David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)

Alternatieve titel: Ziggy Stardust

Label: RCA Victor

1. Five Years (4:43)
  2. Soul Love (3:33)
  3. Moonage Daydream (4:39)
  4. Starman (4:13)
  5. It Ain't Easy (2:57)
  6. Lady Stardust (3:21)
  7. Star (2:46)
  8. Hang on to Yourself (2:38)
  9. Ziggy Stardust (3:13)
  10. Suffragette City (3:25)
  11. Rock 'N' Roll Suicide (2:58)
  12. John, I'm Only Dancing * (2:43)
  13. Velvet Goldmine * (3:09)
  14. Sweet Head * (4:14)
  15. Ziggy Stardust [Demo Version] * (2:35)
  16. Lady Stardust [Demo Version] * (3:35)
avatar van douwens
Persoonlijk vind ik dit een zeer goed plaat van Bowie. Ik vind het ook alles behalve truttig en ook vind ik juist dat het de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan. Ik ben van ruim na de generatie van dit album en vind geenzins dat dit album een stoffige 70's plaat is. Ik vind het een alltime klassieker waaraan menig artiest van de tegenwoordige tijd een puntje aan kan zuigen. Het album overtuigd eigenlijk per individueel nummer, maar ook als geheel.
Misschien dat de gene die dit album tot vervelends toe hebben geluisterd in hun jeugd er nu (gedeeltelijk) op uitgekeken zijn.

UnknownPleasure
Bah , Ik moet deze van Bowie ook in mijn top 10 hebben! Maar wat moet er uit?

avatar van orbit
Ik zou één van die Ijslandse sigaren eruit mieteren..

avatar van Lennonlover
UnknownPleasure schreef:
Bah , Ik moet deze van Bowie ook in mijn top 10 hebben! Maar wat moet er uit?

Ik zal jou eens even helpen... eum...euhem.....rrrrr... oké...

ahum, opnieuw proberen... eum...............

Jah, wat moet er uit... ik zou zeggen misschien een van Sigur Ros?

UnknownPleasure
Hmmm... Tjah als ik tussen een van Sigur Rós moet kiezen dan doe ik Ágætis Byrjun er het eerste uit.. Nog even denken hoor

PS : Orbit , Zo negatief hoef je ook niet te zijn over onze ijslanders?

Kadafi
Ik heb nog nooit van dit album gehoord. Ook niet zo gek als je uit '88 komt. De hoge waardering van dit album zegt mij niets, maar ik ben dus erg benieuwd. TVP, als ik het zo mag noemen, op z'n Fok!s.

avatar van Lennonlover
Kadafi schreef:

Kijk eens naar mijn geboortedatum, niet veel verschil he. En kijk dan eens naar mijn top-tien.

Leeftijd heeft niets te maken met muziek, man.

avatar van Lepel
Ik weet nog goed dat dit album uitkwam. Ik was een jaar of -6 en mijn ouders besloten voor altijd bij elkaar te blijven en samen in de toekomst mooie kinderen te maken.
Ze hebben woord gehouden. Waarvoor dank. Mijn dank gaat tevens uit naar David Bowie. Wat een fijne platen heeft deze meneer gemaakt. Op dit album zijn (wederom) wonderschone nummers te vinden. Favorieten: 'Five years', 'Starman' en 'Ziggy Stardust'.
"Let all the children boogie!"

Kadafi
Lennonlover schreef:

Kijk eens naar mijn top-tien.

Daar staat eventueel nog meer leuks tussen ja !

avatar van edjuhh
Van al de prachtplaten die Bowie in de jaren zeventig heeft gemaakt is dit toch wel de beste. Minste nummer is voor mij "It ain't easy", maar dat zou op veel andere albums nog steeds een topnummer zijn. Nummer 1 in mijn top 10. Ik denk voor altijd, maar wie weet...

avatar van James Douglas
'Five Years', de soundtrack voor de laatste vijf minuten van ons bestaan. Ik ben nog steeds onder de indruk van de apocalyptische 'feeling' van die song. En dan heb je alleen nog maar de opener..

avatar van Droombolus
edjuhh schreef:

Het is IMO een wereld nummer maar Bowie's uitvoering is gewoon een beetje rommelig. Jammer genoeg kent bijna niemand het orgineel van komponist Ron Davies' Silent Song Through The Land album..... Dave Edmunds deed er trouwens ook nog een leuke uitvoering van op Rockpile.

avatar van edjuhh
Droombolus schreef:

Heb zojuist Ron Davies' versie van het nummer beluisterd op youtube. Is zeker oke. Die van Dave Edmunds kon ik al. Is inderdaad aardig. Goede tip.

avatar van Madjack71
Ziggy Stardust is de enige die ik van Bowie op cd heb, anderen heb ik op lp.
Dit album begint wel heel sterk met Five Years i.m.o van meet af aan een climax tot aan het einde.
Soul Love is dan nodig om e.e.a weer in het gareel te brengen na die verdoemenis over de aarde. Lekker ritme en dito sax.
Whoehoehoehoehoeehoeeeh...Moonage Daydream, vooral dat middenstuk lekker hoor. Goed spel samen met Mick Ronson, die elkaar wel hadden gevonden in die periode....space-out.
Lights were lowwohhohohoo, lay down for my radiooohoohoooh. Starman...kan het niet nalaten het als een kerstman mee te hohoohooen. Relaxed nummer. There's a Starman waiting in the sky...wat heeft die Bowie toch met de ruimte? Een spacey Bruce Springsteen op het eind met lalalalaaah lalalalaaah

It ain't easy begint zo van welke kant gaan we op..tot het refrein...pakkende tekst...It ain't easy to get to heaven, when you're going down.
Lady Stardust, Mooi rustpunt met piano...he was allright.
Star, een nummer vol met muzikaliteit, gebeurt veel en lijkt langer te duren als aangegeven, beetje fifties feeling.
Hang on to yourself, c'mon c'mon we've got a good thing going...still going on strong dit album voor mij!

Dan Ziggy Stardust, voor mij een van de favorieten, onze Bearded Collie is er dan ook naar vernoemd: Ziggy. Moet onwillekeurig ook aan Tom Petty's Into the great wide open denken..door de verhalende kant over een artiest.
Suffragette City..doet mij veel aan Roxy Music denken, waar bij de weg, ook Eno zat, die later nog een flinke duit deed in de wederopstanding van de persoon Bowie. Out of sight dit nummer!

Rock & Roll Suicide, is een mooie afsluiter van een album, dat moge duidelijk worden door de moeite die ik wilde nemen om aan te geven wat ik er van vind, dat deze mijn favoriet is van Bowie samen met Heroes en Diamond Dogs. Dit was een prettige rit...YOU'RE NOT ALONE...zeg het ze David.

avatar van Axl_Rose
Mooi gezegd... Prachtige cd.

Vooral die zin 'You're Not Alone' is een waar kippenvelmoment.

Karl schreef:
Een truttige topper

totaal misplaatste opmerking.... onbegrijpelijk.

Pure klasse en klassiek rockalbum.... haast buiten categorie!

Ik verhoog trouwens van 4.5 naar ***** wat deze schitterende plaat gewoon verdient!

PS : Ik heb het album zonder die bonustracks en ben daar blij om, die bonustracks voegen niets toe, integendeel; De plaat was perfect zoals ze was.

avatar van Pruimpit
'It Aint Easy' vind ik op deze plaat ook een wat zwakkere broeder, maar het is toch eigenlijk inderdaad geen slecht nummer. Er staat trouwens een (naar mijn smaak) veel betere versie op 'Bowie At The Beeb'.

Sowieso is die cd ook wel een aanrader, de BBC-versies van alle Ziggy Stardust-nummers klinken erg goed en rocken ook iets harder dan op de originele lp.

Evengoed is deze lp natuurlijk wel een klassieker.

Madjack71 schreef:

Haha , dat is ook grappig , wij hebben onze kat dezelfde naam gegeven: Ziggy

Ps: Leuke recensie

haveman
Ik heb een Best of van deze meneer in mijn bezit en die vind ik erg goed.

Dit is het eerste reguliere album wat ik probeer en ben erg teleurgesteld. Suffragette City vind ik een positieve uitschieter.

haveman schreef:
Ik heb een Best of van deze meneer in mijn bezit en die vind ik erg goed.

Euh...... teleurgesteld???

Deze plaat staat BOL van de klassiekers, de ene na de andere, tja, U en ik komen van andere planeten, maar elk zijne meug, jawel

Father McKenzie schreef:

Euh...... teleurgesteld???

Ja, vind het ook erg jammer, heb m veel kansen gegeven.

Betekent dit dat ik de rest van zn albums moet negeren?

Ik zie trouwens ook wel wat goede muziek in je top 10 staan, dus over sommige dingen zijn we het wel eens.

Father McKenzie
Tja, dat niet alle nummers je liggen, maar STARMAN moet toch zowat hier het meest toegankelijke nummer zijn, een echte jukebox-plaat, dàt moet je toch lusten, of zelfs dat nummer niet?

Je kunt niemand dwingen iets mooi te vinden, dit is muziek uit mijn eigen glorieperiode zeg maar, dàt zal er ook wel voor iets tussen zitten, vrees ik!

Father McKenzie schreef:

Nee, ook dat nummer grijpt me niet.

Heb nu maar effe Animals van PF opgezet. Zit erover te denken die te verhogen.

avatar van orbit
haveman schreef:

Ja, vind het ook erg jammer, heb m veel kansen gegeven.

Betekent dit dat ik de rest van zn albums moet negeren?

Hmm, zijn Berlin-trilogie (Low, Heroes en Lodger) zou je wellicht nog wel bevallen. Is heel anders als dit.
Maar als je bijvoorbeeld niet tegen zijn stem kan, houdt het natuurlijk wel op. Overigens heb je voor de rest een puike muzieksmaak, het zou me verbazen als je hierin Bowie geen plaatsje kunt geven, maar niet iedereen hoeft hiervan te houden natuurlijk. Ik vind dit een meesterwerk, evenals Low en Hunky Dory trouwens.

Kingsnake
Hier kan ik kort over zijn.

Subliem.

De ultieme glamrockplaat (met een knipoog)

Deze is met Trevor Bolder op bas, wat een beest is dat.

orbit schreef:

Bedankt voor het compliment omtrent mijn muzieksmaak. Jouwe mag er ook wezen.

Ik zal die Berlijn trilogie zeker gaan proberen aangezien Berlijn een goede invloed heeft gehad op veel albums.

avatar van sputnik
O, o, o Bowie! Een meesterwerkje. Moonage Daydream is ook o zo geweldig. Vooral de "HAMMERSMITH '73"-versie doet mij dansen. Verder is de plaat natuurlijk ook meer dan oké. Yes!

avatar van Amicus

Amicus schreef:

Over de smaak van user Orbit,.......dus

Super hoe je met andermans smaak omgaat

We gaan maar allemaal aan de Iron Maiden

Dit was een geintje. Orbit en ik hebben namelijk voor een heel groot gedeelte dezelfde smaak.

avatar van Amicus
Vooruit, dan is het goed