aERodynamIC schreef:
Je draait Lux flink wat keren achter elkaar en het overdondert.
En dan gebeurt het.... je besluit er nu eens echt heel goed voor te gaan zitten maar dan met een koptelefoon op om vervolgens de zeldzame muzikale bliksemschicht te ervaren die je eens in de zoveel tijd raakt. Het moment was daar. Waar Lux me al wist te pakken, wist het nu ook te raken. De omslag was er.
En met die omslag was er sprake van de ultieme magie die Lux voor mij is.
Voorheen had ik niet zoveel met Rosalía en ik moet dan ook bekennen dat ik vooraf totaal niet met deze release bezig was, laat staan dat ik in de gaten had dat het iets bijzonders zou moeten gaan worden. Compleet gemist. En dat maakt deze release extra leuk voor mij.
En bijzonder is het: bijna alle platenzaken melden al dat het album niet meer leverbaar is en dat we moeten wachten tot eind november voor nieuwe persingen. Dan is er dus iets gaande, zoals het zich ook al uitte in de talloze recensies die dit album als soort wereldwonder wisten te bewieroken.
Of dat terecht is zal altijd persoonlijke smaak zijn. Ik ben nog steeds van mening dat dat iets te veel van het goede is. Fado en flamenco in een modern sausje met juist het bombastische karakter als meest opvallende kenmerk inclusief wat moderne gekkigheidjes. Ja, dat ligt er soms net wat te dik bovenop. Alsof het móét opvallen, terwijl het dat eigenlijk uit zichzelf zou moeten doen. Meer hoofd dan hart.
Maar waar het bij mij de eerste draaibeurten vooral hoofd was is het dus ook hart geworden. Nu hou ik sowieso wel van orkestrale bombast, dus dat zat al wel goed. Maar Lux had net dat zetje nodig om de totale euforie bij mij te bewerkstelligen. Is het meedoen aan de hype? Nee, want dat zou genoeg reden zijn voor mij om het links te laten liggen, dat is dan wel de snob in mij. Het is juist de hype die me de weg wees naar dit album en ik ben blij de sprong gewaagd te hebben in navolging van alle enthousiasme overal.
Want wat is dit een schitterend album. Hypnotiserend, bezwerend en vooral bloedmooi. Een album waar nog veel emoties bij zullen komen verwacht ik. Op alle vlakken: bewonderend, emotioneel, waarderend.
Hier zitten zulke mooie momenten tussen waardoor ik ook niet echt een favoriet nummer kan aanwijzen. Lux is namelijk een vijftig minuten durende trip die je in z'n geheel moet ondergaan.
Of je verzuipt erin en constateert dat het je ding niet is of je verdwaalt in de pracht ervan en constateert dat dit een klassieker in wording is. Nu al? Ja, nu al! Voor mij wel.....
Mooi omschreven, ik herken wat je zegt. Van Rosalía had ik al wel eens wat filmpjes gezien en haar vorige, op reggaeton geïnspireerde album Motomami kon me ook wel redelijk bekoren, hoewel ik daar altijd alleen wat losse nummers van heb geluisterd. Maar dit album sloeg wel meteen in als een bom. Bij mij sprak LUX wel meteen het hart aan. Dat heeft er denk ik ook mee te maken dat ik erg van de Spaanse en Latijns Amerikaanse cultuur hou en de Spaanse taal ook machtig ben, zodat de teksten die in het Spaans worden gezongen me vrijwel meteen in het hart raakte. Tel daarbij op dat de fado en arias geïnspireerde muziek die dit album rijk is, me behoorlijk doen denken aan de muziek die mijn moeder vroeger altijd luisterde (Cristina Branco en Cecilia Bartoli) gecombineerd met het orkestrale en door electronica gedreven werk van Björk waar mijn vader juist fan van is, en je zult begrijpen dat dit album me vrijwel meteen kippenvel bezorgde. Het is alsof mijn muzikale jeugd voorbij komt. Alsof Rosalía allerlei muzikale elementen samenvoegt en dat alles precies op z'n plek valt. LUX klinkt ook alsof iedereen die er aan meewerkte wist dat dit een bijzonder project zou worden. Het album klinkt zó gefocust en voelt zo urgent, dat er eigenlijk geen enkel minder moment op staat. En zo heeft Rosalía een postmodern 21e eeuws meesterwerk gemaakt, want dat durf ik LUX inmiddels al wel te noemen.
Zo'n uniek moment waarbij vrijwel alle muziekrecensenten en liefhebbers het met elkaar eens zijn. LUX is echt een bijzonder album.
Het album ontroerd me en houdt me in z'n greep, dat ik er stil van wordt. En dat is me sinds Frank Ocean's Blonde eigenlijk niet meer echt gebeurd met een nieuw studioalbum.
En dan is de voor mij een volledige score ook niet meer dan terecht. Wat een weergaloos fantastisch mooi album is LUX, het brengt werkelijk licht in een toch wel donkere periode.