R.E.M. - Accelerate (2008)

Label: Warner Bros.

1. Living Well Is the Best Revenge (3:12)
  2. Man-Sized Wreath (2:33)
  3. Supernatural Superserious (3:24)
  4. Hollow Man (2:39)
  5. Houston (2:05)
  6. Accelerate (3:34)
  7. Until the Day Is Done (4:09)
  8. Mr. Richards (3:46)
  9. Sing for the Submarine (4:51)
  10. Horse to Water (2:18)
  11. I'm Gonna DJ (2:08)
avatar van thetinderstick
Toch een halfje omlaag bij deze plaat. Er ontbreken een paar echte hoogtepunten waardoor je niet de behoefte hebt om Accelerate steeds opnieuw te luisteren. Toch blijf ik het een hele verbetering vinden ten opzichte van 'Around The Sun'.

Dat was ook niet zo moeilijk.

avatar van LucM
Nogmaals dit album beluisterd en ik moet mijn stem verlagen tot 3,5*. Beter dan hun vorige "Around the Sun", maar echte hoogtepunten staan ook niet op dit album, hoewel de songs (althans de eerste 10) behoorlijk tot prima zijn. Het monotone en drammerige "I'm Gonna DJ" blijf ik een miskleun vinden, onbegrijpelijk dat een band als R.E.M. dit op CD plaatst.

avatar van mattman
Ik ken R.E.M. al mijn hele leven (en wie niet), maar ik had nog nooit een cd van hen gekocht. Toen ik dat, op een mooie zomerdag, bestefte rende ik zo snel als ik kan naar mijn muziekboer alwaar ik "Accelerate" aantrof. Denkend aan de positieve kritiek ervan besloot ik om mijn R.E.M. -verzameling eens te beginnen met hun nieuwste album.

Nadat ik "Accelerate" volledig heb uitgeluisterd (zoals alle flinke kindjes), kwam ik tot volgende mening: ik heb niet veel gemist al die jaren. Op enkele nummers na leek het allemaal wel erg op elkaar.

"Living Well is The Best Revenge" is een vrij alledaags nummer. Het rock vrij vlotjes, maar gaat nergens heen. Er is niet echt een climax. Jammer. Next.

Ook "Man- Sized Wreath" is niet alles, maar weet me toch al wat meer te bekoren. Het is lekker upbeat en opzwepend en voelt erg R.E.M. aan.

Met "Supernatural Superserious" heeft R.E.M. toch een knallertje. Ik ben niet de enige, kijkend naar het enthousiasme van het Werchterpubliek dit jaar. Het springt er een beetje uit en is erg catchy. Dit zou het beste nummer van dit album geweest zijn...

...mocht "Hollow Man" er niet op hebben gestaan. Dit nummer begint als iets heel traags maar versnelt dan toch om vervolgens weer te vertragen. Het is ook weer niet zó speciaal allemaal, maar zeker niet slecht.

Met "Houston" , het eerste slowke, begint het al wat te minderen. Dit liedje doet me niets (dus: ook niet in negatieve zin). Ook het titelnummer en de daaropvolgende liedjes kunnen me niet boeien.

Misschien moet ik toch maar het eerdere werk van Mike en co. beluisteren, want ik kan me niet voorstellen dat R.E.M. (de makers van Losing My Religion en Everybody Hurts!!!) geen beter album heeft gemaakt. Een verzamel- cd, perhaps?

avatar van LucM
Vele users maken de fout door eerst het meest recente werk te kopen van een band waarvan ze nog niets hebben, omdat de recentste CD nu éénmaal het gemakkelijkst te verkrijgen is. Vaak is het recentere werk het minst goede en dan zijn ze teleurgesteld en sommige users veralgemenen dan het werk van die band als zijnde zwak. "Accelerate" vind ik wel goed, maar R.E.M. heeft veel betere albums uitgebracht.

@ mattman
Probeer eens "Murmur", "Life's Rich Pageant", "Document", "Green", "Out of Time" of "Automatic for the People". De oude R.E.M.-albums klinken nog altijd goed en zijn tegen een schappelijke prijs te krijgen.

avatar van Shangri-la
LucM schreef:

@ mattman

Ik ben het hier grotendeels mee eens maar wil eraan toevoegen dat hij Out of Time ook beter kan laten liggen.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Als goed fan ben ik van mening dat elk R.E.M.-album wel om ten minste één reden de moeite waard is... maar als instapaanrader zou ik zeggen:

1. Automatic for the people
2. Eén album van voor AftP (bijvoorbeeld Document)
3. Eén album van na AftP (bijvoorbeeld New Adventures in Hi-Fi)

en dan in die volgorde ongeveer...

avatar van Cor
Cor
Gewoon een prima plaat, niets meer en niets minder. Stevig rockend, maar niet verrassend of met iets extra's.

avatar van dennisversteeg
Heerlijke gitaarpop. R.E.M. heeft fuifelijk vitaliteit en zin om goede muiziek te maken. Voor mij is dit één van mijn favoriete R.E.M. albums.

avatar van Mjuman
Casartelli schreef:

1. Automatic for the people
2. Eén album van voor AftP (bijvoorbeeld Document)
3. Eén album van na AftP (bijvoorbeeld New Adventures in Hi-Fi)

en dan in die volgorde ongeveer...

Hoe waardeer je deze dan? Ben ik benieuwd naar.

Bij 2. zou ik wellicht "Out of Time"ook meenemen.
En bij 3. zou ik "Monster" en "Up" waarschijnlijk minder aanraden

avatar van Arrie
Bij 2 zou ik Green ook zeker meenemen, in mijn ogen hun allerbeste album (maar AftP mag er ook best zijn hoor). Green vind ik eerlijk gezegd ook stukken beter dan Out of Time dat me nogal tegenviel.

avatar van Mjuman
Arrie schreef:

Afgezien van "Losing My Religion" (mooi nummer) zit er een verhaaltje achter:

Destijds ging Clinton (met Gore als running mate) voor het presidentschap. Clinton was R.E.M. fan (en had ook hun steun); en in een speech zei hij "Bush is definitely Out of Time Clinton/Gore will be Automatic for the people".

En da's in deze context - de nadere verkiezing- in de USA wel leuk.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Mjuman schreef:
Hoe waardeer je deze dan? Ben ik benieuwd naar.

Bij 2. zou ik wellicht "Out of Time"ook meenemen.
En bij 3. zou ik "Monster" en "Up" waarschijnlijk minder aanraden

Ik ben wel redelijk positief over deze (circa 3,5*) (vind de vorige twee wat gezapig in de vergelijking), maar de meer melancholieke R.E.M. ligt me nog iets meer. Op het redelijk uptempo concert van afgelopen zomer kwamen de nummers van deze plaat echter prima tot hun recht.

Sprekend in termen van "uptempo", "melancholiek" en "gezapig", is de lijn tussen Up en Reveal misschien niet zo heel duidelijk, maar niettemin vind ik de eerste fantastisch en de tweede het R.E.M.-dieptepunt. Als vroege kennismaking is Up sowieso minder geschikt denk ik.

avatar van Arrie
Mjuman schreef:

Afgezien van "Losing My Religion" (mooi nummer) zit er een verhaaltje achter:

En da's in deze context - de nadere verkiezing- in de USA wel leuk.

Hehe, leuk, dat wist ik nog niet.
Daarmee had ie zeker ook meteen alle R.E.M.-fans op z'n hand...

Om nog een beetje ontopic te blijven; Accelerate vind wel een aantal leuke nummers hebben maar over het algemeen niet zo bijzonder, en vooral een album met een korte houdbaarheidsdatum. (Voor mij althans) Ik vind het dan ook niet R.E.M.-waardig, maar ik heb gelukkig nog genoeg te ontdekken van wat volgens velen R.E.M.'s betere werk is. Overigens scoort dit album niet onvoldoende bij mij hoor, ik was ook blij toen ik, toen dit album net uit was, Supernatural Superserious op de radio hoorde, want zo'n nummer verhoogt het niveau van wat er op de radio gedraaid wordt toch aanzienlijk.

avatar van rkdev
Lekker album, alleen dat vreselijke I'm Gonna DJ kan ik niet aanhoren.
Beste 3: Supernatural Superserious, Hollow Man en het titelnummer.

avatar van Thuurke
Miskoop van het jaar. 1 keer gedraaid en niks aan. R.E.M. is voor mij nu compleet afgeschreven.

avatar van musicfriek
Nou, idd, wat een vreselijke domper, deze R.E.M. Voor mij het minst goede album van hun. Heb hier slechts 2,5* voor over, de eerste keer dat ze een onvoldoende halen van mij. De nummers vliegen het ene oor in en het andere uit om vervolgens heel snel vergeten te worden. Weinig memorabel, dit album.

avatar van RadioMad
Jullie zijn raar. Album van het jaar.

Hee, dat rijmt.

avatar van barrett
Lekker plaatje, complexloze rock, recht toe recht aan rock, je moet met ander woorden niet veel denken als je deze plaat oplegt.
Kben wel benieuwe hoe lang deze plaat het gaat houden.

avatar van barrett
Ik merk toch op dat ik deze plaat meer ga draaien, aloewel dat ik toch nog atlijd REM liever rustige nummers hoor spelen.

avatar van Snakeskin
Bijna dertig jaar loopt de band mee, men herdefinieert zichzelf steeds en het levert goede resultaten op.

avatar van lennon
wat een verschrikkelijk album is dit.

Ben een groot REM liefhebber, maar deze haalt de rotatielijst van 5 keer draaien niet..

Veel te geforceerd, inspiratieloos..

Jammer..

avatar van jovad
Als fan van REM ben ik ook teleurgesteld van deze plaat. Het is zoals lennon zegt, inspiratieloos. REM is op zijn best met harmonieuze popnummers en donkere melancholische nummers en spijtig genoeg kan ik hier niets van terugvinden

avatar van devel-hunt
Ik vond dit ook een domper, en als het nu een tussendoortje was geweest, maar op deze plaat moest de geduldige fan bijna 5 jaar wachten, en toen kwamen ze met deze plaat op de proppen. Staat nu al stof te happen in de kast, terwijl ik Green of Reveal nog regelmatig beluister.

avatar van aerogp1
devel-hunt schreef:

Ach, ik heb niet speciaal gewacht, en ik vond het vorig jaar een plaatje wat best te verteren was. Ik geef wel toe: na augustus 2008 heb deze al niet meer gedraaid.

avatar van Nanne
Goeie cd, maar helaas alles al eens eerder/beter van ze gehoord. Veel beter iig dan het skyradio epos ATS, dat dan weer wel En michael Stipe blijft heel fijn om naar te luisteren.

joranomic
Aardige plaat maar ook weer snel te vergeten, jammer.

avatar van kaztor
mattman schreef:

Pure kortzichtigheid.

avatar van BeatHoven
1ste luisterbeurt: Hm.
2de luisterbeurt: Hm.
3de luisterbeurt: Tja.
't Kan niet altijd even goed zijn, maar ik heb het gevoel dat R.E.M. ons hier een loer draait! Zeer geforceerde plaat, van: En we gaan hier nu eens een album maken en het moét rock zijn en het moét hard en rap gaan en een paar tekstjes schrijven en 't is gedaan laat het geld maar komen.
Fout, fout, fout.
Dat wordt herpakken!