Er zijn al diverse prachtige reviews over dit album geschreven en ik ga proberen daar mijn steentje mede aan bij te dragen
Sinds ik wist wat muziek was, ben er ik ervan gaan houden. Dat begon al in mijn vroege kindertijd, toen ik dankzij mijn pa deze Born in the USA leerde kennen. Het was een van de platen uit zijn omvangrijke collectie. Feitelijk is Bruce er voor verantwoordelijk geweest dat ik me ging verdiepen in rockmuziek, iets waar ik tot de dag van vandaag de vruchten van pluk. Ik was een jaar of 8 toen ik dit album voor het eerst beluisterde en heb 'm de daaropvolgende jaren behoorlijk grijsgedraaid. Ook toen ik andere platen leerde kennen uit mijn pa's collectie - variërend van Pink Floyd tot Fleetwood Mac, van Roy Orbison tot U2 en van Creedence Clearwater Revival tot Dire Straits - bleef Bruce favoriet bij mij. Terwijl klasgenootjes liever naar eurodance, Roxette of Madonna luisterden, vond ik de muziek van Bruce en zijn E-Street Band veel interessanter.
Variatie is troef op deze plaat. Het titelnummer heb ik eigenlijk altijd een gedrocht van een nummer gevonden. Zelfs als kind vond ik de opbouw te veel 'straight forward' en qua tekst vond en vind ik het te patriottisch klinken, hoewel het niet de bedoeling van Bruce is geweest een pro-Amerikaanse song te schrijven gezien het onderwerp dat in dit nummer centraal staat. Ook met Dancing in the Dark, waarvan ik door de vele airplay op alle radiostations al snel genoeg had, heb ik nooit veel gehad. Het overgrote deel van dit album kon ik echter meer waarderen en dan met name de minder bekende nummers als Cover Me, No Surrender, Downbound Train en Bobby Jean. Overigens ervaar ik vaak bij Bruce Springsteen dat ik het minder bekende werk meer kan waarderen dan de grote hits.
Dit album past muzikaal perfect in het tijdsbeeld van de jaren '80 en is een hele verandering na het ingetogen Nebraska. Het rockt veel meer dan Nebraska of dan opvolger Tunnel of Love, maar dat wil niet zeggen dat dit ook een beter album is. Integendeel, daar waar Nebraska me altijd nog volledig kan boeien, is dat bij deze Born in the USA niet het geval. Het heeft misschien te maken met de typische jaren '80-sound van veel nummers, daar waar de folkachtige nummers op Nebraska voor mij nog altijd tijdloos klinken. Het doet echter weinig af aan de composities, die hier stuk voor stuk vrijwel allemaal sterk zijn en die van Born in the USA zowel in commercieel als in artistiek opzicht een succes hebben gemaakt.
Als ik mijn herinnering laat spreken, zou hier een 4,5* uitkomen. De eerlijkheid gebiedt me echter te zeggen dat ik het album niet meer zo goed vind als vroeger. Na een uitvoerige zwerftocht door de rijke muzikale geschiedenis van Bruce blijkt Born in the USA voor mij bij lange na niet het sterkste werk van hem te zijn. Deze plaat moet het uiteindelijk doen met een krappe 4*.