Bon Iver - For Emma, Forever Ago (2007)

Folk
Uitgebracht in eigen beheer

1. Flume (3:39)
  2. Lump Sum (3:21)
  3. Skinny Love (3:58)
  4. The Wolves (Act I and II) (5:22)
  5. Blindsided (5:29)
  6. Creature Fear (3:06)
  7. Team (1:56)
  8. For Emma (3:40)
  9. Re: Stacks (6:41)
  10. Wisconsin * (5:25)
avatar van TristanC
Uiteindelijk toch verhoogd naar 5 sterren. Hoe meer ik het beluister, hoe mooier ik het vind.

avatar van AOVV
My Addiction schreef:

Heb nog nooit een album gevonden dat mij even hard weet te raken dan dit album. Dus eigenlijk heb ik dezelfde vraag, als liefhebber van het genre. The National doet het ook, maar toch net niet goed genoeg. En soms Sigur ros, maar niet elk nummer.

Misschien James Vincent McMorrow eens proberen? Qua zang ligt dat zeker in het straatje van Bon Iver.

avatar van DirkM
Verder ligt Volcano Choir in lijn met Bon Iver, maar het is wel een stuk experimenteler. Justin Vernon is er zelf ook onderdeel van.

avatar van Co Jackso
For Emma, Forever Ago is een echte groeiplaat. Skinny Love klinkt al snel geweldig, maar om de rest van het album goed te kunnen waarderen zijn een aantal luisterbeurten nodig. Gelukkig is de uiteindelijke beloning groot. Met name een nummer als Re: Stacks is prachtig. De passie waarmee Justin Vernon zingt is uniek, en zorgt ervoor dat dit album steeds beter wordt.

avatar van DirkM
Tof dat deze soms weer even in de rotatielijst opduikt!

avatar van RensZ
Ik vind het mooie van dit album dat mijn favoriete nummers altijd wisselen. De kwaliteit van elk nummer is zo constant en bijzonder goed dat ik elke keer wel iets ander geniaals hoor. Geweldig.

avatar van Eveningguard
Dat laatste nummer... Zo mooi... Zo hartverscheurend mooi.

Dikkop
Eveningguard schreef:
Dat laatste nummer... Zo mooi... Zo hartverscheurend mooi.

Inderdaad. Re: Stacks ligt hier nu voor 6de maal na elkaar op.
Ik ben bang dat ik dat nummer keihard aan het kapot draaien ben.
Het moet maar zo mooi niet zijn. Het is ongelooflijk hoeveel emotie Bon Iver kan teweegbrengen met alleen een gitaar en zijn fantastisch stemgeluid. Wat een intens nummer zeg. De rest van het album spreekt me jammergenoeg een stuk minder aan.

avatar van Tha)Sven
Grappig dat je Blindsided dan ook niet grandioos vindt ( wat het ook is ).

Dikkop
Het is trouwens niet omdat ik de rest van For Emma, Forever Ago minder vind, dat ik het niet goed vind. Re: Stacks is gewoon van buitengewoon niveau . Ik heb het album nu nog twee maal gedraaid en ik moet zeggen dat hoe meer ik het album beluister, hoe beter hij ook wordt.
Blindsided vind ik op dit moment het 2de beste nummer.

Soms klik ik op MM zomaar wat artiesten aan om iet snieuws te ontdekken, ff joeptoepen voor een impressie et voila

Zojuist was het raak

Skinny Love is prachtig, Re: Stacks ook, dit wordt de lenteplaat voor mij schat ik zo in

very nice

avatar van pim556
Je lenteplaat? Wat mij betreft is dit toch een typisch album voor in de winter.

Ik baal er eigenlijk ook wel van dat zijn nieuwe album in de zomer uitkomt...

avatar van RensZ
Lenteplaat of winterplaat, doet er niet toe. Een goed album kun je altijd draaien. Zo ook dit album.

avatar van Tha)Sven
Duidelijk een herfstplaat juist!

kuldiscussie natuurlijk, maar ergens zit er wel wat in, tis geen zomerse plaat voor mijn gevoel, na 1 goede luisterbeurt

avatar van Eveningguard
Het is gewoon een plaat van alle seizoenen. Dat is juist zijn kracht.

Ik ben gewoon blij dat er een nieuwe plaat uitkomt na 4 jaar wachten

Ik ben gewoon blij dat er een nieuwe plaat uitkomt na 4 jaar wachten
Ik ben blij dat ik dit nieuws nu hoor

avatar van pim556
Grappig wel dat er veel verschillende meningen bestaan over wat nu het beste jaargetijde is om deze plaat te draaien.

avatar van hoi123
Now all your love is wasted?
Then who the hell was I?

Bijna iedereen heeft wel zijn eigen Emma.
En welk gevoel je daar nu ook over hebt, op welke gedachten je ook terugblikt, Bon Iver verwoordt ze.
Een gitaar, één falsettostem die soms wordt bijgestaan door tweede stemmen en een drumstel.
Meer heeft deze groep niet nodig om te overtuigen.

Soms wordt er wanhopig en zwaar nostalgisch teruggeblikt, soms met een lach door de tranen heen.

Ik zou ook bijna willen zeggen dat dit de plaat is die liefdesverdriet het beste verwoordt.
Wanhopige vocalen, versufte nummers, plotselinge aanvallen van emotie en dan op het laatst die hemels mooie acceptatie, samengevat in een paar akkoorden. Zo realistisch als het maar kan.

Maar jammer genoeg, net zoals in het echt, verzuipt men in deze plaat jammer genoeg wel in een overvloed van emotie. Dat dit een slecht gegeven is, wil ik niet per sé zeggen, maar het zorgt wel voor een te grote hoeveelheid leed. Op een gegeven moment moet dit wel bijna afgezet worden.
Ook is de afwisseling niet altijd even groot. Maar ja, is dit net zoals alle andere punten niet net zoals ''in het echie''?

avatar van jassn
Dit was ooit 1 van mijn lievelingsalbums maar opeens ben ik dit album vergeten op 1 of andere manier.

Vandaag door iemand aan herinnerd en ik ben er weer helemaal weg van. Dit blijft 1 van de beste albums die er is en dan verdient dit ook niks anders dan de volle 5 sterren.

Nu nog KoL uit je top-10 en deze erin

avatar van Eveningguard
Ik had het al op de artiestenpagina gepost. Dat lijkt me beter voor dit soort dingen.

avatar van jacobz
My Addiction schreef:

Dan kan ik je wel Sufjan Stevens aanraden.
En dan niet het overschatte Illinoise, maat het wat meer ingetogen en diepgaande Seven Swans.

Verder moet ik wel toegeven dat dit 1 van de betere albums in zijn soort is.

avatar van Streup
Eveningguard schreef:
Het is gewoon een plaat van alle seizoenen. Dat is juist zijn kracht.
Flauwekul discussie inderdaad, maar als je het aan de bandnaam mag aflezen vinden ze hun eigen muziek goed voor in de winter
Persoonlijk maakt het mij niet uit, het is altijd goed deze plaat. Zeer benieuwd naar de nieuwe ook!

Untitled on Vimeo
Of hoe 50 seconden zo tergend kunnen zijn

avatar van Eveningguard
Tergend wat? Tergend slecht?

avatar van My Addiction
Neen tergend weinig! Het gevoel van ik wil meer

avatar van Eveningguard
O ik dacht al. Prachtige preview!

avatar van niels94
Klonk inderdaad heel erg mooi, maar het nieuwe album is inmiddels toegevoegd dus misschien kun je het beter daarbij zetten