Peter Frampton - Frampton Comes Alive! (1976)

Rock / Pop
Label: A&M

1. Something's Happening (5:41)
  2. Doobie Wah (5:34)
  3. Show Me the Way (4:34)
  4. It's a Plain Shame (4:18)
  5. All I Wanna Be (Is by Your Side) (3:07)
  6. Wind of Change (2:45)
  7. Baby, I Love Your Way (4:37)
  8. I Wanna Go to the Sun (7:12)
  9. Penny for Your Thoughts (1:21)
  10. (I'll Give You) Money (5:35)
  11. Shine On (3:35)
  12. Jumpin' Jack Flash (7:35)
  13. Lines on My Face (6:56)
  14. Do You Feel Like We Do (14:17)
Ozric Spacefolk
Zoals hier: Peter Frampton - Breaking All the Rules (1981) , dat is met Steve Lukather...!!!

avatar van Hans Brouwer
Droombolus schreef:
Het probleem zit hem wat mij betreft vooral in z'n band en dan vooral bij z'n toetsenist/2e gitarist en bassist. Prima muzikanten allebei maar ze staan alleen maar braaf hun werk te doen, zonder enige andere betrokkenheid dan hun portemonnee ..........
Heb je er wel eens in gekeken..... In de portemonnee van deze drie heren? . Dat dacht ik al..........

avatar van Von Helsing
Hans Brouwer schreef:

Dat wordt lastig want 2 van de 3 zijn inmiddels overleden.

Droombolus schreef:
Het probleem zit hem wat mij betreft vooral in z'n band en dan vooral bij z'n toetsenist/2e gitarist en bassist. Prima muzikanten allebei maar ze staan alleen maar braaf hun werk te doen, zonder enige andere betrokkenheid dan hun portmonnee ..........

Het is maar de vraag in hoeverre Frampton dit toeliet. Hij was en is de man waar alles om draait.
Het zit er dik in dat Pete enige muzikale vrijheid gewoon niet dulde.

avatar van ricardo
Ik moet zeggen dat ik het laatste nummer wel echt geweldig vind met mooi virtuoos gitaarwerk, is gewoon een kwestie van goed luisteren.

Door het ingemixte publiek en het best heldere geluid waardeer ik hem wel steeds beter.

Vind hem in de verte wel een beetje weg hebben van het live album uit 1973 van uriah heep, en dan vooral het laatste nummer.

Ik hoorde Hans Brouwer eerder zeggen dat dit live album in 1976 echt een sensatie was, maar op basis waarvan dan?

Want qua geluidskwaliteit en virtuositeit zijn er echt nog wel beteren geweest, zeker ook voor 1976.

avatar van matthijs
"zonder enige andere betrokkenheid dan hun portemonnee .......... " klinkt alsof het aan de andere muzikanten ligt, `Het zit er dik in dat Pete enige muzikale vrijheid gewoon niet dulde.` klinkt alsof het aan Pete ligt.
Ik vraag me af waar de nadruk ligt en hoe je dat kunt weten.

avatar van iggy
Dat heb je wel vaker bij bandleiders. En niet dat ik dat zeker weet. Vandaar ik ook schrijf het zit er dik in.
Welke gedachte zit er dan volgens jou achter? De enige die ik nog kan bedenken is dat ze verder niet beter kunnen. En dat kan natuurlijk ook.

@ Ricardo. Het laatste nummer is wat mij betreft zeker een van de beste. Maar ook Lines on My Face is top.

Tja en waarom is een plaat een sensatie? Alive werd in 1976 uitgeroepen tot de beste plaat van het jaar. Teminste in het blad Rolling Stone readers poll. En niet dat dat veel zegt. Feit is dat Alive vanuit het niets enorm verkocht. Daarvoor verkocht Frampton bijna voor geen meter.

avatar van Von Helsing
iggy schreef:

En daarna vreemd genoeg ook niet meer. "I'm in You" verkocht nog redelijk maar daarna ging het snel bergafwaarts, hoewel ik "Peter Frampton" uit 1994 nog wel goed vind. Deze verkocht echter ook voor geen meter.

avatar van iggy
Frampton is inderdaad een wat vreemde eend in de bijt. Zijn good look begon tegen hem te werken. Plus die pokke film heeft hem ook geen goed gedaan.
Studio heeft hij mij overgens nooit kunnen overtuigen.

Ozric Spacefolk
Gister in de kroeg, met bier, soep en leuke mensen, Do You Feel Like We Do? op de achtergrond.

Iedereen genoot mee, en ik kon geen persoon vinden die het niet ook een geweldige song vindt.

Toen gingen we gelijk maar de rest van de songs noemen, die we kenden en meezingen, en verbazingwekkend vielen ook met name Show Me the Way en Baby I Love Your Way erg in de smaak.

Van die laatste wisten mensen niet eens dat ie van Frampton was.

avatar van Hans Brouwer
ricardo schreef:
In 1976 was "Show me the Way" een mega hit en stond "Frampton Comes Alive! (1976)" hoog in de album hitlijsten. Ricardo, ik denk dat jij rond die tijd nog op de kleuterschool zat en dat je geen benul had wie die Peter Frampton was.

kistenkuif
Hans Brouwer schreef:

Behalve het benadrukken van de populariteit van dit album heb ik uit je reacties nog niet begrepen wát jou precies raakt bij dit concert. Waarom ben je zo enthousiast? Als een song of album een hit is, biedt dat mijns inziens nog geen garantie op muzikale kwaliteit. Vader Abraham en Corrie & De Rekels stonden toen ook hoog in de lijsten. Overigens vind ik dit een prima album om kleuters voorzichtig aan 'rock' te laten wennen. Misschien dacht Ricardo's juf daar net zo over...

WPE
Ik kocht het album niet zo lang geleden omdat ik uiteraard "show me the way" kende. Het is een aardig album, niets bijzonders verder. Niet echt sterke nummers, maar aardig. 13 in een dozijn.

avatar van matthijs
WPE schreef:
Niet echt sterke nummers, maar aardig. 13 in een dozijn.

Ook "Do you feel like we do?"

avatar van Running On Empty
Leuke plaat voor af en toe. Destijds vreselijk gehyped.

avatar van bikkel2
Het is een aardig tijdsdocument. Frampton zag er goed uit en kon ook al een behoorlijk potje gitaar spelen.
Inderdaad vreselijk gehyped zoals Joep terecht opmerkt.
Het is een heel aardige registratie maar de nummers zijn over het algemeen niet zo heel bijzonder.

Do You Feel Like We Do is de song die het niveau behoorlijk omhoog tilt. Fijne jamsong. Wat lang, maar dat kon toen nog.

avatar van vigil
Niets voor de grote massa maar als je een echt goed live album wil hebben van Frampton moet je deze hebben: Peter Frampton - Best of FCA! 35 Tour (2012) Dat is een 3 cd maar ook op dvd/bluray beschikbaar.

avatar van Running On Empty
vigil schreef:

Hoog stemgemiddelde ook. Ik ga eens luisteren.

avatar van Funky Bookie
Prima live album met uitstekende muzikanten.
Het jamgehalte had van mij iets hoger gemogen.

avatar van kareltjemusic
Aardig album met een paar leuke tracks erop.
Zie hem nog steeds als een one hit wonder. 1x goed scoren, en de rest van je leven teren op het oude succes.

Er is hier boven gesproken wat het album nou zo goed of interessant maakte? Ik denk toch wel zijn sprekende gitaar of het talkbox geluid. Dat was commercieel gezien nog niet eerder
gedaan.

Ozric Spacefolk
Een One-Hit wonder met meerdere hits...

Ik denk dat je zijn platen na deze liveplaat niet kent. Zitten echt heel erg goede platen tussen, met ook meerdere hitsuccessen.

avatar van LucM
Peter Frampton leerde ik ook pas kennen door dit live-album en eerst en vooral de hit Show Me the Way dat blijft staan als een huis. Een meesterwerk is dit album niet, daarvoor is het songmateriaal niet over de hele lijn sterk genoeg maar door zijn opwindende gitaarspel weet Peter Frampton het in de hoogte te tillen. Later leerde ik werk kennen van zijn vroegere bands The Herd en Humble Pie maar verloor hem na dit album snel uit het oog en dat zal met de nieuwe ontwikkelingen in de rock te maken hebben (new wave).

avatar van bikkel2
Frampton is altijd de ultieme liveartiest gebleven.
Hij is geen groots schrijver, maar als gitarist zou hij best wat meer credits mogen krijgen.
Een sterke gitarist en hij heeft geen verkeerde stem.
Dat duwt het nivo op Comes Alive ook wel omhoog.
Het spel is prima. De songs bekijven in een aantal gevallen minder.
Maar live krijgt het zonder meer wat peper.

Ozric Spacefolk
I'm In You (de plaat die hier op volgte) maar ook Breaking all the Rules en Premonition zijn ijzersterke pop/rock platen, waarop Frampton samenwerkt met Mick Jagger, Ringo Starr, Steve Lukather, Omar Hakim etc.

Zeker de moeite waard om te checken. Naarmate Frampton ouder wordt, gaat zijn muziek van 70's softrock meer richting een stevige AOR. Je kan er ook niet van houden, maar ik vind het wel erg lekker.

avatar van vigil
bikkel2 schreef:
Maar live krijgt het zonder meer wat peper.

Het blijft gewoon jammer dat de man bij het grote publiek (tenminste in Europa dan) slechts bekend is van twee redelijk suffe liedjes al helpt het te veel draaien op de radio van de bekendste van de twee ook niet mee.

Wat Vigil zegt.

Alsof Marillion een one-hit wonder is, of Black Sabbath, of a-ha... etc.

Een beetje muziekkenner die duikt in de platenbakken en zoekt verder. Frampton heeft zoveel meer te bieden dan 1 livedubbelaar en wat softrockplaten.
De sympathieke zanger/gitarist/composer heeft zoveel moois gedaan. Zijn laatste mini-album is ook weer erg bijzonder te noemen...

avatar van LucM
Peter Frampton zal altijd geassocieerd worden met de hit Show Me the Way maar dat vind ik nog steeds een ijzersterk nummer (in deze live-versie althans). Baby, I Love Your Way werd ook op single uitgebracht maar vind ik minder (het werd een kleinere hit). Met The Herd (psychedelica, nadien meer symfonische rock) en Humble Pie (bluesrock) was hij toch ook redelijk succesvol maar relatief weinigen kennen nu deze bands nog.
Dat Peter Frampton nadien weinig belangstelling kreeg is niet verwonderlijk. Het popklimaat was danig veranderd met de opkomst van de punk & new wave en de disco.

avatar van Droombolus
Ik heb Steve Marriott heel hoog zitten maar voor mij was het einde oefening met Humble Pie na het vertrek van Frampton.....

Droombolus schreef:

Amper. Smokin' is weergaloos. Veeg Clem Clempson niet zomaar van tafel.

avatar van Droombolus
Clempson is een prima gitarist maar ik vind 'm beter tot zijn recht komen bij bijv. Collosseum en Jack Bruce