menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / 1990's time for vigil, een retrospectief

zoeken in:
avatar van herman
vigil schreef:
Een plekje hoger vinden we de acid house van Wood Allen met Airport '89. Een track die zoals de titel al aangeeft in 1989 al op single verscheen. Een typisch product uit die tijd en waar de eerste Turn up the Bass cd's mee vol stonden. Slechts 1 week in de lijst. Ik ben benieuwd wat herman er van vind. Ik vind het in ieder een op zich lekker maar verder weinig onderscheidend nummer.

Daar ben ik het wel mee eens. Het klinkt wel lekker, maar het is zeker geen uitschieter. Kan ook zijn dat ik hem wel eens eerder heb beluisterd voor het topic dat nu in 1993 is, maar dat ik hem inmiddels weer vergeten was... Het meest memorabele is eigenlijk ook de slechte artiestennaam.

Mooi nummer van Del Amitri trouwens wel. Die hadden toch wel wat fijne singles in die jaren.

avatar van ranja
Joan Jett was altijd al wel van de covers - neem haar grootste hits I Love Rock'n'Roll en Crimson and Clover - destijds bracht ze een echt coveralbum uit wat ook zo gepresenteerd werd. Naast Dirty Deeds van Ac/dc ook oa Love Hurts (everly brothers) en Pretty Vacant (sex pistols). Over het algemeen prima versies al ben ik enigzins bevooroordeeld als het om Joan gaat

avatar van pureshores
vigil schreef:
UK week 12Op 28 vinden we met Orbital een duo waarvan het ook ondenkbaar is dat het in Nederland de singlelijsten zou halen. In Engeland gelukkig wel zoals ze gelijk al bewezen aan het uiterste begin van hun carriere met het voor dat moment uiterst hippe Chime. Ook deze single bleef zeven weken in de lijst met een 17de plek als beste resultaat. Het zal collega pureshores goed doen vermoed ik zo.
ORBITAL CHIME - YouTube


die zaten toen nog niet op mijn radar, begon pas met Satan een stuk later. Maar zeker waar dat dit nooit hier zou hebben kunnen charten, behalve The box in 1996

avatar van pureshores
Top 40 1990, week 13 part 1


In week 13 staat Sinead 'O Connor voor de 7e week op 1!!!

De alarmschijf van vorige week van Gary Moore is de op 1 na hoogste nieuwe binnenkomer, op plaats 27.
Uiteindelijk zal Oh pretty woman 9 weken top 40 halen met een vijfde plaats als hoogste plek.
Dit zei vigil erover in week 12:
De alarmschijf van week 12 komt in handen van rock/blues gitarist Gary Moore die toch een soort van opeens in het begin van de 90's een aantal zeer grote hits had. Oh Pretty Woman is een samenwerking met veteraan Albert King. Gierende gitaren met een vette bluessaus, het bracht Moore geen windeieren.
Gary Moore - Oh Pretty Woman - YouTube

Op 39 de 1e van dus 6 binnenkomers, de veteranen van Motown The Temptations.
In 1990 nog actief bezig blijkbaar, Soul to soul komt dus binnen op 39 en zal slechts tot 34 reiken met 3 weken top 40. Het nummer klinkt soulbest maar wel wat gezapig en op oude leest, wars van trends in rnb.
The Temptations - Soul To Soul - YouTube

Andere oudgedienden vinden we op 38, Supertramp met de klassieker "School".
Geen idee waarom dit in 1990 weer de top 40 haalde, waarschijnlijk een Best of ofzo die voor het eerst op cd verscheen en een re-release van dit nummer als promotie gebruikte, wie het weet mag het zeggen. Een kort schooljaartje maar van 3 weken met 33 als hoogste plaats.
Supertramp - School (Remastered) - YouTube

Op 31 een rocknummer van White Leon wat me totaal niks zei. Een half Amerikaanse, Deense rock act volgens wiki. Het nummer klinkt best fris eigenlijk, niet zo banaal als een hoop "hairbands" eind jaren 80 die op hun beloop waren. Toch mag dit witte leeuwtje ook slechts 4 weekjes meedraaien in de top 40, het komt uiteindelijk tot nummer 23. het lijkt heel erg op een ander later nummer waar ik niet op kan komen en ik moest ook denken aan To the moon and back van Savage Garden. Ook een gitaarsolo die heel erg als Extreme klinkt
White Lion - Cry For Freedom [HD] - YouTube

Dan op 29 Nederlandse boerenrock van Normaal.
Wiki faalt hier volkomen door te zeggen dat Vulgaris Magistralis geen hit is geweest.
Vulgaris Magistralis heeft zowaar een hoog vertellend gehalte over het fictief figuur Vulgaris Magistralis. Misschien was dit van een (teken)film, wederom geen idee
Voor Normaal ook keihard slechts 3 weken met plaats 27 als hoogst haalbare (een moeilijke week blijkbaar die week 13)
Normaal - Vulgaris Magistralis - YouTube

De hoogste binnenkomer dan, gaat die deze negatieve spiraal doorbreken?
Nee, ook niet. Rob N Raz met Leila K rammen binnen op nummer 26, halen wel de 16e plek maar ook een verblijf van 4 weken slechts.
Rok the nation is vrij simpele poppy dance, maar naar mijn mening wel leuker dan Got to get wat ik verschrikkelijk vond. Voor Leila K was het verder op weg naar een (korte) solo carriere. Rob N Raz zagen we in 1993 weer terug samen met Lutricia Mc Neal al clubhoppend.
Rok The Nation (feat. Leila K) - YouTube

avatar van pureshores
Top 40 1990, week 13 part 2

In de tipparade van week 13 een handjevol tips dat de grote top 40 niet haalde

30 De Notting Hillbillies met Your own sweet way staan op 30 en zouden 4 weken in de tipparade doorbrengen. Dit is een project van Mark Knopfler van The Dire Straits die een groep muzikanten om zich heen verzamelde waaronder Brendan Croker en Guy Fletcher. Het nummer komt van het album Missing...Presumed having a good time en is een jazzy loom achtergrondnummertje
The Notting Hillbillies - Your own sweet way - YouTube

29 De andere helft van Wham debuteerde in 1990 met Shake. Andrew Ridgeley wilde ook wel meer zijn dan de mooiboy naast George Michael. Die was al aan een zeer succesvolle solo carriere begonnen in de 80's en Andrew probeerde met Shake de boel ook wakker te krijgen. Het nummer bouwt rustig op met steeds meer rockgeweld en gaat eigenlijk nergens naar toe en blijft rond het zelfde refreintje hangen. Het zou 5 weken in de tipparade verblijven en haalde dan ook nooit de top 40 en was geen start voor een flitsende solocarriere.
Andrew Ridgeley - Shake (Video) - YouTube

Op 25 een tenenkrommend duo, Justian & Mandy. Die Mandy is Mandy Huydts van Frizzle Sizzle, Justian lijkt uit een Disney film weggerend. Het nummer wordt begeleidt door een typische early 90's drumbeat uit de computer. Dit hilarische tv optreden met slechte playback is absoluut waard om even te bekijken
Justian & Mandy - Take me like I am - YouTube


De alarmschijf van week 13 komt op naam van The Rebel MC.
Mike West aka The Rebel MC had in 1989 al twee dikke hits gescoord met Just keep rockin' en Street Tuff met de dance act Double Trouble. In 1990 werd het tijd om om zelf wat te gaan doen met Better world als resultaat. Het poppy catchy nummer werd een nummer 10 in Nederland, maar de hits erna droogden snel op. Niet erg voor Rebel MC want die dook terug de underground in en vond zijn heil in de opkomende jungle scene en heeft uiteindelijk 6 albums uitgebracht. Alweer 54 jaar oud inmiddels, maar op zn 27ste was hij nog vol belofte aan het begin.
REBEL MC BETTER WORLD - YouTube


UK week 13 1990

In Engeland neemt Snap! de koppositie over van Beats International met The Power.

Heel veel new entries, hieronder een greep

Op 95 vinden we de Soup Dragons met de titeltrack van het Mother Universe album.
Indiepop met een Madchester saus, het nummer deed in eerste instantie niet veel, 3 weken met slechts plek 94 als hoogste. Na het supersucces van I'm free later in 1990 gaat Mother Universe in een remixjasje op herhaling
Soup Dragons - Mother Universe - YouTube

Opmerkelijk op 91: Tol & Tol met Eleni. Een Nederlands palingplaatje dat toch de UK top 100 haalde van deze ex BZN leden. Het zou tot nummer 73 komen en 4 weken in de chart blijven.
Tol & Tol - Eleni (orginele clip) - YouTube

Op 87 een Mumu favorietje, The Christians. Tenminste bij het 1987 topic toch een vaak geziene act.
I found out is de opvolger van het wonderschone Words en afkomstig van het tweede album Colour.
Een uptempo popplaat die slechts 1 week op 87 hing en daarna weer verdween, opmerkelijk.
Verwarring alom want op wiki staat 56 als hoogste positie.
The Christians 'I Found Out' - YouTube

Naar nummer 67 waar we topproducer Quincy Jones vinden met de 2e single van Back on the block.
Secret garden is een zwoel sensueel sexueel geladen nummer met een keur aan Amerikaanse top soul artiesten. Mister Jones hoefde waarschijnlijk ook maar met de vingers te knippen en men staat in de rij om medewerking te verlenen. El Debarge, James Ingram, Barry White en de ondergewaardeerde (naar mijn mening) Al B Sure schitteren hier vocaal. Slechts 2 weken op nummer 67, maar wat een erotisch geladen spanning zit hierin, daar kunnen de porno expliciete rnb platen van nu absoluut niet aan tippen. Poeha zal dit ook een topnummer vinden vermoed ik
Quincy Jones, Barry White, James Ingram, Al B. Sure, El Debarge - The Secret Garden - YouTube


Op 65 Kiss met een typische Amerikaanse rockballad, Forever. Zowel de stekkers als de make up ontbreken hier en hier laat Kiss zijn ware gezicht zien, voor de zoveelste najeugd
Kiss - Forever - YouTube

Een sprong naar 50 waar we Sydney Youngblood vinden. In 1989 had hij 1 van de zomerhits met If only I could natuurlijk, gevolgd door Sit and wait. Single 3 I'd rather go blind zal bij velen niet een belletje doen rinkelen en de zo succesvolle start kakte dan ook snel in.
[1989] Sydney Youngblood ∙ I'd Rather Go Blind - YouTube

Op 28 Mumu lievelingen The Cure met Pictures of you.
Daar is al heel veel over gezegd op dit platform misschien dat johan de witt nog een leuk feitje heeft. Een 24ste plek zou gehaald worden met een verblijf van 6 weken.

En de alarmschijf van week 13 komt in Engeland op 27 al binnen, de Rebel MC komt in eigen land minder ver dan in Nederland, nummer 20 met 6 weken in de chart.


Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=f_PuH8BtgvM

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.


avatar van Poeha
pureshores schreef:
Naar nummer 67 waar we topproducer Quincy Jones vinden met de 2e single van Back on the block.
Secret garden is een zwoel sensueel sexueel geladen nummer met een keur aan Amerikaanse top soul artiesten. Mister Jones hoefde waarschijnlijk ook maar met de vingers te knippen en men staat in de rij om medewerking te verlenen. El Debarge, James Ingram, Barry White en de ondergewaardeerde (naar mijn mening) Al B Sure schitteren hier vocaal. Slechts 2 weken op nummer 67, maar wat een erotisch geladen spanning zit hierin, daar kunnen de porno expliciete rnb platen van nu absoluut niet aan tippen. Poeha zal dit ook een topnummer vinden vermoed ik
Ja dat is echt een weergaloos nummer. Komt voor mij dicht tegen een 10 aan. Maar dat heb ik ook met Cry For Freedom van White Lion, waar je het in week 13 part 1 al over had. Twee fantastische tracks.

Trouwens:
pureshores schreef:
Op 39 de 1e van dus 6 binnenkomers, de veteranen van Motown The Temptations.
In 1990 nog actief bezig blijkbaar, Soul to soul komt dus binnen op 39 en zal slechts tot 34 reiken met 3 weken top 40. Het nummer klinkt soulbest maar wel wat gezapig en op oude leest, wars van trends in rnb.
The Temptations - Soul To Soul - YouTube
Ook dat is nog een kneiter van formaat. Dit soort soul smaakt me heel erg goed. Eigenlijk beter dan veel van hun oudere werk. En volgend jaar (1991 bedoel ik dan) komen ze ook nog met het hitje The Jones'. Weer zo'n fijne track. En wat blijft dat toch een fijn "bas"geluid van die Melvin Franklin.

avatar van vigil
Mother Universe

avatar van vigil
Zo dan, dit staat ook al weer een tijdje stil...

Top 40 1990, Week 14

Op 1 staat nog steeds ons aller vriendin Sinead (8ste week!). Over vrienden gesproken, Clouseau met het toch wel aardige Daar Gaat Ze lukt het maar niet door haar zo op 1 te komen. De plaat probeert het een paar weken maar verder dan de 2de plek komt het niet.

De Alarmschijf van de vorige week was het rappende Rebel World van Rebel MC. Het nummer deed het best aardig met 8 weken in de lijst en een 10de positie als hoogste plek. Wat schreef mijn kompaan pureshores er ook al weer over:
Mike West aka The Rebel MC had in 1989 al twee dikke hits gescoord met Just keep rockin' en Street Tuff met de dance act Double Trouble. In 1990 werd het tijd om om zelf wat te gaan doen met Better world als resultaat. Het poppy catchy nummer werd een nummer 10 in Nederland, maar de hits erna droogden snel op. Niet erg voor Rebel MC want die dook terug de underground in en vond zijn heil in de opkomende jungle scene en heeft uiteindelijk 6 albums uitgebracht. Alweer 54 jaar oud inmiddels, maar op zn 27ste was hij nog vol belofte aan het begin.

De andere nieuwe binnenkomers:

Op 36 vinden wij de klanken van de Vrijbuiters met het lied Rode Rozen Gaf Jij Aan Mij. Erg gezellig natuurlijk maar ik denk weinig liefhebbers hier. Het bleef vier weekjes in de lijst met als hoogste positie 33. Ik vind het eigenlijk al een hele prestatie.
De Vrijbuiters " Rode rozen, gaf jij aan mij " - YouTube

Op 32 de muzikale konijnen van Jive Bunny & The Master Mixers met That Sounds Good to Me. De knaagdieren waar een Engelse vader en zoon achter zaten waren een redelijk korte periode extreem succesvol met rock 'n' roll remix medleys. Een paar jaar duurde het hele gebeuren maar de hits regen zich aaneen. In Nederland viel dat wel mee (in tegenstelling to Engeland waar het nog wel een tijd doorging) en was dit de laatste die het overigens nog best goed deed met een 15de plek al is zes weken in de lijst al wat mager. De vorige twee singles scoorden met een vijfde plek en een dikke nummer 1 hit toch stukken beter.
Jive Bunny That Sounds Good To Me - YouTube

Op 30 een nummer wat je heden ten dage toch wel enigszins tot een klassieker zou kunnen rekenen. De Canadese rockchick Alannah Myles brengt met Black Velvet haar grootste hit. De met veel passie gezongen rockballad was een groot succes. Het behaalde het onderste treetje van de Top drie en bleef een mooie 14 weken in de lijst. Ze is net geen eendagsvlieg maar veel scheelt dat niet. Het lukte haar niet echt om echt grote carriere uit te bouwen terwijl dat destijds wel de verwachting was .
Alannah Myles - Black Velvet - YouTube

Op 22 een zeer hoge binnenkomst voor de rappers van Jungle Brothers met het aanstekelijke What "U" Waitin..... "4"? De feelgoodrappers werden nooit zo groot als bv genre genoten De La Soul of A Tribe Called Quest maar deze hit pakken ze ons niet meer af. De plaat kwam snel en verdween dat ook weer. Slechts zeven in de lijst maar wel een heel mooie zevende plek in de Top 40 behaald.
jungle brothers - what u waiting 4 - YouTube

De hoogste nieuwe binnenkomer is van de op dat moment hitmachine Technotronic. Na twee prachtige tweede plekken met Pump up the Jam en Get Up! doen ze met This beat is Technotronic weer een gooi naar de eerste plaats. Helaas is ze dat niet gegeven. Net zoals What "U" Waitin..... "4" blijven ze steken op een zevende plek en is het verblijf in de Top 40 zelfs met 6 weken nog een weekje korter ook. Ik moet zeggen dat na al die jaren het toch best lekkere muziek blijft.
TECHNOTRONIC Feat. MC ERIC - This Beat Is Technotronic (Alaska Dub) 1990 - YouTube

avatar van Casartelli
Met de inflatie waaraan het woord 'klassieker' elders op dit forum onderhevig is, mag Black Velvet dat etiket zonder meer dragen. Song Instead of a Kiss staat als het minihitje-in-de-schaduw-van te boek (heb verder niet paraat of dat technisch ook een hit was in NL) en de rest van het album viel me ook niet echt mee. Maar Black Velvet mag blijven.

avatar van vigil
Jazeker, Song Instead (album later) behaalde een 32ste plek. Maar dat was nog niet alles. Wat bijna niemand meer weet maar In de slipstream van Black Velvet scoorde ze nog een derde Top 40 hit (ook 32) met Love Is (uiteraard niet te verwarren met de Nance klapper...)

avatar van Poeha
Black Velvet, Love Is en Song Instead of a Kiss zijn allemaal prima tot prachtsongs, maar voor mij blijft haar mooiste Our World Our Times (1992), eveneens van het album waarop Song Instead of a Kiss staat.

Ze is trouwens (al) 60

avatar van vigil
Tipparade Week 14, 1990

De Alarmschijf deze week is in handen van niemand minder dan de queen of pop Madonna. Een eer die ze veel vaker in haar carriere kreeg. Deze keer was het voor Vogue. Het was de eerste single van haar I'm Breathless album en het werd gemixed, geproduceerd en mede geschreven door Shep Pettibone.
Madonna - Vogue - YouTube

Op de laatste plaats (dus 30) zien we 2 Static binnen komen. Een typisch Turn up the Bass achtig nummer met de bekende ingedrienten. De ene sample na de andere, o.a. Get Up van Technotronic is zeer prominent te horen. De vrouwelijke rap vind ik wat minder en misschien wel de reden dat het na 6 weken de Tip weer moest verlaten. Op zich wel leuk om weer eens te horen
2 Static feat. Nasty Cat - Boy I'll House Ya (HD) - YouTube

Op 29 de gebroeders Tol die flink wat succes hadden deze jaren. Niet echt met dit nummer welke maar liefst 7 weken in de lijst vertoefde. Ik behoor waarschijnlijk niet tot de doelgroep maar dit is niet helemaal mijn ding zal ik maar zeggen.
TOL & TOL Rounding the Cape (tribute to.....) - YouTube

Op 27 dan weer wel iets wat mij erg aanspreekt. Hier zijn wij het synthpopduo Erasure binnen komen met het prachtige gedragen Blue Savannah. In omringende landen als Engeland en Duitsland scoorden ze hit na hit na hit maar hier was dat redelijk minimaal. Twee enorme hits en de rest vooral Tip of zelfs nooit opgepikt door de radiomakers hier. Natuurlijk gingen de heren wel eens over de top maar zeker bij deze single was dat zeker niet het geval (in de clip dan weer wel ). Nou ja jammer maar niets aan te doen. Erg fijn om deze weer eens te horen.
Erasure - Blue Savannah (Official Video) - YouTube

avatar van vigil
UK week 14

Snap blijft met The Power de eerste plek bezet houden. Verder weer een hele hoop nieuwe binnenkomers waaronder ook een aantal grote namen die in Nederland zullen gaan scoren of al scoorde zoals Madonna, Adamski, Paula Abdul, David Bowie, Jason Donovan en Billy Joel. Maar ook nummers die niets deden maar wel het vermelden waard zijn.

Op 92 zien we een oude bekende in de vorm van Taylor Dayne die eind jaren 80 natuurlijk een paar keer flink scoorden. Dat deed ze in Nederland niet met I'll Be Your Shelter. In Engeland overigens ook niet echt hoor. Zes weken voor Taylor met een 43ste plek als hoogste positie. Op zich een ietwat simpel maar best sympathiek liedje.
Taylor Dayne - I'll Be Your Shelter - YouTube

Op 63 komen we ineens Lloyd Cole tegen. Ook een naam welke in Nederland enkel in de jaren '80 wat belletjes deed rinkelen. Het nummer wat hier binnenkomt heet Don't Look Back en dit nummer zal het slechts drie weken in de charts volhouden met een 59ste plek als beste prestatie. Het is best een fijn nummer maar een hitsound is er niet in te ontdekken.
Lloyd Cole - Don't Look Back - YouTube

Op 55 een klassieker, tenminste dat werd toen nog niet zo gezien. Dit is de eerste versie van Move Any Mountain van The Shamen onder de titel ProGen die geen potten kon breken met slechts vier weken in de lijst. Dat veranderde in 1991 toen het liedje met een andere titel (MaM dus) en de toevoeging 1991 ineens wel de potentie kon waarmaken met eigenlijk het zelfde liedje. Voor mij nog steeds een waanzinnige track.
The Shamen - ProGen (Beatmasters 7" Edit) - YouTube

Op 41 zien komen we de gezellige Sonia tegen. Een redelijk vaste naam in de Engelse single lijsten. De roodharige zangeres brengt hier Counting Every Minute. Ze bracht veel tijd door in de Stock Aitken Waterman studios, qua stem doet ze me altijd wel een beetje aan Kim Wilde denken.
Sonia - Counting Every Minute (HD) - YouTube

Op 37 komen de Quireboys met de opvolger van Hey You, een lied welke ook in Nederland de Top 40 wist te halen. Dat deden de opvolgers niet meer dus bij ons is deze rockband met iets te veel make-up op een zogenaamde eendagsvlieg. In Engeland dus niet want met I Don't Love You Anymore wist het zes weken in de lijst te blijven met een 24ste plek als beste prestatie. Een echte rockballad met een hoop haar en poses.
Quireboys - I Don't Love You Anymore lyrics - YouTube

avatar van Poeha
Lekker om weer eens te horen, inderdaad, dat Boy I'll House Ya.
Maar toppertje vind ik dan toch een van de besten van Taylor Dayne...I'll Be Your Shelter. Kan daar nog steeds van genieten.

avatar van pureshores
Top 40 1990, week 15 part 1


In week 15 moet Sinead wijken voor de Duitse popdance act Snap! dat met The power de 1e nummer 1 binnensleept in de 5e week top 40.

Maar liefst 7 binnenkomers deze week waarbij de Alarmschijf van week 14 op 17 binnenkomt,
dit zei vigil erover:

De Alarmschijf deze week is in handen van niemand minder dan de queen of pop Madonna. Een eer die ze veel vaker in haar carriere kreeg. Deze keer was het voor Vogue. Het was de eerste single van haar I'm Breathless album en het werd gemixed, geproduceerd en mede geschreven door Shep Pettibone.
Madonna - Vogue - YouTube

Vogue zal het slechts 10 weken volhouden, slechts omdat dit toch wel tot de top 5 hoort bij de favorietenlijstjes meestal van haar, met de 2e plaats als hoogste positie. Zo danst Madonna de 90's in met een housesound en zoals vanaf nu ook, zo goed als de producers die ze om zich heen verzameld, die een groot stempel drukken op de output.

Op 37 vinden we Herman van Veen die als een hond heeft staan janken in "Blauwe plekken"(misschien gevallen tijdens het voguen ), een nummer dat mij bij beluistering niets zegt en het publiek ook slechts 3 weken boeit, met een 34ste plek als hoogste positie.
Herman van Veen - Blauwe Plekken - YouTube

Nog een Nederlandstalige single op 36, De Dijk met "Bloedend hart (live)".
Deze ken ik dan wel, het knappe van De Dijk is dat ze een semi bluesy sound hebben in dit nummer en de instrumentatie verder erg internationaal rockballad aandoet. Die achtergrondzong ligt ook lekker in het gehoor. Het nummer zal een nette 19e plaats halen, maar toch maar 5 weken in de lijst bivakkeren.
De Dijk - Bloedend Hart (LIVE) - YouTube

Naar nummer 31 en daar vinden we Fleetwood Mac. Save me is een single van het album Behind the mask en klinkt weer een stuk pittiger dan enkele singles van de jaren ervoor zoals Everywhere.
Toch hoor je deze veel minder dan een hoop andere hits van de band, ik vind hem eigenlijk erg aangenaam klinken. Het werd weer een top 10 hit met een 9e plaats en 8 weken verblijfsduur in de lijst.
Fleetwood Mac - Save Me (Official Music Video) - YouTube

Op 30 een fenomeen wat in de begin 90's nogal vaak voor kwam, een soort Aldi versies van dikke hits van bijv. Snap en hier Technotronic die door mindere acts schaamteloos werden gecovered, deze cheape versies verschenen ook vaak op de Turn up the bass verzamelaars. Soms waren er wel drie versies in omloop van zulk soort dancehits zoals bijv. Ritmo de la noche.
Laten we het hier maar liever bij de originele hit van Technotronic zelf houden.
Daisy Dee kan 4 weken in de lijst blijven met al hoogste plek nummer 22.
MCB feat. Daisy Dee - This Beat Is Technotronic (1990) - YouTube

Ook op 29 een actie waar je nu ook niet mee weg zou komen, een dance medley van allerlei hippe dancetracks die onder de naam The Brits 1990 dance medley in elkaar geflatst zijn.
We horen hier Double Trouble en the Rebel MC, A Guy called Gerald, S'Express, Betty Boo, Cookie Crew en nog wat anderen. Ook slechts 4 weken in de lijst met een 24ste plek als top
the brits 1990 12" dance track - YouTube

Een aankomende nummer 1 als laatste dan, het (in mijn ogen) verschrikkelijke UB40 met een nummer dat op de meeste van hun vorige lijkt, Kingston Town. Het is wederom een cover, dit keer van Lord Creator. Het is de tweede single van het Labour of Love II album volgens wiki, maar ik meende dat de volgorde was: Homely girl, Here I am en dan Kingston town. Dit was heel populair op schoolfeestjes weet ik nog, ook nooit begrepen
UB40 - Kingston Town (Official Video) - YouTube

avatar van vigil
Een 22ste plek met slechts 4 weken is toch wel een bijzonder verloop

avatar van pureshores
Net als The Brits eigenlijk.

Daisy D nam niet eens de moeite om de naam Eric te veranderen in de tekst

avatar van vigil
De Eric die lyrics had bedoel je

avatar van ranja
vigil schreef:
Een 22ste plek met slechts 4 weken is toch wel een bijzonder verloop

Valt mee toch? Bijvoorbeeld 30-24-22-31 weg.

avatar van vigil
ranja schreef:
(quote)

Valt mee toch? Bijvoorbeeld 30-24-22-31 weg.

Ja, dat zou inderdaad zo maar kunnen

avatar van pureshores
Tipparade week 15 1990 (part 2 week 15 1990)

Alarmschijf:
Andre Hazes-Oranje bovenaan.
Ok, mij niet duidelijk waarom ver voor een WK dit nummer al tot alarmschijf verkozen werd (en uberhaupt waarom dit alarmschijf waardig zou zijn), het is de zoveelste Oranjeliefde uiting van Hazes.
In de zomer van 1990 zal het WK voetbal in Italie plaatsvinden en zal Nederland in de 8ste finales al de spullen kunnen pakken dankzij eeuwige vijand (West) Duitsland. Dit nummer zal ook niet het beste uit het elftal hebben gehaald vermoed ik maar het komt wel tot een 8ste positie, in 8 weken.
Andre Hazes - Oranje Bovenaan. ★MET SONGTEKST★ - YouTube

30-Guesch Patti-Fleurs carnivores
Bij het 1988 topic kermt de Franse Guesch Patti heftig over Etienne op dit moment, waarbij ranboy al een paar keer de band Guesch Patti noemt. Het draait in ieder geval om de zangeres Guesch Patti die nu ook + Encore erbij betrekt.
Fleurs carnivores is een krachtig Franstalig rocknummer van het 2e album Nomades wat meer no-nonsense klinkt en bij mijn weten de nodige MTV airplay kreeg maar toch niet de tipparade wist te ontstijgen, 4 weken bivakkeerde ze er.
Guesch Patti "L'Homme Au Tablier Vert" (Fleurs Carnivores) - Nomades (1990) - YouTube

29-The Jack Of Hearts-Schooldays
Een Amsterdamse groep hier met een vlot startend nummer met catchy deuntje, de zang staat me wel wat tegen. Een kort puntig liedje waarbij wordt gemijmerd over de eigen schooltijd, slechts 3 weken tip.
The Jack of Hearts - Schooldays - YouTube

27-Siberia-Heaven can wait
Met wat gezoek blijkt dit een Nederlandse band uit Apeldoorn te zijn. Het internationale geluid met keyboards en een voorzichtige gitaar sluit een beetje aan bij bands als Johnny Hates Jazz en softrock USA groepen. Het klinkt in ieder geval niet storend maar het grote publiek kon het niet genoeg bekoren, ook 4 weken tipparade voor Siberia. (Er blijkt ook een andere Nederlandse Siberia uit Arnhem te zijn die hier uiteraard niets mee te maken heeft)
Siberia - Heaven can wait - YouTube

23-The Christians-I found out
Even mezelf kopieeren van week 13 in de UK:
Op 87 een Mumu favorietje, The Christians. Tenminste bij het 1987 topic toch een vaak geziene act.
I found out is de opvolger van het wonderschone Words en afkomstig van het tweede album Colour.
Een uptempo popplaat die slechts 1 week op 87 hing en daarna weer verdween, opmerkelijk.
Verwarring alom want op wiki staat 56 als hoogste positie.

Inderdaad was Words de enorme hit van het album Colour. De andere singles schaduwen zich daar een beetje aan, zo ook deze I found out dat zelfs 5 weken in de Tipparade hangt.
Maar The Christians zien we in 1992 toch weer een keer terug
The Christians 'I Found Out' - YouTube

avatar van pureshores
UK week 15 1990 (part 3 week 15 1990)

In de UK stijgt Madonna met Vogue naar de nummer 1 en pakt hiermee haar zevende nr 1 notering, de voorlaatste was Like a prayer in 1989.

Weer een hele trits new entries in de top 100, hier een selectie,

99: Nick Kamen-I promised myself
Het spijkerbroekenmodel verraste in 1990 nog een keer met een kneiter van een hit, het zal in de UK een stuk minder uitpakken met een 50ste plaats als piek en 6 weken verblijfsduur. Het was ook de laatste single waarmee Nick zich nog in de kijker speelde
Nick Kamen - I Promised Myself Full HD - YouTube

96: Alisha Warren-Discover me
Voor 1 week mag Alisha Warren ook meedraaien. Discover me schreeuwt 1990 qua produktie met een sleazy ritme doorspekt met funky drummer feel en Soul II Soul -esque beats.
In 1989 had ze een iets succesvollere actie met Touch me dat een 78ste plek haalde en 2 weken in de top 200 stond. Een soulvolle dame die geen potten heeft kunnen breken helaas.
ALISHA WARREN - Discover Me (STEREO) - YouTube

93-Laidback-Bakerman
Dit zei ik al ten tijde van de Nederlandse notering:
Een erg opvallende videoclip begeleidt dit nummer waar het liedje wordt uitgevoerd terwijl men uit een vliegtuigje springt. De saxofoon mag op het eind ook uit de doos gehaald. Laidback weet steeds op het lijntje te lopen tussen kitsch en een toch strakke produktie, wat ook al gebeurde bij White horse uit 1984 en het welbekende Sunshine reggae.
In Nederland dus een 33ste hoogste notering, de Britten vinden het bij 44 mooi geweest met 7 weken verblijfsduur
Laid Back - Baker Man - YouTube

91-Happy Mondays-Madchester Rave on
Op 91 Shaun Ryder en co. Dit is nog voor Pills'n'Thrills en klinkt nog een beetje Doe-het-zelf al zijn de elementen al te horen waar die debuutplaat naar toe gaat. Een beetje stone-de zang en fluitjes zorgen voor een klein feestje en meer promotie voor Manchester als het nieuwe paradijs. Slechts 3 weken met een 91ste plek als piek
Happy Mondays - Rave On (audio only) - YouTube

78-Jimi Hendrix-Crosstown traffic
Een klassieker op 78 van Jimi Hendrix, dit was ter ere van een spijkerbroekencommercial opnieuw uitgebracht meen ik met een clipje met doorkijkje van de zelfkant van de New Yorkse maatschappij (die ik niet kan vinden op youtube). Een 61ste plek en 5 weken top 100 voor Jimi
Crosstown Traffic - YouTube

65: Kid Creole & THe Coconuts-The sex of it
Kid Creole maakt ook de doorsteek naar de 90's en besluit hier Prince te zijn. Zowel video als produktie als tekst lijken heel erg van de kleine man uit Minneapolis te zijn gekopieerd.
Het nummer swingt wel alle kanten op en klinkt erg vrolijk met zijn blazers. Het haalt een nette 29ste plek en 5 weken in de lijst maar de hoogtij van de jaren 80 is al voorbij voor Kid en Co.
Kid Creole & The Coconuts - The Sex of It - YouTube

52: KIm Wilde-It's here
Nog iemand die na een heel succesvol album (Close) weer terugzakt met een veel minder succes (Love moves) en singles die de weg naar de top 10 niet vinden. It's here klinkt ook wel braafjes en borduurt een beetje voort op de Close periode, misschien iets meer risico moeten nemen. Het nummer haalt niet eens bovenste 40 want 42 zal de hoogste plek blijken en 5 weken in de lijst
Kim Wilde - It's Here - YouTube

34: Marillion-Easter
En op 34 vinden we vigil favoriet Marillion met het sfeervolle Easter. De band is zeker van een trouwe schare fans, ook in de UK die het nummer 2 weken op een 34ste plek laten staan, daarna verdwijnt het in zijn geheel uit de lijst
Marillion - "Easter" - YouTube

avatar van vigil
Week 16 1990

Top 40

Op de eerste plek staat voor de 2de week achter elkaar onze Duitse vrienden van Snap met hun debuutsingle The Power. Het is nu de vraag of ze dat lang gaan volhouden, Madonna met haar Vogue stijgt maar liefst van 17 naar de 6de plek en komt er dus aan.

De Top 40 van week 16 heeft zes nieuwe binnenkomers met daarbij natuurlijk ook de Alarmschijf van vorige week Andre Hazes met Oranje Bovenaan op nummer 29. De voetbalsingle zal het schoppen tot de 8ste plek en mag in totaal 8 weken in de lijst ronddolen. Dit schreef mijn goede vriend pureshores er over:
Ok, mij niet duidelijk waarom ver voor een WK dit nummer al tot alarmschijf verkozen werd (en uberhaupt waarom dit alarmschijf waardig zou zijn), het is de zoveelste Oranjeliefde uiting van Hazes.
In de zomer van 1990 zal het WK voetbal in Italie plaatsvinden en zal Nederland in de 8ste finales al de spullen kunnen pakken dankzij eeuwige vijand (West) Duitsland. Dit nummer zal ook niet het beste uit het elftal hebben gehaald vermoed ik.


De andere binnenkomers:

Op 36 vinden we de eerste nieuwe binnenkomer van De Kreuners. Deze popband uit Belgie tracht het succes van Clouseau te herhalen maar dat is net iets te veel gevraagd. Het blijft slechts drie weekjes in de lijst met een 28ste als piekpositie. Dit nummer werd in Nederland bekender in de cover uitvoering van Guus Meeuwis. Op een of andere manier heb ik dit altijd wel een lekker nummer gevonden.
de kreuners Ik Wil je Blijf bij me - YouTube

Een plekje hoger vinden we Black Kiss ft. Cherita met Jump On The Floor. Een nummer wat ik helemaal vergeten was, als ik het terug hoor kan je wel duidelijk horen dat de inspiratie bij Technotronic vandaan kwam. De plaat had zo'n beetje exact het zelfde verloop als De Kreuners. Ook drie weekjes in de lijst met als hoogste een 29ste plek.
Black Kiss feat. Cherita - Jump on the floor (Single version) - YouTube

Op 32 een dance klassieker van Plaza met Yo Yo. De Belgen komen met New Beat in de stijl waar hun landgenoten Confetti's zo'n succes mee hadden gehad. In de live versie kan je zien dat de zaal er in ieder geval behoorlijk op los ging. Het lied bleef zes weken in de lijst en wist precies de helft van Top 40 te behalen.
Plaza - Yo Yo - YouTube

De nummer 31 is de volgende single van Kaoma die het succes van de Lambada goed uit wisten te buiten. Zelfde soort videoclip en zelfde soort liedje. Zo'n groot succes werd het natuurlijk niet maar met 6 weken in de lijst met een 15de plek als hoogste plek konden ze best tevreden zijn.Er mag gedanst worden!
Kaoma - Mélodie d'Amour (Official Video Clip) HD - YouTube

Op 30 komen wij topproducer Quincy Jones tegen die met een blikje gastvocalisten de single Secret Garden op nam. Het toeval wil dat een van die zangers gister helaas overleed. Ik heb het dan natuurlijk over James Ingram. De andere vocalisten op deze redelijk gladde soulballad zijn Barry White, Al B. Sure en El Debarge. De single deed het redelijk met een 16de positie en in totaal zeven weken in de lijst.
Quincy Jones, Barry White, James Ingram, Al B. Sure, El Debarge - The Secret Garden - YouTube

Tipparade:

De alarmschijf is voor zo'n beetje de grootste superster van dat moment Phil Collins met het energieke Something Happened On The Way To Heaven van het super succesvolle album ...But Seriously. Ik vond het toen een erg goede single en dat vind ik eigenlijk nog steeds. De single zou het ook erg goed doen in de hitlijsten maar daarover de volgende keer meer.
Phil Collins - something happened on the way to heaven - YouTube

Andere binnenkomers:
Op 29 zien we ineens Leen Huijzer voorbij schuifelen met de ballad Lady. Het bleef vijf weken in de lijst en wist de Top 40 dus niet te behalen. Dit vast tot groot verdriet van een flink aantal Rotterdamse huisvrouwen.
Lady - YouTube

Een plekje hoger een ander Nederlands product. Hier komen we de zomerse klanken van G'race met Calypso 'Round The Clock tegen. Net als Lee bleef ook deze single van de groep welke erg bekend werd met de hit Manhattan steken in de Tip met vijf weken aanwezigheid.
G'race - Calypso 'Round The Clock (1990) - YouTube

Al de andere binnenkomers wisten de Top 40 te behalen, goed gezien dus.

UK week 16 (21 april 1990)

Over supersterren gesproken... Vogue van Madonna blijft nog een weekje op de felbegeerde plek staan.

Uiteraard weer een hele hoop binnenkomers in de charts deze week. Het verloop is vele malen hoger dan in de Nederlandse hitlijsten, een selectie:

Op 98 staat de op dat moment al bijna oud-gediende Bonnie Raitt met Nick of Time. Met een best hippe beat onder de rhythm-and-blues klanken mag ze drie weken in de lijst blijven. Een 82ste plek is het hoogst haalbare.
Bonnie Raitt - Nick Of Time - YouTube

In april 1990 was Grunge natuurlijk helemaal nog niet zo bekend. Op 82 komt een van de eerste bands uit die stroming binnen. Ik heb het over Soundgarden en de op zich vrij aardige single (met loodzware riff) Hands All Over. Ook deze single komt niet hoger dan een 82ste positie.
Soundgarden - Hands All Over - YouTube

Op 78 vinden we Propaganda met Heaven Give Me Your Words. Een heel andere Propaganda dan welke furore had gemaakt in de mid-eighties. De band was vervangen en van het koude en kille Duits van Claudia Brucken was niets meer over. De sound hing nu ineens meer tussen de late jaren 80 Kim Wilde en Bananarama in. Maar toch is er verder weinig mis mee. De single kwam dus binnen op 78 maar wist nog behoorlijk door te stijgen naar 36 met zes weken in de lijst.
Propaganda - Heaven give me words - YouTube

Twee plekjes hoger zien we All About Eve binnenkomen. Deze zeer prettig band welke werd ontdekt door de frontman van The Mission Wayne Hussey. Scarlet is een fijn liedje, beetje Ierse pop met fraai akoestisch gitaarspel. Het komt twee plekken hoger binnen dan het vorige liedje en het zal ook twee plekken hoger eindigen. Op nummer 34 dus.
All About Eve - Scarlet - YouTube

Op 58 komt de dochter van binnen. Natalie Cole heeft de popsound te pakken met het nummer Wild Woman van de Pretty Woman soundtrack. Zo'n groot succes als de film wordt de single natuurlijk niet maar met een 16de plek en zeven weken in de lijst hoefde ze verder niet te klagen.
Wild Women Do - sung by Natalie Cole from Pretty Woman - YouTube

De hoogste binnenkomer is op 28 is Dirty Cash van Steve V maar ik heb het vage idee dat die in dit topic zijn aandacht nog wel gaat krijgen.

avatar van Poeha
Wel een paar fijne tracks waarbij Quincy Jones, Barry White, James Ingram, Al B. Sure, El Debarge - The Secret Garden een dikke 9,5 als waardering meekrijgt. Topballad.
Triest van James Ingram

En Black Kiss feat. Cherita - Jump on the floor is voor mij nog steeds een van mijn lievelingssingles uit die tijd.

avatar van pureshores
Niks mis met Jump on the floor, aub de volle 6 minuten van de Homework mix

avatar van pureshores
Week 17 1990 part 1


In week 17 plakt Snap er een derde week op 1 aan in de Top 40 met The power. Madonna is doorgevogued naar 4 dus de bedreiging is iets minder lijkt het. UB40 met Kingston town stijgt van 14 naar 6.....

6 nieuwelingen deze week 17

Op 35 een nummer dat ik al bij de UK week 15 besprak: Kid Creole en The Coconuts met The sex of it.
Het nummert ademt een uitgelaten Prince sfeer en die heeft ook zelf een versie opgenomen. Het swingt in ieder geval flink en voor Kid was het nog mooi om een hitje mee te pikken in de 90's.
Slechts 3 weken met een 31ste plek als hoogste positie.
Kid Creole & The Coconuts - The Sex of It - YouTube

Op 34 de band van Angela Groothuizen, Angela & The Rude. Het nummer Pressure is een soort supersoftrockballad dat een volle 5 minuten bestrijkt. Haar Engelse uitspraak staat me nogal tegen en ik vind het zelf een beetje een zeiknummer maar goed.
Het zou 5 weken in de top 40 verblijven met een 21ste plek als top.
Angela & The Rude - Pressure [HQ] - YouTube

Dan op 31 de rockabilly zanger Shakin Stevens uit Wales die in de jaren 80 zeer populair was met onder ander Green door. Het recept voor I might is nauwelijks anders, maar er bleek nog steeds een markt voor. Shaky redde het zelfs tot een nette 10e plaats met 8 weken verblijf.
Shakin' Stevens - I Might - YouTube

Op 30 staat dan een plaatje dat mij prima ligt. Typisch 1990 en de zoveelste plaat die inspiratie haalt uit de grooves en vocalen van Back to life van Soul II Soul.
JT & The Big Family was een Italiaans dance project dat op Moments in soul een hele reeks platen in de blender gooit. Moments in soul slaat op Moments in love van Art of Noise en ook Pink Floyd en Milli Vanilli dragen bij aan het nummer dat gebacked wordt door de beats van Back to life.
Slechts 4 weken met een 22ste plek als top
JT and The Big Family - Moments In Soul - YouTube

Op 26 vinden we een remix van Fame van David Bowie, heel zakelijk Fame '90 gedoopt. Het was een visitekaartje voor het verzamelalbum Changesbowie dat in 1990 uitkwam. Met oa Arthur Baker achter de knoppen werden zowel hippe house als hiphop mixen aangeleverd met een gastrol voor Queen Latifah. Waar het origineel uit 1975 een nummer 4 werd blijft Fame '90 steken op een 17de plaats in 5 weken, misschien was de hippe drang van Bowie toch teveel voor de die hard fans
David Bowie - Fame 90 (Official Video) - YouTube

Zoals het eigenlijk hoort is de Alarmschijf van vorige week van ome Phil de hoogste binnenkomer, op 25.
Het uitmelken van ...But seriously is nu echt aan de gang en er komen nog een paar singles, dit zei gewaardeerde vigil erover:
De alarmschijf is voor zo'n beetje de grootste superster van dat moment Phil Collins met het energieke Something Happened On The Way To Heaven van het super succesvolle album ...But Seriously. Ik vond het toen een erg goede single en dat vind ik eigenlijk nog steeds. De single zou het ook erg goed doen in de hitlijsten maar daarover de volgende keer meer.
Phil Collins - Something Happened On The Way To Heaven (Official Music Video) - YouTube

Tipparade week 17

lekker rustig hier, de meeste nieuwe tips stomen uiteindelijk door naar de top 40.

Alarmschijf van week 17, hier neemt men een beetje "risico" door de Italiaanse huisvrouwenheld Eros Ramazotti de alarmschijf te bieden. Er is veel vertrouwen in Se bastasse una canzone (niet Calzone ) dat volgens google translate zoiets betekent als "als een lied genoeg was".
Dat zal blijken want het nummer zal een 2e plaats bereiken in 12 weken tijd. Benieuwd hoe hoog het binnen gaat komen volgende week.
Eros Ramazzotti - Se bastasse una canzone (Videoclip) - YouTube

Op 29 nog iemand die van uitmelken van albums geen problemen maakt.
De zoveelste single van Rhythm nation 1814 wordt uitgebracht door Janet Jackson.
Alright maakt een slag naar het populaire swingbeat wat haar in de USA weer een dikke top 5 single oplevert. In Nederland is de hitpotentie van de latere singles wel wat opgedroogd en Janet's swingbeat heeft hier heftige concurrentie van de house overheersing. Na 5 weken tip is het voorbij.
Ikzelf vind het wel een erg leuke track. "Cab calloway!!!!"
Janet Jackson - Alright (Official Music Video) - YouTube


Heel iets anders op 26, de Amsterdamse volkszanger Han Wellerdieck met "Toen het zomer werd op Rhodos" een soort Jura versie van Dries Roelvink. Dit is voer voor de niche markt Smartlappen, 4 weken tipparade
Han Wellerdieck - Toen Het Zomer Werd Op Rhodos. - YouTube

avatar van vigil
Shakin Stevens tijdens de 90's nog in de Top 40, nee het klopt gewoon niet

avatar van Poeha
Wel met een van zijn meest aanstekelijke nummers, dat moet gezegd.

Ik vind Se Bastasse van Eros tegenwoordig een van de minste tracks van dat album. Had hij toen Cantico maar op single uitgebracht. Die had bij mij dan wekenlang op #1 gestaan.

avatar van vigil
Poeha schreef:

Ik vind Se Bastasse van Eros tegenwoordig een van de minste tracks van dat album. Had hij toen Cantico maar op single uitgebracht. Die had bij mij dan wekenlang op #1 gestaan.

Dat wist je al in 2007

Wow, ik kan weer een nieuw meesterwerk aan mijn muziekcollectie toevoegen. Dan heb ik het over dit album, maar nog meer over het nummer Cantico.
Wat een weergaloos subliem nummer is dat.
Ik dacht eerst, dit is gewoon Musica E (lange versie) in het kort.
Maar dit nummer is nog zeker zo goed. En dan vooral als na 04.30 min. het tempo nog eens flink wordt opgeschroefd, waarbij er ook nog een koor aan wordt toegevoegd, waardoor het lijkt alsof deze studio opname wordt verlengd tot een live opname. Zo goed!

avatar van Poeha
Ik had het niet beter kunnen zeggen

Gast
geplaatst: vandaag om 15:57 uur

geplaatst: vandaag om 15:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.