Bon Iver - For Emma, Forever Ago (2007)

Folk
Uitgebracht in eigen beheer

1. Flume (3:39)
  2. Lump Sum (3:21)
  3. Skinny Love (3:58)
  4. The Wolves (Act I and II) (5:22)
  5. Blindsided (5:29)
  6. Creature Fear (3:06)
  7. Team (1:56)
  8. For Emma (3:40)
  9. Re: Stacks (6:41)
  10. Wisconsin * (5:25)
avatar van Tha)Sven
Ik weet nog dat ik deze plaat wel had gezien hier toen hij uitkwam. Helaas nooit meer aan gedacht om het ook daadwerkelijk te luisteren. Erg jammer kom ik nu achter.
Wat een fantastische integere plaat is dit. Prachtig gitaarspel en een subliem stemgeluid. Ik hoor er Antony in terug, maar ook Patrick Watson. Erg breekbaar en tekstueel heel erg mooi.
Het album staat echt vol met hoogtepunten. Blindsided steekt er net wat bovenuit, een van de mooiste folk nummers die ik ooit gehoord heb

ohmusica schreef:
Het verrast me toch dat dit soort folk opeens kan, mag en helemaal fris is. Ik weet zeker dat het een aantal jaren geleden als saai en oubollig zou zijn versleten. Maar het haakt in op een nog niet helemaal nader te definiere trend of behoefte.

Sinds een paar jaar ben ik steeds meer van dit soort muziek gaan houden. Heel rustig, grotendeels alleen een stem en een gitaar. Bon Iver speelde prima in op mijn behoefte naar dit soort muziek dit jaar.
Eigenlijk ook de mooiste nieuwe release van dit jaar... alleen net niet van dit jaar.

avatar van Tha)Sven
Ik moet hem toch echt verhogen naar het maximale, dit is een van de mooiste folk platen die ik ooit gehoord heb.
Ik ben blij dat ik dit jaar toch nog een album heb ontdekt dat me totaal heeft kunnen verpletteren.

ohmusica schreef:

Ik denk dat wanneer dit album een paar jaar eerder verschenen was, het dezelfde impact zou hebben gemaakt als dat hij nu doet. Er is geen trend, er is geen precieze behoefte, er is een prachtig album.

avatar van musicfriek
Wow, mooi gesproken!

aire.
Toch maar even opgewaardeerd. Draai het nu zo vaak dat ik me toch echt niet meer kan verschuilen achter een 'veilige vier'. Magische plaat dit. Dan weer ingetogen en sober, dan weer een geniale uitbarsting.. en altijd op het juiste moment. Zo'n seconde rust in Creature Fear is ook zo geniaal. Of neem het refrein in Skinny Love. Sterk en krachtig, maar totaal op zijn plaats in zo'n sober nummer. In eerste instantie - en misschien is dat het ook wel - klinkt het allemaal zo simpel, maar het voelt zo verre van oppervlakkig of 'gewoon'. De zang, het gitaarspel, alle tikjes en geluidjes... allemaal zó treffend.

Ook weer een geniale blogotheque. Die gasten flikken het ook elke keer. Yesayer vond ik al ronduit perfect, maar elke keer weten ze me weer te verassen. De blogotheque van Skinny Love is op dit moment toch wel mijn favoriet. Serieus kippenvel .. zo puur ook gewoon. Met een handjevol mensen op de vloer zitten tussen de kaarsjes , ik wordt er zelfs een beetje melancholisch van.

Bon Iver - prachtige liedjes van een groep met een prachtige naam.

Iemand nog een aanrader?

aire. schreef:
Zo'n seconde rust in Creature Fear is ook zo geniaal.

Inderdaad geniaal. Alsof hij zelf even stopt om te genieten

jkbb
Er is zeker een prachtig album. Toch vind ik vrij opvallend dat dit zo meer dan 250 stemmen binnenhaald, en zo'n beetje elke andere band of artiest die zich in het folk hoekje voortbeweegt (in dezelfde stijl of niet) vaak maar bij de dertig blijft hangen. Misschien zou ik juist moeten denken: eindelijk eens een plaat in deze stijl (die van: minimaal = maximaal) die wel aandacht krijgt, en deze ook zeker verdiend. Voorlopig vier sterren. Dat kan in de loop der tijd zeker wat meer worden.

avatar van Zandkuiken
Heerlijk eigenlijk dat deze plaat zoveel aandacht krijgt! Het houdt de illusie levend dat kwaliteit wel komt bovendrijven.

Zonde dat je niet hoger dan een 5 kan geven.

aire. schreef:

Bon Iver - prachtige liedjes van een groep met een prachtige naam.

Iemand nog een aanrader?

Bedankt dat je dit zo even hier typte, ik kreeg er een hele dikke glimlach van terwijl ik Bon Iver op de achtergrond hoor zingen.

De blogotheques van Bon Iver zijn inderdaad van ongekende schoonheid. Ik vond die van Yeasayer in de Metro zó geniaal en daarna kwam Bon Iver er nog achterna. Ik dacht even dat er alleen maar goede muziek op deze wereld bestond, allemachtig.
Persoonlijk vind ik uit de reeks van Bon Iver, Lump Sum het mooiste.

Dat geluid van de drukte in de stad, dat balkon met die bloemen, het camerwerk, de prachtige opbouw in het nummer.... ik werd er inderdaad net als jij bijna melancholisch van!

aire.

avatar van KidChino8
prachtig gewoon, zoals velen het album hier al hebben beschreven.. ik ga er volledig mee akkoord

Wel raar dat 'creature fear' maar 9 stemmen krijgt, dat vind ik echt het beste nummer nog..

Ik vind het heel erg moeilijk om hier een mooiste nummer aan te wijzen. Flume, Skinny Love, Blindsided, For Emma en Stacks staan wat mij betreft allemaal op het 5* niveau. Lump Sum en Creature Fear 4.5*, The Wolves 4* en both last and least Team 3.5*

Ik zie trouwens ook dat ik nog steeds niet gestemd heb. Ik zit wel stiekem aan 5* te denken, maar hou het nog even op 4.5 voor nu.

avatar van De Daniël
Heeft iemand trouwens de versie met Wisconsin er op? Dat nummer heb ik nooit gezien.

Op mijn CD staat Wisconsin niet. Ik heb hem wel op de harde schijf staan. Als je interesse hebt kan ik hem sturen.

P.S. Het mooiste stukje van de CD is het refrein van Re: Stacks, heb ik zojuist besloten.

avatar van De Daniël
Re: Stacks, brrr, kippenvel.

Ik kan hem zo goed als helemaal spelen, alleen het refrein heb ik nog niet helemaal onder de knie.

avatar van IntoMusic
De Daniël schreef:

Wijzig je naam in Bin Over en je gaat een glansrijke carrière tegemoet... Ik houd het voorlopig op Bon Iver's versie

Dn!S schreef:

Graag! Ik kan hem ook nergens vinden.

Gister kwam ik op internet nog een album tegen van Justin Vernon. Deze heeft hij in 2006 onder zijn eigen naam uitgebracht.

avatar van De Daniël
Heuh, wat een goede tip zeg Ronald, bedankt! Ik ga eens zoeken of ik wat kan luisteren ervan.

Wow goede vondst! Nog nooit van gehoord. Snel eens opzoeken.

avatar van Paranoid Android
het nummer blindsided is heerlijk om op repeat te zetten!

BPDD
Paranoid Android schreef:
het nummer blindsided is heerlijk om op repeat te zetten!

Ik heb het complete album regelmatig op repeat staan

"Every moment not spent listening to the Bon Iver record has seemed wasted" staat er op de cover van For Emma,Forever Ago.
Ik moet zeggen dat die zin zeker ook voor mij opgaat, in ieder geval de laatste paar weken.
Flume is bezig aan een spectaculaire opmars in mijn lijst van meest afgespeelde nummers maar ook de overige nummers hebben me volledig gegrepen.
Ik ben er momenteel zeker van dat deze prachtige cd in mijn top 10 terecht gaat komen, de vraag is alleen nog op welke plaats.

avatar van De Daniël
The Wolves (Act I and II), huiveringwekkend goed. Die opbouw, heerlijk. Ik kan het niet vaak genoeg horen.

(verwijderd)
Hoe kan een artiest nummers schrijven die na honderde malen beluisteren nog van af noot een tot het einde kippenvel weten te brengen! Nu een 'live'versie van Flume (MySpace Transmission, aanrader!!) op staan en wordt bekropen met een gevoel wat ik aan de ene kant van me af wil slaan, maar ook juist met open armen ontvang.. Is dit dan toch die 'gevoelige snaar'??

Ik zou bijna willen zeggen; 'Zo lekker?!? Het zou verboden moeten worden!'

avatar van hawkins
Tering, dit is écht goed. Volle mep!

Grappig, toen ik dit een jaar geleden voor het eerst hoorde, had ik niet verwacht dat het zo'n hype zou worden. Ik vond het toen wel een aardig album en gaf 3,5*. Inmiddels zijn we een jaar verder en is er al meer dan 300x op gestemd, waar het me niet zo verbazen als dit album over een jaar 'gewoon' in de top 250 staat. En geheel niet onterecht. Waar de andere albums die ik in dit genre heb beluisterd, na een tijdje vaak gaan vervelen, blijft dit gewoon prachtig. Sterker nog, elke keer als ik dit album luister, wordt ik weer verliefd op een ander nummer. Zo is momenteel Blindsided favoriet, waar ik eerder helemaal weg was van Skinny Love, For Emma, Lump Sum, Re: stacks en The Wolves. Dit verdient gewoon 5*

En dat voor een album wat eigenlijk maar heel weinig gepromote is, in eigen beheer is uitgebracht en ook geen singles heeft voortgebracht. Zo zie je maar dat echte kwaliteit vanzelf boven komt drijven.

(verwijderd)
Naja uit eindelijk is er aardig wat gepromote hoor.. niet door middel van singles enzo, maar alle muziekbladen en dergelijke stonden vol met bladzijde vullende afbeeldingen.. al kranten schreven met zeer uiteenlopende superlatieven.. en hij is natuurlijk uiteindelijk gewoon door een label uitgebracht.. maar ja mooie muziek (en vooral kwaliteitsmuziek) verdient dit inderdaad gewoon