menu

Mijn Updates +
Overig / Algemeen / Laatst gelezen boek

zoeken in:
avatar van Ataloona
Cellulord schreef:
Tanizaki is ook hier een hooggewaardeerde schrijver. Lees je 'em in het Japans?


Neen. Hoewel ik gemakkelijke termen dankzij een ongezonde hoeveelheid bekeken Japanse films en anime goed kan verstaan, ben ik de Japanse taal verder niet machtig. Lezen zou een onmogelijkheid zijn. Dit plaatje komt vanaf Boekmeter.

Ik lees een vertaling door Jacques Westerhoven voor Meulenhoff. Fijn gedetailleerde vertaling met zo nu en dan de informerende voetnoot

avatar van BoyOnHeavenHill
A farewell to arms, één van de meest ontroerende boeken die ik ken. "I felt faint with loving her so much." Denkelijk in mijn top-10 aller tijden.

avatar van Cellulord
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51aw2kTn1WL._SX322_BO1,204,203,200_.jpg

met voordrachten van Maryanne Amacher, Robert Ashley, Philip Glass, Meredith Monk, Steve Reich, James Tenney, Christian Wolff, en La Monte Young

No offence, lijkt mij pittige kost voor een zonnige zaterdagochtend. Bij de tweede cappucino heb ik dit boek maar eens opengeslagen:

https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/2/5/8/4/9200000058234852.jpg

Misterfool
https://www.boekmeter.nl/images/cover/0/519.jpg?cb=1490426243

Hemingway wordt zo nog een van mijn favoriete auteurs.
avatar van panjoe
panjoe (moderator)
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41TC1rW3hxL._SX324_BO1,204,203,200_.jpg
Ooit deed ik een vak uit het curriculum van literatuurwetenschappen, en toen zeiden twee van mijn klasgenoten dat dit hun favoriete boek was. Vanwege de controversiële inhoud en het feit dat het door een Rus was geschreven (eerdere pogingen tot Russische literatuur lezen ben ik gestaakt omdat ik er geen zak aan vond) heb ik lang getwijfeld of ik Lolita wel wilde lezen, maar uiteindelijk (mede omdat ik erachter kwam dat het boek oorspronkelijk in het Engels is geschreven) heb ik me er toch aan gewaagd. Logisch dat het een love it or hate it boek is, maar ik sluit me aan bij de lovers, het is een meesterlijk geschreven walgelijk boek.

De film is ook de moeite waard. Er zijn veel (in)directe, thematische verwijzingen naar boek en film, oa American Beauty. De meest opvallende blijft die in de Kameleon 2 film van Steven de Jong.

Ben na
https://media.bonnierforlagen.se/bokbilder/b/9789146233602.jpg

dit nu aan het lezen:

https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/regular/FC/1/9/4/1/9200000045731491.jpg
avatar van chevy93
Gisteren uitgelezen: Nachtzug nach Lissabon - Pascal Mercier (2004) - BoekMeter.nl
https://1.bp.blogspot.com/_039H8M6IJx8/R7cb85wDcfI/AAAAAAAABSU/Q5QI113EzVo/s320/Mercier%2520-%2520Nachttrein%2520W.jpg

Superlatieven tekort. Een prachtige, verhalende roman over een man die alles achter zich laat om één van de meest kleurrijke personages die ik in een boek tegengekomen ben, na te reizen. Aldaar leert hij alles over het leven van ene Prado. Een filosofische poëet (of poëtische filosoof) die het boek "Um ourives da palavras" geschreven heeft en dit omschrijft het boek perfect: 'Een goudsmid van woorden'.

Zelden kwam een boek zo tot leven en zelden heb ik zo minutieus iedere zin tot mij proberen te nemen uit angst iets te missen van de schoonheid van Merciers taalconstructies.

SOLIDÃO FURIOSA. WOEDENDE EENZAAMHEID.

Is het zo dat alles wat we doen uit eenzaamheid wordt gedaan? Is het om die reden dat we afzien van alle dingen waarvan we aan het eind van ons leven berouw hebben? Is dat de reden waarom we zo zelden zeggen wat we denken? Waarom anders houden we vast aan al die ontwrichte huwelijken, leugenachtige vriendschappen, saaie verjaardagsdiners? Wat zou er gebeuren als we al die dingen zouden opgeven, een eind zouden maken aan de sluipende chantage en voor onszelf zouden kiezen? Als we onze onderdrukte wensen en onze woede over de slavernij waaronder we lijden vrijuit zouden uiten? Want de gevreesde eenzaamheid – waaruit bestaat die eigenlijk? Uit de stilte van de verwijten die we dan niet te horen zouden krijgen? Uit de niet meer aanwezige noodzaak met ingehouden adem stilletjes over het mijnenveld van echtelijke leugens en amicale halve waarheden heen te stappen? Uit de vrijheid bij het eten niet tegenover iemand te moeten zitten? Uit de enorme hoeveelheid tijd waarover we komen te beschikken als het spervuur van afspraken is opgehouden? Zijn dat geen heerlijke dingen? Is dat geen paradijselijke toestand? Waarom zijn we er dan zo bang voor? Is het in laatste instantie een angst die alleen bestaat omdat we nog nooit hebben nagedacht over de aard ervan? Een angst die ons is aangepraat door gedachteloze ouders, leraren en priesters? En waarom zijn we er eigenlijk zo zeker van dat de anderen ons niet zouden benijden als ze zouden zien hoe groot onze vrijheid is geworden? En dat ze dan niet ons gezelschap zouden opzoeken?

Tom Sharpe - da's echt goed, vlot geschreven en humoristisch ook; hier staat ook nog The Great Pursuit. Sharpe staat in een Britse, tongue-in-cheek traditie, waarin je bijv ook nog Malcolm Bradbury (The History Man) vindt en David Lodge (Nice Work bijv - lees dat boek en het beeld van hoofdpersoon in auto en The Power of Love blijft je bij). Imo bewijst dit ook de trefzekerheid van de beschaafde Britse humor. Het toeval wil nog eens dat zowel Lodge als Bradbury literatuurwetenschappers zijn.avatar van Lonesome Crow
Weg uit Wassenaar
Een tocht door het leven van Boudewijn Buch

F.Mouws

Was al verschenen in 2004 en men dacht dat de archieven van Boudewijn Buch nog voor 30 jaar niet in te zien zouden zijn.
Eva Rovers kreeg toch toestemming en heeft een paar jaar geleden de definitieve biografie geschreven.

Echter dit boek is er prima naast te lezen, staan toch nieuwe feitjes in over deze charmante fantast.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Schaduw van de wind van Zafon: werkelijk grandioos!Gast
geplaatst: vandaag om 19:43 uur

geplaatst: vandaag om 19:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.