Xanopticon - Liminal Space (2003)

Electronic

4. Drunxpla (5:36)
  5. Into the Dark (5:14)
  6. Symphwrak (5:59)
  7. Clii (5:20)
  8. The Slow Walk Down (6:13)
  9. Capacitd (7:26)
@ trebremmit

Je begrijpt dus wel mijn kritiek op de soundscapes ?
Dan hoef ik mij niet nader te verklaren

avatar van trebremmit
Nee dat begrijp ik niet maar dat leg je wel uit en wat je zo slecht vindt aan de beats lees ik nergens.

avatar van jurado
De beats lijken te zijn ingekleurd door een persoon met een behoorlijke geestelijke vertraging.

De muzikale genialiteit ontgaat mij hier volledig , nergens is dit album boeiend en/of spannend .
Iedereen kan wel "mooie" soundscapes maken als de reverbkraan helemaal wordt opengedraaid.

avatar van orbit
Te vergelijken met een op hol geslagen flipperkast deze muziek.. zeker geen standaardwerkje, maar ik luister dit nog steeds niet graag. Iemand als Datach'i vind ik dan al ietsjes beter. Maar breakcore zal wel nooit mijn favoriete genre worden. Lastig om op waarde te schatten dus.

avatar van jurado
Nou ja als het nog ergens heen ging , ok!
Dit is gewoon niet zo goed als wordt beweerd.
Een hoop gebral weinig om het lijf laat ik het daar ophouden.

thejazzscène
Hoewel ik nooit echt zo'n hechte band heb gehad met de extreme harde zware kern van de elektronische genres kan ik sommige albums wel appreciëren. Vooral als zulke albums meer diepgang bieden dan het uiteindelijk leek of dan je verwachtte.
Liminal Space is daar één van. Gelukkig dat we hier nog enkele fanatiekelingen hebben die toch steeds hun smaak doordrukken door hier en daar te gaan lobbyen. Dat heeft bij mij niet altijd een even succesvol resultaat maar hier is dat toch anders.
Dit album heeft ondanks het gewelddadig sfeertje (dat volgens mij in breakcore-kringen niet onbekend is) waar het zich in bevind wel prachtige muren van geluid.

Het is niet elke luisteraar gegeven dit plaatje uit te zitten. Velen zullen op het puntje van hun stoel zitten door het chaotisch klinken ervan. Een getraind oor is hier voor nodig want op zich gaat het hier helemaal niet om chaos of oorlog.
Dit is een improvisatie met machines zoals dat in elk ander genre eveneens gebeurt. Energie komt op die manier uiteraard vrij maar moet dat dan meteen gelinkt worden met een vorm van agressie?

De luisteraar volgt een avontuurlijk parcours van geluiden en de muziek trekt hem naar hoogten die hij nooit meemaakte in het genre. Prachtige synthesizergeluiden golven op de achtergrond en ideale geluidscombinaties van percussies zorgen voor zulke ideale sferen.
Knappe plaat maar niet zo toegankelijk en enkel perfect werkend in de juiste omgeving.

thejazzscène schreef:
Hoewel ik nooit echt zo'n hechte band heb gehad met de extreme harde zware kern van de elektronische genres, ...

Dat is misschien toch iets te cru gesteld.

jurado schreef:

... geestelijke versnelling.

Maar sowieso is het wel een plaatje waar de echte chaos na een tijdje verdwijnt .. zoals met de meeste chaotische muziek trouwens.

avatar van jurado
Chaos? mmm .....wat vindt je van rommel?

Btw ..geestelijke versnelling , is dat iets nieuws?

jurado schreef:
Chaos? mmm .....wat vindt je van rommel?

Da's een kwestie van perceptie en inzicht.

avatar van trebremmit
Jurado luister je wel vaker breakcore of hou je er helemaal niet van?

tuktak
deze plaat mist gewoon diepgang, het knispert wel leuk en lijkt hectisch te wezen, maar bevat weinig lagen. de 2e, of 5e luisterbeurt valt er dan ook niks nieuws te ontdekken. leuk voor de liefhebber, maar dat is jan smit bv ook voor de liefhebber.

avatar van Onderhond
Hetzelfde kan al even makkelijk gezegd worden van AT's ambient werk. Moet je al op zoek gaan naar een tweede laag. Allemaal stoere praat hoor, maar echt veel wordt er uiteindelijk niet gezegd.

tuktak
dus? weet jij meer te zeggen dan?

avatar van Onderhond
Dat alle muziek leuk is voor de liefhebber ... maar dat is Jan Smit natuurlijk ook.

Het valt me gewoon op dat er erg veel berichten geplaatst worden waar je al even makkelijk de naam van dit album kan vervangen door eender welke artiest/album. "Leuke" oneliners die niet terugslaan op specifieke elementen van dit album.

tuktak
alles is onjuist als je je er niet mee identificeren kan. als iemand het verwoord vanuit een positieve context zal je er ongetwijfeld minder moeite mee hebben.

"De tracks op het album zijn niet echt gevarieerd qua concept, maar zijn onderling wel verschillend genoeg om niet te gaan vervelen."

wedden dat iedereen liminal space van xanopticon zal zeggen als ze deze quote zien!

wake up...

avatar van Onderhond
alles is onjuist als je je er niet mee identificeren kan.

Pertinente onzin.

leuke oneliner...

doe ik er ook nog eentje: de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.

avatar van Onderhond
Beetje domme oneliner aangezien jij je enkel richt op een zinnetje uit een nogal ruim bericht waar wél verder op specifieke elementen van het album ingegaan wordt. Maar toch leuk geprobeerd ofzo.

En het blijft trouwens pertinent onzin wat je zei, leuke oneliner of niet. Kritiek valt best te plaatsen en is zodoende zeker niet "onjuist", maar met een uitspraak als

is niemand wat. Kan ik bij élk album met een beat zetten. Als ik beat vervang kan ik het zelfs bij alle 148.458 albums op MM zetten. Het zegt verder namelijk helemaal niks.

avatar van jurado

sorry hier ontgaat mij volledig de inhoud van bovenstaand bericht.
Volgens mij ben ik er erg duidelijk in hoe ik over dit album denk.

Onderhond schreef:

"Zeer opvallend is hoe minutieus (vul zelf een willekeurige naam in) er in slaagt z'n nanosamples om te zetten tot een muur van ritmisch geluid, zonder te verzuipen in willekeur en banaliteit."

"Het lijkt wel of elke pop, click, bass, clap, hihat eerst gewikt en gewogen is voor hij werd toegevoegd."

"Nee, doe dit maar tijdens een mooie ondergaande zon, rustig met een glasje Duvel in de nabijheid"

idd ontzettend specifiek...

je opmerking over zogenaamde inhoudsloze opmerkingen is gewoon misplaatst, daar het niet om een zin gaat maar om een verhaal, een overbrenging van gevoel om muziek een plek te geven. want dat is wat muziek is, gevoel.
prima, dat jij dat gevoel overbrengt op papier door middel van je muren en weegschalen en ondergaande zon, maar blijkbaar heb je een gebrek aan persoonlijke reflectie om te bevatten dat je zelf deel bent van je eigen kritiek.

Onderhond schreef:

tuktak schreef:
idd ontzettend specifiek...

Eh, volgens mij zij er inderdaad maar weinig albums waarover je dit kan zeggen. Bij pop/rock etc. gaat het sowieso al niet op en bij electronica als ambient, drum n bass (met van die 'standaard' beats), trance of weet ik wat, lijkt me dit ook allemaal niet van toepassing.

Je zou het misschien bij een paar artiesten als Datach'i, Autechre of VSnares kunnen invullen, maar zelfs dat vraag ik me af.

Verder denk ik dat we het maar weer eens over het album/de muziek moeten hebben.

tuktak
bij pop wordt er meer gewogen dan bij welk ander genre...los van het feit dat het sowieso niets zegt of iets gewikt en gewogen is, het is de gedachte die je hebt bij een plaat die ertoe doet. blijkbaar klinkt het als een goed/logisch geheel aan geluid, een gevoel dus. net als iemand anders voelt dat "de beats lijken te zijn ingekleurd door een persoon met een behoorlijke geestelijke vertraging. "
de opmerking dat beats zijn gewikt en gewogen, of dat de beat is gemaakt door een persoon met geestelijke vertraging hebben dezelfde inhoud(sloosheid zo u wilt...)

en tuurlijk gaat dat ook op voor andere electronische muziek, drum n bass is juist een genre dat als voorbeeld kan dienen zelfs. dat genre staat juist bekend om het vele samplegebruik en het plaatsen van korte geluiden om polyritmes te genereren. niet alle drum n bass uiteraard (er is veel rommel), maar er zijn genoeg voorbeelden om dat te onderbouwen indien nodig. misschien is dat gewoon te subtiel; zoals ik al aangaf vind ik deze plaat nl erg plat, en dat komt juist omdat de lagen allemaal op hetzelfde niveau liggen, waardoor er na 1 keer luisteren geen verrassing meer is. dan klinkt het misschien wel heel knap als je er gewoon naar luistert, maar in feite is dat dus niet echt zo. autechre is trouwens dan een voorbeeld van gelaagde muziek. luister eens autechre (lp5 ofzo), en dan deze plaat, dan denk ik dat iedereen het verschil zal horen productietechnisch.

tuktak schreef:

Volgens mij werd er hier (niet voor niets) gesproken over 'nanosamples' en 'een muur van ritmisch geluid'. Ik moet de eerste dnb nog horen waar zoveel detail in zit, of waar een muur van geluid wordt opgetrokken.

Overigens hoor ik (met name op koptelefoon) na 20x nog steeds nieuwe dingen in deze plaat en vind ik hem absoluut niet plat. Hier valt voor mij net zoveel in te ontdekken als in recente Autechre albums, dus het zal wel aan een verschil van onze perceptie liggen ofzo.

thejazzscène
Klopt wat je zegt tuktak: er zijn weinig verschillende lagen die over elkaar vloeien (zoals bij AE). Hoewel er toch een heel spectrum aan geluiden te vinden is in dit album. Als je hier hetzelfde principe van de Autechre-layers zou toepassen, krijg je een veel te abstracte plaat (wat nu nog, gelukkig in beperkte mate is).
Het zou te zwaar om luisteren worden en zelfs jij zou de verschillende layers niet meer kunnen onderscheiden. Deze percussie van blieps en beats is al krachtig genoeg om als solerend instrument te werken. Daar kon enkel nog een 'eenvoudige' gereverbete synthesizer achterkomen (en maar goed ook). Meer zou het luisteren en doorgronden vrijwel onmogelijk maken.

avatar van KampF
Ok, Autechre. Erg leuk. Weet iemand hier wat Xanopticon allemaal gebruikt?

avatar van Gyzzz
Ben het er wel mee eens dat de late Autechre wat verder gaat en ongrijpbaarder is, maar dat doet helemaal niets af aan deze plaat, die écht geweldig lekker loopt en -gelaagd of niet- gewoon ongeveer van begin tot eind klopt.
Er is echt wel gewikt en gewogen, en natuurlijk op een geheel andere manier dan in popmuziek (wat een beetje een scheve vergelijking is), want er zitten gewoon bepaalde patronen in de muziek die er met willekeurige andere samples nooit zo gemakkelijk in zouden vloeien.

Van dit type albums moet je er nu eenmaal niet teveel hebben, omdat je er niet zoveel kanten mee op kunt, maar deze is nu net uitstekend, en daarom net wél een erg relevant album (voor mij).

thejazzscène
Daar ben ik het mee eens.
De discussie van hier boven gaat gewoon over het feit dat het gemakkelijk is om bij experimentele albums te zeggen dat de maker geschift is of achterlijk is.
Als je je op zo'n cynische manier gaat richten tot experimentele genres, ga dan naar populaire genres luisteren want op deze manier maak je het genre en de progressieve manier van denken kapot.
Het is natuurlijk niet dat iets als speciaal, anders, avant-garde of experimenteel omschreven wordt dat het meteen een positieve connotatie moet krijgen. Dat is uiteraard zever.
En er is eveneens een verschil in betekenis tussen rommelig en rommel. Iedereen heeft zijn eigen mening en die moet je respecteren. En een mening kan je (of dat leer je hier althans) staven door de muziek te analyseren en dat te becommentariëren.

thejazzscène schreef:
Daar ben ik het mee eens.

Dat ik dit geen goede plaat vind zegt niet zo zeer wat over mijn muzikaal ontwikkelde gehoor zoals hier wordt beweerd.
Daar mankeert niet zoveel aan, het lijkt voor een aantal liefhebbers van deze plaat niet te verkroppen dat er op en aanmerkingen worden geplaatst ...dat zegt meer over hen dan over mij .

thejazzscène
Nee hoor, van mij mag deze plaat 1,5* krijgen en met de grond gelijk gemaakt worden. Het gaat er mij vooral om dat je je aanmerkingen zoals jij het noemt wel degelijk staaft aan de muziek en dat je niet doet alsof de luisteraars van deze plaat complete imbecielen zijn die naar één of ander gek luisteren en niet begrijpen dat dit rommel is. Dat is totaal misplaatst en hoort niet thuis op een muzieksite, begrijp je.