Charli XCX - brat (2024)

Pop / Electronic
Label: Atlantic

1. 360 (2:13)
  2. Club Classics (2:33)
  3. Sympathy Is a Knife (2:31)
  4. I Might Say Something Stupid (1:49)
  5. Talk Talk (2:41)
  6. Von Dutch (2:44)
  7. Everything Is Romantic (3:23)
  8. Rewind (2:48)
  9. So I (3:31)
  10. Girl, So Confusing (2:54)
  11. Apple (2:31)
  12. B2b (2:58)
  13. Mean Girls (3:09)
  14. I Think About It All the Time (2:15)
  15. 365 (3:23)
  16. Hello Goodbye * (3:39)
  17. Guess * (2:22)
  18. Spring Breakers * (2:22)
avatar van Snoeperd
LucM schreef:

Er zijn ook tal van recente albums die ik hoog heb gequoteerd zoals Beth Gibbons - Lives Outgrown. Ik blijf niet vasthangen aan een bepaalde periode, ik kan zowel diverse albums uit de jaren '50 als albums uit 2024 waarderen.

Ik vind dit ook een oneindig goed album van Beth, maar dit album is nou niet bepaald vernieuwend en had ook prima uitgebracht kunnen zijn in de jaren '90. Haar bandje, Portishead, vernieuwde in de jaren '90 samen met Massive Attack door de introductie van triphop. Terecht hebben die albums ook klassiekersstatus verworven.

Charli XCX, A.G. Cook & consorten introduceren nu de hyperpop en vernieuwen daarmee de muziek. Zeker weten doe ik het niet en de tijd zal het leren, maar over twintig jaar bestempelen we brat ook als een vernieuwende klassieker. 2024 zou een meer versnipperd muzieklandschap kunnen zijn ja, maar als ik het over Portishead of Massive Attack heb met veel vrienden, kent driekwart dat ook niet. Toch hebben deze platen wel een klassiekerstatus verworven.

avatar van Fathead
De vraag of dit een toekomstige klassieker gaat zijn lijkt mij nooit relevant bij een nieuwe plaat. Laten we ons er potverpielekes gewoon over verheugen.

Deze veertiger vermaakt zich er behoorlijk mee, het is heel fris en creatief. Dat vindt mijn dochter van 16 trouwens ook.

Ik zet graag hoog in, nu ook weer, 4,5* van deze oude man.

avatar van Gretz
LucM schreef:

5. De muziekwereld is danig versnipperd dat het onmogelijk is om alle genres en stromingen te volgen, iedereen doet aan muziekbeleving in zijn eigen bubbel. brat van Charlie XCX is in sommige kringen misschien een klassieker maar ik weet zeker dat vele muziekliefhebbers daar niets van kennen omdat hun interesse elders ligt. Zo ken ik ook mensen die nooit iets hebben gehoord van Taylor Swift. Albums als bv. Thriller, Nevermind of Abby Road hebben een blijvende impact. Dit zal wellicht nooit het geval worden met brat.

Mensen die nooit iets gehoord hebben van TayTay zijn geen muziekliefhebbers

Op basis van het overweldigende succes en de wereldwijde aandacht die brat krijgt zou je kunnen stellen dat het album rap op weg is naar de status van een moderne klassieker. Ik zou het bijvoeglijk naamwoord 'moderne' echter pas weglaten zodra we een aantal jaar verder zijn. De tijd zal natuurlijk moeten uitwijzen of brat blijvende populariteit houdt. Vooralsnog zijn de voortekenen gunstig:

The album received widespread acclaim from music critics, debuted at number two on the UK Albums Chart and reached the top ten in twelve additional countries, including the United States, where it debuted at number three, her highest-debuting album to date. According to Metacritic, it is the highest-rated album of 2024 and the 16th-highest-rated album of all time as of July 2024. A deluxe edition with three additional tracks was released on 10 June 2024. The album's cover art and aesthetic became a popular Internet trend, and were notably co-opted by U.S. Vice President Kamala Harris' 2024 presidential campaign, which Charli XCX endorsed.

Zelf voorspel ik dat brat in the long run op zijn minst dezelfde impact zal krijgen als Taylor's 1989 en Lana's Norman Fucking Rockwell! (mogelijk meer als Harris de eerste vrouwelijke president 🇺🇸 wordt en brat daar een grote bijdrage aan heeft geleverd.) Tijdloze albums die ook in komende decennia populair blijven en consequent tot het beste werk van de artiesten wordt gerekend. In het steeds meer versnipperde media-aanbod is dat al een uitzonderlijke prestatie. Je kunt recente albums die brede bijval krijgen van zowel critici als publiek niet 1 op 1 vergelijken met bepaalde genreklassiekers uit het verleden, in een tijd waarin er nog geen consumenteninternet bestond. Voor MJ, Nirvana en The Beatles was het feitelijk makkelijker om voor een bepaalde periode het muzieklandschap enorm te domineren. Ze hoefden eigenlijk alleen de mainstream radio/tv mee te krijgen en voor een goede distributie via de platenzaken te zorgen. M.a.w. een handjevol overtuigende pluggers was eigenlijk al genoeg. Deze namen hadden daarnaast ook minder sterke concurrentie dan het gros van de artiesten vandaag de dag.

avatar van Gretz
Yield schreef:
Je hoeft niet te twijfelen mijn beste, want over 1 a 2 jaar draait niemand Brat van Charlie XCX nog (behalve vriend TornadoEF5) en is Charlie XCX links en rechts al ingehaald door een nieuwe ster aan het firmanent. Autotune is vervangen door AI en in stoffige zolderkamers draaien de steeds ouder wordende Boomers hun klassieke albums van The Beach Boys en The Beatles met betraande gezichten. Maar misschien zit ik er helemaal naast.

Lol, dit riepen sommige OLM'ers 10 jaar geleden ook over Taylor Swift. En 7 jaar geleden over Ed Sheeran en Dua Lipa. En 4 jaar geleden over The Weeknd. En zo zijn er tal van grote popsterren die over langere tijd populair blijven

Sommige mensen zitten zo vast in hun eigen smaak dat ze niet willen begrijpen waarom de muziek van een bepaalde artiest zo aanslaat. Hun gebrek, maar ik snap niet dat ze er voortdurend over blijven klagen.

1,0
Het positieve van brat zou inderdaad kunnen zijn dat Kamala Harris hierdoor Donald Trump verslaat.

Gretz schreef:

Ik merk trouwens dat je vrijwel alleen stemt op albums na 2000. Dat is je goed recht maar verwijt anderen dan niet ze vast in hun eigen smaak (of tijdperk) zitten (ik denk dat ik één van de meest diverse muziekliefhebbers ben op MuMe).

avatar van Mjuman

LucM schreef:
Taylor Swift is inmiddels een gevestigde waarde, zij wordt ook gewaardeerd door het 'alternatiever' publiek. Ed Sheeran en Dua Lipa hebben enkele leuke hits achter hun naam maar écht belangwekkend in de pophistorie zijn zij niet.Overigens is het gemakkelijker om (in de hitlijsten) te handhaven omdat de muziekwereld weinig evolueert en geen overheersende trend meer is. In de jaren '60 en '70 bv. volgden de trens elkaar snel op, wat op een bepaald moment hip was, was enkele jaren nadien weer out.

Tja, wellicht ook bekend in het Zuiderbuurland, maar een bekende Nederlands gezegde luidt: eigen roem stinkt. Afgaand op je stem- en luistergedrag ben ik van mening dat die uitspraak van jou weinig om het lijf heeft, getuige alleen al de door jou genoemde voorbeelden, zoals het noemen van Ed Sheeran en Dua Lipa in één adem.

De trend in de muziekwereld is inderdaad - en dat is iets wat door Hester Carvalho (van het NRC) al 20 jaar geleden is geconstateerd - helemaal gefragmenteerd. Zelfs Harry de Hork, uit Boerenkoolstronkeradeel kan inmiddels via de Gluurbuis een publiek aan zich binden. Het succes van Suzan en Freek, Maaike Ouiboter en nog meer artiesten spreekt wat dat betreft boekdelen. Maar commercieel succes is geen garantie voor intrensieke kwaliteit, net zo min als commercieel succes uitsluit dat een song wel degelijke (artistieke) kwaliteit heeft.

"Trends volgen elkaar snel op" is ook een manier om ernaar te kijken, maar - D&B bestaat al ruim 25 jaar en toch duiken daar steeds weer leuke, nieuwe dingen op, mits je open oren hebt en ook "dubstep" is inmiddels al weer 20 jaar oud en Burial nog steeds actief; dan kan je niet zeggen dat zoiets nu "out" is. Het woord "out" an sich is zeker zelf ook "out".

Dat hele stuk heeft een behoorlijk zure lucht - zet gewoon de ramen (ook dat van je mind) open. Het zal je trouwens verbazen hoeveel jongere users hier gewoon Krautrock (Can, Amon Düül) , PinkFloyd, psychedelic draaien; gewoon onder invloed van de hedendaagse muziek die ernaar verwijst.

En iemand verwijten dat ie alleen op albums van na 2000 stemt, vind ik eigelijk erg 'lame' - dat is de muziek die gelijk opgaat met die generatie, die ahw een soort anker vormt; begrijpelijk dat die muziek dan een prioriteit heeft. En verder stemgedrag zegt verder weinig over waar je naar luistert. Ik stem lang niet op alles waar ik naar luister - om meerdere redenen.

************
Overigens heb ik het album vandaag voor de tweede keer in zijn geheel, via Tidal, beluisterd en er zaten gewoon aardige vondsten bij. Volgende keer zal ik de track lsiting erbij pakken en wat notities maken.

1,0
Dat de muziekwereld helemaal gefragmenteerd is heb ik ook al diverse keren gezegd op MuMe. Maar het is onmogelijk je te verdiepen in alle genres en mijn muzikale interesse is breed, dat kun je niet ontkennen.

Mensen die nooit iets gehoord hebben van TayTay zijn geen muziekliefhebbers

Ik vind dat wel kort door de bocht. Natuurlijk, Taylor Swift is de grootste popster op dit moment maar dat betekent lang niet dat iedereen haar muziek beluistert (ik kan haar wel waarderen).

LucM schreef:
[...] maar verwijt anderen dan niet ze vast in hun eigen smaak (of tijdperk) zitten (ik denk dat ik één van de meest diverse muziekliefhebbers ben op MuMe).

Het verschil is echter dat Gretz niet snel het tegendeel zal beweren, en zich bewust is van het frame waarin hij luistert. Ik vind deze arrogantie behoorlijk stuitend. Je luistert vooral veel, maar het is nou ook weer niet zó divers.

avatar van TornadoEF5
LucM schreef:

Vroeger verdiepte ik mij ook in lijsten maar die zijn ook steeds minder relevant mede door de muzikale versnippering. In sommige lijsten van 2024 zal misschien brat bovenaan staan maar andere dan weer bv. Beth Gibbons (vind ik oneindig veel beter dan brat), in hiphoplijsten een hiphopalbum, in metallijsten een metal-album etc. etc. Als je bv. de albumlijsten van 1967 bekijkt staat in iedere lijst Sgt. Peppers en het debuut van The Doors en Velvet Underground bovenaan (albums met een blijvende impact en invloed).

Dat klinkt ook wel een beetje idioot hé.

Uiteraard zal BRAT niet de metal- en hiphoplijsten domineren. Want dat is geen metal en hiphopplaat. En in 1967 was er nog geen sprake van...metal en al zeker geen hip hop.

En je zegt zelf ... zal brat misschien bovenin staan, samen met eventueel Beth Gibbons. Je hebt het in 1967 over Sgt. Peppers, The Doors, The Velvet Underground... dat zijn er ook alweer drie hé.

Beetje zure en idiote reactie, vind ik nergens voor nodig. Ik ben niet bezig met die drie af te kraken. Ik vind dat ook tijdloze albums en als er een tijdloos album uit 2024 komt, zal het dit album zijn. Of je dat nu wilt of niet.

Is het jouw ding niet, goed, dat is jouw recht. Maar of dit album als klassiek/tijdloos of niet zal bestempeld worden, zal niet door jou bepaald worden.

avatar van Arrie
LucM schreef:

(ik denk dat ik één van de meest diverse muziekliefhebbers ben op MuMe).

Iets met Dunning Kruger...

avatar van TornadoEF5
Een diverse muzieksmaak hebben is heel moeilijk en de mensen die beweren dat ze het zijn, zijn het eigenlijk vaak ook niet. Ik heb niet de pretentie een diverse muzieksmaak te hebben, want ik heb dat niet. Ik kan veel stijlen waarderen, zoals jazz en hip hop maar dat betekent niet dat ik er hele dagen non-stop naar kan luisteren. Ik heb ook mijn voorkeuren, en dat is oké. Bij muziek is dat sowieso een lastige. Bewust zijn daarvan is al één stap. En op MuMe hoeft dat geen probleem te zijn, want elke stijl heeft zo wel zijn fans met gebruikers die er veel kennen, en zo zal ik dan ook wel weer stijlen hebben waarin ik dan weer van waarde in kan zijn.

avatar van Koenr
Gelukkig weten we nu dat in de hip-hop lijst van 1967 The Beatles ook domineren.

1,0
Natuurlijk zijn er genres die mij beter liggen dan andere (bv. van schlagers, pure noise en hardcorehouse moet ik weinig of niets van hebben) maar ik ben steeds bereid nieuwe muziek te ontdekken en te beluisteren (daarvoor dient MuMe). Er zijn velen die zich in een specifiek genre specialiseren zoals bv. metal- en hiphopliefhebbers en ik heb daar ook niets op tegen.

avatar van Koenr
Maar daar heeft niemand iets op tegen en daar gaat de discussie toch ook helemaal niet over?

Hoewel jij bereid bent om nieuwe muziek een kans te geven en te luisteren, wil dat niet zeggen dat jij beter kan inschatten wat de culturele impact van dit album is, dan een hele generatie aan tieners en twintigers die de impact van dit album vanaf het moment van release dagelijks voelen. Daar gaat het om.

1,0
Je kunt moeilijk onmiddellijk na release de culturele impact van een album bepalen.
Nu heb ik zopas de albumlijst bekeken Ultratop Albums Top 200 - ultratop.be. brat verkoopt behoorlijk maar merkelijk minder dan de albums van Billie Eilish en Taylor Swift. Maar dat zijn de grootste idolen op dit moment.

avatar van Koenr
Er was een hele generatie die 60 jaar voor jou is geboren die The Beatles ook wegzette als een hype en als langharig tuig. Je klinkt niet heel anders.

Het gaat niet om de verkoopcijfers. Ik zie wekelijks tientallen referenties naar dit album langskomen, Instagram staat vol met brat summer-variaties, ik kan me voorstellen dat het nog extremer is op tik-tok. Die campagne van Harris komt ook niet ineens uit de lucht vallen. Dit album heeft nu al een grotere culturele impact dan welke andere release ook dit jaar, dat is haast niet te negeren en heeft ook niks met de kwaliteit van of mijn mening over het album zelf te maken. Verder is het inderdaad nog maar afwachten hoe blijvend en groot die impact daadwerkelijk is over 10 of 20 jaar.

Maar we vallen allebei in herhaling.

1,0
Ik ben niet actief op Instagram of tik-tok, daar kan ik niet over mee spreken (en voor mij telt alleen de muziek zelf). Er zijn albums die ik 5* of 4,5* heb gegeven maar nauwelijks bekend zijn bij het grote publiek (en dus geen impact).

avatar van Fathead
Hier mag wel wat moderatie overheen wat mij betreft...

LucM schreef:
Ik ben niet actief op Instagram of tik-tok, daar kan ik niet over mee spreken

Exact, onder meer daarom ben je verre van de juiste persoon om een gewogen oordeel te vellen over de culturele impact van dit album op dit moment.

avatar van Juul1998B
Deze hele discussie is gewoon Boomer vs huidige generatie in het kwadraat, ik vind het zo vermakelijk en toepasselijk op de huidige samenleving
P.s. Brat is het beste album ooit, beter dan de beetels. Groet.

Koenr schreef:

Ik heb nooit beweerd dat dit album nu geen impact heeft, ik vind het gewoon nergens op slaan om dit album nu al een tijdloze klassieker te bestempelen. Doe ik met geen enkel album uit 2024 al zijn er een aantal die ik uitstekend vind.

avatar van Arrie
LucM schreef:

Ik denk dat we het daar allemaal wel over eens kunnen zijn.

Juul1998B schreef:
P.s. Brat is het beste album ooit, beter dan de beetels. Groet.

Jij hebt voor een deel een andere muzieksmaak en dat respecteer ik. Creed (die in jouw top-10 staat) vind ik verschrikkelijk maar heeft ook zijn fans. Van The Smiths en mindere mate The Cure en Sufjan Stevens ben ik wel fan.
Maar uit jouw top-10 ben ik Turnpike Troubadours aan het beluisteren en dat valt heel goed mee.

avatar van Slowgaze
Ik dacht dat Luc al een maand of zo geleden had gezegd dat-ie ophield met deze discussie.

avatar van Juul1998B
Ach, luc bedoeld het goed en ik moet zeggen dat ik het kan waarderen dat hij dit album probeert.
Ook behandeld hij een ieder met respect dus wat dat betreft petje af.
Maar die 1* vind ik echt niet kunnen hoor