menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van musician. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020

Golden Earring - Golden Greats (1976) 3,5

12 november, 22:09 uur

stem geplaatst

» details  

Oasis - Wonderwall (1995) 5,0

5 november, 20:47 uur

stem geplaatst

» details  

Steven Wilson - The Future Bites (2021)

29 oktober, 20:07 uur

De reden waarom wij hier met z'n allen op musicmeter zitten, is juist het benoemen van de verschillen tussen het ene muziekwerkstuk en het andere.

Waarbij het duidelijk zal zijn dat iedereen verschillende voorkeuren heeft. Zelfs de meest afgebrande albums kennen ook liefhebbers. Dat is allemaal prima.
Erger is dat mensen rucksichtslos van een bepaalde artiest alles mooi vinden en al op voorhand met 5***** klaar zitten, voor zelfs het album maar is uitgebracht.
En dat kan niet, elke artiest brengt goede en mindere albums.

Ik moet zeggen verreweg het meeste van Wilson (solo) buitengewoon te waarderen, vermoedelijk heb ik zelfs wel eens geschreven dat hij voor mij de beste albums van de afgelopen 10 jaar heeft uitgebracht.

Dan moeten we ook erkennen, dat Steven Wilson ook met deze derde track aangeeft op het nieuwe album een andere kant op te gaan dan hetgeen we vanaf Insurgenties van hem hebben gehoord. Dat mag uiteraard.
Maar ik geloof niet dat ik dit keer bij Wilson in z'n bootje zal stappen. De elektronica van King Ghost doet mij vrijwel niets, alleen de animatie is weer prachtig. Maar dat is geen muziek.

Ik weiger mij in een dwangbuis te laten stoppen om alles van een artiest maar voor zoete koek te slikken. Zelfs als die artiest Steven Wilson heet. Dus voor mij even nog niet, maar wie weet heeft hij net de drie slechtste tracks van The Future Bites te pakken, je weet het niet.

» details   » naar bericht  » reageer  

Lenny Kravitz - Greatest Hits (2000) 4,0

27 oktober, 22:29 uur

De "zeiknummers" waar hier met enige regelmaat naar wordt gewezen, zijn m.i. Stand by my woman en Heaven help.

Ik kan daar ook weinig chocola van maken, behalve dan het advies om ze weg te halen en bijvoorbeeld door één nummer te vervangen, Fields of joy van van het album Mama Said. Dat is ook ooit op single verschenen maar is hier helaas weggelaten.

Kravitz speelt buitengewoon aantrekkelijke rock, in de regel sterke songs. Ik kan alleen niet ontkennen, eerder naar deze verzamelaar te grijpen dan naar de afzonderlijke albums. Die eerste vijf heb ik ook wel, maar nergens staat de collectie sterke songs van Kravitz van deze eerste albums zo als een huis als op deze verzamelaar.

Kravitz schuwt evenwel enige evolutie in zijn muziek niet. Dat is in de regel te prijzen maar er mag ook worden geconstateerd dat het daarmee niet gelijk altijd beter wordt.
En ik vind Kravitz op zijn best als hij met zijn stevige rockers komt zoals Are you gonna go my way, eventueel gecombineerd met een meer tragere zoals Let love rule.

En dan alles wat daar tussen in zit.

En dat is het meeste op dit album, vandaar dat ik lichtelijk val voor dit album, als ik wat van Kravitz op wil zetten.
Vreemd genoeg, is dit gelijk ook het enige verzamelwerk van Kravitz, ook al zijn we inmiddels 20 jaar verder en hij met tracks als 5 more days till summer (2018) nog heel aardig zijn potje meeblaast in het hedendaagse hitwezen.

Laat hij het maar niet horen, maar in tracks als Rock and roll is dead is hij voor mij prima op de Jimi Hendrix toer.
Prima verzamelaar voor de eerste, vrij dicht bij elkaar liggende, 10 jaar uit de carriere van Kravitz.

» details   » naar bericht  » reageer  

Crosby, Stills, Nash & Young - American Dream (1988) 4,0

20 oktober, 15:32 uur

(reactie op ander bericht)


Ik wel in ieder geval.

Het album, zoals zoveel anderen, lang in de mottenballen gezeten, maar ik vind het toch alleszins verdienstelijk wat er op de plaat is gezet. Grosso modo. Niet valt te ontkennen dat de band, voor zover dat in hun geval kan, gepoogd hebben een iets modernere versie van zichzelf neer te zetten.

De onderliggende thema's ademen nog wel de sixties maar zijn redelijk sterk veralgemeniseerd. Je kunt in 1988 ook niet meer met Woodstock aankomen, natuurlijk.

Maar elk individuele song heeft wel z'n charme, ik ben in het algemeen niet zo'n liefhebber van Neil Young a la tracks als Feel your love.

Het probleem in alle vergelijk met de wereldberoemde voorganger en klassieker is natuurlijk het gebrek aan het kunnen plaatsen van het geheel. Déja Vu was het juiste album op het juiste tijdstip door en van de juiste muzikanten.

En afgestemd op het juiste publiek, zet ik daar expres bij.

Aan die vereisten voldoet American dream niet, de heren mogen hopen dat een deel van de oude achterban zich weer aangesproken voelt. Maar de politieke tijdingen waren grondig veranderd, de solidariteit onder opstandige jongeren om met hun gelijkgestemde bands, leeftijdsgenoten, voor een progressieve omwenteling was verdwenen.

Dat maakt American dream best wel goed maar dan nog uitsluitend in de categorie rockalbums, waar een strijd met vele anderen moet worden aangegaan.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Doobie Brothers - Takin' It to the Streets (1976) 3,5

9 oktober, 21:12 uur

Michael McDonald moest mr. Doobie Brothers, Tom Johnston, vervangen en deed vervolgens niets om de Doobie brothers zelfs maar te laten klinken zoals het dat ongeveer ooit onder Johnston had gedaan.

Maar Michael McDonald had wel zijn eigen repertoire, zijn prima stem en feitelijk zocht hij tegelijkertijd een goede begeleidingsband.

Zo ontstond er een verstandshuwelijk, dat voor beiden commercieel uiteindelijk goed is uitgepakt. Misschien moet McDonald wel worden geprezen voor het feit dat hij geen nep Johnston sound wilde neerzetten en vanaf het eerste begin zijn geluid heeft gepresenteerd. Dat het maar duidelijk moge zijn.

Dus inderdaad geen Listen to the music maar It keeps you runnin'. Twee verschillende stijlen maar wel allebei de Doobie Brothers.
De vraag die overblijft: kunnen de (trouwe) luisteraars van de DB het nummer van McDonald tegelijkertijd óók waarderen om z'n inhoud? Of is het gebeurd met de liefde?

Aanvankelijk wees ik het af. Later, moet ik erkennen, heeft McDonald meer waardering van mij gekregen. en hoef ik pas op de latere Doobie brothers albums te stemmen nadat ik eerst diep adem heb kunnen halen.
Een hele avond McDonald gaat me ook te ver. Maar tien van die songs kan ik prima hebben.

» details   » naar bericht  » reageer  

David Bowie - Pinups (1973) 4,0

2 oktober, 21:09 uur

(reactie op ander bericht)


Zou het dat kunnen zijn? Dat toch niet iedereen het album zeker 20 keer voorbij heeft horen komen en dat na 1 x globaal luisteren het oordeel is geveld?

Ik mag Pinups met enige regelmaat graag weer eens beluisteren. Het is misschien een vreemde eend in de bijt maar ik vind het een prima en gedurfde keuze van Bowie, toen.
Ruim voor zijn dood schreef ik al bij dit album, wat er zou gebeuren als het nu zou zijn uitgebracht i.p.v. in 1973?

Dat iemand bij RCA bij het opruimen nog een hele doos zou hebben gevonden met "oude covers" van Bowie? Op één denk ik binnen komen. In de week nadat het album op de markt zou zijn gebracht. Met "geweldige ontdekkingen en pareltjes".

Maar het lot besliste anders en nu wordt Pinups slechts ervaren als "opvullertje" tussen twee Bowie klassiekers. Heeft hij hier een inschattingsfout gemaakt door dit zo te doen? Ik vind ook van niet, maar een echte meerderheid heeft dit standpunt niet.

» details   » naar bericht  » reageer  

XTC - Skylarking (1986) 4,5

2 oktober, 20:51 uur

(reactie op ander bericht)


Dit gaat, neem ik aan, over de mix van Steven Wilson. Ik lees hier bij de album mijmeringen er niet zo veel over, net zo min als berichten over de prachtig geremasterde versie uit 2014.
Die heb ik dan zelf liggen, overigens met een bruine cd hoes in plaats van de, uiteraard standaard, groene hoes die officieel bij dit album hoort.

Qua geluid, vraag ik mij af of Wilson in 2016 nog veel heeft kunnen toevoegen aan de geremasterde cd uit 2014 en of daarbij zijn mixen nog sterk afwijken van het origineel. De surround sound zou vervolgens iedereen moeten overtuigen.

In de basis zou Wilson de meest overtroffen versies nog moeten kunnen overtreffen (een waar vakman) maar ik kan mij dat t.o.v. de geremasterde versie nauwelijks nog voorstellen. En kan "de liefde" voor het originele album nog een reden zijn dat Wilson's mixen, surround sound en productie nauwelijks aandacht hebben gekregen?

Een reëel gevaar voor Wilson uiteraard, ook als hij zich met de beste vakkundige bedoelingen op een erkend meesterwerk stort.
Misschien kan hij zich qua niveau opkrikken wat dat betreft beter storten op oorspronkelijk afgebrande albums, dan heb je een veel grotere kans op enige rehabilitatie.

» details   » naar bericht  » reageer  

Roger Waters - Us + Them (2020)

Alternatieve titel: Soundtrack to the Film by Sean Evans and Roger Waters, 1 oktober, 12:14 uur

(reactie op ander bericht)


Vrij vertaald naar Roger Waters toe, vind ik iedereen die zijn albums koopt én tegelijkertijd Donald Trump steunt geen knip voor de neus waard.

Roger Waters verkoopt zijn mening niet sinds gisteren. Vanaf zijn allereerste momenten als muzikant laat hij er geen twijfels over bestaan.

Aan het begin was het begrijpelijk, waren collega muzikanten én het (zijn) platenkopende publiek het volledig met elkaar eens.
Dus dan lijkt de mening van Waters logisch. Inmiddels zijn we zo ver dat hele volkstammen zo idioot zijn dat ze achter een leugenaar en racist (laat ik het hier bij laten) als Trump aanlopen.

Daarom voor iedereen die Us and Them aanschaft: behoor je niet tot "Us", ga je dan in een hoekje zitten schamen voor Roger Waters en voel je schuldig en beroerd als je het album opzet. Dan heb je Waters en zijn muziek niet helemaal goed begrepen.

» details   » naar bericht  » reageer