Meshuggah - obZen (2008)

2. Electric Red (5:53)
  3. Bleed (7:24)
  4. Lethargica (5:49)
  5. ObZen (4:26)
  6. This Spiteful Snake (4:54)
  7. Pineal Gland Optics (5:14)
  8. Pravus (5:12)
  9. Dancers to a Discordant System (9:36)
avatar van bennerd
kaztor schreef:
Vind de zang wel goed zo.
Kan me hier toch geen melodieuze zanger bij voorstellen.
Dat zou nergens naar klinken.

Stel je voor... Hoor je van die hard beukende muziek, komt er daar een kleine vent met een strakke lederen broek op het podium, die dan lekker melodieus over-the-top te zingen...

Joy
ronny james dio staat ook in zon strakke legging te brullen maar die stem kan ik toch immer waarderen :)

avatar van andnino
Schaam schaam... dit is het eerste wat ik van Meshuggah hoor, op een los nummer na.
Ben inmiddels aan de stem gewend die's eigenlijk nog wel te doen, heb m gister op repeat gezet en met open mond zitten luisteren. wat is dit goed vooral de opener..
4,5* met kans op verhoging

avatar van gherdt
Heb me nooit gestoord aan het gebrul, ik vind het zelfs monsterlijk fijn gebrul. Waar ik bij metal altijd een hekel aan heb is als ze plotseling clean gaan zingen! (geldt niet voor allen natuurlijk).
Ik heb deze plaat uit veiligheidsoverwegingen even twee weken aan de kant gelegd, inmiddels draait ie weer op volle toeren. Na ontelbare luisterbeurten nog steeds geen verveling, geen zwakke plek, niks van dat al! Meshuggah is de beste metalband ooit en dit is hun magnum-opus.

avatar van BoordAppel
Zijn er eigenlijk mensen die de teksten kunnen verstaan? Het heeft wel wat dat geschreeuw maar het kunnen net zo goed wat willekeurige klanken zijn want ik versta er nooit geen reet van.

voltazy
jep, na een tijdje luisteren versta ik het wel (tekstboekje helpt ook), heb trouwens hetzelfde met opeth.

avatar van kaztor
Ach, de teksten komen later nog wel bij me. Is toch een zooi onzin.
Laat 'm maar lekker schreeuwen, klinkt best.

avatar van Maximusic
Tja als ik de teksten lees en er dan naar luister ga ik wel langzamerhand dingen verstaan, maar aangezien ik er bij Meshuggah meestal niks van begrijp doe ik niet te veel moeite

ik luister nooit teksten. als het maar lekker klinkt

avatar van The Scientist
voltazy schreef:

Als ik de tekstboekjes van Opeth mag geloven vind ik het niet erg dat ik het neit of nauwelijks versta...

Zou me niks verbazen als dat hier hetzelfde is.

avatar van HammerHead
De teksten zijn hier best ok vind ik. ObZen bijvoorbeeld:

"A state of perfection, immersed in filth
Equilibrium obtained
Pure in devotion to all things unwell
This sweet zen of our ill condition sustained

A new belief-system
Salvation found in vomit and blood
Where deprivation, lies
Corruption, war and pain is god

Balance
Harmony found in the sickly, the vile
Unflinching eyes, joyous and gleeming
Intense in their need to watch things die

A new belief-system
Salvation found in vomit and blood
Where deprivation, lies
Corruption, war and pain is god

Decay, disgrace, disgust - our state of zen

The grime of contempt and degeneration,
Sticky, foul and pungent
The sediment of our creation
We flourish in this bloodred soil"

Niet de beste poëzie die ik ooit gelezen heb, maar duidelijk een niveautje hoger dan de gemiddelde death/grindcore band.
Overigens slaat het albumartwork op deze tekst.

Niet dat ik nou enig idee heb wat dit allemaal betekent

avatar van Suicidopolis
Volgens mij kan je een tank demonteren met deze CD... Die drums zijn echt absurd. Alsof er constant iemand tegen een waanzinnige snelheid in je maag en op je hoofd ligt te beuken.

Het eerste dat me opviel toen ik de CD voor het eerst door m'n installatie liet beuken, is dat de gitaren minder zwaar klinken als op Nothing en Catch 33, de 2 andere CD's van Meshuggah die ik in m'n bezit heb. Daar staat dan weer tegenover dat de nummers zo waan-zin-nig druk zijn, dat het geheel hoedanook bijzonder beukend is. Zo beukend zelfs, dat ik er soms duizelig van word en bijna kotsneigningen van krijg, no joke.

Zeer bizar effect...

Dit is echt een bulldozer. Op het einde van een luisterbeurt ben je gewoon fysiek moe en groggy.

andnino schreef:
Niet dat ik nou enig idee heb wat dit allemaal betekent

misschien over een paar jaar

Joy
mm, net dat hele drukke en volgepropte maakt dat ik er niet naar wil luisteren

iets gedoseerder mag best en ik denk dat mesjoegah dan veel meer laat horen dan nu

tis teveel, overdone wat mij betreft

de helft weglaten en ik denk dat de muziek dan veel meer tot zijn recht komt

voltazy
misschien kan je catch 33 meer waarderen, dat heeft de nodige rustpunten en klinkt wat gedoseerder.

Joy
ik hoor best dat er iets bijzonders aan de gang is maar kheb een aantal sjoegah platen geprobeerd en ik vind het gewoon te druk

punt

avatar van bennerd
Dan raad ik je aan even naar Kyu te gaan luisteren (die een albumtitel hebben kunnen maken met 15 letters zonder daar een klinker tussen te stoppen).

voltazy schreef:
misschien over een paar jaar

hehe, idd, eerst maar eens die middelbare school afmaken

bennerd schreef:

gezien deze reacties

nueh la maar

genoeg andere muziek die de moete waard is

Joy schreef:

punt

ok, dat is duidelijk

ik kan het wel begrijpen trouwens

BoordAppel schreef:

zucht....

nee, ze zingen inderdaad helemaal niets.
ze schreeuwen zomaar wat.
de ene keer over hun oma, dan weer over wat ze gisteren gegeten hebben....

Joy
en een andere keer zelfs over wat oma heeft gegeten...

avatar van BoordAppel
max en joep schreef:
zucht....

nee, ze zingen inderdaad helemaal niets.

Dat heb ik natuurlijk nooit gezegd. Jij verstaat het dus wel?

max en joep
ja, maar het is ook wennen, echt waar.
je raakt op een geven moment gewend aan grunts en hoewel ik ook niet altijd alles versta, versta ik bijv. zeker weer veel meer dan jij.

Joy
ik geloof dat er nu juist niet gegrunt werd op deze plaat, maar ben geen specialist

grunts in...overdrachtelijke zin

He, stelletje grunters!

Heb m'n Mexicaanse exemplaar vandaag voor 'n schijntje binnen gekregen!
Op het moment van typen moeten m'n buren maar even moedwillig de oren sluiten!

'Séxto álbum de la handa sueca. Nueve poderosos y desgarradores tracks. Excelente producción con más de 55 minutes de música extrema!' zegt m'n sticker.

Música extrema...
'tis maar dat je het weet!!

avatar van Suicidopolis
Haha, jij hebt er ook zo één Ik ook... Kwam verdorie goedkoper uit om die CD via Amerika te laten overvliegen, dan om hem hier in de winkel te gaan halen (voor zover ze hem al zouden hebben). Zo mooi, dat je bijna vermoed dat het om bootlegs gaat, i.p.v. officiële CD's...

avatar van kaztor
Nee, het is écht spotgoedkoop om nu cd's vanuit Amerika te bestellen!
Tik maar een willekeurige nieuwe cd in.

Tip: Mail de verkoper altijd dat het om een 'gift' gaat bij UPSP-verzendingen.
Scheelt je een hoop ergernis!