menu

The Clash - London Calling (1979)

mijn stem
4,07 (1077)
1077 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock / Punk
Label: CBS

 1. London Calling (3:20)
 2. Brand New Cadillac (2:08)
 3. Jimmy Jazz (3:54)
 4. Hateful (2:44)
 5. Rudie Can't Fail (3:29)
 6. Spanish Bombs (3:18)
 7. The Right Profile (3:54)
 8. Lost in the Supermarket (3:47)
 9. Clampdown (3:49)
 10. The Guns of Brixton (3:09)
 11. Wrong 'Em Boyo (3:10)
 12. Death Or Glory (3:55)
 13. Koka Kola (1:47)
 14. The Card Cheat (3:49)
 15. Lover's Rock (4:03)
 16. Four Horsemen (2:55)
 17. I'm Not Down (3:06)
 18. Revolution Rock (5:33)
 19. Train in Vain (3:09)
 20. Hateful [The Vanilla Tapes] * (3:23)
 21. Rudie Can't Fail [The Vanilla Tapes] * (3:08)
 22. Paul's Tune [The Vanilla Tapes] * (2:32)
 23. I'm Not Down [The Vanilla Tapes] * (3:34)
 24. 4 Horsemen [The Vanilla Tapes] * (2:45)
 25. Koka Kola, Advertising & Cocaine [The Vanilla Tapes] * (1:57)
 26. Death or Glory [The Vanilla Tapes] * (3:47)
 27. Lover's Rock [The Vanilla Tapes] * (3:45)
 28. Lonesome Me [The Vanilla Tapes] * (2:09)
 29. The Police Walked in 4 Jazz [The Vanilla Tapes] * (2:19)
 30. Lost in the Supermarket [The Vanilla Tapes] * (3:52)
 31. Up-Toon [The Vanilla Tapes] * (1:57)
 32. Walking the Slidewalk [The Vanilla Tapes] * (2:34)
 33. Where You Gonna Go (Soweto) [The Vanilla Tapes] * (4:05)
 34. The Man in Me [The Vanilla Tapes] * (3:57)
 35. Remote Control [The Vanilla Tapes] * (2:39)
 36. Working and Waiting [The Vanilla Tapes] * (4:11)
 37. Heart & Mind [The Vanilla Tapes] * (4:27)
 38. Brand New Cadillac [The Vanilla Tapes] * (2:08)
 39. London Calling [The Vanilla Tapes] * (4:26)
 40. Revolution Rock [The Vanilla Tapes] * (3:51)
toon 21 bonustracks
totale tijdsduur: 1:04:59 (2:12:25)
zoeken in:
avatar van Mjuman
Slowgaze schreef:
Reggae verzandt snel in maniertjes en clichés. Ik heb het ook nooit begrepen waarom menig blanke een Bob Marley-stemmetje opzet als hij reggae placht te zingen; gelukkig maar dat Joe dat niet deed.


Ahem, nablijven heden, we hebben het nog wel over het pensum voor het weekend. Ik herinner me een Britse sitcom waarin ook twee Jamaicanen meededen - dat prachtige accent (en ik ben dol op sappige accenten) was alleen al voldoende reden om te kijken.

Ik heb you overigens nog nooit horen (zien) mieperen bij het zoveelste Excelsior-bandje als de zangmeneer weer eens Atlantic English of instant-Stipiaans vocaliseerde.

avatar van Slowgaze
4,0
Zoals je ziet is de beste jongeman gewoon hartstikke wit, toen ik 'm live zag zelfs nog met gebogen lulletjeskapsel, maar dat neppe accent, neen, waarom in godsnaam?

avatar van Mjuman
Slowgaze schreef:
Zoals je ziet is de beste jongeman gewoon hartstikke wit, toen ik 'm live zag zelfs nog met gebogen lulletjeskapsel, maar dat neppe accent, neen, waarom in godsnaam?


Poser van het ergste soort; begeleiding klopt wel, maar Miepje mag ook onder het tapijt. Beef is dan stukken leuker.

avatar van Dungeon
5,0
De plaat loopt tot nummer 10 The Guns Of Brixton. De rest stond op een 12 inch plaatje dat je er bij kreeg. The Clash had bij de maatschappij afgedwongen dat ze een 12 inch erbij mochten leveren. Een slim truckje van The Clash want zij propten deze 12 inch, tot ongenoegen van de maatschappij, helemaal vol. De fans kregen zo voor de prijs van een enkele elpee 9 nummers erbij. En de platenmaatschappij liep de omzet mis van een dubbele elpee. Alleen dat is toch al een dikke 10 waard!!!

Zelf vind ik dat tussen die 9 nummers zeker een paar juweeltjes staan. Vooral The Card Cheat en Four Horsemen. De laatste 2 nummers vind ik de minste van het geheel.

avatar van Arrie
Dungeon schreef:
De plaat loopt tot nummer 10 The Guns Of Brixton. De rest stond op een 12 inch plaatje dat je er bij kreeg. The Clash had bij de maatschappij afgedwongen dat ze een 12 inch erbij mochten leveren. Een slim truckje van The Clash want zij propten deze 12 inch, tot ongenoegen van de maatschappij, helemaal vol. De fans kregen zo voor de prijs van een enkele elpee 9 nummers erbij. En de platenmaatschappij liep de omzet mis van een dubbele elpee. Alleen dat is toch al een dikke 10 waard!!!

Leuk verhaal, maar een 12" erbij komt op hetzelfde neer als een dubbel-LP lijkt me.

avatar van Cygnus
4,0
Mjuman schreef:
(quote)


Zou ik toch maar eens naar The Clash - Black Market Clash (1980) luisteren - oorspronkelijk een 10" met 9 tracks; o.a. Armagideon Time en dubversies- imo een van de beste blanke reggae-uitvoeringen. Tenzij je natuurlijk niet van reggae houdt, in welk geval er maar optie is: gele kaart

Ik zal hem vanavond eens beluisteren, veel hoge ratings van users die er toch wel een klein beetje verstand van hebben... En als ik het niet leuk vind, zal ik mezelf de gele kaart tonen.

avatar van Deren Bliksem
4,5
Hoe kom je daarbij, ik heb daar nog helemaal niet op gestemd!

avatar van Mjuman
Het verhaal dat ik ken over dit album (en het volgende) is dat The Clash contractueel verplicht was om zes platen af te leveren aan hun label; zij hebben dat zo uitgelegd dat London Calling en Sandinista samen er al 5 waren; bovendien hebben ze bij de platenmaatschappij een lage prijs bedongen - en da's maar goed ook, anders had ik zeker Sandinista laten liggen.

Deze en zijn opvolger hadden - artistiek gezien - korter mogen zijn. Train in Vain was al bij de oorspronkelijke release op vinyl een zgn 'hidden track' en daar ook niet bij the credits terug te vinden.

A propos Black Market Clash; niet vergissen: er is ook een Super Black Market Clash met 21 tracks, en die bevat ook remixen van Rock the Casbah en Magnificent Seven - die kost een paar pond op Amazon.

Mijn 10" geeft voor de laatste 2 tracks samen (ze vloeien in elkaar over) ca 2 minuten korter.

avatar van arcade monkeys
4,5
Mijn waardering voor deze plaat heeft 3 fasen ondergaan, op chronologische volgorde.

1) Jezus, wat een overschatte boel, het titelnummer, Spanish Bombs en Lost in the supermarket bezitten nog iets van kwaliteit. De rest is suf en vervelend.

2) Dit is toch een wisselend album. Goede nummers en zwakke nummers wisselen zich zo'n beetje af. Dit album is al gegroeid, maar toch zijn er nog verscheidene tracks die gewoon te slecht zijn om dit een goed album te noemen.

3) Wat een album, elke track is een feest.

Ik zit al een half jaar of wat in deze laatste fase en volgens mij zal hij eeuwig blijven duren. Dit is een meesterwerk, niets meer en niets minder. Van de eerste seconde stap je in de wereld van The Clash binnen en wil je er niet meer uit totdat het 65 minuten later afgelopen is.

Het openingsnummer is de enige vreemde eend in de bijt aangezien ik het vroeger beter vond dan nu. Het is nog altijd een zeer goed nummer, maar er staat toch een vervaldatum op. De dreunende intro doet het al een tijdje niet meer voor mij. Niet getreurd, niet veel later komt het drietal Hateful/The Right Profile/Spanish Bombs. Dat laatste nummer is het beste van de hele plaat, het beste van The Clash en 1 van de beste songs ooit. Nog andere absolute favorieten zijn Lost in the supermarket, Death or glory, Lovers Rock en afsluiter Train In Vain.

Omwille van de eerste 2 nummers geef ik geen 5 sterrren, maar de rest is rockperfectie.

avatar van Ronald5150
3,5
Punk is de term die ook valt als The Clash ter sprake komt. Of dit strikt punk is waag ik te betwijfelen. Ik denk dat bij The Clash punk voornamelijk slaat op hun houding, hun attitude. Als ik naar de muziek op "London Calling" luister, dan hoor ik vooral een mengelmoes aan muziekstijlen die The Clash op een smaakvolle wijze heeft geïntegreerd. Met name de eerste drie nummers vind ik fantastisch. De opener en titeltrack "London Calling" en de tracks "Brand New Cadillac" en "Jimmy Jazz" zijn zo verschrikkelijk aanstekelijk. Ook "Wrong 'Em Boyo" en de afsluiter "Train in Vain" zijn van grote klasse. De andere tracks vind ik variëren van goed tot matig. Misschien zijn negentien nummers toch iets teveel van het goede, en had een wat bondigere selectie songs nog meer kracht gehad. Desondanks is "London Calling", ook anno 2013, gewoon een ontzettende energieke, frisse plaat met een tijdloze groove.

avatar van fatima
3,5
Ronald5150 schreef:
Punk is de term die ook valt als The Clash ter sprake komt. Of dit strikt punk is waag ik te betwijfelen. Ik denk dat bij The Clash punk voornamelijk slaat op hun houding, hun attitude.


Nee, dat slaat op hun eerste album (en een beetje op hun tweede). Verder overigens geheel met je eens.

Cured
Ook wel eens met bovenstaande users, alleen zou ik 4 sterren geven. Er staan toch wel een aantal matige/mindere songs op (dubbelalbum 'disease?)

avatar van Snakeskin
5,0
De hele punkscene is een attitude, hoewel het authentiek aanvoelde. The Clash die in deze scene haar opgang maakte was daarvan één van de voortrekkers en één van de overblijvers. Zij hadden echter zoveel talent dat zij hierop makkelijk konden inspelen, getuige deze geweldige plaat en de prachtige opvolgers die hier achter aan kwam.

Cured
2e helft is toch wel minder dan de 1e helft (het lijkt wel voetbal ). Prachtig kijkje in de diversiteit van deze punkband, al zijn de songs, zoals gezegd niet allemaal even sterk. Halfje eraf.

avatar van Sanderzzz
4,0
Het is nooit makkelijk om een dubbelalbum te maken dat altijd blijft boeien, maar van de vier albums die ik al heb beluisterd van The Clash (The Clash, Give 'Em Enough Rope, London Calling en Combat Rock) is deze toch wel de beste, ook al blijft The Clash de constante van 4 sterren altijd bewaren.

Het eerste deel vind ik een 4,5 waard. De tweede disc is wat minder dus kom ik in totaal uit op een mooie 4*.

avatar van TEQUILA SUNRISE
4,0
Vind ook niet alle nummers even sterk maar 4 sterren is dit album zeker waard.
Het openingsnummer vind ik weergaloos evenals Guns of Brixton.
Guns Of Brixton straalt een bepaalde opstandigheid uit, dat is dan ook wel uit de tekst op te maken.
Brand New Cadillac, Spanish Bombs, Clampdown, The Card Cheat & Train In Vain zijn andere hoogtepunten.
Lost In The Supermarket vind ik flauwtjes, ook I'm Not Down kan mij niet zo bekoren.
Desalniettemin een sterke plaat.

avatar van discipline
5,0
Rudie Can't Fail beste Clash nummer ooit!

avatar van Funky Bookie
3,5
De plaat eindelijk gekocht nadat hij al heel lang op mijn lijstje stond.
Eerlijk gezegd ben ik wat teleurgesteld.
Misschien komt het door de verwachtingen.

OM te beginnen ben ik totaal op het verkeerde been gezet. Ik verwachtte punk en ik kreeg een plaat die m.i. meer in de poprock hoek zit.
Wat ik wel enorm kan waarderen, is het feit dat ze zich niet in 1 stijl laten vangen, maar daarom komt het album wel wat onsamenhangend over. Misschien dat dit album in de toekomst nog gaat groeien, maar op dit moment is het een krappe 3.5*

avatar van ArnoldusK
Zie hierboven inderdaad.
Wat een poppy gedoe, met bijna vrouwelijk geschreeuw van de zanger en voor mij verder absoluut geen power. Laat staan 'punk'. Eens kijken wat The Clash (1977) mij te bieden heeft.

avatar van LucM
5,0
The Clash is met punk begonnen (hun debuutalbum) maar heeft zich verder ontwikkeld. En gelukkig maar, anders zou dit meesterwerk nooit zijn uitgebracht.

avatar van Lambchop
Vaak geprobeerd maar kom er niet in. Misschien in de toekomst nogeens proberen

avatar van coldwarkids
Eindelijk bemachtigd op LP. 2e handsje

avatar van Kos
2,5
Kos
Heb echt weinig met deze band. Guns of Brixton is wel leuk.

avatar van Cellulord
arcade monkeys schreef:
Mijn waardering voor deze plaat heeft 3 fasen ondergaan, op chronologische volgorde.

1) Jezus, wat een overschatte boel


Heb deze plaat door de jaren heen al meerdere malen geprobeert. Ditmaal ben ik (met moeite) tot aan track 10 geraakt, maar ik blijf steeds in fase 1 zitten.
Als ik die hoes zie verwacht ik toch echt iets wilders/harders dan die meezingliedjes.

avatar van Funky Bookie
3,5
Herkenbaar Cellulord

avatar van brandos
4,5
Ronald5150zegt:
bij The Clash punk voornamelijk slaat op hun houding, hun attitude. Als ik naar de muziek op "London Calling" luister, dan hoor ik vooral een mengelmoes aan muziekstijlen die The Clash op een smaakvolle wijze heeft geïntegreerd.
Precies, mooi gezegd. The Clash proberen hier niet bewust tegen de schenen te schoppen, maar ook zeker niet te behagen. Vooral proberen ze hier hun talrijke goeie muzikale ideeën zo goed mogelijk te verklanken. Het breekpunt t.o.v. de jaren voor '77 en ook het verfrissende van hun aanpak is dat virtuositeit en perfectiedrang (die ellenlange opnamesessies waarin de tracks steeds maar verder werden opgepoetst en opgemetseld) nooit kunnen prevaleren boven goede ideeën, spontaniteit en spelplezier. Ik zou zeggen dat die geest van '79 een heel eind is weg gezakt want het 'professionalisme' van de huidige muziek-bizz staat borg voor de nodige bloedeloosheid (oftewel goed gemaakte niksigheid). Veel muziek die tegenwoordig 'indie' aandoet -ik noem geen namen- is gewoon slim ge-'market'.

avatar van bikkel2
4,0
Vorig jaar pas ontdekt en The Clash niet echt meer punkminded.
Een fijne afwisselende plaat, waar de band wel degelijk laat horen muzikaal veelzijdig te zijn.
Maar de makke van een dubbelaar is mij ook hier niet onopgemerkt gebleven.
Net iets te lang voor mij en daarom geen meesterwerk in mijn ogen.
Natuurlijk wel een prima album verder, want er staan voortreffelijke nummers op.

avatar van EttaJamesBrown
5,0
Ik vind het gewoon een lekkere slagroomtaart. Heerlijk, zelfs vol in het gezicht.

avatar van bikkel2
4,0
EttaJamesBrown schreef:
Ik vind het gewoon een lekkere slagroomtaart. Heerlijk, zelfs vol in het gezicht.avatar van vielip
Laatst voor een prikkie een tweedehands vinyl versie weten te bemachtigen. Kende uiteraard wat bekende nummers van de band, een paar covers (London calling en Clampdown) die door Springsteen zijn gedaan en die fantastische hoes vind ik al jaren tot één van de mooiste behoren. Maar verder was dit album een gokje. Welnu, de eerste verrassing is de diversiteit aan muzikale stijlen die me om de oren vliegen. Had ik totaal niet verwacht! Maar het geeft het album wel meerwaarde. In die zin dat het redelijk blijft boeien. Heb 'm nog niet super veel gedraaid maar bevalt me tot nog toe uitstekend.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:37 uur

geplaatst: vandaag om 12:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.