisterd en heb nooit meer de behoefte gehad om hem een keer op te zetten..

P-DawG
Chriss schreef:
Klassiekerr !!!

En Heart of the City is misschien wel het vetste nummer van Jay ooit.
Beste nr ooit heb je ooit wel eens Reaonable Doubt geluisterd daar staan al meer dan 10 betere nrs op

Geweldig als je het mij vraagt, vooral Renegade ( een van de beste raps van Em), ook takeover en u don't now vind ik echt goed. Dit is een van die albums die ik kan blijven luisteren.

avatar van Reijersen
'Song Cry' is het absolute hoogtepunt van dit album met veel hoogtepunten. Jay-Z is erg strak en de producties zijn vaak erg sterk. Dit is een erg sterk Jay-Z album

4 sterren

AFTP
Jay-z wordt hier vaak gezien als een matige rapper met zijn debuut als positieve uitschieter. Dan doe je hem ernstig te kort. De beats op dit album zijn geweldig, waar Hip-Hop vaak muzikaal niet veel voorstelt hoort dit gewoon tot de beste muziekale albums ooit. Kanye West & Just Blaze waren in 2001 de beste producers, Premier & Pete Rock werden minder interessant en hun "opvolgers" werden vij het grote publiek bekent dank zij dit album. Waar Kanye een kei is in soulvolle beats is Blaze een meester in de snelle feel good beats. De beats zijn op Jay's flow afgesteld en Jay is het hele album on beat.
Tekstueel is het ook ijzersterk de eerste paar luisterbeurten blijf je verbaasd van hoe knap hij dingen vindt en hoeveel boodschappen hij in zijn teksten stop en het rijmt ook nog eens.

Fuck it...
I guess I got my swagger back
Mama that said I killed her man
Well I guess I got the dagger back
It's the Roc bastards we are BACK!
In the heezy
Jiggaman, B. Sieg to M-Easy (what up fam?)
Oskino and Sparks and Freeweezy (holla!)
Mickey, Mallory, Chris and Neef, hey!
All I need is the love of my crew
The whole industry can hate me I thugged my way through
And all...I...need is a chick to hold a jimmy like
Meth and Mary, like, Marvin and Tammi, unnnh...
Now understands we can't be stopped
From blowin' Swisher Sweets outta candy drops
Like we underground kings, ridin' dirty
A nigga been focused since I said hi to 30 (what up?)
Young niggas ya'll can't hurt me
Better watch and observe me
And learn how to earn better, I burn cheddar
I set fire to your empire
I blow smoke in your face, burn rubber off the rim tires
Yes I-ah...Jay I-ah...
Double G-A livewire nigga holla back

avatar van Word_Play
Na 6,5 jaar klinkt dit album nog steeds fresh, en nummers als Takeover en Renagade kunnen onderhand wel als moderne klassiekers worden beschouwd.

Verhoogd naar 4,5*.

Heerlijk album, alleen de houdbaarheids datum is steeds niet zo lang. Ik heb altijd periodes dat ik hem vaak luister, en vervolgens weer een tijd terzijde leg.

Met/Na Reasonable Doubt vind ik dit z'n beste album (Can't choose).

Ook het eerste Hip-Hop album dat ik ooit heb gekocht/gehoord (was toen nog 11 ofzo). Het beste aan dit album zijn de beats, allemaal zijn ze lekker sfeer/soulvol. Jay-Z zelf komt heel hard op een aantal nummers, Song Cry is een van m'n favoriete Hip-Hop nummers.

Missers?
Dit album kent geen missers maar ik vind wel dat de commercielere nummers gelijk ook de minste zijn van het album, wat ze nog steeds niet slecht maakt. Eminem killed het hele album met z'n verses op Renegade maar ik vind dat Jay-Z ook stukmaakt op hidden track 'Breathe Easy', wat een gruwelijke track is dat!

Favoriete Tracks:
Takeover
Song Cry
Renegade
Breathe Easy

Inderdaad Breathe Easy is mooi
Zoals ik eerder zei:
|Joël| schreef:
Altijd als ik dit album luister spoel ik #13 door tot Breathe Easy begint en als die af is zet ik dit album uit want die daarna komt is erg slecht (vind ik).

Gekkenhuis
Slechtste Jay-Z album wat ik ken. Tekstueel valt hij, voornamelijk in het begin van het album, telkens in herhaling over hoe rijk die wel niet is en dan komt ook nog de hele tijd hater dit hater dat erover heen. Vond het eerst gedeelte erg vermoeiend in ieder geval.

Vanaf Song Cry vind ik het allemaal wel te genieten, maar het goede einde redt het album absoluut niet.

Ik vind Takeover trouwens een van de zwakste disstracks in de geschiedenis van de hip-hop wereld.

avatar van JLjuju
Is H.O.V.A niet dat ontiegelijk donkere nummer?

avatar van P Jay
JLjuju schreef:
Is H.O.V.A niet dat ontiegelijk donkere nummer?

Neen, dat is een redelijk zonnig, feel-good, radio-friendly, commercieel MTV-deuntje met catchy refrein.

|Joël|
Had ik niet beter kunnen omschrijven.
Volgens mij staan hier überhaupt geen echt donkere nummers op, het geheel doet wat vrolijk aan.

P-DawG
P Jay schreef:

volgens mij bedoelde hij het sarcastisch

avatar van JLjuju
Nee ik bedoelde 't niet sarcastisch
Er is zo'n nummer daar rapt hij:
H, O.V.A, it's blueprint 2 baby oh behave (of iets in die richting)
En het is echt een super donker nummer met zo'n hoog gezang en klokslagen en piano's enzo.

Edit: ik heb ;t al gevonden, hij staat op 't album Blueprint 2 (logisch ook)

JLjuju schreef:
Nee ik bedoelde 't niet sarcastisch
Er is zo'n nummer daar rapt hij:
H, O.V.A, it's blueprint 2 baby oh behave (of iets in die richting)
Je bedoelt Blueprint².
Deze is te vinden op Blueprint²: The Gift & the Curse uit 2002.
Naar mijn mening een van de beste nummers op dat album.

avatar van Yzzné
Heerlijke album van Jay-Z. Vind elke nummer wel wat hebben en ook de goed beats klinken allemaal lekker & de lyrics vind ik ook wel oke tot goed. The Ruler's back is een vette nummer om mee te beginnen gevolgd door nummers die ik allemaal wel iets vets vind hebben op de laatste nummer na, waardoor ik blijf genieten van nummer 1 tot 12 & dat is genoeg voor een dikke 4.5*. Als Blueprint ( Momma Loves me ) me wat beter zal bevallen word dit misschien wel mijn 1e 5 voor een album ..

Wat is Renegade toch een geweldige nummer met een dikke beat en een gruwelijke feature van Eminem Overtreft Jay-Z zelfs..

avatar van Boris91
Ik begin met een 3.5*, maar zie het nog wel gebeuren dat dit een 4* wordt.

avatar van Raul
Zeer sterk album van Jigga, zeker als je bekijkt wat voor troep hij daarvoor allemaal uitbracht, ik vind al die Volume albums nauwelijks het beluisteren waard, op een paar enkele nummers na. Iemand zei ook eerder in dit topic dat de 'critics' Volume 2 zijn beste album vonden, hoe kom je daar in godsnaam bij? Zijn meest commerciele album zeker, maar beste? Volgens mij is de hele hiphopwereld het er over eens dat zijn debuut het beste is en anders wel de plaat die hier besproken wordt.

Maar goed, The Blueprint dus... Bijna alle nummers zijn het beluisteren waard en ook de invloed van dit album is substantieel geweest, met de doorbraak van Kanye West en Just Blaze als een mooie toevoeging voor hiphop.
Was toen dit album uitkwam zwaar op de hand van Nas en daarom wellicht niet helemaal objectief. Ik vond Stillmatic dan ook het veel betere album maar daar ben ik absoluut op terug gekomen! Waar ik Stillmatic nog maar heel af en toe uit de kast pak, luister ik the Blueprint heel wat regelmatiger en deze blijft ook fresh klinken.

Tekstueel vind ik Ether een sterkere diss maar puur als track is Take Over veel doper om te luisteren, als is het maar vanwege de heerlijke beat.

The Ruler's Back is ook zo'n lekkere productie en zo gaat het album eigenlijk alsmaar door. Andere hoogtepunten, U Don't Know, Heart of the City, Never Change en Renegade (kom op jongens, Eminem komt hier fucking briljant).

Een dikke 4 sterren voor dit album.

avatar van bver
Ik kan Jay-Z enkel lang uitstaan als ook de producties snor zitten. Dat is op dit album zeker het geval. Enkel nummers 10, 11 en 13 skip ik en dat is een pak minder dan eender welk ander Jay-Z album.
Voor mij in ieder geval het beste album van deze rapper, hoewel ik hier niet echt over mag oordelen vermits ik zijn eerste album nog niet gehoord heb. Toch maar eens doen, het krijgt hier op MuMe de meeste stemmen dus....