kistenkuif schreef:
@Musician: elpees kwamen destijds toch niet boven de twee tientjes, dure uitzonderingen daargelaten zoals bijvoorbeeld albums van Geffen en ECM? Je oordeel over Old Ways verbind ik overigens niet expliciet aan de prijs maar vooral aan je reserves ten aanzien van traditionele country. Ik zou overigens behoorlijk humeurig zijn na zo'n relatief dure miskoop. Maar er is hoop! Harvest Moon retourneerde je aanvankelijk ook maar dat album verdiende naderhand toch je ruime goedkeuring.
Ik heb Harvest Moon later beter leren waarderen. En dat komt door de verwijzing naar Harvest. Door Young zelf maar ook in de kritieken.
Harvest is voor mij een 5***** album, uiteindelijk wel wat gevarieerder dan Harvest Moon. Dat laatste album laat ik qua indeling zo'n beetje vallen onder de paragraaf singer/songwriter en dan met southern rock en westcoast invloeden. Later heb ik Harvest Moon inderdaad nog een keer gekocht.
Neil Young was een vooruitstrevend artiest, die al vanaf halverwege de jaren '60 zijn kont tegen de kribbe gooide en altijd werd gezien als blijvende rebellerende jongere. Ook ten tijde van bijvoorbeeld de opkomst van punk en newwave. Hippies hoop in bange dagen. Dat imago werd met Old Ways teniet gedaan. Toen werd hij een bezadigde oudere man die het front had verlaten en leek te kiezen (je wist in 1985 niet wat er nog na Old Ways zou gaan komen) voor een teruggetrokken leven in een reactionaire omgeving en bijpassende countrymuziek.
Dat werd hem niet in dank afgenomen, dat is duidelijk. Tot Trans had Young wel variaties in zijn albums gehad, maar was hij nog nooit dergelijke wegen ingeslagen. En niemand wist waar het naar toe ging. Zoals Stijn zei, hij had persoonlijk (zijn zoon, ook het Geffen proces) eigenlijk ook meer aan zijn hoofd dan hoe hij in vroegere tijden de muziek kon benaderen. Terwijl hij wel altijd werd gezien (en behandeld) als dezelfde man.
Misschien wilde hij ook wel (voor even) die man niet meer zijn, dat kan, zocht hij doelbewust naar andere muzikale wegen. Dat hij daarom wellicht uitkwam op het maken van ongedwongen (country-) muziek met een aardig gezelschap, ver weg van "het front".
Wij kenden zijn gedachtegang en afwegingen niet, in 1985. Maar dat de teleurstelling bij velen groot was, was wel duidelijk.
Enfin, we weten allemaal hoe het is gegaan, daarna. Hij is relatief snel teruggekeerd naar het strijdperk zoals ik het dan maar noem en heeft zich in mijn ogen ondubbelzinnig gerevancheerd met Ragged Glory, gevolgd door Weld.
Het is duidelijk dat Harvest Moon, dat verscheen na Weld, in eerste instantie als weer een behoorlijke stap terug werd gezien, met bijbehorende teleurstelling en al. Maar Harvest Moon blijkt toch van een andere orde dan Old Ways.
Misschien een vreemde gedachte, maar ik vind Harvest Moon door de minimale benadering eigenlijk wel een beetje thuis horen in de sfeer van de live albums Massey Hall en Cellar Door, eerlijk gezegd.