Bon Iver - For Emma, Forever Ago (2007)

Folk
Uitgebracht in eigen beheer

1. Flume (3:39)
  2. Lump Sum (3:21)
  3. Skinny Love (3:58)
  4. The Wolves (Act I and II) (5:22)
  5. Blindsided (5:29)
  6. Creature Fear (3:06)
  7. Team (1:56)
  8. For Emma (3:40)
  9. Re: Stacks (6:41)
  10. Wisconsin * (5:25)
Ravenous
obsessed schreef:
Liefdesverdriet op je 17e kan toch prima? Ik vind het altijd erg storend als mensen een mening/opmerking niet serieus nemen vanwege de leeftijd van de schrijver.

Inderdaad, wat een onzin.

Guardian of Isis
iemand74 schreef:

midlifecrisis?
Zou nogal raar zijn aan mijn 18. Het was ook maar een vraag overigens, niet neerbuigend bedoeld ofzo.

avatar van Daan0
Het eerste wat me opviel bij het luisteren van dit album was de vocalen, ze konden me niet echt blij maken. Na een tweede luisterbeurt bevielen het me toch stukken beter, ik vond het mooi. Na een derde luisterbeurt kwam ik er me toch even achter hoe goed dit album wel niet is! Binnekort maar eens de teksten lezen.

AC1
Ik vond de stem van Bon Iver meteen goed. Ik heb liever een wat vreemde stem dan een 'daar gaan we weer' stem.

avatar van Daan0
Dat is ook wel weer waar, maar zoals ik dat vaker heb moet ik wel even aan een bepaald stemgeluid wennen. Zoals bij Beth Gibbons (Portishead) of Thom Yorke (Radiohead.

avatar van Leeds
Al een paar keer beluisterd en toch wat teleurgesteld.

Vooral het gemiddelde maakte me nieuwsgierig. Ik kom wat bedrogen uit. Toch nog een paar kansen geven. Het 2de gedeelte is toch het best. Creature Fear en in het verlengde liggende Team zijn toch de hoogtepunten.

avatar van woutorrmusic
beter dan ik gedacht had eigenlijk...

avatar van woutorrmusic
En de albumtitel vind ik écht prachtig....

avatar van Booyo
Waar het me in het begin, op een paar nummers na, niet helemaal kon bekoren. Daar piep ik nu anders. Dit album is een aaneenschakeling van pareltjes, de stem van Justin Vernon is prachtig ingetogen, net als de muziek eigenlijk. Gewoon verdomd mooi!

Booyo schreef:

Ik heb voornamelijk moeite met het eerste gedeelte. Vanaf Blinsided is het bingo.

Vooral Wolves kan me niet bekoren. Nu althans niet.

AC1
Peter Gabriel doet een cover van Flume.

BON IVER - boniver.org

Zou ik persoonlijk wel een eer vinden.

....

avatar van Chameleon Day
AC1 schreef:
Peter Gabriel doet een cover van Flume.

BON IVER - boniver.org

Zou ik persoonlijk wel een eer vinden.

....

En die cover is op dit cover-album van Gabriel te vinden.

avatar van Leeds
De smaak eindelijk volledig te pakken. Schitterende plaat waarvan het 2de gedeelte er nog steeds sterk bovenuit steekt.

Ik heb dit album vrij recent van mijn broer gekregen. Begin het nu een beetje te luisteren. Heb nog weinig gehoord maar Skinny Love en Re: Stacks zijn echt prachtig. Wat een fantastische stem heeft die man. Echt muziek die je raakt. Prachtig

avatar van My Addiction
Wanneer zou er eens nieuw werk uitkomen?

avatar van Chameleon Day
Geen idee. Ik weet wel dat de drummer van Bon Iver een soloalbum heeft uitgebracht. Die ligt in de lijn van dit album en van dit nevenproject van Justin Vernon.

avatar van bram1610
skinny love is zo mooi dat ik er bang van word...
nu de rest van het album nog

bram1610 schreef:
skinny love is zo mooi dat ik er bang van word...
nu de rest van het album nog

Je weet niet waar je aan begint

avatar van Martin Visser
Pareltjes, geboren uit ellende en wanhoop

Justin Vernon zat al in allerlei Indi-bandjes waarvan ik nog nooit had gehoord. Maar na de breuk met de zoveelste band besluit hij het op zijn eentje te proberen. Hij sluit zichzelf vier maanden op in een blokhut in Wisconsin en slaat aan het componeren en spelen. De spookachtige mooie debuutplaat For Emma, forever ago is in 2007 het resultaat. Hoewel de sfeer van de muziek dicht aan ligt bij een reeks andere gevoelsartiesten (Elliott Smith, Nick Drake, Iron & Wine, Bonnie 'Prince' Billy) draagt de plaat heel nadrukkelijk een eigen stempel.

Om te beginnen heeft Vernon een prachtige stem. Met een andere zang was deze plaat nooit geworden wat het nu is. Vernon zingt zowel heel warm als dun, ijl en daardoor wat spooky. Aan de zangpartijen is op de plaat ook veel aandacht besteed, want in verschillende nummers zijn meerdere zanglagen op elkaar gelegd waardoor de muziek in de verste verten niet meer op een eenmansproject lijkt. Hoewel de basis misschien man met gitaar is, klinkt zijn muziek veel voller en afwisselender dan die van basic singer/songwriters.

Vrolijk zijn de liedjes eigenlijk nergens. Op deze plaat bezingt en verwerkt Vernon de breuk met zijn bands, de breuk met diverse liefdes. Veelal zijn de teksten heel beelden, maar lang niet altijd erg duidelijk. Wel is de treurigheid direct voelbaar. En als hij in The wolves (act I & II) zingt: "Someday my pain / will mark you (...) What might have been lost - don't bother me", dan is wel duidelijk dat hier een in de liefde diep gewonde man aan het woord is.

Het is ongelofelijk hoeveel zeggingskracht uitgaat van muziek met zo minimale instrumentatie. Dankzij de betovering voert Vernon je mee en slechts zelden gebruikt hij iets extra's. Soms wat percussie hier, of wat koper (For Emma) daar. Maar in de meeste gevallen is het simpel, en zoekt hij de afwisseling in een ander tempo en vooral in zijn bijzondere stembuigingen. Vooral het repetitieve, bijna scanderende, refrein van Skinny love is meeslepend. Wat begint als klein en zacht, krijgt pit en tempo en gaat zelfs bijna vrolijk te klinken. Maar dan ligt toch de wanhoop snel weer om de hoek en zoekt Vernon de overvloedige stemmingsbron. Een echt vrolijke boel wordt het daardoor nooit. Maar dat uit iets verdrietigs zoiets moois voort kan komen, is een dijk van een cliché, maar Bon Iver bewijst dat dit cliché waarheid is.

avatar van Arrie
Staat dit zelfs al in de top 250?
Heb dit album ooit eens beluisterd maar vond het niet zo boeiend. Zal het nog eens proberen.

avatar van LucM
Draai dit 's avonds laat, Arrie, dan komt de muziek beter tot zijn recht. Hopelijk mogen wij nog een album van Bon Iver verwachten.

My Addiction schreef:

Je weet niet waar je aan begint

Haha, ik ben wel wat gewend hoor, ben tot nu toe aardig positief.

(verwijderd)
Hij bedoeld ook meer dat als je al bang wordt van Skinny Love dat je dan niet weet waar aan je begint want de rest is om net zo bang van te worden, zo mooi

avatar van bram1610
Oh zo haha. ik dacht al dat hij bedoelde dat het een enorm werk is om dit album te doorgronden. In dat geval, mijn excuses.

avatar van My Addiction
Nee nee bram joram heeft me door

avatar van My Addiction
Uiteindelijk dan toch weer op nummer 1 gezet in mijn top tien. High Violet stond er eventjes maar na enorm getwijfel weet Justin Vernon me toch nog net iets dieper te raken met zijn echtheid, zijn stem en zijn covers:
Dit vind ik persoonlijk de beste cover van een nummer ooit
YouTube - Bon Iver - Your Love (The Outfield Cover)(Live From Riverside Theater)

Ik hoor liever deze live versie van "Skinny Love" dan de album versie.
YouTube - Bon Iver - Skinny Love Live on Jools Holland

avatar van My Addiction
Ik ook tinh, veel meer emotie

Wat is dit mooi!! Jammer van hun gastoptreden op Kanye West z'n nieuwe plaat. Wat ik qua samenwerking best interessant vind klinken.. maar op de track is Bon Iver amper terug te horen

Gelukkig kan ik hier nog m'n hele leven naar luisteren!

Koning-Phong
Ik heb geen verstand van Folk muziek..weet niet eens wat het is maar ik denk wel dat fans ervan er superveel van houden en ook van Bon Iver houden dus wil ik even wat kwijt.

Ik als HipHop fan wil mij mijn schaamte betuigen aan jullie, omdat kanye west met Bon Iver werkt en niet alleen HipHop verpest maar ook Folk.

Dankjewel.